Nivelul de corectitudine si rapiditatea cu care se ridica o casa sunt influentate, intr-o mare masura, de modul in care este construita fundatia. Spre deosebire de alte elemente si aspecte ale locuintei, aceasta nu trebuie sa aiba nici macar o greseala in proiectare si realizare, mai ales daca vrei sa te asiguri ca intregul proces decurge bine inca de la inceput. Plecand de la saparea santurilor si ajungand la turnarea placilor de beton, fiecare pas trebuie atent observat si analizat de cunoscatori.
Cuprins articol
Care sunt pasii de pregatire pentru turnarea fundatiei?

Nerabdarea pentru vederea rezultatului final este mare, insa nu poti incepe sapaturile fara sa te asiguri ca toate lucrarile de pregatire sunt bine puse la punct. In caz contrar, te vei confrunta cu o locuinta mult sub asteptarile tale si cu posibile probleme intalnite pe termen lung.
Pasul 1. Evaluarea solului in care va fi sapata fundatia
Este un proces extrem de util inginerului proiectant, in urma caruia acesta va descoperi date importante cu privire la dimensiunile maxime pe care viitoarea casa le poate avea. In general, solul este evaluat de un geolog care demareaza un studiu geotehnic. Cu cat informatiile adunate sunt mai corecte, cu atat fundatia construita va fi mai stabila.
Studiul geotehnic ajuta la stabilirea multor date importante, printre care se numara calitatea si tipul solului. In plus, se determina nivelul de coezivitate si inclinatia solului, alaturi de adancimea de inghet si cea a panzei freatice. In plus, vei cunoaste care este riscul seismic in zona.
Un aspect recomandat in analiza geotehnica este verificarea adancimii de inghet care trebuie sa fie neaparat mai mica decat adancimea fundatiei. De asemenea, stabilitatea solului te ajuta sa cunosti care este grosimea ideala a fundatiei, precum si numarul necesar de santuri cu beton.
Pasul 2. Pregatirea terenului
Orice teren nu poarte sustine corect constructia unei fundatii in lipsa unui proces de pregatire. Acesta implica demolarea cladirilor vechi existente pe teren si curatarea molozului.
In plus, va fi nevoie ca si vegetatia sa fie complet eliminata, plecand de la arbusti si ajungand la gazon. Intregul strat vegetal va disparea pe o adancime de maxim 20 centimetri.
Pasul 3. Trasarea fundatiei
Imediat ce terenul a fost pregatit cum se cuvine, este momentul ca fundatia sa fie trasata. Toate datele reiesite din primul pas sunt folosite acum, in vederea stabilirii anumitor repere care vor ajuta la realizarea operatiunilor ulterioare.
Fundatia poate fi trasata fie prin topografie, fie folosind masuratori manuale. Spre deosebire de a doua varianta, topometristul confera metode eficiente si foarte rapide de trasare a fundatiei. Este de asteptat ca acest serviciu sa fie mai costisitor, insa corectitudinea masuratorilor si a marcajelor este garantata prin intocmirea unui proces verbal.
In cazul masuratorilor manuale, rezultatele asteptate vor avea nevoie de timp aditional pentru finalizare. Limitele terenului sunt primele care vor fi stabilite, urmand ca detaliile fundatiei sa fie trasate ceva mai tarziu. Daca exista un gard delimitator al proprietatii, lucrurile se vor misca mai repede.
Ce presupune turnarea efectiva pentru a realiza fundatia casei?

Imediat ce au fost finalizate si verificate toate lucrarile de trasare, se poate construi fundatia. Pentru asta, se vor avea in vedere urmatorii pasi:
Pasul 1. Saparea fundatiei
Fundatiile se pot sapa, in general, raportandu-ne la doua tipuri: sapatura cu santuri si sapatura generala.
Spre deosebire de sapatura generala, cea cu santuri este des intalnita in cazul locuintelor. Aceasta are dimensiuni mai reduse si nu se foloseste pentru casele cu subsol si demisol. Pentru acestea, se foloseste sapatura cu santuri, ideala pentru realizarea constructiilor de mari dimensiuni.
Sapaturile generale sunt mult mai greu de finalizat si implica costuri ridicate. Acestea solicita necesitatea unui buldoexcavator si se realizeaza in conformitate cu directiile axelor trasate. Destinatia finala este adancimea stabilita in proiectul constructiei, care poate fi atinsa prin demersuri manuale in cazul sapaturilor generale.
