Renovarea unui apartament este, de cele mai multe ori, unul dintre cele mai comune ganduri care ne trec prin minte. Achizitionarea unui corp nou de mobila, a unei lustre mai colorate sau a unei saltele mai bune pentru sustinerea spatelui sunt elemente care apar la ordinea zilei in mintea noastra, intrucat sunt vizibile si usor tangibile. Nu acelasi lucru il putem spune si despre atmosfera casei noastre, care este de dorit sa fie calda, atat la propriu, cat si la figurat. Daca cea de-a doua parte tine de fiecare dintre noi, prima este demna de o dezbatere si de alte cateva aspecte pe care ar fi bine sa le luam in considerare. Altfel spus, ramai cu noi si descopera totul despre incalzirea in pardoseala – ce este, care sunt beneficiile (si dezavantajele) si de cate tipuri exista.
Cuprins articol
Ce este incalzirea in pardoseala?
Pe scurt, incalzirea in pardoseala este una dintre cele mai placute si imbietoare modalitati de incalzire a casei. Fiind instalata de-a lungul intregii locuinte, te vei putea bucura de o temperatura optima constanta pe tot parcursul anotimpurilor reci. Mai mult, procesul de incalzire este usor de inteles – in primul rand, transferul de caldura se face plecand de la o sursa calda spre o sursa rece, fara insa a exista curenti de aer in incapere.
De ce sa alegi incalzirea prin pardoseala?
Avantajele alegerii incalzirii prin pardoseala sunt destul de variate si multiple. Pe langa faptul ca se obtine un confort durabil, te vei putea bucura de o temperatura buna si linistita la nivelul picioarelor. In cazul incalzirii prin calorifere (sau prin surse alternative de caldura), temperaturile ridicate raman doar in partea medie spre superioara a camerei, in timp ce podeaua este rece. Nu acelasi lucru se intampla in cazul in care alegi incalzirea electrica prin pardoseala, cu ajutorul careia ai grija de bunastarea propriului tau corp (si al familiei tale). Insa, haideti sa vedem, pe rand, care sunt beneficiile acestui tip de incalzire:
Este o alegere ideala pentru copii
Ofera bucuria celor mici de a se juca, tarai si merge pe jos oricand isi doresc, totul plecand de la tipul de incalzire din locuinta. In cazul in care pledezi pentru o pardoseala calda, ghindocii tai se vor putea juca oricand pe jos, indiferent de ora. In plus, sansele de a se accidenta cat timp se joaca pe jos sunt mult mai mici comparativ cu momentele in care se afla in pat si pot numaidecat sa cada. Astfel, el se bucura de copilarie, iar tu te asiguri ca nu raceste.
Nu impune variatii de temperatura
Chiar daca se instaleaza sub pardoseala, acest tip de incalzire este constanta si optima in intreaga locuinta. Astfel, te vei putea bucura de aceeasi temperatura simtita direct plecand de la picioare atat in dormitor, cat si in living sau pe hol. Motivul pentru care acest lucru este posibil se datoreaza caldurii ce vine de jos in sus si se disperseaza in intreaga locuinta, in mod egal.
Incalzirea in pardoseala nu e sesizabila
Spre deosebire de metodele alternative de incalzire, cea prin pardoseala nu este sesizabila – nu vei vedea calorifere, aeroterme sau alte dispozitive, intrucat tot echipamentul va fi de la bun inceput instalat chiar sub pardosea. Astfel, te vei putea bucura de un rezultat elegant si discret, insa extrem de eficient si benefic.
Incalzirea in pardoseala are o durabilitate mare
Din punct de vedere tehnic, incalzirea in pardoseala este construita sa functioneze o perioada de maxim 50 de ani de zile. De asemenea, producatorii vin cu o garantie ce variaza intre 15 si 20 de ani, ceea ce explica uneori costurile intregii proceduri. Cu toate acestea, pe baza unor cautari destul de constante, vei putea gasi un pret bun pentru serviciile pe care ti le doresti. Pe de alta parte, durabilitatea este obligatorie in randul produselor, dat fiind faptul ca normele europene reglementeaza acest lucru – in cazul in care placile nu rezista la teste, nu ajung sa fie puse in vanzare.
Este o alegere mult mai sanatoasa
Uita de alergenii si alte bacterii – intregul proces de incalzire in pardoseala este sanatos si extrem de bine gandit pentru a evita contactul cu praful, bacteriile, ciupercile, acarienii sau mirosurile, intrucat nu are de-a face cu circulatia aerului in camera. In plus, pretul este destul de ieftin, iar rezultatele vorbesc de la sine.
De ce sa nu alegi incalzirea in pardoseala?
Pe langa beneficiile pe care le aduce in propria ta casa, incalzirea in pardoseala este si usor dezavantajoasa. Gandeste-te doar la momentul in care iti vei dori sa reamenajezi (sau sa rearanjezi) locuinta ta, respectiv a corpurilor de mobilier – sa le muti locul dintr-unul in altul. In cazul in care iti doresti sa faci aceste miscari, este foarte important de retinut zonele in care incalzirea in pardoseala se afla – si sa le eviti. De asemenea, va trebui sa izolezi mai bine locuinta, iar covoarele si mocheta nu vor mai exista in casa ta.
Ce tipuri de incalzire in pardoseala exista?
Optiunile in materie de tipuri de incalzire prin pardoseala sunt multiple si variate, in functie de necesitatile pe care fiecare dintre noi le are. Cu toate acestea, la nivel general, exista un numar de 6 placi de interes, respectiv: lemn, marmura, ceramica, piatra naturala, mozaic din beton si dalele.
Incalzirea in pardoseala de tipul placilor de ceramica
Pe langa faptul ca este cea mai durabila, incalzirea prin pardoseala de tipul placilor de ceramica este si cea mai economa. Cu ajutorul acesteia, te vei putea bucura de caldura o perioada mai lunga de timp, dat fiind faptul ca placile de ceramica sunt special concepute pentru a inmagazina caldura.
Incalzirea in pardoseala din lemn
Presupune un proces mai detaliat de instalare, insa incalzirea in pardoseala din lemn este eleganta si eficienta. Cu toate acestea, asigura-te ca inainte de a te apuca de treaba, ai ales o echipa cunoscatoare si cu o experienta destul de vasta in acest domeniu. In timpul incalzirii, lemnul va fi supus la diferite temperaturi si socuri, iar contractiile ar putea duce in timp la probleme de natura tehnica. Pentru a le evita, este imperios necesar ca instalarea sa fie facuta atent si in detaliu – iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Pe langa aceste lucruri, un aspect extrem de important de mentionat in cazul alegerii acestui tip de incalzire este dat de senzorii pentru pardoseala. Cu cat sunt mai bine montati, cu atat mai bun si durabil va fi rezultatul.
Articol actualizat pe 08/09/2024
Lasă un răspuns