Motocultorul este un utilaj agricol care este dotat cu motor si care ajuta la prelucrare terenului. Are un motor cu putere mica si functioneaza de regula cu benzina sau cu motorina. Se deplaseaza usor datorita celor doua roti cu care este echipat si are un anumit numar de sape sau freze cu care poate prelucra terenul. Hai sa vedem, in continuare, cum alegem cel mai bun motocultor.
Un motocultor poate fi utilizat atat in horticultura, in gradinarit, in pomicultura, dar si in viticultura. Este condus de un singur om care merge pe jos. Este un produs calitativ si este util in maruntirea diferitelor tipuri de soluri. Mai mult de atat, cu ajutorul accesoriilor care pot fi atasate se poate pregati solul pentru insamantare sau presare. Acesta este principalul avantaj al unui motocultor, fie el si ieftin, fata de celelalte ustensile.
Atunci cand te decizi sa achizitionezi cel mai bun motocultor trebuie sa fii atent la urmatoarele functii: panoul de control, comenzile disponibile trebuie sa fie cat mai accesibile si mai usor de utilizat, inaltimea de lucru trebuie sa fie una reglabila, la fel si latimea de lucru, iar echipamentul trebuie sa fie unul corespunzator: cultivator, set de roti, plug si remorca. De asemenea, trebuie sa tii cont de un raport calitate – pret dupa care sa te ghidezi. Nu recomandam sa luati un motocultor la mana a doua, de pe un site gen OLX, sau un motocultor din magazine fizice, de exemplu de la Dedeman sau Practiker, pentru ca oferta este mult inferioara magazinelor online. Cu siguranta, daca tii cont de sfaturile noastre, vei alege produse bune, de ultima generatie, din mediul online.
Cuprins articol
Cel mai bun motocultor – TOP 5
1. Păreri Motocultor Ruris DAC, 7 CP
- Tip produs – Motocultor
- Tip alimentare – Benzina
- Tip pornire – Manual
- Tip lucrare – Profesional, Semiprofesional
- Productivitate – 1000 mp/h
- Numar viteze – Marsarier + 2
- Latime de lucru maxima – 83 cm
- Latime de lucru minima – 56 cm
- Adancime de lucru – 29 cm
Motocultorul profesional Ruris DAC 70002022acc3 este un produs la un pret bun, calitativ si este perfect pentru maruntirea solului din solarii sau din gradini. Poti pregati o suprafata de 500 mp in mai putin de 30 de minute. Pentru zonele inguste, poti actiona cutia de viteze pe mersul inapoi. Astfel aceste suprafete vor fi perfecte pentru plantat. Motocultorul DAC 70002022acc3 este un produs pe care te poti baza in orice moment. Acest motocultor pe benzina detine o putere de 7 cp. Daca vei alege acest produs trebuie sa stii ca vine insotit de 1 rarita, 1 plug, dispozitiv de scos cartofi, cultivator, set de contragreutati si roti metalice fara manicot.
Greutatea acestui motocultor profesional pe benzina este de 80 kg. Poit gasi acest produs la un pret foarte bun. Este chiar ieftin daca ne gandim la toate avantajele pe care ni le poate oferi.
2. Păreri Motocultor O-MAC NEW 1000-S
- Tip produs – Motocultor
- Tip motor – 4 timpi
- Tip alimentare – Benzina
- Tip pornire – Manual
- Tip lucrare – Hobby
- Viteza maxima – 3600 rpm
- Numar viteze – Marsarier + 2
- Latime de lucru maxima – 83 cm
- Latime de lucru minima – 56 cm
- Adancime de lucru – 29 cm
Este un produs ieftin gandit si dezvoltat de Senci Group. Motocultorul O-Mac 1000-S, 8CP vine pe piata din Romania cu specificatii promitatoare, atinge 3600 turatii pe minut, iar asta il face un produs calitativ.
Are un sistem de pornire electronic, iar pornirea are loc cu ajutorul demarorului. Combustibilul pentru acest aparat este benzina fara plumb. Are un ambreiaj cu 5 discuri de frictiune, functioneaza cu pinioane in baia de ulei si are parte de o durabilitate ridicata.
