Orice miros evoca anumite sentimente: mirosul produselor coapte fierbinti trezeste pofta de mancare, mirosul parfumului creeaza asocieri placute cu alte persoane, mirosul benzinei este asociat cu masinile. Si cu ce este asociat mirosul de umezeala? De regula, cu nimic bun: daca in apartament a aparut un miros umed de mucegai, atunci acesta nu provoaca altceva decat disconfort. De ce apare si cum sa indepartezi mirosul de umezeala dintr-o casa, un apartament sau o camera, care sunt cauzele aparitiei si cum poate fi influentat acest lucru, vom afla in acest articol.
In putin peste o treime din casele noastre si aproximativ 10% din blocurile noastre cu apartamente, exista o forma de umezeala sau mucegai. Motivele includ utilizarea unor metode si materiale incorecte de constructie, procese de constructie accelerate in care umezeala din cladire nu este lasata sa se usuce si o cantitate crescuta de vapori de apa in interior. Umezeala poate duce la mucegai, putregai si acarieni. Umiditatea creste, de asemenea, excretia diferitelor substante chimice din materialele de constructie, provocand reactii chimice, dizolvand substante si prin principiul migratiei aburului sunt transportate particule nocive in aerul pe care il respiram. De exemplu, substantele chimice nocive sunt emise din vata minerala umeda si covoarele umede. Si lipiciul pentru podea, in prezenta umezelii, poate saponifica si forma gaze chimice toxice. Cu metodele si materialele de constructie potrivite, poti evita problemele legate de umezeala si mucegai.
Motivele aparitiei si modul de abordare in cazul aparitiei igrasiei
Odata cu debutul iernii, se pot forma pete gri pe suprafata tavanelor si a peretilor din locuinta. Acestea indica prezenta umezelii. Camerele sunt mai putin aerisite, cantitatea de precipitatii creste. Materialul din care a fost ridicata structura cladirii nu se usuca pana la capat. Excesul de umiditate este o problema serioasa si este necesar sa porti o lupta decisiva pentru a o starpi. Aceasta situatie poate duce la aparitia diferitelor boli. Pentru a intelege cum sa scapi de umezeala din casa, ar trebui sa intelegi motivele aparitiei acesteia. Abia atunci va fi posibil sa gasesti modalitati eficiente de a combate acest fenomen neplacut.
Umezeala poate patrunde intr-o structura in mai multe moduri, de exemplu prin componente deteriorate de umiditate care nu sunt protejate impotriva ploii in timpul constructiei, prin structuri nepotrivite, prin condensare in pereti sau mansarde si in bai. Umiditatea poate ameninta, in unele cazuri, intreaga constructie a casei, provocand putrezirea pieselor portante. Un mediu umed este, de asemenea, favorabil pentru dezvoltarea mucegaiului. Sporii de mucegai sunt in jurul nostru tot timpul, dar atunci cand mediul este suficient de umed, mucegaiul poate creste.
Cat ar trebui sa fie valoarea nominala a umiditatii?
Pentru oameni, umiditatea normala este de 40-60%. La niveluri mai ridicate de umiditate, exista riscul de a se dezvolta raceli cronice si boli de piele, iar ciupercile, care se dezvolta intens in incaperile umede, provoaca astm bronsic.
Din cauza umezelii, se formeaza condens pe tavan, pereti si ferestre, apar pete umede, mucegai si mirosuri neplacute, mobilierul si echipamentele se deterioreaza. Structurile umede ale cladirilor rezidentiale se prabusesc rapid: piatra si betonul se sfarama, metalul se corodeaza si apare putrezirea lemnului. Pentru a prelungi durata de viata a unei case, trebuie sa o protejezi de efectele nocive ale umiditatii prin crearea unui sistem eficient de impermeabilizare. De asemenea, iti recomand sa folosesti cu incredere un dezumidificator. Te va ajuta enorm sa scapi de umiditatea din incapere. Eu l-am folosit si am scapat de mucegai.
De ce se formeaza umezeala?
Umezeala intra in camera atat din interior, cat si din exterior. Pentru a proteja casa de umezeala, trebuie sa o inspectezi periodic, acordand atentie zonelor in care se poate acumula umezeala, precum si posibilelor locuri de patrundere a acesteia. Vorbim despre hidroizolarea subsolului, etanseitatea cadrelor ferestrelor si usilor, conexiunile de conducte si antene de pe acoperis, integritatea acoperisului si sistemul de drenaj.
