Acoperisul nu numai ca protejeaza casa de intemperii si orice influente externe, dar este, de asemenea, o parte integranta a solutiei arhitecturale a acesteia. Poate decora intreaga cladire si ii poate da un aspect unic. Astazi vom vorbi, in principal, despre acoperis in 2 ape.
Planificarea executarii constructiei unui acoperis este unul dintre cei mai importanti pasi ai procesului de cladire a locuintei tale, la urma urmei acoperisul are un rol important in protejarea impotriva soarelui, a vanturilor, a murdariei, dar in principal impotriva ploii. Din acest motiv, acoperisul este, in general, impartit in diviziuni concepute pentru a controla fluxul de ploaie. O casa poate avea un acoperis in una, doua sau mai multe ape. Acest lucru va depinde de designul casei, precum si de caracteristicile acesteia si, in unele cazuri, chiar si topografia terenului poate fi decisiva pentru a defini acoperisul necesar.
Printre diferitele tipuri si structuri de acoperisuri, cele cu 2 ape sunt cele mai frecvent utilizate. Acest acoperis a devenit o „alegere populara” datorita simplitatii, durabilitatii si fiabilitatii designului si disponibilitatii, fiind utilizat pe scara larga in constructia de case de vacanta, cabane si multe alte cladiri. Este fiabil, practic si destul de ieftin atat din punct de vedere structural cat si arhitectural. Acest tip de acoperis include doua planuri inclinate care se ating intre ele cu marginile lor superioare. Locul de contact se numeste creasta. Ca urmare, acoperisul ia forma unui triunghi, care se sprijina pe corpul cladirii si se inchide cu o creasta in partea de sus.
Acoperis in 2 ape – Istorie
Doua suprafete de acoperis opuse, care se intalnesc in punctul lor cel mai inalt, reprezinta probabil o forma foarte timpurie de locuire umana. Odata cu inceputul epocii de piatra in urma cu aproximativ 7000 de ani si sedentarismul asociat al omenirii, au fost construite primele case permanente cu acoperisuri in 2 ape. Lungimea caselor era de pana la 45 de metri si acestea aveau utilizari combinate, cum ar fi traiul uman, mestesugurile si cresterea animalelor sub un singur acoperis.
Acoperisul original in 2 ape consta exclusiv din materiale disponibile la nivel regional, cu materiale hidrofuge si izolatoare. Acestea includeau lut, straturi de bitum, material vulcanic hidrofug, stuf, paie, scanduri, grinzi, sindrila din lemn, gazon, ardezie sau dale de piatra. Caramizile din lut arse erau cunoscute de multa vreme, dar nu erau disponibile pe scara larga. Desi caramizile arse au inceput in jurul anului 450 i.Hr. au fost folosite de romani pentru acoperisuri, acestea s-au raspandit la nivel national mult mai tarziu.
In decursul timpului, acoperisurile in 2 ape au devenit din ce in ce mai elaborate, diferitele utilizari au fost adesea separate, dar tipologiile structurale de baza au ramas partial aceleasi pana in prezent.
Acoperis in 2 ape – Caracteristici
Acoperisul in 2 ape este destul de popular astazi si principalul motiv il reprezinta simplitatea constructiei structurii, care are multe avantaje si caracteristici de inalta performanta. Acest design permite evitarea elementelor mai complexe, asigurand in acelasi timp fiabilitatea acoperisului, protectia impotriva influentelor externe si a diverselor daune si permite economii semnificative. Datorita posibilitatii de a construi acest acoperis de orice inaltime si cu orice unghi de inclinare se pot crea o varietate de forme diferite care sunt utilizate in functie de conditiile climatice si de forma cladirii in sine. Un acoperis cu 2 ape poate reprezenta nu numai doua planuri, care uneori par destul de monotone, dar pot fi, de asemenea, intruchiparea solutiilor moderne de design care au atat rol functional, cat si estetic.
Lemnul, materialul preferat pentru cadru
Exista 2 tipuri principale de cadre pentru acoperisurile in 2 ape: cadrul traditional si cel industrial.
- Cadrul traditional din lemn exista de secole. Este foarte solid si are avantajul de a lasa spatiu liber sub acoperis, ceea ce permite amenajarea unei mansarde.
- Cadrul industrial este o tehnica mai recenta. Unele componente sunt asamblate din fabrica. Capriorii sunt mai mici si mai apropiati intre ei decat pe un cadru traditional. Pretul acestui tip de cadru din lemn este mai mic, dar nu permite amenajarea unei mansarde.
Acoperis in 2 ape – Marile avantaje
Acoperisul cu 2 fete are un pret mai mic decat alte acoperisuri, dar acesta nu este singurul sau avantaj.
- Este economic: acoperisul cu 2 ape este mai usor de instalat si, prin urmare, are un cost de constructie mai mic comparativ cu cel al acoperisului cu patru ape sau al acoperisului plat.