Motocultorul O-MAC mai contine si un filtru de aer umed din sarma. Totodata in timpul functionarii pot fi utilizate doua viteze pentru directia inaine si una pentru inapoi. Un alt beneficiu este abilitatea cutitelor frezei de a se autoascuti. Frezele acestuia sunt detasabile, are doua extensii de freze segmentabile pe partea dreapta si pe partea stanga. Daca te-ai decis sa iti achizitionezi acest motocultor pe benzina trebuie sa stii ca vine insotit de roti de cauciuc 4.00×8, freze de maruntit pamantul, plug, rarita si roti metalice.
3. Păreri Motocultor Loncin LC750 7CP, benzina
- Tip produs – Motocultor
- Tip alimentare – Benzina
- Viteza maxima – 3600
- Latime de lucru maxima – 90 cm
- Latime de lucru minima – 50 cm
- Adancime de lucru – 10-25 cm
- Greutate – 69 kg
- Transmisie – pinioane cu lant dublu
Motocultorul Loncin LC750 este unul dintre cele mai performante din gama sa. Cu ajutorul acestui produs poti sa ari o suprafata de pana la 5.000 mp. Efortul depus va fi unul minim, iar tu nu vei obosi. Loncin LC750 este usor de controlat avand un maner reglabil pe inaltime si pe lateral. Produsul mai are si o roata frontala pentru transport prin impingere, astfel poti sa il manevrezi cu usurinta. Poate fi utilizat si de catre persoanele care nu au experienta.
Acest motocultor pe benzina este dotat cu un motor Loncin de 7 CP care are o capacitate de 212 cmc. Este un produs care te va ajuta sa faci reale imbunatatiri pe terenurile tale agricole. In plus, cu ajutorul lui vei economisi timp, dar si bani. Functioneaza pe 1 cilindru OHV si are un sistem de aprindere electronic cu pornire prin demaror.
Combustibilul cu care acest produs functioneaza este benzina fara plumb, rezervorul are o capacitate de 3.6 litri. Consumul mediu este de 0,40 L/h. Transmisia este pe baza de ambreiaj cu 1 curea trapezoidala intre motor si cutia de viteze.
Loncin LC750 este dotat cu 4 viteze, si anume doua inainte si doua inapoi. Cutitul este autoascutibil iar frezele au o viteza de rotatie de 120 rpm si sunt dotate cu 24 de cutite (12 stanga si 12 dreapta).
4. Păreri Motocultor Ruris 751KS, 8.5 CP, benzina
- Tip produs – Motosapa
- Tip alimentare – Benzina
- Tip motor – 4 timpi, Termic
- Tip pornire – Manual
- Tip lucrare – Profesional
- Putere motor – 8.5 CP
- Capacitate cilindrica – 270 cm3
- Numar lame – 2
- Capacitate rezervor – 3 litri
- Numar viteze – Marsarier+2
- Productivitate – 1200
- Latime de lucru maxima – 900 mm
- Latime de lucru minima – 640 mm
- Adancime de lucru – 350 mm
Ruris 751KS este un produs performant, iar asta se datoreaza motorului General Engine pe benzina de 8.5 CP, dar si cutiei de viteze 2+1 si transmisiei cu pinioane conice in baie de ulei. Acest produs este recomandat pentru orice tip de sol si pe suprafete mari de pana la 10.000 mp. Eficienta sa de lucru este de pana la 1200 mp/h. Latimea frezelor acestui aparat este una reglabila si poate fi setata intre 640 mm si 900 mm.
Greutatea produsului este de 125 kg. Acesta este echipat cu freze de cea mai buna calitate. Ruris 751KS este perfect pentru a sapa si a marunti solul pana la 35 cm adancime. Este recomandat pentru orice tip de cultura. Accesoriile care se pot monta pe Ruris 751KS sunt: rarita, plug, cultivator, roti metalice, roti de cauciuc, dar si remorca care poate ajunge pana la 600-700 kg.
