Asa cum ti-am promis in articolul anterior, in care am vorbit despre amenajarea gradinii si peisagistica, acum iti voi dezvalui cele mai frumoase flori de gradina care iti pot transforma curtea in ceva de vis.
Cuprins articol
Trandafirii – Poate cele mai frumoase flori de gradina

Daca leul este regele animalelor, atunci trandafirul este regina neconditionata a gradinii. Din cele mai vechi timpuri aceasta planta era considerata un obiect de admiratie si inchinare. Nu este de mirare ca ea a fost aleasa ca simbol al iubirii. Prima mentiune despre trandafir poate fi gasita chiar si in legendele antice hinduse. Legendele unei flori frumoase se regasesc si in analele Iranului Antic. Conform legendei, Allah insusi a creat un trandafir alb fermecator, cu varfuri foarte ascutite. Trebuia sa fie stapanul florilor in locul Lotusului magnific, dar foarte lenes. Astazi aceasta planta poate deveni o adevarata decorare a gradinilor tale, dar pentru asta trebuie sa inveti cum sa alegi si sa plantezi un rasad si care este ingrijirea corespunzatoare pentru trandafiri.
Trandafirii pot adauga farmec oricarui colt al gradinii. Acestia dau o nuanta de frumusete peisajului la inceputul primaverii, cand incep sa fie acoperiti doar cu o verdeata delicata, iar apoi in timpul verii, atunci cand are loc inflorirea fabulos de frumoasa.
O mare varietate de soiuri permite sa fie utilizati in diferite stiluri de peisaj. O gradina in stil francez sau, o gradina cu terasa cu mai multe niveluri sau o gradina mica de flori in mijlocul unei curti de beton – un trandafir este pretutindeni adecvat si capabil sa infloreasca. Grija pentru trandafiri nu este dificila, dar necesita regularitate.
Reguli pentru plantarea unui trandafir de gradina
Plantarea si ingrijirea trandafirilor nu este atat de complicata pe cat pare. Este important sa urmezi reguli simple, iar gradina ta va fi umpluta cu tufisuri aromate magnifice. Pentru a asigura initial succesul in cresterea trandafirilor, trebuie sa achizitionezi material de plantare de inalta calitate.
Plantarea de primavara a trandafirilor este recomandata atunci cand pamantul se incalzeste pana la + 10 ° C. De obicei, aceste conditii corespund perioadei de la inceputul lunii martie. Toamna este aleasa pentru plantarea standard a trandafirilor. Perioada preferata incepe la mijlocul lunii septembrie si se incheie la mijlocul lunii octombrie. Timpul de plantare mai devreme este nedorit din cauza faptului ca trandafirul poate face lastari care nu au timp sa se intareasca si pot sa inghete iarna. Plantarea tarzie este de asemenea periculoasa, deoarece planta trebuie sa prinda radacini inainte de inghet.
Locul pentru plantarea trandafirilor ar trebui sa fie insorit. La umbra, trandafirii se opresc din inflorire, apar pete intunecate pe frunzele plantelor, se formeaza lastari “orbi”. Planta poate fi afectata de fainare. Alege un loc care este ventilat, dar care sa aiba protectie impotriva vanturilor puternice. Trandafirii nu au preferinte particulare de sol. Nu sunt atat de capriciosi pe cat ar parea. Orice sol, cu mici exceptii, este potrivit pentru acestia.
Desigur, hranirea corecta si udarea este importanta, dar procesul de a ingriji un trandafir de gradina nu este limitata la acest lucru. Una dintre cele mai neplacute boli pentru un trandafir de gradina este fainarea. Masurile preventive vor ajuta la ingrijirea in prealabil a sanatatii plantei. Trandafirul trebuie pulverizat direct pe frunze cu o solutie de soda, in proportie de 40 g de soda pe litru de apa. Aceasta trebuie facuta primavara de 2-3 ori pe saptamana, precum si la inceputul verii. Afidele sunt o mare pacoste pentru trandafiri. Pentru acesti daunatori poti sa folosesti o otrava sistemica, de exemplu, Actara. Afidele nu vor aparea deloc pe trandafiri daca plantezi lavanda sau conduras sub ele. Iar calendula si galbenele vor ajuta la scaparea gandacilor. Petele pe frunze, fisurile tulpinilor si incetarea dezvoltarii mugurilor indica o boala. Ramurile afectate trebuie eliminate.
Trandafirii permit crearea unui loc de relaxare langa casa sau in spatele gradinii.
Flori de gradina perene pentru curtea ta
Aceste flori de gradina perene au multe avantaje, iar unul dintre ele este ca nu trebuie sa fie plantate in fiecare primavara. Si acest lucru, spune multe, deoarece in primavara exista atat de multa treaba de facut. Cu ajutorul florilor perene, se creeaza frumoase paturi de flori care isi pastreaza aspectul decorativ cel putin cinci ani. Ulterior, unele flori de gradina perene cresc puternic si necesita transplantarea sau indepartarea unei parti din tufis pentru a o planta intr-un loc nou.
Majoritatea plantelor perene sunt capabile sa supravietuiasca iernilor noastre.
1. Alyssum

