Fiecare constructie pe care o vedem are povestea ei. Incepand cu viziunea arhitectului si culminand cu sentimentul de acasa simtit de cei care traiesc in interiorul ei, orice locuinta este speciala in felul sau. Insa, pana la a ne muta si a ne acomoda cu noul mediu, trebuie sa ridicam locuinta. Iar cea mai importanta parte a acesteia ramane tipul de fundatie.
Cuprins articol
Ce este o fundatie?

Cunoscuta si sub denumirea de baza a cladirii, fundatia joaca un rol crucial in constructia casei. Pe langa faptul ca este principalul element pe care se sprijina intreaga cladire, aceasta determina nivelul de soliditate de care casa ta se va bucura de-a lungul timpului. Toate aceste lucruri sunt influentate, la randul lor, de alti factori. Printre acestia se numara calitatea materialelor, cat si de munca depusa de echipa de muncitori profesionisti la care apelezi. Insa, cu cat stii mai multe informatii despre intregul proces de realizare a fundatiei, cu atat e mai bine. In plus, sansele ca si locuinta sa aiba aspectul dorit cresc exponential. Proprietarul locuintei cunoaste cel mai bine care sunt lucrurile compatibile cu nevoile sale.
Ce tipuri de fundatie exista?
Intreaga infrastructura a casei se bazeaza pe fundatia aleasa. Inainte de o a turna efectiv, este important sa cunosti care sunt tipurile de fundatie existente in constructia unei case:
Clasificarea fundatiei in functie de adancimea de fundare:
- Fundatie de suprafata – poarta numele si de fundatie directa, avand o adancime de dimensiuni reduse;
- Fundatie de adancime – cunoscuta si ca fundatie indirecta, care se afla la o adancime mare.
Clasificarea fundatiei in functie de materialele folosite:
- Fundatie rigida – realizata din piatra naturala si beton simplu;
- Fundatie elastica – construita doar din beton armat.
Clasificarea fundatiei in functie de forma in plan:
- Fundatie izolata – este construita folosindu-se blocuri de beton care se plaseaza sub stalpii din beton armat. Cele mai multe cladiri pe baza careia sunt construite sunt cele cu structura in cadre (sau cu schelet);
- Fundatie continua sub pereti sau stalpi – in general, are o grinda de beton aflata sub toti peretii sau stalpii;
- Fundatie cu retele de grinzi;
- Fundatie pe radier general – este o fundatie de suprafata care are aspectul unei placi continue cu o grosime cuprinsa intre 30-50 cm, realizata din beton armat. Placa se plaseaza, in mod uniform, sub toata constructia. Este cel mai des intalnita in cadrul constructiilor inalte.
Multumita intregii varietati, poti alege cea mai buna fundatie in raport cu aspectele tehnico-economice care ti se potrivesc cel mai bine. Nu uita insa de toate conditiile tehnice, calitative si cele privind rezistenta pe care trebuie sa le iei in considerare daca vrei sa te asiguri ca faci o adevarata investitie pe termen lung.
In lipsa acestor aspecte, pot sa apara deplasari sau deformatii menite sa puna in pericol stabilitatea casei sau sa genereze avarii, determinand diferite procese de deteriorare a locuintei.
Ce implica procesul de realizare a fundatiei?

In cazul in care te simti pregatit/a sa iti construiesti casa de la zero, vei avea nevoie de urmatoarele informatii referitoare la pasii ce trebuie urmati pentru realizarea fundatiei.
Pe langa trasarea si saparea fundatiei in raport cu datele exacte din proiect, armaturile de fier beton vor trebui pregatite, iar fundatia curatata si gata pentru turnare. Receptia va fi realizata cu ajutorul unei intregi echipe formate din inginerul structurist si dirigintele de santier. Nu uita nici de proiectarea gradinii, intrucat te va ajuta sa iti imaginezi inca de pe acum rezultatul final. Motivatia este un element crucial in ridicarea unei case.
Ulterior turnarii betonului in pamant, se vor folosi cofrajele de tip DOKA in asa fel incat intregul proces sa fie urmat in mod corect. Este esential sa pozezi tuburile PVC pentru canalizare si tevile de apa din viitoarele bai, in asa fel incat sa fie cunoscuta amplasarea lor – si sa nu spargi placa dupa ce betonul a fost deja turnat. In cateva luni, te vei putea bucura de seri relaxate intr-o cada de baie pe colt la tine acasa.
Dupa ce grinzile din elevatie au fost puse cap la cap, inginerul structurist, alaturi de dirigintele de santier si proprietarul viitoarei cladiri vor trece inca o data peste tot procesul. La final, acestia vor asista la turnarea betonului in elevatie cu ajutorul pompei si la decofrarea acesteia.
Fundatia este umpluta cu pamant, folosindu-se tehnica de vibro-compactare. Acest proces este folosit pentru ca stratul de pamant ca atinga gradul optim si sa fie gata de turnare. Balastul se dispune intr-un strat cu o grosime situata intre 10 si 15 centimetri peste pamantul din fundatie. Ulterior, un polistiren expandat de pana la 5 cm grosime va asigura termic intreaga fundatie.
Fundatia oricarei constructii reuseste sa transmita greutatea de la nivelul suprastructurii la terenul de fundare, fiind o alegere critica in cladirile dorite. Asigura-te ca iei o decizie in mod informat, inainte de a demara intregul plan.
Articol actualizat pe 14/03/2025
Lasă un răspuns