5. Păreri Motocultor Omac New 1350 Diesel
- Tip produs – Motosapa
- Putere motor – 12 CP
- Tip alimentare – Motorina
- Capacitate rezervor – 5,5 litri
- Numar viteze – 2 viteze inainte si 1 inapoi
- Latime de lucru maxima – 150 cm
- Latime de lucru minima – 70 cm
- Adancime de lucru – 10 – 36 CM
- Greutate – 198 kg
- Turatie motor – 3600 RPM
Omac New 1350 Diesel 12CP este un produs calitativ care te poate ajuta sa sapi suprafete mai mari de 10.000 mp. Intregul proces poate deveni o adevarata placere daca vei utiliza acest aparat performant. Caracteristicile sale tehnice sunt unele de exceptie, iar acestea il fac sa fie potrivit pentru toate persoanele care isi doresc cele mai bune rezultate. Motorul acestui produs are o putere de 12 CP. Este potrivit pentru suprafetele mari de lucru. Capacitatea acestuia cilindrica este de 418 cc, o capacitate aproape dubla fata de celelalte aparate din gama sa, iar acest aspect iti va asigura rezultatele dorite.
Ciclul de functionare al produsului Omac New 1350 Diesel 12CP este pe 1 cilindru, iar turatia motorului este de 3600 mp. Pornirea produsului este pe baza de demaror cu recul, iar sistemul de aprindere este electronic. Acest produs functioneaza pe motorina iar pornirea utilajului este una sigura.
Calitatea produsului mai este data si de cantitatea de ulei in baia de motor de 1650 ml. Motorul produsului Omac New 1350 Diesel 12CP este protejat cu sensor de ulei, iar volumul rezervorului este de 5.5 litri. Acest produs este mult mai eficient si din punct de vedere al consumului de motorina.
Omac New 1350 Diesel 12CP are un sistem pe baza de 3 viteze, si anume 2 inainte si 1 inapoi. Viteza de rotatie a frezelor este de 130 rpm. Acest motocultor diesel poate fi utilizat chiar si noaptea deoarece farul atasat motocultorului a fost creat astfel incat sa ai parte de toata vizibilitatea de care ai nevoie. Aparatul este foarte rezistent si este conceput astfel incat sa faca fata cu brio tuturor factorilor nocivi cu care intra in contact. Cele 3 puncte de prindere te vor ajuta sa cuplezi orice accesoriu iti doresti, dar si o remorca. In plus aparatorile realizate pentru roti si freza sunt construite dupa un design nou si eficient.
6. Păreri Motocultor Raider RD-T07, 7 CP
- Freze metalice
- Putere 7 CP
- Dispozitiv de scos cartofi
- Cutie de viteze din fonta
- Domeniul de utilizare: hobby
- Motor in 4 timpi
Motocultorul Raider RD-T07 are un motor in 4 timpi si se alimenteaza pe benzina. Utilajul este potrivit pentru prelucrarea terenurilor dificile. Poate freza pamantul, poate forma canale pentru insamantare si poate doza semintele pentru plantare.
Motocultorul Raider RD-T07 are o putere de 7 cp, iar pornirea se face manual. Puterea nominala este de 5,2 kW. Motocultorul are o capacitate a rezervorului pentru combustibil de 3,6 l, cel pentru baia de ulei are o capacitate de 600 ml, iar cea pentru cutia de viteze de 1,6 l.
Latimea de lucru este cuprinsa intre 500 – 1000 mm, avand adancimea de lucru de 150 – 300 mm. Motocultorul Raider RD-T07 este dotat cu far si cutie de viteze din fonta.
Este o unealta motorizata echipata cu un dispozitiv mecanizat care patrunde in pamant pentru a lucra terenul. Domeniul de utilizare a motocultorului este larg in cultivarea solului. Poti crea paturi sau poti pune gazon, poti ara pamantul negru, fiind adesea necesara intoarcerea pamantului.
7. Păreri Motocultor pe benzina Raider RD-T08
- Pentru utilizare hobby
- Putere motor 7 CP
- Alimentare pe benzina
- Latime de lucru 100 cm
- 3 viteze
Motocultorul Raider RD-T08 este echipat cu un motor in patru timpi de 7,0 CP, cu racire cu aer si 2+1 viteze (2 inainte + 1 inapoi). Latimea de lucru a masinii pe benzina este de la 300 la 1000 mm, iar adancimea este in intervalul de la 150 la 350 mm. Este potrivit pentru saparea randurilor inguste de vii, pentru lucrul in gradina casei, precum si pentru prelucrarea suprafetelor mai mari. Vine completat cu accesorii, precum brazda, 2 anvelope si corpuri de frezat.
