Articol actualizat pe 02/12/2024
O casa din lemn este la mare cautare. Aceasta este o cazare confortabila si ecologica, un loc minunat de sedere. Lemnul va crea o atmosfera calda si confortabila in locuinta si va conferi structurii un aspect rafinat. Datorita proprietatilor naturale, aerul interior este reinnoit cu 30% in fiecare zi. Prin urmare, este intotdeauna confortabil sa fii intr-o casa din lemn. Un miros placut de padure va completa atmosfera si va face camera si mai confortabila.
Bustenii se disting prin estetica si durabilitate, rezistenta si fiabilitate, usurinta in instalare si procesare, calitati ridicate de izolare termica a casei si fonica. O casa din lemn nu necesita finisaje decorative, dar, in cazul in care doresti, poti vopsi materialul in orice culoare sau nuanta, fara probleme.
Desigur, casa nu este destul de rezistenta la umezeala, ceea ce reduce performanta cladirii. Dar cu o prelucrare adecvata si impregnarea cu agenti de protectie, o astfel de structura va dainui cu usurinta zeci de ani. Inainte de a decide constructia, multi se intreaba “cat costa o casa din lemn?”. Un raspuns neechivoc la aceasta intrebare nu exista. Sa spunem imediat: costul final va fi cunoscut numai in momentul finalizarii constructiei. Multi factori diferiti afecteaza costul. Printre acestia se numara zona, cantitatea de materiale de constructie si finisare, caracteristicile proiectului si multe altele.
Fiecare dezvoltator are mai multe optiuni:
- sa cumpere si sa implementeze (eventual cu unele modificari) un proiect finalizat;
- sa dezvolte un proiect individual.
In fiecare caz, costul proiectului este diferit, prima optiune fiind desigur, mai ieftina. Dar utilizarea tehnologiilor moderne si a solutiilor arhitecturale originale poate face costul implementarii unui proiect individual destul de accesibil. Dar aici totul depinde de proprietatile casei si de nivelul de confort pe care doreste sa il primeasca clientul. Cu cat proiectul este mai atent facut, cu atat vor fi mai putine cheltuieli suplimentare in procesul de implementare a acestuia, precum si intretinerea ulterioara a casei finalizate.
Alegerea materialului de constructie, calitatea acestuia si profesionalismul implementatorilor de proiecte joaca un rol important in pret. Poti construi o casa din lemn cu propriile maini, ceea ce reduce in mod considerabil costul locuintei. Cu toate acestea, economiile semnificative asteptate vor fi realizate numai daca constructorii stiu despre toate nuantele si tehnologiile de ridicare a cladirilor din lemn. In ceea ce priveste materialele de constructie din lemn, ca orice alte lucruri, se aplica regula: pret scazut – calitate scazuta.
Costul ridicarii unei case din lemn include, de asemenea, factorul de amplasare a santierului in raport cu locul de crestere si prelucrare a lemnului. Cu cat santierul este mai indepartat, cu atat livrarea materialelor este mai scumpa.
O componenta semnificativa a estimarii sumei pentru constructia unei case din lemn este costul materialelor si al lucrarilor la asezarea fundatiei.
Aici se iau in considerare:
- caracteristicile solului;
- greutatea totala a cladirii (luand in considerare greutatea acoperisului si numarul de etaje);
- zona de fundatie.
Pentru ca fundatia sa fie asezata corect, este necesar sa se efectueze inspectii geodezice inainte de inceperea constructiei si sa se ia in considerare materialul de acoperis si materialul de constructie din proiect.
Costul construirii unei case din lemn depinde direct de numarul de etaje din cladire. Daca suprafata este mica, atunci poate fi marita in detrimentul celui de-al doilea (si al treilea) etaj. Daca bugetul nu permite cheltuieli atat de mari, se poate folosi proiectul unei case din lemn cu mansarda: suprafata este dublata, iar investitia financiara este mult mai mica.
