Omul transforma activ lumea din jurul sau, schimbandu-i aspectul in functie de ideile sale despre armonie.Planificarea amenajarii gradinii sau casei nu este o munca usoara. Este necesar sa se tina cont de o multime de nuante, pentru ca locuinta si zona din jurul ei sa fie cat mai convenabile, functionale si frumoase. Amenajarea corespunzatoare a curtii unei case private poate transforma un spatiu obisnuit intr-o adevarata oaza, un colt cu multa pace si confort. Crearea unui design modern al curtii este un pas integral catre organizarea nu numai a unui spatiu frumos, ci si a unui functional. Chiar si cea mai plictisitoare curte va reinvia cu ajutorul florilor si a verdetei.
Amenajare gradina – Peisagistica
Ce iti vine in minte cand cineva mentioneaza Versailles-ul francez, Keukenhof-ul olandez, Gradina botanica din Moscova sau Gradinile Kew englezesti? Desigur, splendoarea verdetei si a florilor, gratia stricta a liniilor de paturi de flori si pajisti, armonia formelor mici si mari, de la iarba de gazon la coroanele copacilor care urca. Dar cum poti aranja ceva in genul acesta in propria ta zona suburbana? Raspunsul este peisagistica! Peisagistica reprezinta un complex de evenimente si solutii speciale pentru imbunatatirea teritoriului, care vizeaza schimbarea aspectului prin utilizarea activa a componentelor naturale.
Nu este intamplator faptul ca se crede ca proiectarea peisajului combina trei domenii intregi: arhitectura si design, botanica si filozofie. Un proiect de amenajare gradina selectat si implementat corect nu numai ca multumeste ochiul, dar atinge si sirurile adanci ale sufletului. Intr-o gradina frumoasa, bine ingrijita, tu poti sa te odihnesti perfect fizic si mental. In cele ce urmeaza, vom analiza in ordine toate etapele planificarii si implementarii ideii.
Etapa 1: Crearea unui proiect de design peisagistic
In primul rand, trebuie sa te decizi asupra ideii. Va fi curtea un refugiu pentru relaxare si contemplare, o zona de meditatie, sau, dimpotriva, va fi un loc pentru intalniri amuzante de familie si adunari cu prietenii, cu gratar, piscina si o masa rotunda mare.
Cand conceptul este definit, poti crea primele planuri-schite. Pentru a face o schita, trebuie sa masori perimetrul locului in conformitate cu planul general, sa transferi datele la scara pe hartie, sa marchezi cladirile si apoi sa faci schita acolo unde se presupune ca or sa fie amplasate potecile, arborii si florile, formele arhitecturale mici (statui, fantani etc.). Un plan-schita pentru amenajarea gradinii iti permite sa evaluezi armonia combinatiei intre zone si sa ajustezi detaliile ideii, daca este necesar.
Apoi, ar trebui sa coordonezi schita cu planul topografic. Cercetarea este realizata de un inginer topograf, cu ajutorul unor instrumente speciale: tahometre, nivele, rulete electronice etc. De asemenea, comunicatiile ar trebui marcate pe planul topografic, ceea ce va facilita sistemul de irigare si va proteja, de exemplu, conducta de gaz de deteriorare la saparea solului.
Apoi vine randul planului dendrologic, adica a schemelor de spatii verzi din zona. Totul trebuie luat in considerare aici: de la iarba de gazon la plantele de dimensiuni mari precum conifere si foioase. Daca zona are deja copaci, arbusti, flori, trebuie sa fie inclusi si ei in plan. Atunci cand alegi materialul de plantare, trebuie luata in considerare ideea de proiectare a peisajului. Daca aceasta este o gradina japoneza, ar trebui sa existe un loc pentru artar, pin cu flori fine, sakura, muschi si wisteria. Daca proiectul este o gradina obisnuita europeana, atunci nu poti sa nu incluzi castanul salbatic, tisa, tei si cimisir pentru gardurile vii. Gradina „rurala” olandeza este de neconceput fara liliac, rododendroni si, bineinteles, lalele de toate culorile imaginabile.
Alaturi de planul dendrologic, este pregatit un plan central, care include urmatoarele elemente:
Planul de pavaj, care indica locatia exacta a aleilor, a potecilor. Mai mult, planul include nu numai indicatii privind numarul, lungimea si latimea drumurilor, dar si forma lor si chiar tipul de pavaj. Volumul materialului necesar ar trebui sa fie indicat si aici.
- Plan de comunicare, care include o schema de udare automata, daca exista, pe santier. Aceasta este reprezentata prin amplasarea alimentarii cu apa pentru irigare, stropitori, sisteme de irigare prin picurare, etc. Planul include si un sistem de ape pluviale si santuri de scurgere.