Motocultorul Raider RD-T08 este un model nou echipat cu o carcasa de cutie de viteze din aluminiu. Motosapa este potrivita pentru macinarea, prelucrarea si intretinerea zonelor de legume, livezi si vii. Ghidonul este reglabil in sus si in jos. Motocultorul Raider RD-T08 pe benzina este usor de intretinut si utilizat, cu o adancime de prelucrare de pana la 30 cm, iar pornirea este manuala. Motocultorul este echipat cu roata fata si anvelope de transport 4×8. Uleiul folosit pentru cutia de viteze este de tip EP90.
8. Păreri Motocultor pe benzina Ruris 721S
- Putere motor 7,5 CP
- Motor in 4 timpi
- Pentru utilizare hobby
- Roata de transport
- Roti de cauciuc
- Latime de lucru 100 cm
- Greutate 88 kg
Motocultorul pe benzina Ruris 721S, 7,5 CP este un produs performant, cu un motor pe benzina de 7 CP. De asemenea, beneficiaza de 2 viteze 2+1 si de o capacitate a rezervorului de combustibil de 3,6 l. Acest produs este recomandat pentru orice tip de sol si pe suprafete de pana la 2.000 mp. Eficienta sa de lucru este de pana la 1000 mp/h. Latimea frezelor acestui utilaj agricol este una reglabila si poate fi setata intre 56 si 100 cm.
Greutatea produsului este de 88 kg. Acesta este echipat cu freze de cea mai buna calitate. Motocultor pe benzina Ruris 721S, 7,5 CP este perfect pentru a sapa si a marunti solul pana la 34 cm adancime. Este recomandat pentru orice tip de cultura. Este destinat pentru lucrari hobby pe langa casa.
Cel mai bun motocultor – Ghidul cumparatorului
Ca sa alegi cel mai bun motocultor trebuie sa ai in vedere urmatoarele:
Pe piata exista trei tipuri de motocultoare:
Hobby – cu sistem de transmisie simplu, semiprofesionale, de obicei, acestea sunt mai ieftine– cu sistem de transmisie cu lant si cu cutie de viteze si profesionale – cu transmisie prin ambreiaj de la motor la cutia de viteze.
In cele ce urmeaza vei gasi un mic ghid cu tot ce trebuie sa stii pentru a alege cel mai bun motocultor.
Motorul – este o componenta pe care nu trebuie sa o pierzi din vedere. Un motor iti va oferi eficienta, costuri reduse de mentenanta si randamentul dorit. In functie de tipologia motorului vei stii ce tip de alimentare energetica necesita utilajul.
Motorul cu ardere interna – acesta functioneaza prin arderea combustibilului in interior, astfel transforma energia calorica in una mecanica. Combustibilul consumat va fi benzina sau motorina si un ulei special. Puterea acestor motoare se va masura in cai putere, iar consumul va fi direct proportional cu puterea oferita.
Motorul electric – se alimenteaza cu energie electrica pe care ulterior o va transforma in energie mecanica. Un motor electric poate functiona in doua moduri, si anume : alimentat la reteaua de energie sau autonom, adica pe baza de acumulator. Lungimea cablului de alimentare va conditiona manevrabilitatea dispozitivului, iar puterea acestuia va fi mai redusa.
Ecartamentul – este defapt distanta dintre cutite si latimea totala a motocultorului. Trebuie sa iti alegi aparatul in functie de suprafata pe care doresti sa o cultivi. Latimea motosapei va influenta distantele dintre randurile de plante. Totodata pozitia cutitelor este importanta deoarece iti va arata cat de usor se poate manevra dispozitivul.
Motocultorarele cu plugul in partea frontala sunt recomandate pentru gradinarit deoarece sunt special realizate pentru procedeele simple precum: prasit, sapat sau semanat. Pot fi utilizate pe suprafete mici si medii si necesita mai multa forta de manevrare. Lamele se rotesc in fata si au un rol de propulsie.
