Inițial, gerbera era utilizată doar ca decor într-o vază. Cu florile sale colorate, este una dintre cele mai populare flori din lume. Frumoasa plantă perenă este disponibilă și în ghiveci și chiar ca plantă de grădină, care, cu o îngrijire adecvată, te va încânta cu florile sale timp de mai multe luni. Cu excepția violetului și albastrului, gerbera poate fi găsită în toate culorile, iar capetele de flori asemănătoare cupei, variază în dimensiune, de la mici la mari.
Cuprins articol
Gerbera – Plantare
Indiferent dacă vrei să plantezi gerbera în ghiveci sau în grădină, aceasta trebuie plantată în sol normal de grădină. Solul trebuie amestecat cu vermiculit sau argilă expandată pentru a preveni apariția apei. Floarea este originară din Africa de Sud, ceea ce înseamnă că trebuie să crească în locații însorite și condiții de sol uscat. De asemenea, este important ca vasul să aibă suficiente găuri de drenaj. Va trebui să verifici în mod regulat dacă există exces de apă, și dacă există, excesul trebuie eliminat.
Care este cea mai bună locație?
În grădină, gerbera preferă un loc însorit sau parțial umbrit. Ca plantă de apartament, îi place, de asemenea, să fie în spații luminoase, însorite și calde la o temperatură a camerei de aproximativ 22 de grade Celsius. Cel mai bine este un loc în care soarele amiezii nu poate arde petalele.
Îngrijire Gerbera: ce ar trebui luat în considerare?
Gerbera(vezi un articol și despre aloe vera, dar și despre îngrijirea mușcatelor) trebuie udată în mod regulat, dar solul se poate usca din când în când la suprafață. Cu toate acestea, trebuie evitate umezeala și frunzele umede. În plus, ar trebui să fertilizezi planta în mod regulat. Florile decolorate și tulpinile lor trebuie tăiate cu generozitate, la fel ca și frunzele bolnave, iar floarea îți va mulțumi, producând constant flori noi.
Gerbera de iarnă: ce ar trebui luat în considerare?
Din păcate, nu există un răspuns general, deoarece unele gerbere sunt rezistente, iar altele nu. Există exemplare mici pentru cameră denumite Gerbera Jamesonii. Acest soi înflorește până la două luni și poate dezvolta până la 15 flori pe o plantă. Nu este rezistentă. Pentru grădină există soiul Gerbera Garvinea, care poate rezista la temperaturi de până la -5 grade C.
Gerbera Jamesonii Patio Olympic, este un soi care poate crește până la 50 cm înălțime, este foarte abundentă și înflorește vara și toamna, fiind special concepută pentru creștere în aer liber. În timpul iernii, floarea ar trebui să fie adăpostită într – un spațiu în care pătrunde lumina și în mod ideal, temperatura ar trebui să fie între 9-11 grade C. Iarna, gerbera intră într-o fază latentă. În acest timp, udarea se face doar o dată sau de două ori pe lună și nu există fertilizare. Gerbera de grădină ar trebui să fie bine acoperită cu frunze și tufișuri, și astfel, plantele pot supraviețui pe timpul iernii nevătămate, atunci când temperaturile nu sunt prea scăzute.
Gerbera – Cum se înmulțește?
Gerberele încântă privirile multe luni cu culorile lor diverse – perioada lor principală de înflorire fiind din aprilie până în septembrie.
- Gerbera înmulțită din semințe
Pentru a face acest lucru, poți semăna semințe proaspete în ghiveci cu pământ umezit în interior și la o temperatură de 22 grade C, în luna septembrie. Este important să nu acoperi semințele cu pământ, deoarece sunt germeni ușori. Germinarea are loc în termen de două săptămâni. De îndată ce răsadurile au dezvoltat primele frunze mai mari, plantele pot fi mutate individual, adică în propriile lor ghivece.
- Gerbera înmulțită din butași
Pentru a face acest lucru, butașii trebuie să aibă o lungime de 5-8 cm, tăiați din plantă, eliminând frunzele și așezând planta într-un pahar cu apă. De îndată ce au prins rădăcini, butașii trebuie puși în recipiente transparente prevăzute cu un capac transparent timp de 2-4 săptămâni, până când plantele tinere sunt înrădăcinate în pământ. Recipientele trebuie așezate într-un loc cald și luminos.
Plantele mai vechi pot fi, de asemenea, împărțite în timpul iernii. Pentru a face acest lucru, planta mamă este eliberată de pământ, iar o bucată de rădăcină asemănătoare unui tubercul, este tăiată cu un cuțit ascuțit și curat. Pune butașii în sol de ghiveci moderat umed. Așează planta într-un loc ușor și cald și cel mai bine este să o acoperi cu un capac transparent timp de 2-4 săptămâni până când noile plante sunt înrădăcinate în pământ.
