Una dintre cele mai dificile sarcini pentru un arhitect este de a face un proiect individual bun pentru o casă. Dar pentru a face un proiect cu adevărat bun, proiectantul trebuie să înțeleagă ce își dorește clientul. De aceea, pentru a afla cât costă proiectul unei case, proiectantul pune câteva întrebări clientului, astfel încât să înțeleagă care sunt intențiile de investiție ale acestuia și cum să obțină cele mai bune rezultate în procesul de proiectare.
Bugetul este probabil primul și cel mai important lucru. Nu există nicio modalitate de a construi o casă fără fondurile necesare. Un proiect bun de casă(vezi cât te costă o casă din lemn de 80mp) te va scăpa de o mulțime de probleme legate de finanțarea acestuia. Proiectul unei case include toate procesele care acoperă crearea unui plan pentru o clădire, funcționalitatea și proiectarea acesteia, construcția generală și, bineînțeles, determinarea bugetului. De ce este important ca acest proces să fie de înaltă calitate și să îndeplinească toate cerințele? Pentru a nu ajunge să ai o clădire complet nefuncțională și supra-bugetară. Pentru a scăpa de probleme în viitor, investește într-un proiect de calitate. Rezultatul final îți va satisface toate dorințele, în conformitate cu cele mai noi tendințe în arhitectură.
Cuprins articol
Care sunt etapele proiectării unei case?
Colectarea tuturor documentațiilor inițiale de proiectare. Documentația este necesară pentru ca proiectantul calificat să fie conștient de toate problemele posibile legate de proiectele tale de investiții. Documentația sursă completă include:
Schița proprietății:
- schiță de către Agenția pentru Geodezie, Cartografie și Cadastru;
- schiță combinată a planului de reglementare și cadastru (întocmită de un topograf);
- dacă regiunea dată nu are o hartă cadastrală, schița este primită de la administrația municipală.
Viza de proiectare sau PUP curent:
- primită de la administrația municipal.
Contracte întocmite de companiile care operează:
- Distribuția energiei electrice
- Apă și canalizare
- Termoficare
- Gaze etc.
Explorarea geodezică a terenului
Se compune dintr-un topograf care măsoară suprafața parcelei, împreună cu toate datele exacte despre dimensiune, teren, prezența pantei și a clădirilor, precum și a vegetației mari.
Proiectare conceptuală
Acesta este următorul pas după colectarea documentației și pregătește tot felul de clădiri, astfel încât să poată acoperi bugetul și nevoile tale. Și, mai presus de toate, pentru a îndeplini ideea căminului tău de vis, iar oamenii care îți vor transforma visul în realitate, sunt arhitecții. Procesul de realizare a unui proiect poate dura mult timp, iar aici cel mai important lucru este rezultatul final, care ar trebui să acopere ideea casei tale. Dacă dorești design conceptual, acesta poate include o vizualizare 3D a casei, astfel încât să o poți vedea în întregime.
Proiect tehnic
Avem deja ideea proiectului și urmează etapa tehnică, în care echipa de arhitecți trimite proiectul final inginerilor pentru a vedea dacă detaliile construcției și documentația pregătită sunt corecte. Proiectarea tehnică este realizată în aproximativ 35 de zile, în funcție de dimensiunea și dificultatea clădirii. După finalizarea tuturor etapelor, ți se oferă documentația, astfel încât proiectul finalizat să poată fi supus aprobării Administrației municipale. Odată ce proiectul este aprobat, se eliberează o autorizație de construire, cu care acum îți poți realiza visul.
Proiect pentru casă – Avantaje
- economisirea timpului de la realizarea tuturor desenelor, planurilor, proiectelor necesare;
- vizualizări 3D – știi cum va arăta casa ta;
- costul proiectului nu este mare în comparație cu munca depusă.
Fiecare parte a proiectului pentru o casă standard, este realizată de un proiectant sau arhitect autorizat, cu calificări complete de proiectare.
Se pot face modificări?
Da, desigur. Proiectele reprezintă doar o idee pe care proiectantul o dezvoltă în funcție de dorințele și nevoile individuale ale fiecărui client. Odată ce ai ales proiectul pentru casa ta, poți face modificări la:
- dimensiunea casei;
- distribuția camerelor,
- tipul de construcție,
- materiale de placare a fațadelor.
Se pot face proiecte pentru instalații suplimentare (securitate, supraveghere video etc.), precum și orice alte ajustări. La creșterea suprafeței după modificări, prețul proiectului finit se va modifica în funcție de tipul modificărilor.
Cât costă proiectul unei case?
