Din cele mai vechi timpuri, oamenii au construit case pentru a se proteja de frig, ploaie si zapada. Multa vreme, aceste probleme au fost rezolvate cu ajutorul unor pereti grosi si a unei vatre mai incinse. Dar in lumea moderna se creeaza structuri eficiente pentru izolatia casei, care pot obtine efectul dorit, fara eforturi inutile.
Astazi nu este nevoie de ziduri groase. Utilizarea de materiale izolante moderne a facut posibila reducerea grosimii peretilor si construirea de case mai usoare, reducerea costurilor pentru fundatie si a lucrarilor de terasamente. Cu toate acestea, chiar si acum problema conservarii caldurii ramane acuta. Exista mai multe motive. Pentru a incalzi sute de milioane de metri patrati de case slab izolate, trebuie sa se cheltuiasca multi bani pe combustibil, iar rezervele fosile nu sunt interminabile. In al doilea rand, impactul antropic asupra mediului s-a intensificat recent, dezvoltarea progresiva a „efectului de sera”, nu in ultimul rand este cauzata de emisiile provenite din arderea carbunelui, a petrolului. Prin urmare, trebuie sa cautam noi materiale eficiente si metode de izolare termica.
Dupa introducerea de noi standarde in constructii care inaspresc cerintele pentru protectia termica, utilizarea corecta a izolatiei termice de inalta calitate a devenit o nevoie urgenta. In constructii, astazi, de multe ori se folosesc materiale si tehnologii moderne care permit economisirea caldurii mai eficient. De exemplu: structuri complexe din trei straturi de panouri din beton armat, blocuri usoare de beton, caramizi cu un strat intermediar de izolatie termica, precum si fatade multistrat. Spuma poliuretanica apartine, de asemenea, unor astfel de materiale termoizolante. Izolatia moderna, pe langa actiunea sa directa, asigura o izolare buna a zgomotului si a vibratiilor, o baza solida pentru o varietate de acoperiri la finisare si o crestere a duratei de viata a structurilor.
Izolatia casei este relevanta nu numai pentru climatul dur. Proprietarul sau chiriasul cladirii, al carui perimetru este izolat, suporta costuri mai mici la plata pentru incalzire in sezonul rece. Vara, dimpotriva, se poate economisi la echipamentele climatice. In acelasi timp, la proiectarea protectiei termice, este necesar sa se acorde atentie unor parametri precum siguranta impotriva incendiilor, ventilatia spatiului si respectarea mediului. Dar, avand in vedere ca exista multe tehnologii pentru izolatie, apare o intrebare logica: ce sa alegi? In acest articol, vom descoperi toate informatiile necesare pentru realizarea izolatiei locuintei tale.
Cuprins articol
Tehnologii de izolatie pentru izolatia casei
Protectia termica a structurilor va fi necesara daca casa este construita din urmatoarele materiale:
- caramida;
- busteni;
- cadru si panouri;
- blocuri monolitice;
- grinzi lipite.
Cladirile si structurile din materialele de mai sus au pierderi semnificative de caldura. Pana la 30–45% din caldura poate trece prin peretii externi si doar 10–15% prin deschiderile pentru ferestre si usi.
Daca apelam la standarde, materialele termoizolante se clasifica dupa mai multe criterii. Principalele pentru cumparator, probabil, sunt tipul materiei prime, caracteristicile rezistentei, conductivitatea termica si combustibilitatea. Tipul de materie prima arata din ce anume este facuta izolatia termica. Materialele de izolare termica pot fi impartite in organice si anorganice. Caracteristici bune de rezistenta inseamna fiabilitatea operationala a izolatiei si capacitatea acesteia de a mentine o forma data. Acestea includ o serie de indicatori, in special, rezistenta la compresiune si la tractiune, rezistenta la tractiune a straturilor. Toate acestea sunt foarte importante, deoarece izolatia termica din structura este adesea supusa stresului mecanic.
Proprietatile materialelor termoizolante:
- Conductivitatea termica este calitatea principala pentru izolarea termica. Materialul trebuie sa asigure rezistenta necesara la transferul de caldura cu o grosime minima a structurii de sustinere. Cu cat conductibilitatea termica este mai mica, cu atat mai buna este izolarea termica. Coeficientul de conductibilitate termica pentru materialele izolante nu trebuie sa depaseasca 0,04-0,06 W / (m * K).
- Inflamabilitatea izolatiei termice ar trebui luata in considerare din punct de vedere al sigurantei. Daca materialul suporta arderea sau emite substante nocive atunci cand este incalzit, acesta nu este recomandat a fi utilizat.
- Permeabilitatea la vapori sau capacitatea materialului de a „respira”, adica de a trece liber vaporii de apa. Daca apa intra in izolatie, performantele acesteia se deterioreaza brusc si nu isi indeplinesc functiile.