De asemenea, umezeala din spatiile de locuit se formeaza ca rezultat al activitatii umane. Gatind, udand plante, spaland rufele si facand dus, crestem umiditatea din aer. O familie de 4 persoane emite in fiecare zi pana la 20 litri de apa sub forma de abur. Daca nu este eliminat excesul de umiditate folosind ventilatia naturala, regimul de umiditate din casa va fi perturbat si sporii fungici din aer vor incepe sa se inmulteasca si sa creeze colonii intregi in camerele slab ventilate.
Inainte de a incepe sa faci fata umezelii, trebuie sa determini nivelul de umiditate din camera. Pentru a face acest lucru, poti achizitiona un higrometru, un dispozitiv care arata procentul de umiditate. Daca dispozitivul prezinta un continut crescut de umiditate, este necesar sa treci la pasul urmator, de a determina sursa si a elimina problema.
Exista mai multe motive pentru care apare umezeala in locuinta:
- Absenta unei conducte si a unei hote de ventilatie sau probleme asociate functionarii acestora;
- Subsol inundat in casa;
- Inundatii periodice ale vecinilor de la etaj;
- Uscarea prea multor rufe in interior;
- Instalarea necorespunzatoare a unitatilor si aparatelor de bucatarie;
Cand umezeala este prezenta in mod constant in casa, motivele sunt cel mai probabil reprezentate de nerespectarea tehnologiilor de constructie. Daca casa este situata intr-o zona joasa sau intr-o zona umeda, nivelul ridicat de apa subterana si solul umed constant de pe amplasament contribuie la faptul ca umiditatea va tinde sa patrunda in spatiul de locuit al casei. Hidroizolarea de inalta calitate a fundatiei este capabila sa protejeze in mod fiabil casa de umezeala din interior. Dar daca s-au facut greseli in timpul instalarii hidroizolatiei sau s-au folosit materiale de calitate slaba sau necorespunzatoare, atunci apa se va scurge prin fundatie si podea in subsol. Umezeala constanta in subsolul casei duce la faptul ca toate structurile casei sunt saturate treptat de umezeala si se ridica pana la incaperile de locuit.
Peretii prea subtiri ai unei case care nu corespund conditiilor climatice din zona sau au o izolatie termica insuficienta, ingheata in sezonul rece, ceea ce contribuie la aparitia condensului pe peretii interiori. La inceputul iernii, problemele cu umezeala intr-o casa privata sunt in mod semnificativ agravate. Peretii umezi si umezeala din colturile casei duc la aparitia unor pete intunecate de mucegai pe elementele de lemn. Camerele sunt mai putin aerisite, soarele nu usuca suprafetele casei.
Daca casa este veche, atunci poate aparea umezeala din cauza unei incalcari a integritatii structurilor, a aparitiei fisurilor in fundatie si pereti, din cauza rigolelor infundate. Umezeala intr-o casa noua este un fenomen temporar daca a fost construita in conformitate cu toate tehnologiile. Trebuie sa-i dai timp sa se usuce in mod natural. Daca acest lucru nu este posibil, pot fi utilizate mijloace suplimentare – dispozitive de incalzire, ventilatoare.
Mucegaiul intr-o locuinta: cauze si metode de eliminare
Mucegaiurile sunt extrem de comune in natura. In conditii naturale, aceste microorganisme indeplinesc numeroase functii, asigurand cursul celor mai complexe procese metabolice si energetice din biosfera. Dar aparitia mucegaiului intr-o casa privata este periculoasa pentru sanatatea membrilor familiei si integritatea materialelor si a pieselor individuale care au servit pentru constructii si decor.
Clasificarea microorganismelor de mucegai intr-o casa:
- Ciupercile toxice sunt reprezentate de colonii capabile sa secrete substante periculoase pentru metabolismul uman. Acest grup include mucegaiul negru. Chiar si in cel mai mic volum, micotoxinele provoaca consecinte grave: edem pulmonar, migrene, otravire, greata si varsaturi.
- Mucegaiul patogen este periculos deoarece se instaleaza in interiorul corpului uman, provocand dezvoltarea bolilor cronice. Persoanele in varsta, copiii mici si cei cu imunitate slabita sunt deosebit de sensibili la acest efect.
- Microorganismele alergene (aspergillus, penicillus) produc spori mici care provoaca iritatii atunci cand intra in caile respiratorii superioare. Acest lucru duce la formarea rinitei alergice si a altor boli respiratorii.
De ce apare mucegaiul in casa?
Motivele dezvoltarii coloniilor fungice in casa pot fi reprezentate de ventilatia necorespunzatoare: aerul stagneaza, iar peretii ingheata iarna. Umiditatea excesiva este, de asemenea, rezultatul unei ventilatii insuficiente. Ciuperca se aseaza cel mai des in camere cu un continut ridicat de H2O in aer: in baie, subsol si mansarda, in bucatarie.