Alegerea firmei de proiectări potrivite pentru a pregăti un proiect arhitectural pentru casa ta, îți poate economisi o mulțime de bani. Dacă un proiect de casă este pregătit în cel mai bun mod, acesta îți va economisi o sumă considerabilă de bani, optimizând cantitatea de beton și fier de care vei avea nevoie pentru construcție, precum și costuri suplimentare într-o etapă ulterioară, inclusiv pentru nevoile emergente. Valoarea clădirii în sine poate depinde și de calitatea proiectului. Și acest lucru este deosebit de important dacă într-o zi intenționezi să o vinzi.
Atunci când firma de proiectări care îți va pregăti proiectul, este extrem de important ca în căutarea ta, să profiți de cea mai bună ofertă de pe piață. Multe dintre firmele de pe piață oferă astăzi atât crearea unui plan arhitectural, cât și un proiect complet și complex. Proiectul complex include arhitectură, electricitate, încălzire, structuri, ventilație, canalizare, instalații sanitare, plan de securitate și sănătate și siguranță la incendiu. Prețul pentru un proiect variază astfel:
Proiect de arhitectură – faza DTAC
- Prețul mediu 50 lei/mp
- Interval de prețuri 30 – 70 lei/mp
Proiect de arhitectură – faza PTh (proiect tehnic)
- Prețul mediu 100 lei/mp
- Interval de prețuri 50 – 150 lei/mp
Proiectare instalații
- Prețul mediu 3,40 lei/mp
- Interval de prețuri 2,30 – 4,50 lei/mp
Proiect casă (proiect complet)
- Prețul mediu 70 lei/mp
- Interval de prețuri 47 – 93 lei/mp
Desigur, aceste prețuri sunt condiționate și se află într-o gamă relativ mare. Acestea depind puternic de specificul site-ului, de dorințele clientului și de viziunea acestuia pentru proiect, precum și de abordarea echipei de profesioniști. Nu în ultimul rând, nu uita recomandarea noastră: dacă te muți în casă nouă, e posibil ca umiditatea din casă sa fie foarte mare. De aceea, o să ai nevoie de cel mai bun dezumidificator. Dacă stai într-o casă cu umiditate foarte mare, va apărea mucegaiul foarte rapid, iar tu te poți îmbolnavi.
Dincă Petre Cornel a zis
Am contactat un arhitect pentru proiectul de construcție a unei case parter de 180 mp care include un garaj un living open space 3 dormitoare o terasa descoperită de 24mp .Prețul ,numai pentru faza DTAC a fost de 2200€.Pentru faza de proiect tehnic PT +DDE a mai solicitat 900€ .Ce părere aveți? Rezonabil sau exagerat?
Alexandru a zis
Buna ziua,
Depinde de multe aspecte, de exemplu si de orasul in care este constructia/arhitectul. Pentru Bucuresti, este un pret rezonabil, pentru alte orase, poate fi un pret maricel.
Sali Zabar a zis
Cât m-ar costa un proiect de casa de 210 metri pătrați care știți va rog să-mi lăsați un comentariu cu suma care este cea mai rezonabila pentru mine cât și pentru proiectant
Ana a zis
cit costa un proiect de casă de 40 m pătrați
ALEXE CRISTINA a zis
Cat costa un proiect la o suprafață de 150 metri pătrați, terasa,living,2 dormitoare, baie și bucătărie.
Cristina a zis
Buna seara,
Detin o casa la rosu, intabulata si am nevoie de cateva documente pentru obtinerea unui credit de la banca. Acestea ar fi: devizul estimativ al lucrarilor care urmeaza a se executa precum si devizul initial al lucrarilor, dupa caz, in valori actualizate, intocmite de o persoana autorizata si proiectul de executie stampilat spre neschimbate, elaborat de o persona autorizata.
Credeti ca ma puteti ajuta? Daca da, ce costuri presupun?
Astept raspunsul dvs cu deosebit interes!
Va multumesc!
Alexandru a zis
Din pacate nu ne ocupam cu asta! O sa va las aici comentariul, poate citesc oameni specializati care va pot ajuta! O zi frumoasa!
Ion Stoflea a zis
Prețurile sunt exprimate raportat la suprafața pereților și acoperișului, la suprafața construită, sau la suprafața utilă? Vă mulțumesc.
Julyen a zis
Preturile la DTAC se calculeaza intotdeauna la suprafata desfasurata.
Mihail-Florin Secu a zis
Bună ziua cit ar costa un proiect la o casa de 180 m2 în Brașov cu tot cu proiectul PT+DDE?
Lazaream a zis
proiect pentru o casa doar parter suprafață 153m proiectantul mia cerut 8600 lei este un preț bun?