Achizitionarea unei locuinte este una dintre cele mai mari investitii financiare pe care o persoana le face in viata sa. Aceasta inseamna ca cumpararea de bunuri imobile nu ar trebui privita ca o simpla sarcina care poate fi rezolvata rapid si fara efort. Inainte de a incepe sa iei in considerare ofertele, este recomandat sa efectuezi un studiu aprofundat al pietei imobiliare existente si specificul achizitionarii unei anumite proprietati. De asemenea, mai am un articol important pe care ti-l recomand daca vrei sa construiesti: Cat costa proiectul unei case?
Pentru a nu-ti pierde investitia, ar trebui sa studiezi cu atentie toata documentatia. Cu toate acestea, nu este mai putin important sa verifici starea tehnica a locuintei. In caz contrar, la scurt timp dupa mutare, poti observa ca noul tau cuib familial prezinta numeroase probleme, subsolul se transforma intr-o piscina dupa fiecare ploaie si apar crapaturi in pereti care cresc intr-un ritm alarmant.
Este destul de dificil sa intelegi toate complexitatile afacerii constructiilor, dar speram ca sfaturile noastre din acest articol te vor ajuta sa eviti greselile si sa faci alegerea corecta. Si atunci bucuria ta de a cumpara o noua locuinta nu va fi umbrita de surprize neplacute si nu va trebui sa elimini imperfectiunile pe cheltuiala ta.
Cuprins articol
Inainte de cumparare vine calculul bugetului
Cand cumperi cateva chifle de la brutarie, probabil ca te uiti mai intai in portofel pentru a te asigura ca ai suficienti bani la tine. Deci, de ce ar trebui sa faci diferit atunci cand doresti sa cumperi o locuinta? Inainte de a te ocupa de cumpararea unei case, adica a unei proprietati imobiliare, preturi si locatie, trebuie mai intai sa stii cati bani iti sunt disponibili in calitate de cumparator.
Se pot intampla multe in cei 10, 20 sau mai multi ani, in cazul in care doresti sa apelezi la un contract de imprumut de la banca, dar daca planifici cu atentie, poti face fata mai bine unor evenimente precum somajul temporar sau o pauza la locul de munca pentru cresterea bebelusului si iti poti planifica in siguranta cumpararea casei.
Reguli ce trebuie respectate pentru inspectia unei locuinte
Trebuie sa stii ca numai un profesionist poate evalua calitatea unei constructii. In ziua de azi exista firme care se ocupa cu expertiza in constructii. Expertii vor stabili toate caracteristicile cele mai importante ale structurii, de exemplu, conductivitatea termica si capacitatea portanta a peretilor, podelelor si fundatiilor, continutul de umiditate al materialelor, prezenta fisurilor ascunse si a altor defecte, eficienta echipamentelor de inginerie utilizate etc. Ca urmare, vei primi o concluzie despre starea reala a casei.
Ajutorul unui specialist costa. Cu toate acestea, atunci cand doresti sa cumperi o locuinta in valoare de cateva zeci sau sute de mii de euro, este pur si simplu nerecomandat sa economisesti pentru controlul calitatii a ceea ce doresti sa cumperi.
Vrei sa salvezi din bani? Poti face concluzii preliminare cu privire la caracterul adecvat al unei case pe cont propriu. Cea mai logica succesiune de actiuni este destul de simpla. Tu, ghidat de recomandarile noastre, inspectezi locuinta care te intereseaza si numai daca nu ai reusit sa gasesti defecte grave si totul iti satisface, implica un expert pentru o evaluare profesionala.
Cateva reguli ce trebuie respectate pentru inspectia unei locuinte:
- Este mai bine sa inspectezi o casa primavara, in perioada de topire activa a zapezii si umiditate ridicata a solului. Multi oameni fac greseala de a merge la o inspectie in timpul iernii. Acest lucru, desigur, are avantajele sale, in special, te poti asigura ca sistemul de incalzire functioneaza normal. Dar, in acelasi timp, iarna, este mai dificil de evaluat starea generala a casei. Zapada va ascunde posibile probleme ale fundatiei si ale acoperisului. Nu vei observa nici gunoiul din spatele curtii. In primavara, toate aceste defecte vor fi expuse, iar topirea zapezii si a apelor subterane vor arata imediat punctele slabe ale structurii.
- Multi oameni sunt extrem de negativi cu privire la lucruri care au folosite. Dar atunci cand se alege o locuinta, este mai bine pentru ca acestia sa-si reconsidere opiniile. Ar trebui sa se acorde preferinta caselor in care locuiesc persoane de mult timp. Faptul este ca, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, constructia „pentru sine” si „de vanzare” sunt doua niveluri diferite de calitate. Daca proprietarul casei locuia in ea, aceasta poate servi drept o garantie de calitate.