Modelele cu plug pe mijloc permit un balans mai mare si sunt de cele mai multe ori recomandate persoanelor care au probleme cu spatele sau la genunchi.
Motosapele cu lame in spate lucreaza mai rapid si sunt perfecte in procedeele agricole. In functie de gradul de confort oferit pretul acestui produs poate creste.
Functiile – printre principalele functii ale unui motocultor enumeram: optiunea de ajustare a adancimii de sapat / prasit , panoul de control ergonomic si directia de miscare a lamelor. Un panou de reglaj iti va face munca mai usoara, dar si utilizarea mai sigura. Daca vei gasi un dispozitiv a caror lame se pot roti in ambele sensuri atunci poti spune ca ai gasit cea mai buna motosapa.
Mentenanta – conditiile de intretinere variaza de la un model la altul. Filtrul de aer incorporat va necesita schimbare periodica. Curatarea lamelor plugului se va face dupa fiecare utilizare.
Producatorul – pe piata se gasesc foarte multe branduri de motocultoare. Foarte multi dintre ei produc atat modele profesionale, cat si conventionale. Trebuie sa te astepti ca pe un produs profesional sa cheltui ceva mai multi bani, dar in cele mai multe cazuri, merita.
Cel mai bun motocultor – Ghid de utilizare
Daca planuiesti sa iti achizitionezi un motocultor Ruris sau alt model, fie ca este ieftine sau scump, trebuie sa stii cum sa il utilizezi. Asa ca trebuie sa fii atent la urmatoarele:
Umplerea cu combustibil (benzina sau diesel) se face doar in aer liber si de fiecare data pe un loc drept, departe de sursele de caldura care ar putea duce la aprinderea uleiului special. In timp ce efectuezi aceasta operatie fumatul este complet interzis. Dupa ce ai alimentat motocultorul, trebuie sa pui acceleratia pe treapta de pornire si sa tragi de sfoara sau de manerul de demarare.
Avand in vedere ca motocultorul este un produs puternic trebuie sa ai grija cum il utilizezi. Este recomandat ca inainte de a te apuca de lucru sa cureti bine portiunea de pamant de obiecte taioase sau de plante cu radacini puternice care ar putea avaria motosapa. Trebuie sa analizezi cu atentie panta pe care te deplasezi deoarece una mai abrupta de 30 de grade trebuie sapata transversal si nu in lung.
Este recomandat sa eviti sa tii utilajul pe cea mai inalta treapta de viteze atunci cand lucrezi deoarece este posibil sa pierzi controlul asupra aparatului.
In plus daca vei folosi motocultorul la un randament ridicat pe o perioada lunga de timp vei putea uza sau chiar deteriora motorul. Trebuie sa mai stii ca atunci cand utilizezi acest aparat trebuie sa porti papuci facuti dintr-un material rezistent care nu aluneca, ochelari de protectie si manusi special realizate pentru activitatile de gradinarit.
Inainte de a te apuca de treaba trebuie sa te asiguri ca toate piesele produsului sunt la locul lor. Daca un mic surub nu este la locul lui sau daca exista scurgeri de ulei sau de benzina/motorina
vei putea fi pus in pericol.
Cel mai bun motocultor – Intretinere
Daca vei intretine produsul asa cum este recomandat te vei putea bucura de el o perioada cat mai mare de timp. Dupa fiecare utilizare este recomandat sa cureti motocultorul de toate resturile si mizeriile care s-au infiltrat intre componentele acestuia in timpul functionarii. Murdaria din jurul tobei de esapament nu trebuie ignorata si trebuie sa verifici mereu starea filtrului de aer, dar si nivelul de ulei si de combustibil(benzina sau diesel), deoarece doar asa poti evita supraincalzirea motorului sau deteriorarea lui.