- Densitatea caracterizeaza sarcina din greutatea izolatiei pe structura cladirii si care nu trebuie sa depaseasca 185-200 kg / m3.
- Rezistenta la apa este o calitate necesara, in special in climatele reci si ploioase. Izolatia impermeabila nu interactioneaza chimic cu umiditatea si isi pastreaza proprietatile.
- Hidrofobicitate. Acest termen se refera la capacitatea unui material de a respinge umezeala, izolarea termica nu trebuie sa absoarba umiditatea. Acest lucru este important in special pentru materialele fibroase.
- Prietenos cu mediul inconjurator. Este foarte important ca materialul sa fie neutru din punct de vedere biologic si in niciun caz sa nu fie o sursa de emisii toxice.
In ultimii zece ani au fost construite case noi care indeplinesc cerintele moderne de izolatie termica. Totusi, inca se construiesc case obisnuite din caramida sau lemn fara utilizarea de izolatie termica suplimentara, desi pierderea de caldura este foarte mare, ceea ce creste factura considerabil.
Dupa cum poti intelege, piata constructiilor ofera multe tipuri de izolatie, insa tehnologia pentru instalarea lor este aproximativ aceeasi. Incalzirea casei se realizeaza in mai multe etape. Pana la inceperea lucrarilor, cladirea sau structura ar trebui sa aiba ziduri complet ridicate, ferestre si usi instalate. Lucrarile incep cu pregatirea peretilor. Imbinarile si fisurile sunt acoperite cu sigilant. Nereguli mari pot complica lucrarile, astfel incat suprafata trebuie sa fie netezita. Dupa pregatirea peretilor, ghidajele sunt montate pe ele. Grosimea sinei, care va tine izolatia, este selectata pentru materialul care este planificat sa fie utilizat. Izolatia in sine este fixata de-a lungul ghidajelor. Fiecare imbinare este importanta pentru o etansare de inalta calitate. Daca izolatia absoarbe bine umiditatea (un exemplu izbitor este vata minerala), atunci este necesar sa se foloseasca un strat de bariera impotriva vaporilor. Pentru a nu perturba circulatia naturala a maselor de aer, ar trebui sa ramana un mic spatiu intre sine si materialul de izolatie.
Izolatia casei la exterior
Aceasta masura va proteja peretii de temperaturile extreme. Unul dintre avantajele evidente ale izolatiei exterioare: aceasta nu incalca modul de viata obisnuit al locuitorilor casei. Nu este nevoie sa scoti mobilierul din camere si sa efectuezi curatenie generala. In plus, izolatia externa pastreaza dimensiunea camerei. Daca lucrarile se efectueaza in interior, dimensiunea camerei va scadea cu grosimea izolatiei in jurul intregului perimetru.
Cand alegi materialul pentru fatada unei cladiri, trebuie sa acorzi atentie la:
- Caracteristicile climatului. Aici este necesar sa se tina cont de precipitatii, indicatorii de temperatura minima, rezistenta maxima a vantului;
- Starea peretilor. Fisuri, proeminente, goluri, prezenta elementelor metalice, toate acestea pot reduce capacitatea de a acumula caldura;
- Scopul spatiilor. Cerintele pentru izolarea casei, garajului si baii sunt diferite. Chiar si intr-o cladire rezidentiala, trebuie sa se tina cont de faptul ca izolarea dormitoarelor si, de exemplu, a dressingului nu ar trebui sa se faca la fel.
Izolatia casei la interior
Izolatia peretilor externi este o solutie mai practica. Dar, in anumite circumstante, cea interioara este singura cale de iesire. Astfel de cazuri includ necesitatea izolatiei cladirilor vechi. Acest lucru poate fi relevant pentru locuitorii caselor care sunt sub supravegherea managementului arhitectural. Daca locuinta este considerata un monument istoric, izolatia partii sale din fata inseamna a strica aspectul.
Unul dintre avantajele evidente ale izolatiei interne la domiciliu este capacitatea de a desfasura munca in orice moment al anului. Indiferent de faptul cum este vremea, tehnologia ramane neschimbata. Impreuna cu incalzirea, rezidentii vor primi o izolare fonica suplimentara a spatiului. Defectele pot fi ascunse in spatele materialelor, imbunatatind astfel aspectul incaperilor. In cele din urma, principalul avantaj al lucrarilor este capacitatea de a o face singur. Nu necesita utilizarea de echipamente complexe si abilitati de alpinism industrial, iar materialele necesare sunt relativ ieftine.
Nu uita de caracteristicile cu care este asociat acest tip de munca. De exemplu, in cazul izolatiei interne, alegerea materialului trebuie tratata cu o atentie deosebita, in timp ce cu lucrari externe totul este mult mai simplu.
