Cumpararea unui apartament este o procedura foarte responsabila, deci ar trebui luata in serios, avand studiate anterior nu numai caracteristicile tehnice si infrastructura zonei, ci si latura juridica a unei potentiale tranzactii de vanzare-cumparare. In primul rand, un potential cumparator trebuie sa decida daca va cumpara de unul singur un apartament sau va incredinta pregatirea si executarea tranzactiei unor specialisti. Desigur, serviciile agentiilor imobiliare sunt adesea destul de scumpe, dar te vor elibera de nevoia de a selecta in mod independent locuinte adecvate, examinand un numar imens de optiuni.
Daca decizi totusi sa cumperi locuinta pe cont propriu, va dura mult mai mult. In acelasi timp, este recomandabil sa studiezi mai intai toate nuantele legale legate de colectarea documentelor, verificarea apartamentului si procesarea tranzactiei.
Cuprins articol
Cum sa alegi apartamentul potrivit pentru tine?
Atunci cand doresti sa cumperi o locuinta pentru prima data, poate exista o mare avalansa de incertitudini: de la modul de alegere a locatiei apartamentului la gestionarea problemelor juridice si a documentelor. La urma urmei, cumparam o casa doar o data sau de doua ori in viata, deci nu numai ca aceasta decizie ne va afecta viitorul mult timp, dar inca nu avem prea multa experienta cu privire la ce sa cautam atunci cand cumparam un apartament.
Apartament nou sau vechi?
Este un lucru stiut cum ca apartamentele din cladirile mai vechi sunt mai accesibile financiar, dar nu exclud optiunea de investitii suplimentare in renovare. Cand iei in considerare pretul apartamentului si finantele necesare pentru reparatiile ulterioare, atunci ajungi la aproximativ aceeasi valoare ca si cumpararea unui apartament intr-o cladire noua.
Pe de alta parte, in cazul apartamentelor vechi, calitatea constructiei este garantata si testata, in timp ce atunci cand se cumpara un apartament intr-o cladire noua, cumparatorul plateste pentru ceva „nevazut”. Este important de mentionat faptul ca atunci cand cumperi un apartament intr-o cladire noua, costurile de incalzire si racire sunt drastic mai mici, deoarece izolatia termica este semnificativ mai buna, datorita utilizarii de noi materiale si a reglementarilor stricte de izolare. Prin urmare, exista argumente pro si contra pentru ambele tipuri de apartamente, ramane decizia ta sa alegi.
Locatia
Urmatorul factor in alegerea unui apartament este locatia cladirii si este considerat un fundament cheie in cautarea unei case de vis. In aceasta parte a procesului, trebuie sa respecti cateva reguli importante. Nu te limita la nevoile actuale si personale, implica intreaga familie in procesul decizional.
Daca locuiesti intr-un oras mare si ai un loc de munca stabil, a ajunge acolo de la celalalt capat al orasului va fi lung si costisitor. Atunci cand aleg un apartament intr-o cladire noua, multi oameni prefera locuinte situate cat mai aproape de locul de munca, astfel incat sa poata ajunge la birou cu mijloacele de transport in comun sau cu masina in cel mult 30-40 de minute. Dar, in acest caz, trebuie avut in vedere ca locul de munca se poate schimba si cumperi un apartament pentru a locui mult timp in acesta.
Este posibil sa nu fi legat de locul de munca, dar este ideala gasirea unui apartament intr-o zona unde poti ajunge rapid si usor in orice punct al orasului cu orice transport. Daca lucrezi de la distanta, cerinte complet diferite pot fi in prioritatea ta. Multi oameni care lucreaza de acasa prefera apartamentele situate in zone curate din punct de vedere ecologic. Alegerea, ca intotdeauna, este a ta. Principalul lucru este sa evaluezi in timp util avantajele unei anumite zone. Alegand locatia potrivita, te vei salva de multe probleme in viitor.
Desigur, nu uita nici de infrastructura. Este destul de important sa existe o policlinica sau un spital nu departe de casa si sa se poata ajunge usor pe jos. De asemenea, intreaba despre disponibilitatea centrelor comerciale si de divertisment intr-o anumita zona a orasului. Prezenta magazinelor alimentare, a saloanelor de infrumusetare si a buticurilor, a pietelor si a farmaciilor joaca, de asemenea, un rol important in alegerea unui apartament. Acest lucru este rar acordat atentiei inainte de a cumpara proprietati imobiliare, dar in viitor, daca va fi dificil sa ajungi la cel mai apropiat centru comercial, este putin probabil sa fi multumit de alegerea ta. Daca ai copii, asigura-te ca acorzi atentie gradinitelor si scolilor situate cat mai aproape de casa.