In functie de localizare, se vorbeste adesea despre motivele aparitiei mucegaiului:
- originea sa in colturile casei poate indica probleme cu functionarea conductei, scurgeri ale sistemului de incalzire;
- colturile de pe pereti sunt acoperite cu ciuperci in prezenta fisurilor in zidarie si inghet;
- colturi pe podea inseamna ca sunt probleme cu amenajarea sistemului de canalizare si umezeala in subsol;
- mucegaiul se aseaza pe podeaua casei la revenirea temperaturii peste zero, daca camera nu a fost incalzita iarna;
- mucegaiul pe tavanul casei indica o ventilatie insuficienta si posibila absenta a unui uscator, scurgeri in podeaua camerei de la etaj, daca exista;
- prezenta unei colonii de ciuperci in spatele mobilierului inseamna ca suprafata nu se incalzeste din cauza lipsei circulatiei aerului in volumul adecvat;
- raspandirea omniprezenta a mucegaiului pe peretii casei si la diferite inaltimi este o consecinta a umiditatii crescute in camera, poate fi cauzata de uscarea hainelor in interior, un numar mare de plante, gatire, etc.
De ce este mucegaiul periculos?
De indata ce problema devine vizibila, estetica si frumusetea interiorului dispar. Colonia de ciuperci poate provoca daune financiare grave, prin reparatii scumpe, alte materiale de constructie si finisare, fundatie, provocand fisuri in grinzile de sustinere si, in cazuri avansate, provocand prabusirea cladirii.
Prezenta mucegaiului dauneaza sanatatii membrilor familiei, chiar daca nu este vizibila pentru ochi. Este usor de detectat ciuperca prin mirosul specific de mucegai si umezeala.
Cel mai adesea, la concentratii scazute, este imposibil sa simti imediat daunele. Cu toate acestea, cu expunere prelungita, mucegaiul poate provoca boli grave. Influenta mucegaiului asupra corpului uman duce la dezvoltarea intoxicatiei. Acesta din urma este cauzat de faptul ca ciuperca patrunde in sistemul digestiv, provocand simptome neplacute in tractul gastro-intestinal si dureri abdominale. In caz de contact al mucegaiurilor pe membranele mucoase, o persoana dezvolta o reactie alergica. Cauza dezvoltarii alergiilor poate fi reprezentat atat de ciupercile active, cat si cele deja moarte. In plus, daca mucegaiul se gaseste in casa, o persoana poate fi expusa la infectii directe cu substante nocive. Grupul de risc include persoanele cu imunitate deja slabita de o alta boala.
Existenta prelungita a petelor de mucegai intr-o cladire rezidentiala devine, de asemenea, vinovatul dezvoltarii unor anomalii patologice severe. Acestea includ boli de piele cauzate de spori care s-au asezat pe piele. Se dezvolta boli ale complexului articular-reumatic, care se caracterizeaza printr-o deteriorare a starii generale a unei persoane, slabiciune, somnolenta si dezvoltarea durerilor de cap. In plus, iritarea membranelor mucoase poate provoca rinita cronica, tuse uscata si inflamatie a mucoasei oculare. Toxinele din mucegai duc la dezvoltarea bolilor care afecteaza caile respiratorii, precum si, in caz de contact prelungit, provoaca activitatea celulelor canceroase, ducand la aparitia tumorilor maligne. Expertii spun, de asemenea, despre cea mai puternica influenta a ciupercilor asupra corpului copilului, in legatura cu care acesta poate dezvolta atacuri astmatice. Sporii de mucegai pot provoca, de asemenea, boli ale sistemului cardiovascular.
Astazi, nu exista cunostinte suficiente despre ce substante provoaca efectele asupra sanatatii si cum arata mecanismele. O varietate de substante apar in cladirile afectate, cum ar fi factorii microbiologici, precum mucegaiul si bacteriile, alergenii de la acarienii prafului si substantele volatile din procesele chimice sau microbiologice. Microorganismele provocate de prezenta mucegaiului si a igrasiei pot avea efecte inflamatorii si toxice si pot slabi sistemul imunitar. Printre factorii microbieni care au fost investigati se numara speciile de mucegai, sporii, biomasa totala a microorganismelor, diferite fragmente celulare precum ergosterol, alergeni, micotoxine, endotoxine si substante volatile (MVOC).
Exista o serie de motive pentru care nu stim ce fel de factori microbieni cauzeaza efectele asupra sanatatii. Acestea sunt multe substante diferite in care prevalenta variaza foarte mult in timp, apar dificultati in esantionare si analiza, costuri ridicate pentru masurare si lipsa de cunostinte despre nivelurile normale. In plus, exista un numar mare de afectiuni si rezultate pentru sanatate diferite, care pot avea si alte cauze decat deficiente in mediul interior. O exceptie este alergia la anumite substante care apar in mediul interior, in principal alergeni de la acarienii prafului, unde mecanismele bolii sunt relativ bine cunoscute.
