Nu stiu altii cum sunt, dar eu, atunci cand ma aflu intr-o casa construita din lemn, simt caldura interioara, confort si liniste. Si astfel de emotii sunt asociate cu sentimente de protectie si confort, transmise de la stramosii nostri. In zilele noastre, o casa din lemn nu mai reprezinta un lux. Este mai degraba un cuib de locuit pentru familie, un loc pentru petrecerea weekendurilor la tara sau o viata mai apropiata de natura. Este putin probabil ca o astfel de locuinta sa se demodeze vreodata. Iniante te invit sa aflii cat ar costa o casa din lemn de 80mp.
Cuprins articol
Despre lemn si beneficiile acestuia
Din punct de vedere istoric, lemnul este cel mai important material de constructie, cu o istorie care se intinde mult inapoi in timp. Chiar si in prezent, exista case din busteni din secolul al XVI-lea in multe locuri din Romania. Astazi, cateva sute de ani mai tarziu, omenirea se confrunta cu mari provocari. Trebuie sa construim o societate care sa fie durabila pe termen lung si sa utilizeze resursele terestre in mod responsabil.
Lemnul are beneficii ecologice unice ca material de constructie, deoarece este regenerabil. Lemnul se formeaza natural intr-un ciclu ecologic care absoarbe dioxidul de carbon (CO2) din aer. Pe langa aceste beneficii unice pentru mediu, lemnul ca material de constructie are si multe beneficii tehnice si economice. Nu in ultimul rand, lemnul este un material puternic in raport cu greutatea sa, care este foarte potrivit pentru constructii. Cartarea stiintifica a proprietatilor materialului lemnos, in combinatie cu dezvoltarea tehnica, ne-a permis astazi sa construim cladiri mari din lemn pe mai multe etaje.
Produsele din lemn stocheaza dioxidul de carbon pentru o lunga perioada de timp, ceea ce inseamna ca cladirile din lemn sunt mult mai inteligente din punct de vedere climatic decat cele realizate cu materiale si procese pe baza de fosili, precum otelul si betonul. Prin inlocuirea acestora cu elemente de constructie din lemn regenerabile, emisiile de gaze cu efect de sera sunt reduse, in timp ce plantarea copacilor noi leaga dioxid de carbon suplimentar.
In plus, intregul lant, de la productie la transport, este mult mai eficient din punct de vedere energetic si mai rentabil pentru produsele din lemn decat alte materiale de constructie.
Avantaje ale casei din lemn
Constructia de locuinte din diferite tipuri de materiale lemnoase prinde avant in fiecare an si nu numai in Europa, ci si in tara noastra. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece o casa din lemn are o serie de avantaje. Sa aruncam o privire la fiecare dintre ele separat.
1.Respectarea mediului
Cand vine vorba de avantajele cladirilor din lemn, in primul rand imi vine in minte respectarea mediului a materialului de fabricatie. Intr-adevar, dupa acest indicator, arborele pur si simplu nu are concurenti. Judecati singuri: defrisarile practic nu dauneaza mediului inconjurator, nu emana emisiuni daunatoare din material si, in plus, nu contine deseuri, deoarece aschiile si rumegusul sunt folosite pentru fabricarea materialelor de constructie. Nu este surprinzator faptul ca oamenii care se gandesc la sanatatea lor si la sanatatea copiilor lor, atunci cand isi construiesc o casa, prefera lemnul.
2.Bunastare pentru sanatate
Lemnul nu este doar un material ecologic, ci si extrem de benefic pentru sanatate. Lemnul permite aerului sa patrunda in camera, mentinand astfel un microclimat sanatos. O persoana care a locuit intr-o casa de lemn, in cateva zile va simti, fara indoiala, ca este mult mai usor sa respiri in ea. Intr-o casa de caramida sau silicat, aceasta va necesita instalarea unui sistem de ventilatie si instalarea unui aparat de aer conditionat.