De asemenea incearca sa nu cumperi locuinta langa fabrici sau langa un drum pe care circula mii de masini pe zi, deoarece nimeni nu vrea sa respire gazele de esapament. In acest caz, este mai bine sa pierzi bani, dar sa traiesti inca zece ani, respirand aer curat departe de gazele toxice. In fiecare oras exista cartiere cu o reputatie notorie si cu o istorie criminala bogata, unde cu siguranta nu merita sa investesti. Incearca sa eviti aceste zone.
Bugetul
Unul dintre segmentele cruciale atunci cand iti cumperi propria casa este bugetul pe care il ai. Daca nu dispui de toti banii, atunci trebuie sa tii cont de un imprumut. Cand vine vorba de imprumuturi, vedem ca acestea sunt aproape intotdeauna un factor important in rezolvarea problemei locuintelor, dar inainte de a ajunge la acest tip de finantare, este important sa fim bine informati.
Inainte de a intra in procesul de cumparare a unui apartament pe credit, informatii importante pentru luarea deciziei sunt: dobanda si perioada de rambursare, conditiile care trebuie indeplinite pentru a obtine aprobarea imprumutului, precum si asa-numitele costuri suplimentare ascunse.
Ce trebuie luat in considerare atunci cand doresti sa cumperi un apartament pe credit?
Cand ai luat o decizie de a cumpara propria locuinta si doresti sa imprumuti bani in acest scop, ar trebui sa incepi cu cel mai important lucru – experienta si sfaturile altora, astfel incat aceasta achizitie sa fie sigura si profitabila.
In ultimii 10 ani, piata creditelor din Romania s-a dezvoltat atat de mult, incat permite oamenilor sa cumpere un apartament sau o casa in viitorul cat mai apropiat atunci cand solicita un imprumut. Cand te gandesti la casa ta, trebuie mai intai sa intelegi daca economiile tale vor fi suficiente pentru a cumpara proprietatea cu bani cash sau daca aceasta va fi cumparata pe credit.
Daca ai decis sa soliciti un imprumut, te rugam sa retii ca vor fi necesare economii in valoare de cel putin 5% din valoarea proprietatii vizualizate, care va fi o plata in avans catre banca. Exista mai multe banci care ofera un credit ipotecar pentru achizitionarea de bunuri imobiliare, tot ce trebuie sa faci este sa alegi cea mai atractiva oferta.
La ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi un credit ipotecar?
Cele mai importante lucruri legate de obtinerea si returnarea unui imprumut sunt valoarea ratei dobanzii si procedura de determinare a acesteia, dreptul de a modifica termenii contractului si restrictiile, valoarea avansului, perioada de rambursare. Oferta, pe care o putem vedea in reclame online, brosuri si televiziune, poate diferi, deoarece bancile proceseaza fiecare cerere individual, oferind conditii mai favorabile pentru a lua un imprumut direct la banca lor. Ca standard, un credit ipotecar pentru achizitionarea unui apartament se acorda pentru 25 sau 30 de ani, cu toate acestea, exista si banci care emit imprumuturi de pana la 40 de ani. Cu cat perioada de rambursare este mai lunga, cu atat este mai mica plata lunara. De asemenea, este important sa afli daca va trebui sa platesti un comision daca imprumutul este rambursat mai devreme. Odata ce totul este clar in ceea ce priveste imprumutul si posibilitatile de a-l primi, urmatorul pas este sa gasesti locuinta perfecta pentru tine.
Acorda atentie starii tehnice a locuintei!
Intrucat oamenii au adoptat recent o abordare mai serioasa in ceea ce priveste cumpararea unei proprietati, nu numai pretul si locatia sunt un factor important, ci si starea tehnica generala a locuintei. Daca nu ai cunostinte si nu stii cu adevarat la ce sa fii atent atunci cand evaluezi starea tehnica a casei, cel mai bine este sa mergi la un agent imobiliar, care te va ajuta nu numai sa gasesti locul cel mai potrivit pentru dorintele tale, ci de asemenea, pentru a o evalua, precum si pentru a oferi cateva recomandari.
Asigura-te ca afli informatii despre subsol, despre acoperis, despre cat de noi sunt utilitatile casnice. Nu uita sa compari starea reala a apartamentului in conformitate cu proiectul, familiarizeaza-te cu documentele de inspectie ale cladirii, care contin informatii despre defecte, reparatii finalizate si planificate, starea de solutionare, precum si reclamatiile din partea locuitorilor blocului.
In concluzie!
Cumpararea unui apartament este un pas care trebuie facut cat mai responsabil. Este important sa studiezi meticulos si atent toate nuantele acestei proceduri pentru a evita posibilele momente neplacute pe viitor. Speram ca sfaturile noastre iti vor fi utile si tu vei ajunge sa iti cumperi locuinta visurilor tale!
Lasă un răspuns