In cazul in care o componenta a produsului se va defecta este necesar sa apelezi la serviciile unui profesionist. Nu incerca sa o repari tu ca poti provoca deficiente mai mari. Apeleaza de fiecare data la ateliere de reparatii autorizate sau la garantia oferita de catre producator pentru a te asigura ca ai parte de rezultatele pe care le doresti si care iti vor asigura faptul ca aparatul va functiona perfect. Daca doresti sa cumperi diferite accesorii pe care sa le utilizezi in treburile tale zilnice atunci trebuie sa le iei doar pe cele de la producator. Aceastea vor avea calitatea de care ai nevoie si iti vor oferi cele mai bune rezultate. Tinand cont de ce am zis anterior, chiar iti recomandam cu tarie sa nu achizitionezi motocultoare la mana a doua de la site-uri gen OLX. Este foarte importanta garantia, pentru ca vei avea o grija in minus. De aceea, iti recomandam sa achzitionezi cel mai bun motocultor online, pentru ca gama de produse este mult mai mare, fata de magazine fizice precum Dedeman sau Practiker.
Cel mai bun motocultor – Marci populare
Cu ajutorul unui motocultor, sapatul, prasitul, curatatul crengilor, dar si a radacinilor ramase pot fi activitati mai usoare sau mai placute. Daca vrei sa ai parte de cel mai bun produs care sa fie eficient si calitativ trebuie sa iti indrepti privirile catre producatorii de incredere. Printre cei mai buni ii putem enumera pe: Honda, Ruris si Loncin.
1. Honda – Stiati ca se ocupa si de produse de gradinarit?
Honda este o marca cunoscuta pentru calitatea oferita. Autoturismele si motocicletele pe care le fabrica se bucura de un mare succes. Pe langa toate astea mai produce si camioane, roboti de productie, avioane cu reactie, ATV – uri, barci cu motor, dar si generatoare de curent. Compania a fost realizata pe 24 septembrie 1948 in Hamamatsu de catre japonezii Soichiro Honda si Takeo Fujisawa. In anul 1959 a fost deschisa prima sucursala in Statele Unite.
Inovatiile realizate de-a lungul timpului si calitatea oferita au propulsat acest brand. Grija pentru mediu a fost intotdeauna un motiv principal pentru producatorii de la Honda. Vehiculele Honda sunt prezente pe toate cele 7 continente, inclusiv in Antarctica.
2. Ruris – Un brand romanesc de foarte buna calitate
Ruris este un brand romanesc, care a fost infiintata in Craiova. Inginerul Catalin Stroe a infiintat aceasta companie in anul 1993 si de atunci a inceput sa realizeze motoutilaje agricole. Este o companie in plina dezvoltare, iar calitatea si rezistenta stau la baza acestei companii. In anul 2011 compania a ajuns la aproximativ 5 milioane de euro.
3. Loncin – Un brand puternic, din China
Loncin este o companie chinezeasca cu sediul in Chongqing. Aceasta companie realizeaza atat utilaje pentru gradinarit, cat si motociclete si motoare pentru acestea.
In alte tari este posibil ca aceasta marca sa aiba nume diferite precum, in Italia “Italika“, “Viper Motorcycles” in Rusia si Belarus, iar in Argentina poarta denumirea de “Zanella”. Numele de “Loncin” este cunoscuta pe piata din Statele Unite.
Compania a fost realizata in anul 1938, iar timp de 10 ani a realizat o serie de instalatii de prefabricare, de cauciuc si de plastic. In anul 2002 Loncin ocupa primele locuri pe plan domestic in ceea ce priveste fabricarea si exportarea de vehicule pe doua roti, motoare si alte echipamente mecanice. Capacitatea de productie a companiei Loncin este una uriasa, anual se lanseaza 2.500.000 de motociclete, 3.000.000 de motoare pentru motociclete si 150.000 de ATV-uri.
Si pentru ca vad ca esti un pasionat al mestesugaritului, vreau sa iti mai recomand cateva produse care te-ar putea interesa: Cum alegi cel mai bun compresor de aer la pret bun si cum alegi cel mai bun dezumidificator. Sper sa te ajute! Succes!
Articol actualizat pe 07/09/2024
Stefan a zis
Daca comand de pe internet, imi vine acasa in judetul Mehedinti? Vreau neaaparat un compresor bun si am observat ca in Dedeman sau Practiker sunt cu cateva generatii in urma, fata de ce e online…
Alexandru a zis
Buna ziua,
Da, va ajunge la poarta dumneavoastra in 2 zile lucratoare, daca nu apar evenimente neprevazute. Stim situatia, de aceea incurajam lumea sa cumpere online.