Atunci cand construim o casa sau renovam, trebuie sa facem o alegere. Trebuie sa alegem intre incalzirea clasica prin calorifere si incalzirea in pardoseala. Timp de mai multe decenii, caloriferul a fost optiunea preferata a multora, in ciuda faptului ca incalzirea in pardoseala a fost inventata cu un mileniu mai devreme. Cum putem fi siguri ca facem cea mai buna alegere?
Cuprins articol
Calorifere sau incalzire in pardoseala?
Atunci cand construim sau renovam, ne confruntam cu mai multe alegeri relative sistemului de incalzire. Trebuie sa alegem modalitatea prin care caldura va fi difuzata in locuinta. De altfel, alegerea emitatorului de caldura are un impact atat asupra confortului locuintei, cat si asupra eficientei energetice. Obiectivul acestui articol este acela de a compara aceste doua tipuri de difuzare de caldura.
Calorifere – Alegerea clasica
Aceasta tehnologie nu este atat de veche cum pare. A aparut in anii 1840-1850. De altfel, pana in anul 1920, caloriferele erau considerate produse de lux, existau in versiune electrica si pe baza de apa si au cunoscut diferite evolutii de-a lungul timpului, atat din punct de vedere estetic, cat si tehnologic. De ce sa optezi pentru incalzirea clasica prin calorifere ? In ciuda faptului ca incalzirea in pardoseala este din ce in ce mai populara, exista mai multe motive pentru a instala radiatoare in apartament sau in casa.
Avantajele folosirii caloriferelor
Sunt simplu de instalat. Unul din principalele avantaje ale caloriferelor este acela ca sunt relativ usor de instalat. In cazul caloriferelor traditionale este de ajuns sa le legi la o sursa de apa calda si in cazul celor electrice sa le bransezi la o priza. Astfel, costul de instalare a unui radiator este mai scazut, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca urmeaza sa instalam mai multe, in functie de dimensiunea locuintei.
O reactivitate ridicata. Functionand cu apa la aproximativ 65 de grade Celsius, un radiator permite incalzirea rapida a locuintei. O retea de radiatoare are nevoie de doar 15 minute pentru a urca temperatura. Opusul este in egala masura valabil. Este suficient sa inchizi robinetul radiatorului pentru ca temperatura sa scada rapid. Acelasi lucru este valabil si in cazul radiatorului electric. Viteza de racire depinde in egala masura de gradul de izolare al locuintei.
O utilizare facila. Modificarea temperaturii intr-o incapere este facila cu ajutorul unui radiator. Este de ajuns sa deschizi robinetul in incaperile pe care doresti sa le incalzesti.
Care sunt dezavantajele folosirii caloriferelor?
O repartizare inegala a caldurii. Radiatoarele incalzesc aerul prin convectie. Adica incalzesc moleculele de apa. Miscarea acestor molecule este cea care permite mai apoi incalzirea incaperii in ansamblu. Incalzind moleculele de aer, radiatoarele nu fac decat sa usuce aerul, ventiland praful. Acest lucru poate fi problematic in cazul persoanelor care sufera de astm sau de alergie la acarieni.
O incalzire energivora. Din cauza incalzirii prin convectie, radiatoarele nu sunt deloc economice. Cu acestea, avem tendinta de a supraincalzi locuinta, pentru ca ansamblul incaperii sa ajunga la temperatura dorita. Astfel, conform studiilor, incalzirea incaperii cu un singur grad nu face decat sa creasca costurile la electricitate sau la gaz cu aproximativ 8%. In plus, un radiator clasic necesita o apa la o temperatura de 65 de grade ceea ce este cu 30 de grade in plus fata de incalzirea in pardoseala.
Incalzirea in pardoseala – Modern si eficient
Tehnica incalzirii in pardoseala nu este una recenta, dupa cum spuneam mai sus. Se pare ca ar fi fost inventata in secolul IV i.Ch. de catre Romani, conform unor vestigii descoperite. Cu toate acestea, de atunci, tehnologia a evoluat enorm. In ziua de azi, consta in a face sa circule apa calda in retelele de tevi din polietilena.
De ce sa optezi pentru incalzirea in pardoseala?
Incalzirea in pardoseala este din ce in ce mai populara la noi in tara. Pe langa confort, eficienta energetica si investitie responsabila, acest sistem poseda numeroase avantaje.
O caldura omogena
Unul din principalele avantaje ale incalzirii in pardoseala spre deosebire de incalzirea clasica cu calorifere este modalitatea prin care se incalzezeste locuinta. Acest sistem incalzeste prin raze infrarosii. Acest lucru este posibil daorita conceperii unui circuit de incalzire la sol constituit din mai multe tuburi situate la aproximativ 10cm distanta unele de altele. Nu exista deci zone calde si reci. In egala masura, vara este posibila racirea locuintei datorita unui sistem cuplat la o pompa de caldura reversibila spre exemplu. Un alt avantaj este acela ca aerul ambient pastreaza o anumita umiditate si ca nu deplaseaza praful.
Mai multa libertate in ceea ce priveste designul interior
Deoarece instalatia este in intregime sub sol, acest lucru va elibera volum pentru amenajarea unei case sau unui apartament. Contrar ideilor preocncepute, este posibil sa profiti de inclazire in pardoseala si la erajul casei.
Un sistem economic
La fel ca in cazul oricarui sistem de incalzire, aspectul financiar este esential. Cu ajutorul unui sistem de incalzire in pardoseala economiile sunt importante. Temperatura apei care circula in retea este de aproximativ 35 de grade. Astfel, se produce mai putina energie, consumul este mai mic.
Care sunt dezavantajele acestei tehnologii ?
O lipsa de reactivitate. Spre deosebire de calorifer, incalzirea prin pardoseala are nevoie de aproximativ 30-45 de minute pentru ca temperatura sa urce cu un grad. Acelasi lucru este valabil si pentru racirea locuintei. Acest tip de incalzire intampina dificultati in ceea ce priveste schimbarile bruste de temperatura. Insa, se poate programa in avans.
Costurile de instalare. Costul unui sistem in sine (tevi si suport) nu este foarte ridicat. Costul intalarii este cel care pune probleme, este destul de ridicat.
In ce conditii caloriferul este cea mai una optiune ?
Datorita costurilor scazute de achizitie si munca minima necesara instalarii, radiatoarele sunt ideale atunci cand renovam. Costurile sunt mai reduse. Radiatoarele de noua generatie sunt mai economice.
In ce conditii incalzirea in pardoseala este cea mai buna optiune ?
In general, incalzirea in pardoseala este un sistem mai eficient si mai econom decat incalzirea clasica prin radiatoare. Este cea mai buna optiune atunci cand construim o casa.
In alegerea tipului de incalzire trebuie sa tii cont de situatia personala (buget, instalatie existenta, preferinte personale) inainte de a lua o decizie finala. In plus, trebuie sa stii ca le poti asocia. Poti avea un radiator in baie si incalzire in pardoseala in restul casei.
Articol actualizat pe 02/09/2024
Lasă un răspuns