- Nu spera ca proprietarul casei iti va spune sincer despre neajunsurile existente ale locuintei, deoarece este interesat sa o vanda rapid si profitabil. Trebuie sa ajungi chiar tu la adevar. De exemplu, o discutie cu vecinii va fi foarte utila, deoarece acestia este posibil sa fi vazut cum a fost construita casa si ce se afla in structura sa si, pot spune o multime de lucruri interesante despre care proprietarul ar prefera sa taca sau sa le ascunda in mod deliberat.
- Trebuie sa evaluezi nu numai casa in sine, ci si locatia si zona adiacenta acesteia. Exista umiditate excesiva in zona? Casa este ascunsa de soare din cauza copacilor sau a cladirilor invecinate? Cat de convenabile sunt intrarile? Exista linii electrice de inalta tensiune sau instalatii industriale in apropiere?
- Desigur, o parte semnificativa a defectelor identificate pot fi eliminate, dar acest lucru va necesita investitii financiare suplimentare de la tine, ceea ce inseamna ca poate deveni baza pentru revizuirea pretului final.
Cum gasesc locatia potrivita?
Spatii verzi sau beton peste tot, strazi zgomotoase sau zone rezidentiale linistite: daca o proprietate pierde sau castiga valoare, depinde de locatie.
„Locatie, locatie, locatie” este una dintre cele mai importante reguli din lumea imobiliara. Deoarece locatia are un impact direct asupra valorii unei proprietati. Aceasta decide cat de interesanta este o casa sau un apartament pentru potentialii cumparatori si chiriasi. Daca iti alegi cu intelepciune locatia, te poti proteja impotriva pierderilor si, eventual, poti obtine o crestere a valorii in viitor.
De obicei, se face distinctie intre locatii simple, medii si bune – dar ce anume inseamna o locatie buna? Acest lucru se schimba in functie de grupul tinta: familia tanara cu doi copii mici ar dori un parc mare in apropiere si multa liniste, in timp ce pentru o persoana singura, care vrea sa iasa mult, ar dori sa aiba o statie de autobuz sau metrou cat mai aproape de casa.
Dar exista cu siguranta criterii de localizare care se aplica oricarei achizitii de proprietati. Cu siguranta ar trebui sa existe legaturi bune de transport catre centrul orasului si o infrastructura buna. Scolile, gradinitele, supermarketurile si ingrijirea medicala adecvata din apropiere sunt importante.
Cu toate acestea, cumparatorii de proprietati nu trebuie sa acorde atentie doar locatiei macro, adica mediului mai larg, ci si locatiei micro. Vecinii sunt foarte zgomotosi, strada din apropiere este foarte aglomerata? Scena strazii si starea cladirilor din jur influenteaza, de asemenea, evaluarea locatiei: In timp ce o proprietate intr-o zona pur rezidentiala cu o multime de spatii verzi si deschise este considerata o locatie buna, o proprietate pe o strada aglomerata, cu doar cateva zone verzi este de obicei deja alocata zonei rezidentiale medii.
Cumparatorii de proprietati ar trebui sa verifice cu autoritatea pentru constructii daca exista deja autorizatii pentru construirea de cladiri noi pe proprietatile invecinate.
In plus fata de locatia micro si macro, este recomandabil sa se arunce o privire mai atenta asupra intregii regiuni. Dezvoltarea regionala a pietei muncii si puterea de cumparare permit sa se traga concluzii cu privire la o modificare a valorii proprietatii. Daca puterea de cumparare creste, probabil va creste si valoarea bunurilor imobiliare din aceasta regiune.
In ce stare se afla viitoarea locuinta?
Locuinta pare perfecta: o cladire veche intr-un cartier popular, cu stuc pe pereti, o bucatarie noua amenajata si un balcon mare. Dar oricine cumpara o proprietate nu ar trebui sa fie orbit de prima impresie. Chiar daca casa sau apartamentul (vezi ghid cumparare apartament) pare sa fie in stare buna – exista adesea defecte ascunse care pot fi vazute doar la o inspectie mai atenta. Retrospectiv, acestea pot duce la o cerinta enorma de investitii.
Daca fatada incepe sa se desprinda sau soneria este defecta, acestea sunt primele indicatii care ar trebui sa te puna pe ganduri. Ferestrele cu scurgeri sau cutiile postale sparte arata, de asemenea, daca proprietarii, rezidentii sau administratorii de proprietati intretin casa. Fiecare cumparator ar trebui sa verifice in prealabil sistemul electric si sa arunce o privire la cutia de sigurante.