Dupa cum s-a mentionat deja, greutatea acoperisului (vezi un articol detaliat despre acoperisul in 2 ape) afecteaza costul fundatiei. Pentru o casa din lemn formata din busteni si grinzi, este important ca materialele pentru acoperis sa fie grele. Pot fi reprezentate de ardezie sau ondulin, placi flexibile sau metalice, placi ondulate sau placi ceramice (cele mai scumpe!).
O atentie speciala trebuie acordata hidroizolatiei si izolatiei acoperisului, mai ales daca exista o mansarda. Cand „cutia” este terminata, incepe etapa de instalare a deschiderilor ferestrelor si usilor, instalarea tavanelor si a podelelor, stabilirea comunicatiilor si finisarea casei. Aici este mai bine sa se calculeze separat costul materialelor si performanta de lucru. Pentru usi si ferestre, este mai bine sa se foloseasca cherestea laminata lipita, este costisitoare, dar fiabila. Ventilatia, incalzirea, instalatiile sanitare si cablurile electrice intr-o casa din lemn sunt proiectate folosind noi tehnologii. Acest lucru permite ascunderea acestora cat mai mult posibil, respectand in acelasi timp siguranta la incendiu completa si accesul pentru intretinere.
Aspectul caselor din lemn nu necesita lucrari speciale de finisare. Toate tipurile de cherestea finita sunt estetice si ingrijite, avand propriul aspect caracteristic. Din interior, peretii pot fi pur si simplu „slefuiti” si lacuiti pentru a pastra structura si a economisi bani.
Argumente pro si contra pentru realizarea unei case din lemn
Lemnul ramane un material de constructie traditional pentru dezvoltatori din timpuri imemoriale pana in prezent. Chiar si aspectul multor materiale moderne nu a redus numarul persoanelor care doresc sa traiasca in mediul natural. La urma urmei, combinatia de lemn cu sticla, piatra si metal creste pur si simplu varietatea solutiilor arhitecturale pentru casele din lemn.
In prezent, alegerea unui proiect de casa finita este asociata cu alegerea speciilor de lemn, a tehnologiei de constructie si a tipului de material de constructie. Daca se doreste in primul rand durabilitatea si rezistenta, atunci este recomandata construirea unei case din stejar sau zada. Daca este de preferat materialul usor si flexibil, se alege pinul. Este minunat daca arborele a crescut in regiunea in care va fi construita casa. Cel putin pentru constructie trebuie sa se foloseasca un copac „sanatos”, adica cultivat intr-o regiune ecologic curata.
Casele moderne din lemn pot fi construite din busteni naturali sau rotunjiti, grinzi profilate sau lipite, pe baza cadrului. Fiecare tehnologie are propriile sale caracteristici care sporesc anumite caracteristici ale arborelui. Va fi posibil sa te familiarizezi cu toate aspectele pozitive ale detinerii unei case din lemn numai daca arborele a fost uscat corespunzator inainte de inceperea constructiei. Aceasta este o problema fundamentala de care depinde succesul intregii constructii si exploatarea ulterioara a unei case din lemn. Optiunea ideala este lemnul, uscat in cuptoare speciale si prelucrat, apoi contractia casei va fi minima.
Deci, „plusurile” unei case din lemn:
- Pentru majoritatea tehnologiilor, lemnul pentru constructii este prelucrat din fabrica, conform dimensiunilor exacte. Lemnul este livrat la locul de asamblare ca un set pregatit pentru instalare. Acest lucru iti permite sa selectezi si sa cumperi in avans ferestre, usi, mobilier.
- Conductivitatea termica scazuta a lemnului il face un excelent izolator termic. Un perete realizat din busteni rotunzi de 20 cm grosime in ceea ce priveste economia de caldura este echivalent cu un perete de caramida, gros de 32 cm si un strat de tencuiala. Aceasta proprietate iti permite sa instalezi un sistem de incalzire de putere medie in casa si sa economisesti la incalzire. In sezonul rece, casa ramane calda mult timp, iar vara este racoroasa.