Alyssum este o planta de gradina din familia Cruciferous. Genul Alyssum are aproximativ 100 de specii, comune in sudul Europei, in Marea Mediterana. Printre ele exista plante anuale si perene. Tufele compacte mici ating o inaltime de maximum 30 cm, foarte des inaltimea lor este de doar 15-20 cm.
Frunzele sunt mici, ovale, inguste la unele soiuri. Florile sunt mici, parfumate, colectate in inflorescente dense. Florile sunt de culoare alba, galbena, lila, roz. Inflorirea incepe in mai si dureaza toata vara pana la sfarsitul toamnei.
Cel mai popular si des utilizat in floricultura de gradina este Alyssum rocky and Alyssum marine (Lobularia). Alyssum marine este uneori considerat un gen separat de Lobularia. Orice clasificare este considerata de catre experti drept corecta, conditiile pentru cresterea acestor plante sunt aproximativ aceleasi.
Alyssum rocky (Alyssum saxatile) este o planta perena inalta de 15-25 cm, a carei patrie este Europa Centrala, Balcani. Tulpinile sunt foarte ramificate, formeaza o tufa rotunjita de pana la 40 cm. Frunzele sunt gri-verzui, pubescente, alungite. Florile sunt mici, galbene, colectate in perii dense. Infloreste primavara aproximativ o luna si jumatate, in functie de temperatura aerului – pe vreme calda, inflorirea este scurta. Dupa inflorire, tulpinile sunt taiate la aproximativ doua treimi din lungime. Adesea infloreste a doua oara in august-septembrie. Exista, de asemenea, soiuri cu lastari compacti si taratoare.
Alyssum maritime (Alyssum maritimum) sau Lobularia maritime (Lobularia maritima) provine din Marea Mediterana. Aceasta planta are 15-20 cm inaltime, intr-un climat cald. Frunzele sunt ovale, carnoase, argintii, fin pubescente. Florile sunt mici, colectate in perii, de obicei albe, dar exista soiuri cu flori roz, liliacee, visinii. Au o aroma pronuntata de miere. Inflorirea dureaza din primavara pana in toamna, pentru a extinde inflorirea, tulpinile supraincarcate sunt taiate.
In timpul infloririi, Alyssum emana o aroma delicata de miere, foarte atractiva pentru albine.
2. Panselute

In gradinaritul decorativ, panselutele au fost recunoscute de mult timp ca fiind una dintre cele mai bune plante cu flori abundente. Principalele avantaje ale acestei plante: flori de gradina mari, cu o mare varietate de culori, inflorire lunga, nepretentioase in ingrijire, usurinta de propagare, un numar mare de soiuri. Culoarea florilor este cea mai diversa, de la alb simplu la purpuriu inchis (aproape negru) cu tot felul de nuante de galben, rosu si albastru. In mijlocul florii se distinge de obicei o pata de forma si culoare neobisnuita.
Panselutele sunt flori de gradina perene, desi sunt cultivate de obicei ca plante bienale. Incep sa infloreasca la sfarsitul lunii aprilie.
3. Astilbe

