Cu putin timp in urma, masina de frezat purta denumirea de strung si era preponderent folosita pentru o plaja restransa de activitati. In zilele noastre, acest dispozitiv are o utilitate mult mai mare. Indiferent ca lucrezi in atelierul personal pe cont propriu sau ai colegi alaturi in fiecare zi, activitatile intreprinse nu sunt tocmai facile. Singura metoda pentru a obtine rezultatelele asteptate este sa ai la indemana atat sculele, cat si instrumentele potrivite. In timp, vei descoperi ca ai nevoie de aceste instrumente zilnic, plecand de la polizorul unghiular si ajungand la drujba electrica. Ramai alaturi de noi si descopera tot ce trebuie sa stii despre alegerea celei mai bune masini de frezat!
Cuprins articol
Ce este o masina de frezat?
Prelucrarea lemnului, a metalelor, precum si slefuirea in piatra nu sunt cele mai usoare activitati de intreprins. Ai nevoie de aparate special concepute pentru a avea duritatea necesara in asa fel incat sa strapunga materialul. Din punct de vedere tehnic, o masina de frezat este pregatita sa faca fata cu brio unor asemenea activitati. Aceasta poate sa taie cu precizie faianta, tevile, profilele din otel, precum si sa prelucreze lemnul sau sa ofere metalului forma dorita prin taiere.
Utilitatea aparatului nu se rezuma doar la lucrari complexe. O masina de frezat poate fi folosita inclusiv in atelierul personal. Diferenta este data de specificatiile tehnice, care ofera indicii relevante cu privire la modul in care fiecare aparat in parte poate fi utilizat. Mai mult, o varietate impresionanta de modele ieftine pot fi gasite in magazinele online de profil, precum sunt eMag si Dedeman.
Aparate recomandate de echipa practik.ro:
In timp ce multi dintre noi se orienteaza spre pret, multe pareri avizate ale specialistilor in domeniu sustin ca mult mai importante sunt specificatiile tehnice. Acestea te pot ajuta (sau nu) sa faci cea mai buna alegere, plecand de la nevoile tale. De aceea, noi, cei din echipa practik.ro, am analizat diferite aparate expuse pe piata si am realizat urmatorul top din care poti alege:
1. Masina de frezat Bosch POF 1200 AE, 1200 W, 28000 RPM, 55 mm
Esti in cautarea unui aparat vertical pe care sa il utilizezi in lucrarile semiprofesionale sau in cele din atelierul personal? Masina de frezat de la Bosch vine cu un motor puternic de 1200 W, ideal pentru activitatile intreprinse pe diverse materiale lemnoase. In pachet, vei descoperi stiftul de concentrare, alaturi de un inel de copiere, 3 bucse elastice, o freza de canelat de 8 mm, limitatorul paralel, cheia fixa si adaptorul pentru aspirare. Mai mult, aparatul are o viteza maxima de 28000 RPM si o vibratie de 6m/s².
2. Masina de frezat verticala Makita RP0900, 900 W, 27.000 RPM, 35 mm adancime maxima frezare, 4 m/s² vibratii frezare
Foloseste o masina de frezat verticala din categoria celor profesionale. Makita pune la dispozitie un dispozitiv cu putere de 900 W si viteza maxima de 27000 RPM. Manerul ergonomic este ideal pentru lucrarile complexe, facilitand intreaga experienta. Reglajul de adancime este in 3 trepte, iar inaltimea de taiere poate fi usor vizualizata.
3. Masina de frezat Einhell TC-RO 1155 E, 1100 W, 30000 RPM, 55 mm
Activitatile de tip hobby vor fi mult mai indragite cu ajutorul unei masini de frezat de la Einhell. Aceasta are o putere de 1100 W si atinge o viteza maxima de 30000 RPM. Aparatul are o greutate de 3.64 kg, fiind potrivit pentru utilizarea ocazionala. In plus, masina de frezat dispune de o protectie impotriva aschiilor pe toata durata de functionare.