Gerbera de grădină – Soiuri
Există aproximativ 80 de soiuri de gerbera, diferite ca mărime și tipuri de flori, împărțite în două grupuri mari – cu flori mari și cu flori mici. Tipurile cele mai populare sunt:
- Jameson. Această gerbera pare deosebit de favorabilă în grădină, deoarece are o tulpină masivă și petale mari, cu diametrul de până la 15 cm. Culorile sunt diferite, petalele sunt scurte și mai simple.
- Wright. Această gerbera este crescută pentru tăierea și crearea de buchete. Sunt flori care suportă și temperaturi mai scăzute.
- Abisinian. Acest tip de gerbera este asemănătoare florii de mușețel, cu petale albe și pistil galben.
- Soiurile mici au frunze înguste, iar florile sunt de culoare roșu închis (Alcor) și roz aprins (Aldebaran).
- Soiurile mari au frunze înguste și flori mari cu petale roz (Vega sau Migar).
Udare
În timpul creșterii active a florilor, planta are nevoie de irigare extinsă. Umidificarea trebuie să fie moderată și nu trebuie permisă irigarea solului. Atunci când frunzele sunt udate insuficient, acestea se usucă, iar în caz de umiditate excesivă, tulpinile încep să putrezească. După sfârșitul înfloririi, umiditatea scade, dar trebuie să ai grijă ca rădăcinile să nu se usuce. Când uzi planta, trebuie avut grijă ca apa să cadă strict sub rădăcină și nu pe frunze. În zilele caniculare, coroana poate fi pulverizată periodic.
Gerbera de grădină – fertilizare suplimentară
O dată la două săptămâni planta trebuie să fie fertilizată. Pentru a face acest lucru, utilizează un îngrășământ mineral lichid cu un set complet de oligoelemente. În timpul vegetației active, fertilizarea favorizează creșterea activă și înflorirea îndelungată. Hrănirea se efectuează din primăvară până în toamnă, iar din septembrie se reduce la o dată pe lună.
Boli și dăunători
Gerberele de grădină, care cresc în aer liber, sunt sensibile la boli și dăunători. Grădinarul responsabil trebuie să ofere îngrijire plantei, pentru a-i menține frumusețea și aspectul sănătos. Principalele probleme în reproducere sunt:
- Degradarea gulerului rădăcinii. Cauza este o ciupercă în sol și stagnarea apei. Ca măsură preventivă, se propune utilizarea solului bine drenat și respectarea regimului de irigații.
- Făinarea. Acoperirea albă pe frunze afectează gerberele atunci când este cultivată în grădină vara, la temperaturi ridicate. Vindecare florii se poate face cu un fungicid pe bază de sulf.
- Putregai gri. Este provocat de umiditatea crescută, iar boala afectează rădăcinile. Distrugerea putregaiului se face cu preparate speciale, cum ar fi Fitosporin.
- Afide. Paraziții pot provoca moartea plantei. Simptomele sunt îngălbenirea frunzelor și uscarea florii. Poți salva planta cu insecticide.
Întrebări frecvente:
Răspuns: Sunt atât de multe încât cu greu le poți număra. Gerberele vin de fapt în sute de culori diferite. Sunt disponibile într-o singură culoare, dar și cu flori multicolore. Cele mai populare culori sunt portocaliu, galben, roșu, violet, somon, alb, roz și soiurile în două tonuri. Inima gerberei se bazează și pe culoare, și anume poate fi verde sau neagră.
Răspuns: Mai întâi câteva informații de bază: Gerberele aparțin familiei de plante Asteraceae sau Compositae. Există trei tipuri diferite: soiuri cu flori mari (gerbera standard), soiuri cu flori mici (mini-gerbera) și specialități. Dacă o gerbera are un diametru între 6 și 8 centimetri, aceasta aparține gamei mini. Diametrul florii unei gerbere standard variază între 9,5 și 13 centimetri. Dar există și gerbere cu diametrul florii de 15 centimetri.
Răspuns: În primul rând, trebuie să cureți bine vaza. Cel mai bine este să folosești clor pentru aceasta. Adaugă apă proaspătă în vază, dar ai grijă, deoarece, prea multă apă nu este bună, deoarece tulpinile pot putrezi. Taie tulpinile la capete și pune gerbera înapoi în vază. Vei vedea cum florile strălucesc din nou in curând.
Lasă un răspuns