Constructia de la zero a unei locuinte sau imbunatatirea conditiilor de trai sunt doua procese care au numerosi numitori comuni, respectiv necesarul de materiale, informatie si meseriasi profesionisti. Izolarea casei cu polistiren integreaza toate aceste elemente, conferind un confort superior tuturor locuitorilor. Alaturi de vata minerala bazaltica si spuma poliuretanica, polistirenul este unul dintre cele mai folosite materiale in izolarea exterioara a caselor.
Cuprins articol
De ce este importanta izolarea casei cu polistiren la exterior?
Costurile ridicarii si amenajarii unei locuinte depasesc intotdeauna bugetul stabilit chiar si de cei mai precauti proprietari. De aceea, orice metoda de a face economii pe termen lung este binevenita.
Izolarea casei la exterior mentine o temperatura constanta in interiorul casei. Asa se face ca in decursul anotimpurilor calde necesitatea aerului conditionat scade, iar in timpul sezonului rece se va pastra caldura in fiecare camera. Toate aceste lucruri determina o scadere considerabila a costurilor necesare pentru intretinerea locuintei.
Ce tipuri de polistiren exista?
Popularitatea polistirenului in randul materialelor folosite in izolarea locuintelor este determinata de costul scazut si eficienta superioara. Pe piata, exista doua tipuri de polistiren folosit in constructii:
- Polistiren expandat (EPS) – utilizat pentru a izola fatadele, spatiile libere (de tipul teraselor si a verandelor), cele simple si la izolarea cladirilor la interior. Materialul permite trecerea vaporilor de apa prin pereti, avand o conductivitate termica scazuta. Astfel, polistirenul expandat are rolul unei bariere termice;
- Polistiren extrudat (XPS) – folosit des in izolarea fundatiilor, a subsolurilor si a pardoselii, precum si pentru izolarea soclurilor si a teraselor circulabile. Materialul este cu mult mai dens si asigura un sprijin superior greutatii. Are o permeabilitate mica la vapori si o rezistenta mecanica crescuta.
Cum se pregateste izolarea casei cu polistiren?
Intregul proces este impartit in mai multi pasi de lucru ce trebuie respectati in totalitate, pentru ca lucrarea sa fie finalizata cu succes.
Pasul 1. Pregatirea pentru izolarea casei cu polistiren
Inainte de a incepe efectiv lucrarile, zona asupra careia polistirenul va fi aplicat trebuie sa fie curatata de orice impuritari, resturi de adeziv sau mortar.
Ulterior, vor fi montate profile metalice de soclu in perete, folosind dibluri din 30 in 30 de centimetri. Peretii care nu sunt in totalitate drepti vor avea nevoie de distantieri realizati din plastic sau lemn.
Pasul 2. Pregatirea adezivului pentru polistiren
Placile de polistiren pot fi dispuse pe pereti (si rezista acolo) cu ajutorul unui adeziv special. Acesta are doua modalitati de aplicare. Prima dintre acestea necesita o gletiera cu dinti, in timp ce urmatoarea se rezuma la aplicarea adezivului in puncte sau mamaligi. Potrivit profesionistilor in domeniu, se recomanda ca si gletiera sa fie folosita in exteriorul perimetrului placilor. In interior, se pot aplica punctele sau mamaligile. Acestea din urma nu trebuie sa depaseasca 25 milimetri grosime, fiind deosebit de important ca pozitionarea lor sa fie simetrica.
Pasul 3. Aplicarea colilor de polistiren
Pentru a aplica efectiv o coala de polistiren pe perete, este important ca pasul anterior sa fie urmat ca atare. Adezivul ne asigura ca polistirenul va sta in pozitia in care l-am setat de la bun inceput.
Procesul de aplicare a colilor de polistiren presupune o buna atentie la detalii. Baza mare a placii va fi situata in partea de jos, iar intregul proces debuteaza de la coltul de jos al peretelui. Asigura-te ca ai la indemana o cumpana pentru a verifica aliniamentul pe verticala si pe orizontala.
Imediat ce te-ai asigurat ca fiecare coala este plana, apasa usor cu mana sau cu un ciocan de cauciuc pe acestea. Astfel, adezivul va avea o priza mai buna. Este recomandat ca la nivelul superior al cladirii sa folosesti o scara sau sa recurgi la schele metalice.
Inainte de a trece la urmatorul pas, este imperios necesar sa faci o pauza de 2-3 zile. In acest interval, intreaga suprafata va intra in contact cu adezivul si cu peretele.
Pasul 4. Aplicarea diblurilor in izolarea casei cu polistiren
Pentru a avea parte de o lucrare de exceptie, adezivul trebuie sa se usuce foarte bine, iar placile sa fie bine prinse de berete.
La acest pas, vei avea nevoie de o masina de gaurit cu percutie, ce foloseste un burghiu a carui diametru este egal cu grosimea diblurilor. In general, acesta este de 10 milimetri. Alegerea lungimii diblurilor se va face in functie de grosimea placilor de polistiren. Este important de retinut ca gaurile ce urmeaza sa fie facute vor avea o lungime cu 5 pana la 7 centimetri mai mare in comparatie cu intreaga grosime a termosistemului.
Diblurile vor fi montate la fiecare intersectie a colturilor placilor. In plus, acestea vor fi aplicate si in centrul colilor, in numar de 1 sau 2. Fiecare producator de polistiren are propriul instructaj si recomandari, motiv pentru care este crucial sa citesti prospectul pentru fiecare pas in parte.
Exista posibilitatea sa intampi probleme in momentul in care introduci diblurile in gauri. In aceasta situatie, curata gaura de praf prin miscari repetate de introducere a burghiului. La final, poti utiliza un ciocan.
Daca toate diblurile de plastic au reusit sa fie introduse in gauri, urmeaza sa fie aplicate cuiele din plastic. Si la acest pas se poate folosi ciocanul.
Pasul 5. Aplicarea plasei de armare
Plasa de armare are un rol esential in izolarea casei cu polistiren. Intrucat intregul proces este unul destul de anevoios (cu precadere pentru persoanele incepatoare), acesta este ultimul pas si necesita o atentie deosebita.
Pentru a aplica plasa de armare, este necesar ca toate diblurile sa fie montate cu succes. In plus, va fi folosita o masa de spaclu pentru ca plasa sa poata fi prinsa de perete. Aceasta se dispune uniform incepand cu partea superioara, pe o distanta egala cu latimea plasei. Este recomandat sa incepi cu centrul plasei si sa continui, treptat, spre margini.
Fiecare strat de masa de spaclu trebuie sa aiba o grosime situata intre 3 si 5 milimetri. Cu ajutorul lui, vei putea acoperi in totalitate plasa de armare. Pentru a lucra curat si eficient, atat la colturile casei, cat si la glafurile geamurilor si a usilor se pot utiliza coltare metalice.
Zonele din proximitatea usilor si a geamurilor au nevoie de o armare suplimentara, in asa fel incat sa se poata preveni fisurile.
De indata ce intreaga suprafata este finisata, poti aplica vopseaua lavabila de exterior dorita sau chiar o tencuiala decorativa.
Articol actualizat pe 02/12/2024
Lasă un răspuns