Renovarea acoperisului caselor vechi si, implicit, a celor noi se face apeland la tigla metalica. Multumita rezistentei crescute la factorii exteriori pe care o are, aceasta se numara printre alegerile de top ale profesionistilor in constructii. Tigla metalica are o greutate scazuta, ceea ce o face potrivita pentru diferite tipuri de cladiri. Cu toate acestea, renovarea acoperisului unui depozit necesita un alt tip de echipament. In aceste situatii, se foloseste o varianta potrivita, cunoscuta sub numele de tabla cutata.
Cuprins articol
Ce este tabla cutata?
In constructiile si renovarile realizate la nivelul acoperisului, fundatia este cel mai important element. In acelasi timp, tabla cutata joaca un rol esential. Aceasta face parte din diferitele tipuri de produse si materiale folosite in structura acoperisului. Multe dintre proprietatile sale se aseamana cu cele ale tablei faltuite, cu exceptia faptului ca are un pret mult mai accesibil.
Atunci cand este montata, tabla cutata intregeste orice acoperis. De cele mai multe ori, aceasta se foloseste in renovarile acoperisului unui garaj, depozit sau chiar in cel al unui complex comercial. Multumita varietatii de culori si marimi de pe piata, tabla cutata se potriveste oriunde.
Conditiile meteo sunt cele care determina intervalul de timp la care acoperisul din tabla cutata trebuie schimbat. Pentru o durata de viata mai lunga, este necesar ca procesul de intretinere sa fie repetat la fiecare 5 – 10 ani. Astfel, nu va fi necesara schimbarea acestuia, doar in situatii exceptionale.
Multe dintre cele mai bune foi de tabla cutata existente pe piata se regasesc la Dedeman si Mathaus. Odata achizitionate, acestea vor putea fi debitate, folosindu-se un foarfece special. Cu toate acestea, este mult mai bine ca aceste foi sa fie realizate la comanda, plecand de la masurile corecte. Astfel, vei salva nu doar timp, ci si bani.
Din punct de vedere tehnic, tabla cutata este confectionata din tabla din otel galvanizat la cald. Aceasta este ulterior zincata pe ambele parti. La exterior, beneficiaza de un strat de poliester care o protejeaza impotriva factorilor externi. Este usor de folosit inclusiv de amatori, insa se recomanda ca foile de tabla sa fie manevrate de o echipa profesionala.
La ce se foloseste tabla cutata?
Tabla cutata se foloseste, in cea mai mare parte, pentru acoperirea diferitelor cladiri utilizate in scop agricol sau industrial. Aceasta este ideala pentru satisfacerea nevoilor constructiilor de mici dimensiuni, la care panta se situeaza sub 15 grade.
Tigla metalica se monteaza doar pe un acoperis cu panta sub 5 grade sau unul de peste 15 grade. Pentru acoperisurile cu panta situata intre 5 si 15 grade, se foloseste tabla faltuita. Dezavantajul acesteia este ca are un cost superior, necesitand un buget destul de mare.
In locul tablei faltuite, majoritatea persoanelor apeleaza la tabla cutata. Pe langa faptul ca are un pret de achizitie de pana la 2,5 ori mai mic, costul manoperei este net inferior fata de cel aferent tablei faltuite.
Care sunt avantajele pe care le are tabla cutata in amenajarea acoperisului?
Din punct de vedere economic, tabla cutata este o alternativa mult mai ieftina in comparatie cu cea faltuita. Pe langa costurile reduse pe care le solicita, aceasta vine la pachet cu urmatoarele beneficii:
- Are nevoie de un minim de intretinere;
- Are o capacitate portanta mare, care se calculeaza printr-un raport direct proportional cu inaltimea cutei;
- Are o durata de viata buna;
- Beneficiaza de o greutate redusa, de pana la 5 kg per metru patrat;
- Ofera un aspect estetic simplu, dar foarte elegant oricarei cladiri;
- Procesul de montare este mult mai rapid si simplu;
- Se gaseste intr-o varietate mare de culori, dimensiuni si grasimi.
La ce trebuie sa fiu atent inainte de a incepe montarea efectiva a tablei cutate?
Odata inceput, corectarea montajul tablei cutate nu se face foarte usor. De aceea, este mult mai bine sa te asiguri ca ai urmat toti pasii inainte de a da startul. Exista multe pareri ale expertilor in constructii, care recomanda sa:
- Calculam grosimea corecta a tablei cutate, in raport cu necesitatile acoperisului. Cu cat distanta intre reazemele de fixare este mai mica, cu atat grosimea tablei cutate trebuie sa fie mai mica;
- Masuram distanta existenta intre reazem si latimea foilor de tabla cutata. Aceasta trebuie sa corespunda cu insemnele din proiect;
- Verificam daca avem toate instrumentele si materialele de care avem nevoie;
- Verificam daca exista sanse de aparitie a unor conditii meteo nefavorabile, care ar putea afecta intregul proiect. Potrivit specialistilor, montajul poate fi facut doar in situatiile in care viteza vantului este de maxim 7 metri pe secunda;
- Verificam numarul elementelor de asamblare cu cel mentionat in proiect.
Doar atunci cand toate aceste etape au fost bine verificate se poate demara procesul de montare a tablei cutate pe acoperis.
Ce presupune montarea tablei cutate?
Imediat dupa ce toate etapele anterioare au fost confirmate, se poate continua cu montajul tablei cutate. Intregul proces pleaca de la folosirea panourilor de tabla cutata. La randul lor, acestea se realizeaza la comanda, motiv pentru care masurarea corecta a lor este imperios necesara. Cu toate acestea, se poate folosi un foarfece special pentru taiere.
Panourile de tabla cutata se prind doar pe partea inferioara a profilului. Ulterior, se ajunge la montarea propriu-zisa, care debuteaza de la baza acoperisului. Pentru a putea fi prinse intre ele, fiecare foaie de tabla cutata va avea un element de asamblare existenta pe fiecare cuta. Imediat ce una dintre foile de tabla cutata a fost prinsa, este important sa fie prinsa si cealalta in cel mai scurt timp.
In ceea ce priveste montarea sipcilor, se recomanda ca acestea sa fie situate la o distanta de 30 – 80 centimetri una fata de cealalta. Aceasta distanta este direct proportionala cu inaltimea si grosimea tablei cutate. Prinderea pe cuta se realizeaza prin intermediul unor suruburi autofiletante. De asemenea, foile se prind intre ele cu ajutorul unor nituri oarbe.
Indiferent de cat de simplu si usor pare intregul proces de montare aferent tablei cutate, acesta nu face exceptie de la greselile umane. De aceea, o echipa profesionista este singura capabila sa previna aparitia oricarei probleme. Mai mult, prezenta unor experti devine si mai importanta, pe masura ce dimensiunea cladirilor si a proiectelor este mai mare.
Articol actualizat pe 04/12/2024
Lasă un răspuns