Gradinile cu plante medicinale erau cunoscute inca din Evul Mediu. Au fost aranjate in manastiri si castele, unde vindecatorii din acea vreme cresteau plante necesare pentru pregatirea unguentelor si tincturilor vindecatoare. Aceasta metoda de obtinere a materiilor prime medicinale nu numai ca era simpla si convenabila, dar si in conditii de siguranta in vremuri tulburi, cand trecerea dincolo de zidurile manastirii insemna un risc direct pentru viata. Pe langa bolile obisnuite, ranile trebuiau tratate!
Odata cu dezvoltarea medicamentelor, nevoia de plante medicinale nu a scazut, dar pentru a obtine o cantitate mare de materii prime la scara industriala, au fost create plantatii speciale. Retetele populare sunt inca relevante, iar plantele ajuta adesea acolo unde medicina oficiala este lipsita de putere. In zilele noastre, o astfel de gradina este o noutate, un punct culminant al gradinii in stil natural.
Plantele medicinale alese corect si abil pentru amenajarea propriei gradini, nu numai ca pot vindeca o boala cronica, dar pot sa creasca si imunitatea, imbunatatindu-va corpul in ansamblu. In mod surprinzator, o gradina pe baza de plante medicinale vindeca chiar si de la distanta. Multe plante elibereaza fitonide in aer care pot ucide bacteriile daunatoare.
Important!
- Ierburile pentru tratament pot fi consumate numai dupa un studiu amanuntit al proprietatilor lor. Multe plante contin substante periculoase pentru sanatate.
- Bolile grave necesita atentie medicala si tratament adecvat cu medicina moderna. Daca s-ar putea scapa de diabet sau tuberculoza doar cu plante medicinale, atunci nu ar exista pacienti.
Plantele medicinale in salbaticie cresc in pajisti si loturi vacante, in paduri si de-a lungul malurilor raurilor. Conditiile de viata sunt diferite, desi multe dintre ele sunt complet nepretentioase si pot creste aproape oriunde. Cu toate acestea, majoritatea plantelor necesita soare, asa ca gradina cu plante medicinale trebuie sa fie amenajata intr-un loc bine luminat.
Majoritatea ierburilor sunt nepretentioase si nu necesita ingrijiri speciale, mai ales cand vine vorba de specii salbatice care traiesc in conditii naturale. Plantele care nu sunt atipice zonei necesita un pic mai multa atentie. Uneori ingheata iarna. Ingrijirea consta in indepartarea buruienilor si udarea, daca este necesar. Ingrasamintele chimice sunt interzise. Poate fi utilizata fertilizarea cu materie organica sub forma de compost sau humus.
Se crede ca cel mai mare efect al tratamentului il dau plantele medicinale salbatice. La reproducerea soiurilor culturale, atentia este concentrata pe marimea si culoarea florilor, forma arbustului, fara a tine cont de proprietatile vindecatoare. Dar foarte des culturile mostenesc toate calitatile benefice ale speciilor in crestere salbatica. Soiurile de calendula sunt o dovada in acest sens.
Plante medicinale de care ai nevoie in gradina ta
- Nalba mare este una dintre cele mai bune plante pentru tratamentul bolilor sistemului respirator. Infuzia din radacina este potrivita pentru inflamatia mucoasei tractului respirator, boli ale rinichilor si vezicii urinare.
- Valeriana este un medicament cunoscut pentru inima. Radacina valerianei are proprietati vindecatoare. Planta are un efect calmant, imbunateste sistemul cardiovascular si a tractul gastro-intestinal. Reduce excitabilitatea sistemului nervos central, relaxeaza spasmele muschilor netezi. Este folosit pentru isterie, crampe, palpitatii, dureri cardiace.
- Albastreaua este o planta cu efect antiinflamator, diuretic, diaforetic, antipiretic, bactericid. Infuzia din flori este folosita pentru boli cronice ale rinichilor, vezicii urinare si tractului urinar, dar este si un bun agent coleretic.
- Iarba mare. Un decoct din iarba mare amelioreaza spasmele tractului gastrointestinal si imbunatateste formarea bilei. In plus, este utilizata pentru bolile cronice ale tractului respirator: bronsita si traheita.
- Sunatoarea este un medicament universal. Infuzia din sunatoare este folosita ca agent astringent, dezinfectant si antiinflamator pentru bolile tractului gastro-intestinal, in principal colite acute si cronice. Si este de asemenea un bun imunomodulator si un excelent antidepresiv natural.
- Tintaura. Infuzia este utilizata pentru eruptii cutanate, rani greu de vindecat, este utilizata pentru stimularea apetitului, in tratamentul arsurilor la stomac, constipatiei, flatulentei, pentru a imbunatati peristaltismul organelor digestive.
- Calendula este un bun antiseptic, are proprietati antiinflamatorii si de vindecare a ranilor. Un decoct de flori poate fi utilizat in tratamentul taieturilor, arsurilor. Este, de asemenea, un remediu excelent pentru stomatita si gingivita. Calendula este un remediu excelent pentru bolile tractului gastro-intestinal: gastrita, colita, enterocolita si boli ale vezicii biliare. Este de asemenea utilizata in tratamentul bolilor de inima, lipsa respiratiei si edem.
- Lavanda. Uleiul esential de lavanda ajuta la imbunatatirea microcircularii sangelui, stimuleaza circulatia cerebrala, este utilizat pentru dezinfectarea si vindecarea ranilor, arsurilor. Infuzia de lavanda sau ceaiul este utilizat pentru durerile de cap, migrenele, ametelile, pierderea fortei.
- Monarda. Mirosul frunzelor de monarda este similar cu mirosul de bergamota. Ceaiul cu frunze de monarda este foarte bun pentru digestie. Dar aplicatia sa principala este pielea. Monarda trateaza ranile, infectiile pielii si este, de asemenea, un produs anti-alergic al pielii si ajuta la eczeme si psoriazis.
- Pelin. Infuzia de pelin distruge microorganismele piogene, are un efect antihelmintic, ajuta la secretia insuficienta de bila, letargie, digestie, balonare si gaze, icter, nisip si pietre la rinichi, activeaza circulatia sangelui si imbunatateste metabolismul.
- Musetel. Are proprietati bactericide, de vindecare a ranilor. Este indispensabil in tratamentul bolilor gatului, tractului gastro-intestinal, bolilor pielii. Amelioreaza spasmele si are un efect antimicrobian. Si este folosit si in scopuri cosmetice, de exemplu, un decoct de musetel intareste parul si il lumineaza usor.
Nu este dificil sa gasesti plante medicinale, arunca o privire la ce creste in jurul terenului tau si sapa cu atentie rizomii ierburilor salbatice si transplanteaza-le in gradina ta.
Daca intentionezi sa imbunatatesti amenajarea gradinii tale, atat cu plante medicinale, cat si cu flori de gradina, reuneste toti oamenii carora le place sa foloseasca gazonul si gradinile sa participe la o sesiune de brainstorming. Uneori aceste idei venite din exterior vor inspira intreaga directie de proiectare a peisajului. Inceperea planurilor de peisaj cu acest tip de brainstorming va oferi modalitati inovatoare si perspicace pentru intreaga familie de a se bucura impreuna de spatiile exterioare. In curand, vei obtine un nou plan de peisaj care adauga frumusete casei tale.
Articol actualizat pe 03/10/2024
Lasă un răspuns