Materiale pentru izolatia casei
Exista o gama larga de materiale pentru izolatia casei pentru lucrari atat in exterior, cat si in interiorul cladirii. Insa tehnologia nu ramane la fel, iar gama este actualizata constant. In consecinta, unele materiale folosite foarte mult in trecut, astazi pot fi deja invechite. De exemplu, vata de sticla. Era folosita ca izolatie pentru acoperisuri si interior. Insa nerespectarea sigurantei in timpul instalarii poate duce la probleme grave de sanatate: fibrele fragile si foarte subtiri ale materialului sunt periculoase. Pentru lucrul cu vata de sticla este necesar sa se foloseasca un respirator, pentru a exclude contactul cu partile deschise ale corpului.
Izolatia invechita poate include, de asemenea, polistirenul expandat. Utilizarea sa este destul de controversata. Polistirenul se oxideaza rapid in aer si nu este sigur sa-l folosesti in interior. Imediat dupa instalare, elibereaza in aer o substanta daunatoare – stirenul.
Termoizolatia fibrolemnoasa a fost foarte populara si pozitionata ca fiind ecologica, dar liantii, datorita carora sunt presate fibrele materialelor, sunt departe de a fi naturale. In plus, utilizarea acestui material ca unica izolatie este nejustificata, deoarece are caracteristici de izolatie termica slaba.
Cu toate acestea, exista multe oferte pe piata. Ia in considerare caracteristicile celor mai populare dintre ele:
- Izolatie ecologica din lana sau vata minerala. Lana ecologica este un material neinflamabil, cu performante ridicate de izolatie termica si fonica. Vata minerala este produsa prin prelucrarea fibrelor de bazalt. Materialul este mai potrivit pentru fatada casei, deoarece permeabilitatea ridicata a vaporilor din interiorul spatiului poate contribui la formarea condensului pe pereti.
- Spuma din polistiren extrudat. Unul dintre cele mai populare materiale. Este utilizat cu succes in lucrari externe si interne. Are rezistenta si densitate mare, are proprietati bune de izolare fonica, o retentie de caldura excelenta. Printre neajunsuri se poate remarca „frica” de multe compozitii chimice si permeabilitatea scazuta la vapori. Totusi, acest lucru nu impiedica potentialii clienti sa o foloseasca ca izolatie ieftina a fatadei.
- Izolatia casei cu ajutorul foliei. Stratul exterior al acestui material este realizat din folie de polipropilena metalizata. Proprietatile reflectorizante ale metalului permit ca acest material sa retina pana la 97% din caldura. Are permeabilitate ridicata la vapori, o buna izolare fonica si este rezistenta la umiditate.
- Spuma poliuretanica. Este un material ieftin si popular, care rezista la ciuperci si mucegai, deoarece este neutru din punct de vedere biologic. Universal in aplicare: poate fi montat pe peretii cu defecte mari si nereguli.
- Polistiren extrudat cu celule inchise. Este un material usor, care este utilizat in principal pentru izolarea interioara a peretilor. Nu se teme de umiditate, are permeabilitate redusa la vapori. Din aceasta cauza nu se recomanda utilizarea lui pentru izolarea peretilor in casele din lemn. Materialul perturba circulatia libera a aerului, ceea ce poate provoca mucegai pe suprafetele din lemn.
- Panourile sandwich. Sunt relevante in cladirile unde sunt impuse cerinte ridicate de siguranta la incendiu. Materialul nu absoarbe umezeala, deci poate fi folosit pentru incalzirea peretilor bailor, saunelor, etc.. Nu accepta procesul de combustie.
Trebuie subliniat separat ca, desi multe materiale sintetice moderne nu suporta combustia, acestea produc substante toxice extrem de periculoase in timpul arderii si topirii.
Unde este nevoie de izolatie?
Izolatia, atat intr-o cladire aflata in constructie, cat si intr-o cladire deja construita, poate fi literalmente oriunde, de la fundatie la acoperis. Cu toate acestea, pentru a obtine o eficienta maxima, este necesar sa se cunoasca cateva caracteristici tehnice ale diferitelor domenii de aplicare a izolatiei termice.
- Pereti
In casele deja construite, izolarea interioara este adesea folosita, desi din punctul de vedere al ingineriei termice aceasta nu este cea mai buna optiune. In acest caz, pe langa reducerea suprafetei utilizabile, umiditatea care se formeaza inevitabil in camera de zi incepe sa se condenseze pe partea rece a peretelui, adica sub izolarea termica. Rezultatul este o umezire a peretilor, care afecteaza negativ decorarea interioara a spatiilor si sanatatea oamenilor din ele. Pentru a evita acest lucru, este necesar sa se utilizeze o bariera pentru vapori. Cea mai optima este izolarea fatadelor, care permite nu numai incalzirea eficienta si fiabila a unei cladiri deja construite, dar si sa ii ofere un aspect nou. In comparatie cu alte proiectari, peretii au o suprafata mult mai mare si, prin urmare, sunt cei mai vulnerabili la frig: pana la 40% din pierderile de caldura apar prin acestia. In acelasi timp, partile exterioare ale peretilor cladirii in timpul functionarii sunt afectate in mod negativ de extreme de temperatura, precipitatii, radiatii solare si alti factori nocivi.