Exista dovezi stiintifice ca unele tipuri de lemn, in special pinul si cedrul, sunt capabile sa neutralizeze substantele nocive din aer. Eterii eliberati de un astfel de copac ucid microbii daunatori care zboara in aer. Aceasta inseamna ca aerul dintr-o casa din lemn este mult mai curat, ceea ce reprezinta un alt avantaj al acestui material de constructie. Persoanele care sufera de alergii vor aprecia in special astfel de case. Lemnul nu atrage praful, asa ca o casa de lemn devine o adevarata mantuire pentru persoanele care sufera de alergii.
3. Timp redus de constructie
In timp, o casa din lemn dintr-un bar se construieste mult mai repede decat o structura de caramida sau beton de aceeasi dimensiune. In plus, are o greutate mai usoara si, prin urmare, o astfel de structura nu necesita o fundatie prea mare, ceea ce reduce si timpul de constructie. Prin urmare, daca doresti sa construiesti rapid o casa si, in acelasi timp, sa economisesti semnificativ la construirea fundatiei si angajarea unei echipe de constructori, alege cea mai bugetara optiune, si anume, o casa din lemn.
4. Rezistenta structurala
Structura lemnului este extrem de stabila, mai ales cand vine vorba de contractia structurii. In cazul in care o cladire din beton sau caramida nu va rezista si se va sparge, o casa din lemn, datorita elasticitatii materialului si a unui fel de conexiune, ramane intacta. Mai mult, structurile din lemn sunt bine tolerate de vibratiile solului, ceea ce reprezinta un alt avantaj important fata de structurile rigide din beton sau caramida.
5. Aspect frumos
Nicio alta casa nu se poate potrivi cu frumusetea unei case din lemn. O locuinta din caramida va avea nevoie de finisare exterioara, oferind structurii un aspect prezentabil. Si acesta este un cost financiar si de timp serios. Cu o casa din lemn, totul este mult mai usor! Busteni rotunzi sau grinzi lipite atrag privirile celorlalti. Este important doar sa tratezi lemnul cu impregnari speciale si sa il acoperi cu mai multe straturi de lac pentru a pastra aceasta frumusete in forma sa originala.
6. Izolatie termica excelenta
Lemnul retine caldura in interior de cateva ori mai bine, datorita careia iarna este mult mai cald intr-o astfel de casa decat intr-una din caramida sau beton. Mai mult, sunt necesare mult mai putine materiale pentru izolarea unei astfel de case, ceea ce indica un beneficiu economic.
7. Confort psihologic
Majoritatea oamenilor nu isi imagineaza o casa de tara din alte materiale decat lemnul. Doar ca la nivel subconstient, o casa din lemn este identificata cu natura si recreerea, pentru care oamenii se straduiesc sa o aiba atunci cand parasesc orasul. O astfel de casa ofera caldura si confort, este placuta de atins si chiar dintr-o simpla privire a suprafetei lacuite a lemnului, o persoana primeste o placere de nedescris. Ca sa nu mai vorbim, lemnul miroase bine. Betonul sau caramida nu vor crea niciodata acel sentiment de confort.
8. Versatilitate
Sa spunem despre o caracteristica atat de extraordinara precum capacitatea de a demonta o casa de lemn intr-un loc si de a o muta in alta. Desigur, acest lucru va necesita ajutor din exterior, sau mai bine, o echipa de profesionisti care vor dezasambla casa si o vor putea asambla in forma sa originala. Desigur, astfel de manipulari nu vor fi ieftine, dar cladirile realizate din orice alte materiale sunt private de aceasta oportunitate si, prin urmare, versatilitatea poate fi numita un alt avantaj al cladirilor din lemn.
Dezavantaje ale casei din lemn
Ca orice alt material, lemnul nu este lipsit de defecte. De asemenea, merita sa stii despre ele atunci cand alegi din ce sa iti construiesti propria casa.
