Mentinerea unei gospodarii intr-un stadiu curat si ingrijit este o prioritate in randul gospodarilor. Cu precadere in anotimpurile de primava si toamna, se folosesc diferite aparate specializate pentru a face fata tuturor solicitarilor din natura – sau eforturi suplimentare, in cazul in care echipamentele potrivite nu se regasesc in gospodarie. Cel mai bun tocator de resturi vegetale reprezinta un dispozitiv complex de manevrare si transformare a tuturor resturilor vegetale. In urma procesului de tocare, se obtine un compost care poate fi ulterior folosit ca ingrasamant.
In lipsa unui tocator de resturi vegetale, efortul depus este unul mult mai mare. Insa, daca esti in cautarea celui mai bun echipament de acest tip, ti-am pregatit o serie de recomandari la pret bun si calitate ridicata!
Cuprins articol
Ce este un tocator de resturi vegetale?
Din punct de vedere tehnic, o masina de tocat resturi vegetale este un utilaj esential in orice gospodarie. Acesta contribuie la procesarea resturilor vegetale aflate in gradina, asigurandu-te ca plantele tale vor creste la fel de sanatoase anul ce vine. Ulterior introducerii crengilor si a celorlalte reziduuri vegetale in aparat, se obtine un compost ce poate fi utilizat pentru fertilizarea solului. Un tocator profesional de resturi vegetale se gaseste atat la Dedeman, cat si la eMag sau Practiker, iar cele mai valide informatii le poti gasi pe orice forum de nisa, alaturi de un ghid cuprinzator referitor la un tocator de crengi pe care ti-l prezentam in continuare.
Cel mai bun tocator de resturi vegetale – Top 3 recomandari
Pentru a te ajuta sa iei o decizie informata in cel mai scurt timp, am verficat atat parerile expuse de utilizatori, ca si specificatiile tehnice minime obligatorii ale unui tocator de resturi vegetale. Poti alege din urmatoarele masini de tocat resturi vegetale:
1. Masina de tocat resturi vegetale IKRA Mogatec IEH 2500, 2500W
![Masina de tocat resturi vegetale IKRA Mogatec IEH 2500, 2500W la pret bun](https://practik.ro/wp-content/uploads/2020/02/1-5-450x450.jpg)
Bucura-te de o masina de tocat resturi vegetale IKRA Mogatec IEH 2500, care intruneste toate criteriile expuse in continuarea articolului. Avand un cos colector de 50 litri, o carcasa de otel si o putere a motorului de 2500 W, se potriveste perfect unei gospodarii aferente unei case. In plus, cu ajutorul celor 2 roti pentru transport vei putea manevra cu usurinta greutatea de 10 kg. Alegand o masina de tocat resturi vegetale IKRA Mogatec IEH 2500, dispui de lame din otel si protectie la suprasarcina.
2. Tocator silentios de resturi vegetale Bosch AXT 25 D, 2500 W, 4 cm
![ocator silentios de resturi vegetale Bosch AXT 25 D, 2500 W, 4 cm ieftin](https://practik.ro/wp-content/uploads/2020/02/2-5.jpg)
Opteaza pentru un tocator electric pentru propria gradina. Folosind un tocator silentios de resturi vegetale Bosch AXT 25 D, ai parte de un volum al cosului colector de 53 litri, alaturi de un motor High-Power, cu o putere de 2500 W. In ciuda greutatii de 31,3 kg, transportarea acestuia nu este deloc dificila, datorita rotilor de transport si a manerului softgrip.
3. Masina de tocat resturi vegetale BOSCH BIO/SH 75 H
![Masina de tocat resturi vegetale BOSCH BIO/SH 75 H de calitate](https://practik.ro/wp-content/uploads/2020/02/3-6.jpg)
Un utiliaj profesionist si capabil sa faca fata unui volum mare de reziduuri vegetale te poate ajuta sa finalizezi curatenia din gospodarie in cel mai scurt timp. Masina de tocat resturi vegetale BOSCH BIO/SH 75 H are un motor termic pe benzina, avand o putere de 4,1 kW. Capacitatea de maruntire disponibila este de 2,8 m3/h, folosind in tot acest proces motorul Honda GX 200. Orice masina de tocat resturi vegetale BOSCH BIO/SH 75 vine cu o greutate de 80 kg si roti pneumatice de 265 mm.
Cel mai bun tocator de resturi vegetale – Avantaje
Pe langa faptul ca este un utilaj nou in gospodaria ta, o masina de tocat resturi vegetale este un dispozitiv profesional ce te poate ajuta sa finalizezi curatenia din gradina intr-un timp mult mai scurt. In plus, te vei putea bucura de:
- Obtinerea de compost – restul plantelor din gradina ta vor fi cele care vor beneficia, de la inceput, de pe urma unui tocator de resturi vegetale. Din tocarea crengilor, se obtine un compost (ingrasamant natural) ce poate fi folosit la plantarea si intretinerea gradinii. Conform studiilor, solul care este fertilizat cu ajutorul compostului pierde o cantitate mai mica de apa (respectiv cu o treime mai putin) prin evaporare, in comparatie cu cel normal;
- Pregatirea gradinii la timp – in functie de dimensiunea gospodariei tale, poti pune totul la punct folosind o masina de tocat resturi vegetale la pret bun. Cu ajutorul ei, vei putea finaliza tot ce tine de gradina mult mai rapid.