Cu toate acestea, toate avantajele izolarii externe pot aparea numai cu calcule si o instalare corespunzatoare. Izolarea fatadelor moderne este un sistem destul de complex care include multe elemente. Si daca oricare dintre partile sale este selectata in mod necorespunzator, eficienta izolatiei va scadea semnificativ. Acest lucru se datoreaza utilizarii unor elemente de fixare necorespunzatoare care nu formeaza „punti” intre peretele izolat si mediul inconjurator. Cand se instaleaza izolatia termica in sistemul fatadei, este necesar ca toate placile sa se potriveasca perfect si intre ele, sa se umple intregul volum prevazut pentru acest lucru si sa nu existe goluri la jonctiuni. Cu o izolatie multistrat, este de dorit ca fiecare strat ulterior sa se suprapuna stratului anterior.
- Acoperis
Se stie ca prin acesta iese pana la 20% din caldura. Pentru izolatia acoperisurilor inclinate, solutia structurala principala in constructiile private este complicata de faptul ca in structurile de acoperis sunt utilizate cel mai des materiale combustibile sau inflamabile (cum ar fi lemnul, otelul sau aluminiul). Prin urmare, pentru a reduce la minimum consecintele unui incendiu, este necesara utilizarea unei izolatii termice incombustibile. De asemenea, este foarte important ca izolatia sa permita trecerea libera a vaporilor de apa, dar sa nu fie higroscopica, deoarece cu o crestere a continutului de umiditate a materialului cu doar 5%, capacitatea sa de izolare termica scade aproape de doua ori. Incalzirea corespunzatoare a acoperisurilor inclinate permite transformarea mansardelor in suprafata utila de locuit. Acoperisurile plate nu pot fi create fara utilizarea de izolatie termica de inalta calitate. In acelasi timp, cerintele pentru acestea sunt foarte stricte, deoarece, spre deosebire de un acoperis inclinat, un acoperis plat (cu o panta de aproximativ 2%) este supus unui stres mai mare si toate elementele sale trebuie sa fie de o calitate excelenta.
- Subsol
Recent, subsolurile sunt folosite din ce in ce mai mult ca suprafete utilitare, ateliere etc. Este posibil sa se faca un subsol rezidential numai daca exista o grosime suficienta de izolare termica a tuturor partilor cladirii in contact cu solul. Daca in stadiul de punere a fundatiei nu s-a efectuat o izolatie termica continua hidro si termica a perimetrului cladirii, va fi dificil si scump sa se obtina un microclimat acceptabil.
- Podea
Este recomandabil sa se izoleze podelele dintr-un alt motiv important – stratul de izolare termica serveste ca un bun izolator fonic. Dupa cum sti, podelele sunt dispuse in moduri diferite, prin urmare, izolarea trebuie selectata tinand cont de designul lor.
- Tavan
Podeaua si tavanul din majoritatea caselor sunt interconectate. Si, desigur, tavanul poate fi, de asemenea, izolat. Pe langa conservarea caldurii, in acest caz, izolatia joaca si un alt rol foarte important, aceea de izolator fonic excelent. Rezumand, se poate remarca faptul ca in secolele trecute oamenii au invatat sa reziste in mod adecvat la climatul dur si au dezvoltat o serie de conditii simple care trebuiau respectate pentru a trai si a lucra in confort. Un dispozitiv eficient de protectie termica permite economisirea pana la 50% a facturii. Pentru a realiza acest lucru, este necesar sa alegi modul cel mai optim de izolare termica.
Izolatia casei – Concluzii
In unele regiuni din Romania, proprietatile de economisire a caldurii din caramida, lemn, ziduri de beton nu sunt adesea suficiente pentru a forma un microclimat confortabil in interiorul casei. Izolatia casei iti va permite sa creezi un regim optim de temperatura in interiorul cladirii si sa economisesti semnificativ.
Pentru a pastra capacitatea zidurilor de a trece aerul, se recomanda ca la izolatia caselor sa se foloseasca materiale naturale. Dar daca bugetul alocat este limitat, atunci cea mai buna solutie ar fi utilizarea tipurilor de polimeri pentru izolatie termica, in plus, aceste materiale sunt usor de asamblat cu propriile maini.
Articol actualizat pe 03/10/2024
Lasă un răspuns