- Este eficient: datorita pantei sale duble, acest acoperis permite drenarea optima a apei de ploaie. Daca este bine intretinut, nu cunoaste problemele de etansare pe care le poate avea acoperisul plat.
- Este versatil: acest tip de acoperis se adapteaza la toate stilurile arhitecturale, de la case traditionale pana la case contemporane, inclusiv cabane.
- Este compatibil cu toate tipurile de materiale de acoperis: tigla de teracota, tigla metalica, tabla cutata, ardezie naturala, ardezie artificiala, stuf, zinc sau punte de otel.
- Permite obtinerea unei mansarde care poate fi convertita: se pot crea noi spatii in locuinta, amenajand mansarda, cu conditia ca cadrul sa fie traditional.
- Faciliteaza izolarea acoperisului: ca parte a unei renovari, se poate asigura izolatia acoperisului din exterior. In acest caz, acoperisul va fi asezat pe stratul de izolatie termica. Instalarea izolatiei interioare va fi mai ieftina, dar se va pierde ceva volum in pod.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei constructii de acoperis cu 2 ape este versatilitatea sa. Este potrivit pentru o mare varietate de domenii de aplicare si ofera arhitecturii moderne o multitudine de posibilitati pentru a-l adapta la tendintele moderne ale vremii cu acelasi beneficiu ridicat. Posibilitatea de a implementa diferite inaltimi ale acoperisului sau inaltimile streasinii ofera o multitudine de variante de design, care sunt diferite in functie de regiune. In regiunile cu vant puternic si ploaie, acoperisurile cu 2 ape sunt de obicei construite cu o inclinatie abrupta, astfel incat apa de ploaie sa fie drenata rapid si umezeala sa nu poata deteriora acoperisul. Pe de alta parte, in regiunile cu zapada, acoperisurile cu inclinare joasa sunt construite in principal pentru a preveni alunecarea necontrolata a masei de zapada.
Acoperisul cu 2 ape este foarte popular datorita structurii simple a acoperisului. Dar nu doar lipsa detaliilor de constructie complicate si rezistenta puternica la intemperii fac din acesta un clasic printre formele acoperisului. Un avantaj important, care influenteaza decizia proprietarului cladirii atunci cand alege, sunt costurile relativ reduse pe care un acoperis inclinat le ofera in constructiile rezidentiale.
Un acoperis in 2 ape este cea mai economica forma a acoperisului inclinat, care impresioneaza nu numai prin principiul de constructie simplu si ieftin, ci si prin diversele tipuri de utilizare pe care le deschide. Suprafata castigata in inaltime ofera o oportunitate perfecta pentru masuri de expansiune la mansarda. Datorita acestui tip de acoperis, optiunile de iluminare naturala, pot fi de asemenea implementate cu usurinta. Pentru a asigura o utilizare optima, acoperisul in 2 ape poate fi folosit si ca acoperis mansardat, adica ca acoperis inclinat, a carui parte inferioara este mai abrupta decat partea superioara. Ca urmare a pantei abrupte a zonelor inferioare ale acoperisului, la mansarda se asigura mai mult spatiu de locuit si mai multa inaltime.
Marile avantaje ale acoperisului in 2 ape
Acoperisul in 2 ape poate fi realizat in sectiuni, este usor de construit si tinde sa fie o alegere ieftina. Dar exista si dezavantaje care il pot impiedica sa fie modelul ideal pentru casa ta.
- Lipsa originalitatii: acesta este principalul dezavantaj al acestui tip de acoperis. Este foarte comun si poate fi considerat mai obisnuit decat un acoperis plat, cu o singura inclinare sau cu 4 ape. Cu toate acestea, sunt posibile solutii pentru a da originalitate proiectului tau. De exemplu, poti imbraca acoperisul cu un material neobisnuit, cum ar fi o punte de otel. De asemenea, poti da casei tale o forma originala.
- Izolatie: cu acest tip, suprafata acoperisului in contact cu exteriorul nu este neglijabila, ceea ce poate provoca pierderi de caldura. Izolarea acoperisului trebuie efectuata cu grija de catre un profesionist pentru a indeplini cerintele reglementarilor termice.
- Vant: acest tip de acoperis nu este potrivit in conditii de vant puternic. Designul acoperisului in 2 ape actioneaza ca o pereche mare de aripi. O modalitate de a combate acest efect este de a micsora unghiul pantei si de a face varful acoperisului mai inalt.
- Lucrari de reparatii: lucrul la un acoperis cu 2 ape poate fi periculos. Pericolul este agravat de vremea rea.
In concluzie!
Varietatea acoperisurilor cu 2 ape face posibila alegerea optiunii care se va incadra in arhitectura casei in constructie. Indiferent daca preferi stilul modern, traditional sau o arhitectura neobisnuita, cu un acoperis in 2 ape poti pune in practica o multitudine de idei.
Lasă un răspuns