Metode de control pentru prevenirea aparitiei umiditatii si a mucegaiului
Regula de baza pentru a preveni aparitia mucegaiului si a umiditatii ridicate este aerisirea regulata si adecvata a camerei. Mucegaiul, pe langa ventilatia aerului, poate fi indepartat prin utilizarea regulata a dezinfectantilor disponibili la fiecare farmacie. Sa aruncam o privire mai atenta la ce sa facem cu umezeala si mucegaiul pe peretii unui apartament.
Aerisire
Un schimb aprofundat si regulat de aer este una dintre cele mai eficiente masuri in lupta impotriva mucegaiului. Lipsa de aer proaspat este cea care provoaca formarea mucegaiului pe pereti. Ventilatia trebuie sa fie corecta. Nu are rost sa ai ferestrele si usile deschise non-stop. Cel mai bine este sa ventilezi camera de mai multe ori pe zi, deschizand ferestrele si usile timp de 5-15 minute. Aerisirea este cea mai eficienta iarna cand aerul este mai rece. Vara, este indicat sa astepti seara sau noaptea si apoi sa lasi aerul inauntru. Te rugam sa retii ca o fereastra abia deschisa o singura data pentru intreaga zi nu este considerata o ventilatie adecvata.
Limitarea acumularii de umiditate
Foloseste capacele atunci cand pregatesti mancarea. Fa acest lucru in mod regulat, nu doar dupa ce observi pereti negri si umezeala in bucatarie. De asemenea, limiteaza numarul de flori din apartament. Daca ai acasa o intreaga gradina botanica, consecintele nu vor intarzia sa apara. Uscarea hainelor este o alta sursa importanta de umiditate. Rufele se usuca cel mai bine intr-o camera bine ventilata, calda, fara alta sursa de umiditate. Uscarea hainelor in baie nu este cea mai buna optiune.
Asistenti chimici
Daca aerisirea regulata sau incalzirea adecvata nu te-au ajutat sa scapi de mucegai si umiditate ridicata in locuinta ta, atunci este timpul sa utilizezi substante chimice antifungice pe care le poti cumpara in aproape orice farmacie sau care se pot prepara acasa. Nu indeparta mucegaiul inainte de a utiliza aceste produse, altfel sporii vor patrunde in aer si vor continua sa se raspandeasca. Efectueaza dezinfectarea umeda.
Indepartarea mirosului de umezeala
Se intampla adesea ca mirosul de umezeala dintr-un apartament sa transforme viata locuitorilor sai intr-un adevarat cosmar. Pentru a scapa de aceasta nenorocire, trebuie sa gasesti motivul aparitiei sale. Si numai dupa ce il gasesti, poti continua. In timpul curatarii in apartament, utilizeaza o solutie de permanganat de potasiu si sterge acele suprafete care cedeaza cel mai adesea umezelii.
Mirosul de umezeala apare cel mai adesea in incaperile cu umiditate ridicata. Intr-un apartament si o casa, un astfel de loc este o baie. Pentru a elimina mirosul de umezeala din baie, este suficient sa folosesti sare obisnuita de masa. Un amestec de sare si suc de lamaie ajuta nu numai la eliminarea mirosurilor neplacute, ci si la indepartarea perfecta a mucegaiului. Un uscator electric conventional, care va usca aerul, va ajuta la prevenirea aparitiei in continuare a acestui fenomen neplacut.
Nu indeparta niciodata mucegaiul, deoarece acesta va pulveriza sporii. Exista o serie de fungicide pe piata care functioneaza foarte eficient. Aplica-le pe zona afectata, lasa sa actioneze o vreme, apoi sterge bine suprafata. Dupa ce ai eliminat cauza si ai scapat de ea, foloseste o protectie suplimentara sub forma de lacuri speciale.
In concluzie!
Incearca sa distrugi mucegaiul imediat cum apare. A se evita formarea de mari focare ale acestei ciuperci, deoarece mucegaiul poate fi periculos pentru sanatate, in special pentru copii! Intr-adevar, adesea pentru a preveni aparitia mucegaiului, trebuie doar sa iti schimbi obiceiurile. Principala regula: cu cat este mai putina umiditate in aer si pe suprafete, cu atat este mai putin mucegai. Dar chiar daca a aparut mucegaiul, este destul de usor sa scapi de el folosind fel de fel de metode populare.
Lasă un răspuns