Astilbe este o planta perena ornamentala din familia Saxifragaceae, care uneste aproximativ 20 de specii. Astilbe este raspandita in America de Nord si Asia de Est.
Aceasta planta este iubita de gradinari pentru ca este nepretentioasa, rezistenta la inghet si are inflorirea lunga abundenta. Astilbe poate creste la umbra, este cultivata in zone umede, de-a lungul malurilor corpurilor de apa. Florile in sine sunt foarte mici, de culoare rosie, roz, alba, crem. Inflorescentele seamana cu copaci sau dantela, in departare par sa fie un nor de culoare alba sau roz deasupra tufisurilor verzi.
Diferite soiuri de astilbe difera in functie de inflorire si marime. Astilbe are un puternic rizom ramificat, cu numeroase radacini, a carui divizare este foarte usor de propagat. Un alt avantaj este rezistenta sa la boli si daunatori.
Astilbe este foarte utilizat in designul gradinii. Inflorescentele sale luxoase incanta ochiul toata vara si pot sa fie utilizate la pregatirea buchetelor si aranjamentelor florale. Aceasta planta arata excelent in peisaj. Se planteaza langa arbusti ornamentali.
4. Aster

Genul Aster cuprinde peste doua sute de specii care sunt distribuite pe scara larga in cultura ca plante ornamentale cu inflorescente frumoase de diferite culori.
Sunt cunoscute inca din 1700, soiurile si hibrizii lor sunt raspandite. In Romania aceste flori se gasesc peste tot. Sunt plante rizomice, care formeaza tufisuri de lastari ramificati cu frunze mici simple. Rizomii cresc in latime, ocupand tot mai mult spatiu. In ceea ce priveste inaltimea, sunt subdimensionate (15-25cm), mijlocii (30-60cm) si inalte (peste 70 cm). Inflorescentele au o culoare diversa.
Printre plantele de aster exista soiuri cu perioade diferite de inflorire. Asterul alpin infloreste la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii, in functie de clima, alte soiuri incep sa infloreasca la jumatatea verii sau la inceputul toamnei, dar intr-o clima temperata din acest grup, inflorirea incepe mai ales in septembrie. Soiurile de gradina cu inflorire tarzie au fost raspandite dintr-un simplu motiv – in primavara exista o multime de alte flori stralucitoare. Dar la sfarsitul toamnei, doar crizantemele si aceste soiuri de aster ne incanta cu culorile stralucitoare in gradina.
Conditiile de crestere pentru toate soiurile sunt aproape aceleasi, sunt capricioase, suporta bine iarna, nu necesita o intretinere complicata.
5. Bergenia

Bergenia nu se gaseste adesea in paturile de flori si in gradinile personale, desi aceasta este o planta fara pretentii, foarte decorativa in toate perioadele anului. Este o planta erbacee perena rizomatoasa din familia Saxifragidae. Exista 10 specii cunoscute care cresc pe versantii montani si pe pajistile alpine din Asia Centrala, Afganistan si China.
Frunzele sunt mari, de culoare verde inchis, lucioase. Vara, frunzele verzi arata destul de decorativ, ele servesc ca fundal minunat pentru alte plante. Toamna, bergenia devine din nou o decoratiune a gradinii: odata cu primele ingheturi de noapte, frunzele ei se inrosesc pe margini.
Aceste flori de gradina perene sunt in forma de clopot, in inflorescente, exista alb, roz, violet. Aceasta planta infloreste primavara devreme, de indata ce zapada se topeste, inflorescentele apar peste frunze. Are o inflorire lunga, florile infloresc treptat pe peduncul.
Bergenia nu are doar proprietati decorative. Ceaiul preparat din frunze este o bautura nutritiva delicioasa. Planta are si proprietati medicinale. Frumusetea frunzelor si a inflorescentelor iti permite sa creezi peisaje pitoresti de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei.
6. Zambila

