Cei care se bucura de un atelier chiar la ei acasa sunt cei mai norocosi mesteri. Fie ca desfasori activitatile de acest fel pe post de hobby sau intrebuintare atelierului este mai mult de natura profesionala, ai nevoie de toate sculele si instrumentele necesare pentru a obtine rezultatele asteptate. Poti incepe cu alegerea corecta a unui polizor unghiular si sa ajungi chiar la achizitionarea unei drujbe electrice pe care sa o folosesti pe termen lung. Indiferent de cat de indepartat poate fi acest gand, alegerea gresita a aparatelor nu va face decat sa iti afecteze bugetul. Ramai alaturi de noi si descopera cum sa alegi cel mai bun polizor de banc, ca raport calitate-pret!
Cuprins articol
Ce se intelege printr-un polizor de banc?
Din punct de vedere tehnic, polizorul de banc este special conceput pentru realizarea a trei operatii principale: ascutire, lustruire si polizare. In timp ce unele modele au toate aceste functii integrate, altele se rezuma la unul sau cel mult doua roluri. Diferentele intre ele sunt date de producatori si, mai ales, de pretul de achizitie care este mult mai mic pentru un produs specializat pe realizarea unei singure operatiuni. Dintre toate magazinele online de profil, la eMag si Dedeman se gasesc cele mai variate modele.
Recomandarile echipei practik.ro pentru tine:
Daca nu ai la dispozitie timpul necesar sa te informezi cu privire la aspecte importante pe care trebuie sa le iei in considerare, echipa practik.ro a gasit o serie de modele potrivite. Acestea au fost analizate in functie de caracteristicile mentionate in specificatiile tehnice care, la randul lor, au fost comparate cu pretul afisat:
1. Polizor de banc Bosch Professional GBG 35-15, 350 W, 150 mm, 3000 RPM
Esti in cautarea unui aparat profesional care sa poata faca fata unei utilizari prelunginte? Incearca orice polizor de banc Bosch Professional GBG 35-15 si bucura-te de o activitate lipsita de griji. In pachet, vei descoperi o pereche de ochelari, alaturi de polizorul cu un disc de granulatie 60 si cu unul de granulatie 24. Acesta are o greutate de 10 kg si o baza robusta, cu ajutorul carora il vei putea folosi in conditii stabile de lucru. Oricand vrei sa schimbi discurile, o vei putea face fara nicio problema. In plus, picioarele din cauciuc ofera aparatului un suport cu vibratii reduse.
2. Polizor cu banda si slefuitor de banc Einhell TH-US 240, 240 W, 230 V, 2950 RPM, 150 mm diametru disc
Iti doresti sa poti lucra eficient, in orice zi a saptamanii? Ei bine, daca nu ai de gand sa il folosesti zilnic, polizorul cu banda si slefuitor de banc de la Einhell este cea mai oportuna alegere. Acesta se recomanda pentru lucrarile de tip hobby, pe care le realizezi in apropierea unei retele de curent electric. Pachetul contine un polizor cu banda, alaturi de un slefuitor de banc. Mai mult, greutatea aparatului este de 7,2 kg, multumita careia vei putea sa il utilizezi cu usurinta in orice mod si directie posibila.
3. Polizor de banc Makita, 250 W, 150 mm, led iluminare
Vrei sa poti lucra in mod profesionist, folosind cele mai bune aparate de pe piata? Cei de la Makita pun la dispozitie un polizor de banc pentru lucrari profesionale. Acesta are 9,4 kg, in care exista un motor de tip solid state care se bucura de o fiabilitate ridicata. Mai mult, aparatul are o tava utilizata pentru lichidul de racire. In pachet vei descoperi doar un polizor de banc, pe care il vei putea folosi doar atunci cand este conectat la o retea de curent electric.
La ce sa fiu atent atunci cand sunt in cautarea unui polizor de banc?
Un polizor de banc nu este un produs eminamente ieftin. Dat fiind faptul ca se foloseste in constructii si renovari, acesta trebuie ales in functie de nevoile tale. De aceea, nu se recomanda imprumutarea lui de la cunostinte sau prieteni. Inainte de a achizitiona un model anume pe care ai pus ochii, asigura-te ca ai luat in considerare urmatoarele caracteristici:
Tipul polizorului de banc
La ora actuala, exista trei tipuri de polizoare de banc care se folosesc pentru activitati diverse, respectiv:
- Polizor de banc tip hobby – usor de folosit si utilizat, in special in activitati pe care le intreprinzi de placere. Modelele tip hobby sunt recomandate persoanelor care nu le folosesc zilnic. Le vei gasi deseori la pret mic; cu toate acestea, au o eficienta mai mica. Din acest motiv, sunt ideale doar pentru uz caznic;
- Polizor de banc semiprofesional – are o frecventa de utilizare la fel de redusa ca si in cazul polizorului de banc tip hobby. Spre deosebire de ele, insa, sunt mai eficiente si pot ascuti si slefui cu succes de fiecare data cand sunt folosite o data pe saptamana;
- Polizor de banc profesional – este cel mai scump tip, fiind insa si cel mai eficient. Poate fi folosit in activitatile zilnice, reusind sa ascuta, lustruiasca si sa slefuiasca in mod impecabil. In ciuda pretului ridicat, raportul calitate-pret este justificat.
Puterea de care dispune
De fiecare data cand analizezi mai multe modele de polizoare de banc, nu uita sa iei in considerare si parametrul puterii. Acesta iti ofera indicii relevante cu privire la rapiditatea cu care vei putea termina lucrarea, precum si nivelul de eficienta pe care polizorul il are.
- Polizor de banc cu putere limitata – are puterea situata intre 250 si 400 W. Modelele care intra in aceasta categorie se utilizeaza ocazional pentru ascutire si mult mai rar pentru slefuire. Consumul lor este mic, acesta fiind un mare avantaj pe care polizoarele de banc cu putere limitata il ofera;
- Polizor de banc cu putere moderata – pune la dispozitie o putere intre 400 si 800 W, fiind recomandat pentru utilizarea ocazionala;
- Polizor de banc cu putere mare – este cel mai bun model, intrucat ofera o putere de 800 – 900 W. Multumita acestei caracteristici, polizorul va putea fi utilizat in mod eficient zilnic, fara intrerupere.
Marimea pe care o are discul polizorului de banc
La fel ca orice alta caracteristica mentionata pana acum, inclusiv discul polizorului de banc joaca un rol extrem de important in alegerea ta. Acest lucru este determinat de faptul ca fiecare polizor are capace de protectie pentru ambele roti. Exista, insa, un spatiu liber a carui utilitate este montarea de discuri. Din acest motiv, discurile trebuie sa fie compatibile cu spatiile libere, intrucat acolo vor fi montate.
In general, acestea au marimi care pleaca de la 150 mm si ajung la 205 mm:
- Polizor de banc pentru ascutit – discul unui aparat a carui utilitate este aceasta are discuri a caror diametre nu depasesc 200 mm. Acest aspect te va ajuta sa lucrezi ergonomic;
- Polizor de banc pentru polizare – necesita un disc cu diametru de 150 mm.
La ora actuala, exista modele care te ajuta sa folosesti, in acelasi timp, toate discurile cu care polizorul de banc vine. Pe de alta parte, altele obliga fiecare utilizator sa le schimbe la fiecare utilizare. Alege cel mai bun aparat pentru tine, luand in considerare toate cerintele si nevoile tale!
Articol actualizat pe 16/01/2025
Lasă un răspuns