Cu toate acestea, este de obicei dificil pentru un amator sa recunoasca toate defectele unei proprietati. Prin urmare, este logic sa angajezi un expert. Acesta verifica, de exemplu, structura cladirii si indica posibile nevoi de investitii. Conductele de apa invechite sau protectia necorespunzatoare impotriva incendiilor, de exemplu, pot cere rapid de la cumparatori costuri ridicate.
De asemenea, este important sa se verifice costurile de consum si sa afiseze certificatul energetic al proprietatii. Permite o estimare aproximativa a cat de mari vor fi costurile cu energia pentru o casa sau un apartament. Izolatia slaba sau peretii prea subtiri pot duce la costuri suplimentare disproportionat de mari.
In plus fata de analiza comerciala si structurala, tu, ca potential cumparator ar trebui sa examinezi cu atentie alte documente. Procesele-verbale de la sedintele de proprietari din ultimii ani ofera o perspectiva asupra problemelor cu proprietatea si care masuri de intretinere au fost deja stabilite.
Familiarizarea cu planul locuintei
O casa nu tine doar de metri patrati. Confortul depinde nu atat de suprafata totala, cat de aspectul corect al spatiului de locuit. Ce trebuie sa cauti atunci cand cumperi o casa? Care sunt cele mai importante puncte?
O casa confortabila este una care a atins echilibrul corect intre spatiu si intimitate. Este bine atunci cand spatiile din timpul zilei – camera de zi, holul, sala de mese se imbina usor una cu cealalta: acest lucru va crea un sentiment de libertate si spatiu. In acelasi timp, este foarte important ca fiecare membru al familiei sa aiba posibilitatea de a fi singur, daca doreste. Acest lucru, cel putin, dicteaza necesitatea unui numar suficient de dormitoare in casa. Nu trebuie sa fie mari: dimpotriva, intr-o camera mica este mai usor sa creezi sentimentul atat de necesar de confort pentru relaxare. Este de dorit ca locuinta sa aiba cat mai putine coridoare inguste, lungi si intunecate.
Nu uita de locurile pentru depozitarea obiectelor de uz casnic – dulapuri, dressinguri. Este necesar sa se prevada o camera tehnica. Te rugam sa retii ca incaperile de depozitare si incaperile tehnice nu necesita incalzire completa, ceea ce permite economisirea semnificativa a energiei.
Asigura-te ca acorzi atentie scarilor care leaga podelele. Desigur, nimeni nu vrea ca acestea sa „manance” prea mult spatiu util, dar nu trebuie sa uitam ca, in caz de incendiu, aceasta va fi principala cale de evacuare de la etajele superioare. Din acest punct de vedere, este de dorit ca scarile sa nu fie prea inguste si abrupte.
Cat de confortabil vei trai in noua ta casa depinde in mare masura de gradul de lumina. Ar trebui sa existe multa lumina naturala in locuinta. Este clar ca lumina soarelui patrunde in locuinta prin ferestre, ceea ce inseamna ca ar trebui sa existe o multime din acestea, insa nu trebuie sa fii prea zelos, deoarece o supraabundenta de ferestre este unul dintre motivele scaderii eficientei energetice a cladirii.
Examinarea documentelor
Daca, dupa ce ai examinat toate colturile casei, ajungi la concluzia ca esti multumit de tot sau aproape de toate, poti incepe sa te familiarizezi cu documentele pentru imobil. Aceasta etapa nu este mai putin importanta si poate chiar mai importanta decat inspectia starii acoperisului sau a sistemelor de inginerie. In cele din urma, acoperisurile cu probleme sau conductele corodate pot fi reparate (desi acest lucru va necesita investitii financiare suplimentare).
Dar daca nu acorzi atentia cuvenita familiarizarii cu documentatia, poti deveni o victima a escrocilor sau pur si simplu a vanzatorilor fara scrupule. Apoi, in cel mai bun caz, vei avea o gramada de probleme juridice si, in cel mai rau caz, vei pierde bani fara a primi nimic in schimb.
Lista documentelor care trebuie verificate este destul de extinsa si poate varia in functie de tipul de locuinta si de amplasament si de istoricul proprietatii.
In concluzie!
Speram ca s-a format o idee generala despre ceea ce trebuie sa faci pentru a cumpara cel mai bine o locuinta, la ce anume trebuie sa acorzi atentie in primul rand si cum faci sa te protejezi de tepe.
Incearca sa eviti imobilele problematice si sa cumperi proprietati in siguranta. Un avocat imobiliar te va ajuta sa verifici toate documentele. Cel mai important, fii atent si investeste in firme relativ sigure. Mai bine verifica de mai multe ori decat sa risti degeaba. Greselile imobiliare sunt prea scumpe. Cumparaturi fericite!
Lasă un răspuns