Zambila apartine familiei Hyacinthus. Multe soiuri si forme ale acestor plante bulboase sunt cunoscute. In natura, zambilele salbatice cresc in Mediterana, Caucaz si Asia Centrala.
Bulbul de zambila este peren, poate sa traiasca si sa infloreasca pana la 10 ani, spre deosebire de lalea, care in fiecare an creste un nou bulb. Un bulb sanatos este dens, greu, acoperit cu solzi. Odata cu aparitia caldurii, din bulb apar frunze inguste si lungi si un peduncul cu flori parfumate. Culoarea poate fi alba, roz, galben, lila, albastru-violet si toate nuantele de tranzitie intre aceste culori. Florile sunt simple si duble, de forma diferita in functie de soi.
Zambilele sunt flori de gradina destul de termofile. In regiunile sudice, unde solul nu ingheata adanc, ele trec bine peste iarna. Pentru a creste cu succes zambile in zonele temperate, este necesar sa fie protejate de inghet. Se planteaza toamna destul de tarziu (in septembrie-octombrie). In conditii naturale in Mediterana, zambilele infloresc la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii. Dupa inflorire, partea aeriana a plantei moare, si timp de sase luni, bulbul este in stare latenta in sol. In aceasta perioada, in interiorul bulbului se formeaza rudimentele inflorescentei si frunzelor, precum si rudimentele bulbilor. In natura, in zonele in care cresc zambile salbatice, solul se incalzeste bine in soarele fierbinte de sud. Acest factor este important pentru cultivarea lor de succes.
In proiectarea peisajului, zambilele sunt folosite atat ca planta bulboasa de primavara pentru toate tipurile de paturi de flori, cat si ca umplutura excelenta pentru cosurile de flori si ghivecele de gradina. Zambilele inflorite impodobesc terase si balcoane, fiind folosite si pentru tot felul de aranjamente florale.
7. Delphinium

Delphinium este cultivat in gradini inca din cele mai vechi timpuri. Tulpinile inalte ale acestei plante atrag invariabil atentia si provoaca admiratie. Inflorirea dureaza mult timp, iar ingrijirea plantelor este minima. Delphinium apartin familiei Ranunculaceae, gen care are pana la 370 specii. Printre ele exista plante anuale si perene.
China este considerata locul nasterii, desi aceasta planta este distribuita pe scara larga in regiunile muntoase ale Europei, in Asia de Sud, India si Africa, multe specii sunt comune in America de Nord. Principalele lor habitate sunt pajistile alpine si subalpine.
Delphinium creste 50-200 cm inaltime, in functie de specie. Frunzele sunt palmat separate, dispuse in ordine. Tufisuri mari, cu frunze frumoase si in absenta florilor sunt foarte decorative. Daca solul este bogat in azot, vor fi multe frunze, in pamantul sarac planta infloreste mai repede. Plantele cu frunze verzi au de obicei flori albe, albastre pal sau violet deschis; frunzele mai inchise cu o nuanta maronie sunt caracteristice soiurilor de albastru inchis. O floare simpla are cinci sepale colorate, a caror parte superioara are un pinten. Inflorescenta varfului poarta, de regula, cateva zeci de flori, simple sau duble.
Multe soiuri decorative sunt cunoscute. Ele difera prin culoare si forma florilor, inaltimea tulpinilor, perioada de inflorire. In floricultura de gradina, acum se utilizeaza in principal delphinium-uri hibride cu inflorescente cu o mare densitate de flori mari. Ca urmare a muncii de reproductie din ultimii ani, au aparut soiuri cu crestere redusa, cu panicule cu flori mici, potrivite pentru cultivare in gradinile stancoase.
Aceasta planta a devenit raspandita datorita faptului ca este nepretentioasa si capacitatii sale de a trece cu bine chiar si in clima dura. Creste intr-un singur loc timp de multi ani. Speciile anuale infloresc din iulie pana in septembrie, iar speciile perene infloresc cel mai adesea in doua valuri: la inceputul verii si toamna, daca pedunculii sunt taiati la timp.
Toate partile delphinium sunt otravitoare, prin urmare tulpinile, frunzele si pedunculii au fost folositi inca de la inflorire pentru o lunga perioada de timp pentru a pregati decocturi impotriva afidelor, omizilor, molilor si a multor alti daunatori de gradina.
Delphinium este o planta care arata frumos in grupuri, combinate din soiuri cu flori diferite.
Articol actualizat pe 19/09/2023
Lasă un răspuns