In cautarea unei optiuni de succes pentru imbunatatirea unei locuinte, adesea se aleg flori frumoase si sofisticate. In acest articol o sa vorbim despre muscata (Pelargonium). Aceasta este un model clasic printre clasici, o planta preferata care, datorita calitatilor sale medicinale si estetice, este iubita nu numai de multi gradinari, ci si de oamenii angajati in designul peisagistic. Prin urmare, iti propunem sa arunci o privire mai atenta asupra acestei interesante flori.
Muscata este un reprezentant al familiei Geranium (Geraniaceae). Este o planta termofila care a venit la noi in tara, dintr-un climat bland care se gaseste in mod natural in zona subtropicala. Majoritatea speciilor salbatice au fost gasite in vecinatatea Capului Bunei Sperante. In total, sunt cunoscute peste 230 de specii, dintre care aproximativ 200 se gasesc in Africa de Sud. Muscata s-a raspandit pe alte continente si tari, in parte datorita naturii sale destul de nepretentioase. Navigatorii, inclusiv cei olandezi, se opreau adesea in sud-vestul Africii pentru a-si completa aprovizionarea cu apa si hrana, iar iubitorii de plante din randul pasagerilor se bucurau sa se familiarizeze cu vegetatia locala in timpul opririlor, completandu-si adesea colectiile cu plante si seminte gasite in zona. Avand in vedere ca drumul spre casa era foarte lung, conditiile de pe nave erau spartane si nu exista o cantitate suficienta de apa proaspata pentru irigarea plantelor colectate, de regula cele mai nepretentioase supravietuiau, aici intrand si Pelargonium. In ciuda faptului ca aceste flori sunt utilizate in amenajarea peisagistica, ele nu sunt plante care pot ramane in sol deschis iarna, mai ales in regiunile cu temperaturi foarte scazute. Muscata necesita protectie in timpul iernii, fiind necesar transferul in interior. Inainte de a vorbi despre caracteristicile biologice ale muscatelor, iti amintesc ca mai avem 2 articole foarte bune despre plante medicinale si top flori de gradina superbe. Poate te ajuta! Sa continuam:
Cuprins articol
Caracteristici biologice
Pelargonium este o planta perena vesnic verde. Lastarii ei puternici sunt foarte ramificati si formeaza un arbust pitic. In doar un an, o floare poate creste cu 20-30 cm. Inaltimea medie a plantelor de interior este de 60-90 cm si se realizeaza prin taiere regulata si intinerire.
La unele specii forma frunzelor este rotunda, la altele reniforma. O margine solida este mai frecventa decat o margine zimtata, aproape intotdeauna ondularea creeaza un efect de eleganta mai mare. Frunzele dantelate sau solide, arata intotdeauna festiv, datorita nuantelor luminoase de culoare, cu diferite zone si dungi care repeta forma frunzei in sine si o margine catifelata, speciala. Textura speciala subliniaza structura si forma asimetrica a petalelor individuale – de la ovale sau rotunde la cele alungite-lanceolate.
Parfumul este cu siguranta familiar pentru toata lumea si se caracterizeaza printr-o paleta bogata de nuante aromatice cu note de lamaie, portocala, cedru, nucsoara. Si fiecare tip de planta miroase diferit.
Conditii pentu cresterea in interior a muscatelor
In general, muscata poate fi caracterizata ca o planta nepretentioasa care creste rapid si se inmulteste usor. Cu o ingrijire buna, aceasta poate inflori pe tot parcursul anului. Respectand reguli simple si creand conditii favorabile, vei obtine o inflorire luxurianta si vibranta. O planta poate avea pana la 20 sau chiar mai multe inflorescente pe sezon. Acestea pot fi reprezentate de muguri care au inflorescente deschise complet si isi pierd deja efectul decorativ. Inflorescentele decolorate trebuie indepartate imediat, astfel incat planta sa nu-si piarda puterea si sa continue sa infloreasca.
Pentru a creste cu succes aceste plante, este suficient sa ai grija de un singur factor – iluminarea corecta. Fara exceptie, toate muscatele sunt iubitoare de lumina. Ele nu se tem de locatiile semi-umbrite si de lumina difuza la fel de mult ca soarele direct. Dar intensitatea infloririi, dimensiunea florilor si a inflorescentelor si durata totala a perioadei in care te vor incanta cu inflorirea lor, depind in mod direct de iluminare. In perioada inactiva, cand iluminarea este redusa, majoritatea muscatelor isi inceteaza inflorirea. Daca se compenseaza reducerea luminii sau se rearanjeaza planta in locuri mai iluminate, se poate intinde perioada de inflorire mai mult timp. Perioada inactiva in dezvoltarea muscatei este exprimata doar relativ – este doar o perioada de oprire a cresterii si a infloririi.