- Plan de iluminat si decor. Locatia panoului electric, surse de alimentare pentru dispozitivele de iluminat, amplasarea lampilor autonome, toate acestea sunt, de asemenea, elemente importante ale planului de dispunere. Trebuie amintit faptul ca iluminarea poarta nu numai o functie practica, ci si decorativa, subliniaza stilul ales. La fel de important este sa observam unde se presupune ca se vor instala elemente decorative pentru a afla cat de armonios vor arata intr-un loc sau altul si pentru a alege plantele potrivite in conformitate cu obiectele de decor.
- Planul de plantare care indica locatia exacta a tuturor gropilor de plantare pentru copaci, arbusti, bulbi etc. Aceasta, asa cum am spus deja, ar trebui sa fie in concordanta cu planul de comunicare.
O lista detaliata de sortimente este necesara pentru calcularea cat mai exacta a numarului de plante din fiecare specie necesare pentru implementarea planului de amenajare a gradinii. Lista are in vedere si inaltimea plantelor, timpul de inflorire si decorativitatea inainte / dupa inflorire.
Pentru a calcula cat de mult material de plantare este necesar si cat de mult trebuie sa fie achizitionat suplimentar, bilantul suprafetei de teren va ajuta. De asemenea, va oferi informatii cu privire la raportul dintre suprafata cladirilor, spatiile verzi, zonele pavate, corpurile de apa.
Proiectul trebuie sa includa, de asemenea, o lista de materiale de finisare si decor care sunt planificate sa fie utilizate in implementare. Specificatia indica tipurile de materiale, caracteristicile acestora, precum si consumul aproximativ. Acest lucru va permite includerea informatiilor despre costurile materialelor decorative in estimarile consolidate. Acesta va include informatii despre urmatoarele cheltuieli:
- utilizarea echipamentelor si utilajelor;
- munca specialistilor si a lucratorilor auxiliari;
- materiale, precum pamant, beton, banci pentru gradina, etc.;
- material de plantare;
- elemente decorative, inclusiv forme arhitecturale mici.
Toate planurile intocmite pana la urma sunt combinate intr-un proiect 3D detaliat, care tine cont de toate nuantele teritoriului, de comunicatii. Imaginea 3D iti va permite sa vizualizezi ideea cat se poate de natural, chiar inainte de implementarea ei.
Etapa 2: Amenajare gradina- pregatirea teritoriului
Proiectul este gata si este asteaptat sa se puna in aplicare, dar mai intai trebuie sa pregatesti literal si figurat terenul pentru viitoarea gradina frumoasa. Primul lucru de facut este sa elimini gunoiul. Gunoiul include nu numai deseuri de constructii, ci si copaci uscati sau bolnavi, butuci care trebuie dezradacinati, frunze, ramuri, buruieni. Apoi se trece la nivelarea pamantului, la saparea gropilor pentru iazuri, eliminarea lucrurilor nedorite din viitoarea gradina. Aceste lucrari dureaza de obicei aproximativ doua saptamani si 5-7% din costurile estimate.
Etapa 3: Constructia civila pentru amenajarea gradinii
Urmatorul pas va fi punerea la punct a:
- alimentarii cu apa si irigare;
- sistemului de scurgere;
- sistemelor de circulatie a apei in iaz;
- organizarii sistemului de iluminat, daca depinde de alimentarea cu energie.
Daca este necesar, solul este importat, este distribuit pe santier si aspectul este pregatit pentru plantare si decorare. Apoi, se asfalteaza cararile si se instaleaza arborii, arcadele, serele, etc. Implementarea acestei etape poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni: in functie de complexitatea proiectului, zona santierului si viteza lucratorilor. Toate aceste lucrari „consuma” 30–35% din fondurile bugetate.
Etapa 4: Etapa de decor si de instalare a formelor arhitecturale mici
Inainte de plantare, ar trebui sa te decizi cu privire la decorul gradinii: instalarea fantanilor si a mini-cascadelor, construirea si decorarea cu piatra sau roca, aranjarea sculpturilor de gradina, mese, scaune, banci, leagane, etc. Pentru a nu exagera cu decorarea, este necesar, la finalizarea lucrarii, sa privim rezultatul si sa eliminam lucrurile care nu ne plac.
Etapa 5: Plantarea
Si, in sfarsit, a venit timpul pentru cele mai placute probleme, necesitand totusi cele mai mari costuri: plantarea. Aproape jumatate din buget este cheltuit pentru achizitionarea de material de plantare si produse aferente, precum si pentru lucrari de plantare. Aici intra plantarea rasadurilor de copaci, a arbustilor mai putin inalti, a gardurilor vii, etc.. Dupa arbusti vine randul florilor, a ierbii de gazon. Nu uita, ca pentru ingrijirea acesteia, trebuie sa iti iei si o masina de tuns iarba profesionala sau o motocoasa profesionala. Toate aceste actiuni vor dura cel putin o saptamana: termenii vor creste proportional cu volumul materialului de plantare. Si in final, amenajarea peisajului este finalizata!
In continuare, intr-un articol pe care il vom publica zilele urmatoare, o sa prezentam topul celor mai bune plante pentru gradina ta!
Articol actualizat pe 03/10/2024
Lasă un răspuns