1. Fragilitate
„Viata” unei case din lemn este limitata in medie la 40-50 de ani, iar aceasta perioada este incomparabil mai scurta decat cea a caselor din caramida sau piatra naturala.
Exista o caracteristica care impiedica lemnul sa fie numit cel mai bun material de finisare din lume. Lemnul nu poate rezista la umezeala si, prin urmare, in timp, procesele de putrezire incep in acesta si se termina. Fireste, sub influenta acestor factori nefavorabili, arborele se transforma treptat in praf.
Pentru a proteja casa mult timp de umezeala si insecte, lemnul trebuie tratat cu impregnari speciale, precum si lacuit in mai multe straturi. O optiune bugetara ar fi vopsirea suprafetei exterioare, dar in acest caz se va pierde textura naturala a lemnului, pentru care acest material este atat de apreciat.
2. Pericol de incendiu
Lemnul este foarte inflamabil si arde bine, ceea ce inseamna ca un incendiu se poate intampla cu usurinta intr-o astfel de locuinta. Mai mult, cei care doresc rau pot pur si simplu sa dea foc unei case din lemn. Cu o structura de beton sau caramida, acest lucru pur si simplu nu va functiona, deoarece materialele nu ard.
Este imposibil sa protejezi complet o astfel de casa de foc. Poti reduce probabilitatea de incendiu cu impregnari speciale ignifuge. In plus, este imperativ sa se instaleze detectoare de incendiu in camera si sa se pastreze cateva stingatoare la locuinta.
Important! Conform statisticilor, 80% din incendiile din casele din lemn apar din cauza functionarii defectuoase a energiei electrice (inclusiv supratensiuni, scurtcircuite sau deteriorarea cablurilor electrice de catre rozatoare). Prin urmare, dupa ce ai decis sa efectuezi cablarea intr-o casa din lemn, incredinteaza acest proces profesionistilor.
3. Contractie
Am mentionat deja ca o casa din lemn este mai flexibila si rezistenta in comparatie cu cladirile din caramida sau beton. Totusi, si casa din lemn se micsoreaza. Si acest proces dureaza aproximativ un an. Este evident ca in acest moment este dificil si, uneori, aproape imposibil sa se faca lucrari de finisare interioara. Daca decizi sa faci acest pas, fii pregatit pentru faptul ca munca ta s-ar putea duce pe apa sambetei.
O cale de iesire din situatie poate fi utilizarea grinzilor lipite ca si material de constructie. Acestea ar trebui sa fie de inalta calitate, bine uscate, care sa nu se usuce si sa se deformeze.
4. Cost ridicat
Daca vorbim despre costul materialelor pentru constructia unei cladiri rezidentiale, atunci un lemn bun este cu adevarat mai scump decat caramida sau betonul armat. Cu toate acestea, daca decizi sa construiesti o casa din lemn, nu ar trebui sa economisesti material. Lemnul de calitate slaba se va prabusi rapid, chiar si tratamentul de inalta calitate cu impregnare si lac nu il va salva de la putrezire!
Pana in prezent, cea mai buna solutie pentru constructia unei case din lemn este utilizarea grinzilor lipite.
Concluzii care pot fi trase
Comparand toate avantajele si dezavantajele, putem concluziona ca constructia unei case din lemn este benefica, fiabila, frumoasa si sigura pentru sanatatea umana. Astfel de structuri arata romantic si fabulos. Este usor si util sa traiesti intr-o astfel de locuinta, deoarece aerul circula constant in pereti.
Avantajele unei case din lemn sunt numeroase, dar dezavantajele sunt usor eliminate. Cantareste toate avantajele si dezavantajele si abia apoi poti sa te decizi asupra alegerii tale. Daca vrei sa urmaresti cu adevarat construtia unei case din lemn, iti recomand sa urmaresti video-urile si etapele constructiei Casei Buhnici.
Lasă un răspuns