Begonia infloreste din iunie pana in septembrie. Aceasta planta vivace are culori multiple (roz, portocaliu, alb, bicolor, alb cu roz spre exemplu). Unele rezista foarte bine la frig, altele necesita o mai mare protectie, sa fie puse la adapost intr-o veranda spre exemplu. Ofera-i un pamant bogat si bine drenat, plaseaza la adapost cele mai fragile specii si protejeaza-le de iernile reci si umede. Hai sa aflam mai multe detalii despre o ingrijire eficienta, despre inmultire, dar si despre boli.
Begonia tuberoasa, Begonia x tuberhybrida, este cea mai potrivita floare pentru interior, asezata intr-un ghiveci. Este foarte frumoasa si ca floare de gradina, si ai putea arunca un ochi aici pentru a vedea cele mai frumoase flori de gradina. Este adesea oferita ca si cadou intr-un ghiveci. Aceasta planta ese originara din zonele tropicale si sub-tropicale. Inaltimea sa variaza intre 30-60 centimetri.
Este, in egala masura, folosita ca si un bulb de vara: se poate instala in gradina(alaturi de plante medicinale), intr-o gradina amenajata in fata casei, intr-un ghiveci (pentru speciile curgatoare) sau intr-o jardiniera. La fel ca si dalia, begonia tuberoasa este putin mai sensibila: odata cu instalarea toamnei va trebui sa o pui la adapost de frig si sa respecti perioada sa de hibernare (pentru exterior, trebuie sa stii ca exista begonii rustice precum Begonia grandis),
Cuprins articol
Tipuri si specii
Begoniile sunt clasificate in trei categorii, in functie de radacini:
- Begonii tuberculate care produc de obicei flori mari, puternic colorate. Necesita lumina indirecta, o udare regulata si ingrasaminte pe baza de potasiu.
- Begonii rizomatoase. Folosite de obicei ca plante de decor, cu frunze verzi de-a lungul intregului an. Au nevoie de multa lumina insa nu se vor expune direct la razele soarelui, temparautura ideala fiind de 15 grade.
- Begoniile fascilulare isi pierd o parte din frunze in sezonul rece. Sunt mai delicate si necesita o ingrijire speciala. Necesita multa lumina insa nu o expunere directa la soare. Se vor uda o data-de doua ori pe saptamana, mai ales in sezonul cald si frunzele uscate se vor indeparta.
Begonia – Plantarea
Begonia este destul de lenta in ceea ce priveste perioada de vegetatie. Incepe din luna martie, plasand tuberculul pe pament umed si cald (20 de grade), expusa la lumina. Vaporizeaza in mod regulat. Atunci cand radacinile incep sa se dezvolte, aseaza begonia in ghiveci, ingropand tuberculul la o adancine de 3-4 centimetri. Daca vrei sa platezi begonia in gradina sau intr-o jardiniera, asteapta ca riscul de inghet sa traca inainte de a incepe plantarea.
Begonia – Inmultire
Begonia se inmulteste prin butasi de tulpina sau de frunza. Butasii se vor aseza in nisip, intr-o incapere mai calduroasa (cu o temperatura de minim 25 de grade) si cu umiditate crescuta. Dupa aproximativ o luna-doua, butasii se vor transforma in plante, pregatite pentru a fi asezate in ghivece. Ghivecele nu trebuie sa fie mari pentru inceput. Planta are nevoie de aproximativ 11-12 luni pentru a ajunge la maturitate.
Begonia se poate inmulti si prin bulbi sau prin bucati de bulb, care au minim un mugure si care se pun direct in pamant, in lunile aprilie-mai.
O alta modalitate de inmultire a begoniei ar fi prin intermediul lastarilor, acestia se vor tine in apa pana cand apar radacini si frunze, dupa care se pot planta afara in gradina sau intr-un ghiveci.
Begonia – Ingrijire
In perioada de crestere, begonia se va uda moderat, lasand sa se usuce substratul de cativa centimetri intre doua udari. In perioada infloririi, doua udari pe saptamana sunt in general suficiente (doar daca begonia este la exterior si este foarte cald). Poti folosi un ingrasamant lichid pentru plantele inflorite odata la 15 zile.
Florile uscate se vor elimina una cate una pentru a stimula dezvoltarea unor boboci noi. Toamana, frunzele begoniei se usuca: begonia intra in semirepaus. Insa, acesta nu este un motiv de ingrijorare deoarece begonia este puternic stimulata de lumina astfel incat, odata ce ziua devine din ce in ce mai lunga, planta revine la viata si se regenereaza.
La inceput de primavara va fi replantata intr-un pamant amestecat cu turba si frunze. Tot pe timp de primavara va trebui taiata, o operatiune importanta ce are menirea de a-i creste desimea si sa stimuleze productia de flori. In perioada de inflorire va avea nevoie de ingrijiri speciale.
Begonia se va aseza pentru inceput in dreptul unei ferestre din casa. Se va simti bine in compania altor flori din alte specii deoarece este o floare prietenoasa. Nu iti recomandam sa o asezi intr-o zona foarte calduroasa dar nici foarte rece deoarece, daca va ramane in dreptul ferestrei va suferi din cauza frigului.
Lucruri interesante de stiut
Aceasta planta frumoasa, originara din America de Sud numara numeroase specii, in forme si in culori variate. Isi datoreaza numele guvernatorului din Santo Domingo, Michel Begon. Considerata o erbacee din cauza lipsei tijelor, face parte din plantele denumite stufoase.
Florile sale frumoase au culori vii, de la galben la rosu, roz si sunt mai stralucitoare daca begonia creste intr-un substrat de calitate.
Care sunt bolile de care begonia risca sa sufere?
- Fainarea begoniei este o boala provocata de o ciuperca (Oidium begoniae). Simptomele acestei boli sunt urmatoarele: pudra alba pe spatele frunzei, frunze cu aspect nesanatos. Elementele care favorizeaza aparitia bolii sunt temperaturile ridicate si aerul uscat.
- Bacterioza begoniei este o boala cae este provocata de bacteria Xantromonas. Simptomele acestei boli sunt urmatoarele: apar pe frunze extrudat bacterien sub forma de pete lucioase, asemanatoare uleiului.
- Putregaiul cenusiu este o alta boala care poate afecta begonia, provocata de ciuperca Botrytis cinereal. Simptomele care apar: pete gri pe saptele frunzei. Putregaiul apare in special in conditiile unui exces de umiditate.
Begonia este considerata o planta sensibila deoarece este predispusa mai multor boli la fel ca si alte plante de apartament.
- Un alt daunator la care begonia este predipsusa este mucegaiul cenusiu care, in general, afecteaza planta tanara. Acst tip de daunator poate fi prevenit evitand excesul de umiditate si printr-o aerisire frecventa a spatiului in care planta se dezvolta. Boala bacteriala, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Xanthomonas, poate afecta frunzele plantei, la nivelul acestora apar peste, care mai degraba seamana cu un ulei.
In sezonul rece begonia intra in semirepaus, nu se mai dezvolta la fel ca vara si primavara, incep sa i se usuce o parte din frunze. In sezonul rece begonia va fi udata mai rar
Lasă un răspuns