- Casa din lemn nu necesita o izolatie suplimentara obligatorie (se presupune ca in timpul procesului de instalare sunt indeplinite toate cerintele instalarii de inalta calitate) si decorarea peretilor externi. Aspectul unui busten este in sine estetic si ingrijit, iar aceasta este o oportunitate de a economisi materiale de finisare.
- Orice casa din lemn poate fi demontata daca trebuie sa o muti in alt loc. Pentru casele mici, exista chiar si tehnologii pentru miscarea lor nedespartita.
- Estimarea totala pentru constructia unei case din lemn va fi mai mica decat pentru una din caramida.
Acum despre „minusurile” caselor din lemn:
- Casa din lemn trece printr-un proces obligatoriu de contractie principala care dureaza sase luni, iar contractia completa – pana la 3 ani.
- In timpul procesului de contractie, nu se recomanda utilizarea unor tipuri de finisaje.
Pana de curand, urmatoarele puncte se aflau si in categoria „Dezavantaje”, dar tehnologiile moderne din constructii au facut posibila neutralizarea lor completa sau reducerea semnificativa a impactului acestora asupra calitatii unei case din lemn.
1. Lemnul este mai sensibil la foc. Da, o casa din lemn arde mai repede decat una din caramida. Cu toate acestea, lemnul prelucrat corespunzator este impregnat cu solutii speciale – ignifuge in stadiul transformarii in material de constructie. In plus, in proiectul unei case din lemn, sunt prevazute in mod necesar masuri speciale de prevenire a incendiilor:
- utilizarea cablurilor cu un strat dublu de izolatie, asezandu-le in mansoane metalice sau tevi ondulate;
- utilizarea prizelor cu o parte posterioara pentru a evita contactul cu lemnul;
- intretinere si izolare ignifuga a sobelor, semineelor si cosurilor de fum;
- paratrasnetul aranjat corespunzator.
2. Lemnul este supus degradarii si este distrus de insecte. Tehnologiile moderne de prelucrare a lemnului, de la busteni la grinzi, includ impregnarea pe toata adancimea. Solutiile de protectie sunt putin toxice si nu afecteaza sanatatea umana. Retine ca orice casa din lemn necesita o intretinere constanta. Tratarea structurilor din lemn o data la cinci ani va prelungi durata de viata a casei.
Cat costa o casa din lemn de 80 m2? – Pret aproximativ
Dupa numeroase cercetari pe piata din Romania a constructiei de case din lemn, am ajuns la concluzia ca pretul pentru o casa la rosu porneste de la 250 E/mp in functie de grosimea lemnului si complexitatea proiectului. In acesti bani, nu intra fundatia, interioarele, geamuri, usi, instalatii, etc.. Iar daca ne raportam la o casa din lemn de 80 m2, pretul ar fi undeva la 20.000 de euro, pentru o constructie la rosu. Pentru o constructie la cheie, pretul se cam dubleaza. Asa cum am zis la inceputul articolului, costul final va fi cunoscut numai in momentul finalizarii constructiei.
Gramoiu Constantin a zis
Vă salut .
Mă interesează o casă din lemn , casă de locuit ,80-100 mp. utili,la cheie și bineînțeles prețul.
Vă mulțumesc !
Raducan a zis
Bună ziua mă interesează o casă din lemn de 8mlung pe 10latime la cheie un preț va rog frumos, mulțumesc
Cecilia Grozescu a zis
Mă interesează o casă de lemn cu aproximație de 100-120 mp, cât ar costa pt TG-OCNA. Mulțumesc
Giurgiu Florin a zis
Mă interesează o casa de lemn între 90 și 100mp la cheie in Arad un preț va rog
Mulțumesc