Sentimentul de “acasa” este unul dintre cele mai vechi si familiare emoții experimentate atat de copii, cat si de adulti. Atat corpurile de mobilier alese, cat si corpurile de iluminat (dar mai ales culorile folosite) joaca un rol extrem de important in modelarea locuintei de vis. Complementar sentimentului de “acasa”, este cel de siguranta – plecand de la alegerea si folosirea unor materiale de calitate si ajungand la izolatia casei cu vata bazaltica, pentru ca iarna sa nu vina pe nepregatite.
In zilele noastre, exista diferite metode de izolare termica a unei locuinte, indiferent de tipul imobilului detinut (apartament, casa sau chiar studio). Scopul lor este simplu si logic – materialele sunt folosite pentru a mentine o temperatura optima atat in anotimpul racoros, cat si in cel calduros. Principala tinta este costul facturilor care scad vara (prin mentinerea unei temperaturi scazute comparativ cu cele de afara fara a apela la aerul conditionat) si iarna (caldura este mentinuta in interiorul locuintei izolate).
Materialele folosite pentru izolatia locuintelor prezinta o categorisire clara. Putem izola peretii exteriori si interiori termic, fonic si antifonic, dar putem izola si acoperisul sau spatiile de mari dimensiuni, chiar cu ajutorul unor metode ecologice. O varianta interesanta si utilizata din ce in ce mai mult este vata bazaltica. In ultimii ani, aceasta a devenit unul dintre cele mai bune materiale pentru izolarea termica a casei. Vom vedea cum si de ce in cele ce urmeaza!
Ce este vata bazaltica?
Vata bazaltica este un compus termoizolant ce are la baza bazaltul, cunoscut drept roca vulcanica in interiorul careia se gasesc minerale bogate in fier si magneziu. Pentru a ajunge la produsul folosit la izolatia peretilor, din bazalt se obtine initial o solutie lichida (asemanatoare cu magma) prin introducerea acestuia intr-un cuptor. Ulterior, substanta obtinuta este centrifugata si in final, fibrilizata. Rezultatul final este format din fibre microscopice care, puse la un loc, par a fi niste scame. Combinate cu adezivi, acestea se lipesc intre ele si trec printr-un proces in urma caruia devin rezistente la apa. Inainte de a fi taiate in formele si dimensiunile dorite, plansele de vata bazaltica ajung intr-un cuptor setat la temperaturi ridicate pentru a se obtine toate caracteristicile necesare.
Care sunt avantajele folosirii vatei bazaltice?
Datorita proprietatilor sale termoizolante, vata minerala bazaltica este tot mai des intalnita in acoperisuri, mansarde, pereti (atat pe interior, cat si pe exterior) si terase. Cateva dintre beneficiile folosirii sale in izolatia casei sunt:
- Are in compozitie doar materiale naturale si rezistente;
- Mentine caldura in locuinta, datorita faptului ca intensitatea transferului de caldura este redusa;
- Are protectie impotriva umiditatii si focului, topindu-se doar la 850 °C;
- Nu interactioneaza cu apa, datorita substantei hidrofobe din compozitia sa;
- Este material fonoizolant;
- In comparatie cu fibra de sticla, izoleaza mult mai bine;
- Este formata din material reciclat pana la 75%.
In magazinele de profil, vata minerala bazaltica este recunoscuta drept unul dintre cele mai bune materiale folosite in constructii, indiferent de tipul imobilului. Pentru a obtine rezultatul scontat, este recomandat ca grosimea placilor sa fie de 15-20 cm (2 straturi de placi avand 10 cm fiecare).
Unde se poate folosi vata bazaltica?
Fiind folosit drept material termoizolant, vata minerala bazaltica este potrivita in orice loc, de la pereti la plafoane, mansarda, pardoseli sau spatii de acces. Poate fi utilizata impotriva zgomotelor, temperaturilor prea joase (sau prea ridicate) si scaderea costurilor aferente caldurii. De asemenea, se preteaza perfect in cadrul halelor industriale metalice, unde este folosita pentru izolare termica.
Vata minerala bazaltica este foarte usor de folosit. Dat fiind faptul ca vine sub forma de placi, acestea pot fi modelate si imbinate fara prea mult efort. Mai mult, datorita proprietatilor sale net superioare altor metode de izolatie ale casei, poate fi manevrata in orice anotimp si indiferent de vreme – este rezistenta la apa, ceea ce inseamna ca ploaia nu va fi o problema.
In ceea ce priveste montarea, odata setate in locul stabilit, placile nu se deplaseaza. Comparativ cu alte materiale traditionale folosite in izolatia casei, vata minerala bazaltica este si sigura, si ecologica. De aceea, are beneficii mult mai mari comparativ cu polistirenul, celuloza sau fibra de sticla.
La ce se foloseste cel mai bine vata bazaltica?
Fiecare material de izolare termica gasit pe piata in zilele noastre are caracteristici proprii, fiind folosit in locuri si cu scopuri diferite. In cazul vatei bazaltice, studiile au concluzionat faptul ca este cel mai pretabila a fi folosita in izolarea acoperisului teraselor, acoperisului verde, pardoselii si in constructiile tehnice.
Primul rezultat observabil va putea fi vazut in costul facturilor care, in cel mai scurt timp, va fi cu mult mai mic. Inainte de a ajunge in acest punct, insa, vata bazaltica trebuie sa fie montata in zonele dorite.
Primul pas este achizitionarea placilor din orice magazin de profil, alaturi de mortarul adeziv, profilul metalic de soclu si diblurile. Dupa ce peretii sunt curatati de praf si nivelati, se monteaza cate un profil metalic de soclu la o distanta de 30 cm unul de altul cu ajutorul diblurilor. Acestea sunt necesare pentru a mentine un profil cat mai plan al peretilor.
Ulterior, adezivul se aplica pe conturul fiecarei placi de vata minerala bazaltica (si in interior) folosindu-se o gletiera. Acestea se lipsesc pe peretele care urmeaza sa fie izolat din loc in loc, pana este complet acoperit. Diblurile sunt folosite aici pentru a prinde placile in perete, cu ajutorul unei bormasini. Pe fiecare metru patrat, o placa va fi prinsa in cel putin 5 dibluri.
La final, placile sunt acoperite de o masa de spaclu peste care se aplica o plasa de armare facuta din fibra de sticla. Ulterior, se adauga o noua masa de spaclu, iar apoi amorsa si tencuiala decorativa.
In ciuda faptului ca pretul vatei minerale bazaltice este cu mult mai mare decat cel utilizat in cazul altor metode de izolare termica a casei, calitatea oferita este cu mult mai buna – rezistenta la apa, foc, zgomot si usor de manevrat de-a lungul intregului proces de aplicare. Toate aceste proprietati transforma vata mineral bazaltica intr-o metoda de izolare termica perfecta pentru hale industriale, locuinte, terase si mansarde, fara a aduce un impact major in buna functionare a mediului inconjurator.
Articol actualizat pe 07/10/2024
Brinzei a zis
La un apartament la parter,unde se poate pune aceasta ,dorim sa zugravim. Si la o casa parter plus mansarda,izolata cu polistiren de 5,construita acum 15 ani,unde am putea pune aceasta vata ?
Mihail a zis
Spunetimi va rog as vrea sa aflu șoarecii daca nimeresc in pardoseala de la acoperișuri ei nu fac cuibare in pardoseala