Turnarea betonului poate incepe de indata ce fundatia a fost sapata. Este recomandat ca acest proces sa se finalizeze rapid, pentru ca ploile sa nu isi faca aparitia si sa afecteze tot efortul depus pana acum. Pentru asta, nu uita sa sapi ultimii 10 centimetri chiar inainte de turnarea betonului. Astfel, ai siguranta ca acesta va fi turnat doar pe pamant uscat.
Pasul 2. Procesul de turnare a betonului de egalizare pentru fundatia unei case
Fiecare sant sapat va gazdui un prim strat de beton turnat, folosit pentru a nivela terenul si a elimina neregularitatile. Stratul de beton va fi ulterior folosit pentru montarea tuturor stalpilor fundatiei.
Betonul folosit trebuie sa fie unul rezistent, ale carui caracteristici asigura o durabilitate crescuta. In cazul in care lucrezi cu o echipa de profesionisti, asigura-te ca acestia integreaza in proiect si tipul de beton care va fi utilizat.
Din punct de vedere tehnic, betonul este format din ciment, apa potabila si alte agregate, printre care se numara nisipul, pietrisul si balastul.
Pentru a asigura un rezultat perfect, betonul trebuie compactat. Acest proces poate fi manual sau, dupa caz, mecanic.
Pasul 3. Montarea conductelor sanitare
In ciuda faptului ca nu fac parte din procesul de construire a fundatiei, conductele sanitare sunt vitale in orice locuinta. In acest moment, trebuie sa alegi sa instalezi conductele de apa potabila si de canalizare, in conformitate cu inclinatia recomandata. Acestea te vor ajuta sa ai parte de relaxare in cada personala in fiecare seara.
Este bine de stiut faptul ca dupa ce instalezi tevile direct in armatura, iti va fi mult mai greu sa le inlocuiesti. O alta varianta este cea a montarii acestora direct in sapa casei, imediat dupa ce a fost turnata ultima parte a fundatiei.
Pasul 4. Armarea fundatiei
In functie de modul in care este realizata armatura, te vei putea bucura (sau nu) de rezistenta viitoarei constructii.
Pentru inceput, se monteaza talpa armata pe betonul de egalizare. Ulterior, sunt dispuse si armaturile stalpilor de rezistenta, construite din bare orizontale. Pentru a obtine rezultatul scontat, distanta dintre armaturi nu trebuie sa fie mai mica de 100 de milimetri si mai mare de 250 milimetri.
Pasul 5. Cofrajul pentru fundatia unei case
Intreaga fundatie poate fi ridicata deasupra nivelului solului, imediat dupa cofrare. Acest proces are rolul de a obliga betonul sa isi pastreze forma dorita, folosindu-se un invelis din lemn.
Cofrajul este alcatuit din diverse scanduri cu amplasare orizontala, care trebuie sa fie perfect etanse si rezistente la presiunile betonului ce va fi dispus deasupra. De cele mai multe ori, scandurile folosite sunt de brad si au o grosime situata in jurul a 2,5 centimetri.
Pentru decofrare, se recomanda substanta Decofrol care te ajuta sa scapi de lemn rapid si usor. In lipsa acesteia, poti uda cofrajul, insa doar inainte de a turna betonul.
Pasul 6. Turnarea placii la nivel zero
Ultima portiune nu contine doar beton, ci straturi diverse de materiale, precum sunt mormanele de pamant obtinute din santurile fundatiei. Imediat dupa ce ai decofrat elevatia, poti umple fiecare gaura cu aceste straturi de pamant, insa fara ca ele sa depaseasca 30 de centimetri grosime. Ulterior, este momentul sa torni un strat de pietris care va avea o grosime de 10 centimetri.
La final, se acopera totul cu o membrana cu crampoane care va hidroizola intreaga constructie. Aditional, se folosesc placile de polistiren extrudat care au o grosime de 5 centimetri, special concepute pentru a termoizola fundatia.
Construirea fundatiei unei case din beton este un proces anevoios, dar extrem de satisfacator pe termen lung. Bucura-te de o experienta ca la carte de la bun inceput!
Articol actualizat pe 15/03/2025
Lasă un răspuns