Muscata creste bine in orice spatii rezidentiale si de lucru cu o temperatura a aerului de peste 12 grade Celsius. In perioada de dezvoltare activa, ea nu se va teme nici de temperaturile standard, nici de cele mai ridicate. Este adevarat, ca la valori ridicate (de peste 25 de grade) se reduce durata infloririi, oprindu-se procesul de formare a mugurilor noi. In timpul iernii, pentru a rezista, se recomanda o temperatura de peste 8 grade.
Ingrijirea muscatelor la domiciliu
Muscata poate fi crescuta chiar si de catre persoanele fara experienta. Nu este o coincidenta faptul ca aceasta planta este inclusa pe listele de culturi potrivite pentru a-i invata pe copii complexitatile ingrijirii unei colectii de flori. Chiar si in stadiul de inflorire, muscata poate ierta unele greseli.
1. Udarea si umiditatea aerului
Muscatelor le place abordarea standard a udarii. Nu se tem de o seceta pe termen scurt, nu vor suferi nici macar in stadiul de inflorire, daca, raman fara proceduri regulate de apa, dar nu trebuie sa se abuzeze de rezistenta plantei.
Cu cat udarea este mai sistematica si mai aprofundata, cu atat apar mai putine situatii extreme, ducand la inflorirea si cresterea mai rapida a acesteia. Muscata prefera umiditatea stabila si usoara a solului. Udarea se efectueaza destul de putin, permitand solului sa se usuce partial intre aceste proceduri. Iarna, pentru o perioada de inactivitate, udarea este redusa, mentinandu-se totusi o umiditate stabila, dar uscand mai dur substratul.
Unul dintre avantajele muscatei o reprezinta rezistenta sa la aerul uscat. Aceasta planta nu se teme de interiorul birourilor sau de incaperile cu scaderi obisnuite de umiditate intre anotimpuri. Se crede ca muscata elibereaza parfum mai ales in aerul uscat.
2. Fertilizarea
La fel ca orice alte plante de interior, muscatele sunt hranite numai in perioada de crestere si dezvoltare activa. Pentru aceasta planta, perioada de hranire este limitata la martie-august. Dozele crescute sau hranirea frecventa afecteaza negativ inflorirea si sanatatea, cauzeaza o crestere prea rapida, prin urmare, trebuie hranita o data la 2-3 saptamani.
Pentru muscate sunt potrivite atat ingrasamintele universale, cat si ingrasamintele speciale pentru culturi inflorite sau ingrasaminte organice. Atunci cand alegi dozele, este mai bine sa urmezi recomandarile producatorului.
3. Ciupirea si modelarea
Fara taiere, este imposibil sa se mentina compactitatea si splendoarea muscatelor. Ciupirea se efectueaza fie la inceputul primaverii, fie imediat dupa inflorire, indepartand nu numai pedunculii, ci si scurtand lastarii principali pentru a stimula cresterea ramurilor laterale tinere si indepartand cele mai vechi ramuri pentru intinerire. De-a lungul intregii perioade de crestere activa, ciupirea ramane principalul instrument pentru controlul muscatelor, permitand formarea unei coroane dense, frumoase, compacte.
4. Transplantarea
Muscatele sunt transplantate de regula, in februarie-martie. Pentru ele, nu este necesar sa se efectueze un transplantat anual daca planta are unde sa se dezvolte. De altfel, acestea nu sunt iubitoare de prea mult spatiu. Sunt cultivate in ghivece compacte, suficiente pentru dezvoltare, dar nu prea spatioase, plantandu-se uneori 2-3 exemplare impreuna. Muscatele nu se tem de transplantare. Plantele sunt transferate cu atentie in ghivece noi, incercand sa se evite ranile inutile si mentinand acelasi nivel de ingropare.
5. Boli, daunatori si probleme in crestere
Muscatele de interior se imbolnavesc rar, dar nu sunt rezistente la daunatori. Frunzele lor parfumate nu sperie afidele sau musculitele albe. Este mai bine sa se combata insectele cu preparate insecticide, fara spalare mecanica. Partile deteriorate ale plantelor sunt imediat taiate si aruncate, plantele sunt transplantate urgent si tratate in continuare cu pulverizare preventiva sau udare cu o solutie speciala.
Probleme comune de crestere:
- uscarea frunzelor in aerul foarte uscat si caldura;
- aparitia petelor pe frunze in lumina directa a soarelui;
- ofilirea din cauza hranei necorespunzatoare;
- lipsa infloririi cu intretinere necorespunzatoare in timpul iernii, lipsa de fertilizare, taiere, repaus conditionat.
In concluzie!
Daca te gandesti sa detii aceasta floare uimitoare, nu ezista, deoarece muscata nu mai este “floarea de interior a bunicii”. Aceasta este una dintre plantele care se afla cel mai des atat in randul amatorilor, cat si pe strazile orasului si paturile de flori. Daca trandafirul este regina gradinii, atunci muscata este regina florilor de interior.
Lasă un răspuns