Care sunt caracteristicile celui mai bun tocator de resturi vegetale?
Pe langa pretul asociat, alegerea celui mai bun tocator de resturi vegetale se face in functie de urmatoarele caracterstici:
![cel mai bun tocator de resturi vegetale la pret decent](https://practik.ro/wp-content/uploads/2020/02/de-ce-merita-sa-folosesti-un-tocator-de-resturi-vegetale-900x450.jpg)
- Capacitatea rezervorului de colectare a tocatorului de resturi vegetale – cu cat aceasta este mai generoasa, cu atat vei putea colecta o cantitate mai mare de resturi vegetale maruntite, fara sa golesti rezervorul de prea multe ori. In medie, este recomandat ca acesta sa aiba peste 50 litri;
- Debitul de procesare a reziduurilor vegetale – in functie de valorile sale, vei putea intui viteza de lucru a dispozitivului. Este ideal ca un tocator de resturi vegetale folosit pentru gospodaria aferenta casei sa dispuna de un debit de 80-100 kg/h, iar in cazul celui profesional, valoarea sa depaseasca 200 kg/h;
- Dimensiunea tocatorului de resturi vegetale si greutatea – ambii parametri sunt extrem de importanti in alegerea utilajului potrivit. Un tocator de resturi vegetale cu o greutate mare va avea atat o putere peste masura, cat si un volum superior. Analog, tocatoarele mai mici dispun atat de o greutate inferioara, cat si de un nivel mai mic de putere. Pentru a transporta usor si fara efort tocatorul, este indicat sa optezi pentru un utilaj cu roti rezistente si un capac pentru palnie. Aditional, poti alege tocatorul si in functie de existenta unui dispozitiv pretabil pentru impingerea reziduurilor vegetale in tocator. Conform parerii generale expuse pe forumuri, cele mai bune dintre modelele existente pe piata le gasesti la Dedeman, Practiker si eMag;
- Materialul utilizat la confectionarea cutitelor – utilajul tau va functiona in parametri optimi o perioada de timp indelungata daca materialul cutitelor este otelul. In confectionarea lor, este imperios necesar sa fi fost taiate cu laser si sa fi fost supuse unui proces de ascutire. Astfel, tocatorul tau va face fata indiferent de tipul de reziduu vegetal introdus;
- Procesul de mentenanta a tocatorului de resturi vegetale – din perspectiva tehnico-mecanica, un utilaj pe benzina necesita o mentenanta anevoioasa, fiind insa mult mai performant si mai costisitor (necesitand combustibil in mod continuu). Pe de alta parte, tocatorul electric impune costuri mai reduse, iar procesul de mentenanta se realizeaza mult mai rapid;
![](https://practik.ro/wp-content/uploads/2020/02/198-450x450.jpg)
- Nivelul de siguranta oferit – fiind un echipament tehnic ce implica anumite pericole in cazul in care nu este folosit in mod corect, noile modele de tocatoare de resturi vegetale dispun de un nou sistem de siguranta. Astfel, acesta porneste doar in momentul in care fiecare dintre componentele sale este pus in locul corect si in pozitia indicata. Alternativ, in procesul de folosire a masinii de tocat pentru reziduuri vegetale, se folosesc atat manusi, cat si ochelari de protectie, alaturi de o pereche robusta si rezistenta de incaltaminte. De asemenea, este interzis ca cei mici sa se joace in jurul tocatorului, mai ales atunci cand acesta este in fuctiune. Oricand apar probleme tehnice, este recomandat sa lasi o echipa specializata sa verifice parametri de functionare. Multe dintre informatiile utile si cu adevarat importante le vei putea gasi in manualul de instructiuni, ce trebuie citit cap-coada inainte de folosire. Nu in ultimul rand, orice tocator de resturi vegetale trebuie plasat pe teren drept, fara sa poata fi rasturnat – la fel ca o masina de tuns iarba.
Folosirea unui tocator pentru resturi vegetale in propria gospodarie te va ajuta sa treci peste curatenia de primavara si toamna mult mai rapid. Deseori, vei fi invidiat pentru modul in care ai grija de gradina. Ulterior gasirii celei mai bune masini pentru tocat reziduuri vegetale, te vei putea descotorosi de frunze, bucati de crengi si resturi de iarba, obtinand din ele un fertilizant cu proprietati 100% naturale.
Articol actualizat pe 21/01/2025
Tractor pentru resturi vegetale electric pret si de unde gasesc