4. Masina de frezat Bosch POF 1400, 1400 W, 28000 RPM + set de cutite cadou
Iti doresti o masina de frezat care sa aiba tot ce iti trebuie? Ei bine, modelul POF 1400 de la Bosch are intrebuintare ocazionala si vine cu mai multe accesorii in pachet, respectiv: chei fixe, inele de copiere, un limitator paralel, un stift de centrare, o freza de canelat, un adaptor pentru aspirare praf, 3 bucse elastice, o valiza de plastic si un set de 6 freze. Este important de precizat ca puterea ajunge la 1400 W, iar viteza maxima atinge 28000 RPM. In plus, greutatea ei este de 3.5 kg, numarandu-se printre aparatele cele mai usoare.
Care sunt cele mai importante caracteristici ale unei masini de frezat?
O buna achizitie este reprezentata de un aparat care poate fi folosit pe termen lung, fara nicio problema. In ceea ce priveste masinile de frezat, este important ca inainte de achizitionare, sa analizezi fiecare specificatie tehnica in parte. Am pregatit pentru tine cele mai importante caracteristici ale unei masini de frezat, pe care le vei descoperi in randurile urmatoare:
Tipul lucrarilor efectuate
Nu toate activitatile de taiat si prelucrat au nevoie de acelasi aparat. La ora actuala, vei intalni pe piata mai multe masini de frezat, in functie de dorintele si nevoile tale.
- Masina de frezat pentru uz casnic – are cel mai mic pret, intrucat este special conceputa pentru a fi folosita in mod ocazional. In cazul in care ai nevoie de un strung pentru putine materiale, iti recomandam sa te orientezi spre o minifreza electrica. Exista inclusiv modele ultra-portabile, cunoscute si ca modele unimanuale. Acestea sunt foarte mobile si se utilizeaza asemanator unei bormasini electrice. Pe de alta parte, un aparat pentru uz casnic are o rezistenta scazuta si poate face fata cu brio la un volum mic de munca;
- Masina de frezat pentru uz semiprofesional – este ideala pentru a intruni cerinte de productie si prelucrare moderate. In ceea ce priveste pretul, este un aparat ieftin, care poate fi integrat intr-un aterlier mic de productie;
- Masina de frezat pentru uz profesional – se recomanda sa fie achizitionata doar atunci cand va fi utilizata in fiecare zi. Din punct de vedere tehnic, aceste modele sunt impartite in doua mari categorii, respectiv: aparate pentru intrebuintare conventional profesionala si aparate pentru exploatare la scara industriala.
Pozitia axului rotativ
Face diferenta intre masinile de frezat verticale si cele orizontale, ceea ce te va ajuta sa alegi dispozitivul potrivit in raport cu cerintele tale.
- Masina de frezat cu ax vertical – include, la randul ei, aparate care fac parte din trei categorii: piese care au mobilitate pe doua planuri de deplasare, piese cu mobilitate restransa la un singur plan si cele cu sistem burghiu;
- Masina de frezat cu ax stationar – reprezinta varianta cea mai complexa, in cadrul careia singura masa care realizeaza miscari este masa atasata. La randul lor, miscarile pot fi doar paralele sau perpendiculare. Din acest motiv, nu sunt foarte practice in activitatile industriale;
- Masina de frezat cu ax orizontal – este special conceputa pentru realizarea aplicatiilor de tip industrial. Poate fi folosita cu usurinta zi de zi pentru taiatul tevilor, a placilor de metal, precum si pentru executarea ramelor.
Fiecare activitate intreprinsa in atelierul personal sau in industriile cu complexitate ridicata are nevoie de aparatura specializata. Inainte de a incepe lucrarile, nu uita sa introduci pe lista si o masina de frezat, pe care sa o alegi singur, urmand recomandarile noastre.
Articol actualizat pe 07/09/2024
Lasă un răspuns