Lucrarile in propria gospodarie sau cele in scop profesional au nevoie, la un anumit moment, de un polizor unghiular sau de o bormasina. La fel ca orice alta unealta de lucru, si acesta are un loc binemeritat in atelierele meseriasilor. Fie ca il intrebuintezi la scurtarea accesoriilor din casa, finisarea pragurilor din gresie sau in activitatile profesionale care il necesita, poate fi folosit cu usurinta pentru orice alte articole de bricolaj.
Pe piata, exista diverse tipuri de polizoare unghiulare, special concepute pentru a solutiona probleme diverse. Cea mai buna modalitate de alegere a modelului potrivit ramane informarea, de care noi ne-am asigurat in randurile urmatoare:
Cuprins articol
Ce este un polizor unghiular?
Putine sunt lucrurile care se simt mai bine decat o casa proaspat renovata. Atat mobila, cat si finisajele sunt realmente impecabile – intocmai pe placul proprietarului. Pentru a ajunge la acest rezultat, s-au folosit diferite unelte de lucru, printre care cu siguranta si un polizor unghiular. Acesta este actionat electric sau pneumatic si este folosit pentru slefuirea ghidata manual. In cele mai multe dintre cazuri, il vei gasi si sub denumirea de Flex. Numele vine in urma colaborarii a doua firme, din care a rezultat primul disc de taiere care a fost legat cu rasina sintetica. Odata introdus in comert, a preluat denumirea de Kronenflex.
Recomandarile echipei practik.ro:
Esti in cautarea unui polizor unghiular la pret bun, pe care sa te bazezi de fiecare data cand doresti sa faci modificari in atelier? Noi, cei de la practik.ro, am identificat cateva dintre cele mai bune modele din care poti alege:
1. Polizor unghiular (flex) Bosch PWS 700
Cauti un model cu design compact si greutate redusa (1,7 kg) pentru a-l utiliza in activitatea de zi cu zi? Opteaza pentru un polizor unghiular Bosch pe care sa il folosesti atat pentru taiere, cat si pentru slefuire si periere a metalelor. Il poti folosi cu incredere pentru activitatile din locuinta, necesitand o alimentare constanta la retea. Puterea maxima este de 700 W, nivelul de zgomot 91 dB si vitema maxima 11000 RPM.
2. Polizor unghiular (flex) Bosch Professional GWS 750
Iti doresti un model cu utilizare universala? Polizorul Professional GWS de la Bosch dispune de functii variate, fiind ideal pentru slefuirea plasticului, a materialului de acoperire, precum si a pietrei sau pentru gaurirea uscata in piatra. In interiorul pachetului vei intalni un maner, aparatoare, o cheie pentru splinturi, o piulita de strangere, alaturi de carton si o flansa de prindere. Puterea maxima este de 750 W, iar viteza de 11000 RPM. Il vei putea utiliza cu usurinta, datorita greutatii de 1,8 kg.
3. Polizor unghiular (flex) Makita GA5030R
Bucura-te de un produs realmente profesional, apeland la un polizor unghiular marca Makita. Datorita functiilor Soft-start, Anti-restart si a manerului atenuator de vibratii, activitatea zilnica de slefuire si taiere va fi extrem de lina si linistita. Puterea acestuia este de 720 s W, viteza de 11000 RPM, iar nivelul de zgomot nu va depasi 96 dB. In plus, aspectul ergonomic ii va conferi o utilitate mult mai buna pe termen lung.
4. Polizor unghiular (flex) Makita GA9020
Expertii in activitatile de bricolaj pot folosi un polizor unghiular Makita GA9020. Acesta este utilizat in lucrarile profesionale, fiind alimentat la retea si putand fi folosit pentru toate suprafetele. Puterea maxima este de 2200 W, in timp ce viteza poate ajunge la 6600 RM. Are nevoie de o tensiune de alimentare de 230 V si de o dexteritate excelenta pentru greutatea de 4,7 kg pe care o are.
5. Polizor unghiular (flex) Bosch Professional GWS 17-125 CIE
Un alt polizor unghiular profesional de calitate superioara este flexul Bosch GWS 17-125 CIE. Poate fi folosit cu incredere pe metal, avand o putere maxima de 1700 W. In plus, viteza atinge 11500 RPM. In interiorul pachetului, vei gasi si un capac de protectie pe care sa il folosesti pentru siguranta. Greutatea polizorului este de 2,4 kilograme, iar tensiunea de alimentare necesara este de 230 V.
La ce sa fiu atent atunci cand aleg cel mai bun polizor unghiular?
Expertii in bricolaj, aplicatii si reparatii pot folosi un flex fara prea mult instructaj. La baza, acesta este recunoscut drept un dispozitiv electric de mana extrem de puternic. Persoanele cu experienta anterioara il pot folosi in activitatile de zi cu zi, atat pentru taierea materialelor, cat si pentru slefuire.
Insa varietatea de modele existente pe piata ingreuneaza alegerea. Un polizor unghiular ieftin se va dovedi util daca este ales in functie de necesitati. Consulta urmatoarele criterii inainte de a-l achizitiona:
Tipologia polizorului unghiular
In functie de acest criteriu, se face deosebirea intre un flex cu acumulator si unul cu alimentare la retea. In situatiile in care nu folosesti zilnic un flex si iti doresti o varianta mai portabila, poti opta pentru un model fara fir. Daca acesta dispune si de alimentare cu baterii Li-Ion, poti fi sigur ca ai facut alegerea potrivita.
Polizoarele unghiulare cu alimentare la retea, pe de alta parte, sunt mult mai puternice. Acestea sunt alimentate constat la priza, generandu-se astfel o putere mult mai mare. Sunt ideale pentru persoanele care le folosesc zilnic sau saptamanal, atat la slefuiri, cat si pentru a ascuti sau a face sectiuni. In plus, il poti utiliza chiar pentru a elimina rugina sau mortarul.
Puterea polizorului unghiular
Este de trei tipuri, respectiv scazuta, moderata sau ridicata, fiind masurata in watti (W).
- Polizor unghiular cu putere scazuta – se situeaza intre 500 W si 800 W, cele mai des intalnite modele fiind cele cu acumulatori. Un flex de acest fel este ideal pentru realizarea sarcinilor usoare sau pentru a prelucra materiale cu duritate mai mica;
- Polizor unghiular cu putere moderata – se mai numeste si flex semi-profesional, valoarea acestuia incadrandu-se intre 1000 W si 1500 W. Acesta se foloseste in taierea gresiei, faiantei, lemnului si chiar a tevilor metalice subtiri;
- Polizorul unghiular cu putere ridicata – este flexul profesional, folosit zilnic de experti in constructii si amenajari interoare. Acest dispozitiv are un motor de minim 2000 W, fiind capabil sa taie straturi groase de materiale cu duritate ridicata.
Orice polizor unghiular nu poate fi folosit fara accesoriile potrivite. De aceea, asigura-te ca pachetul in care se regaseste produsul beneficiaza si de elemente adiacente. Odata achizitionat, il vei putea folosi cu usurinta pe termen lung, in propria locuinta.
Iar acum ca am ajuns la final, vreau sa iti recomand inca 2 articole foarte bine documentate pe care le-am facut in ultima vreme. Este vorba despre alegerea celui mai bun aparat de sudura si despre alegerea celui mai performant dezumidificator de camera. Poate ai nevoie si iti pot fi de ajutor!
Articol actualizat pe 03/10/2024
Lasă un răspuns