Confortul unei locuinte este dat nu doar de culorile si mobilierul ales, ci si de gradul de functionalitate. Chiar daca aspectul unui apartament sau al unei case este impecabil, multi dintre noi prefera sa aleaga o locuinta practica. Acasa vrem sa ne simtim bine, relaxati si sa ne incarcam bateriile in fiecare seara. Pentru asta, avem nevoie ca locuinta noastra sa fie functionala si sa aiba o structura logica. Din acest motiv, exista diferente intre apartamente decomandate si semidecomandate, precum si intre locuinte cu sau fara lift. Un aspect cu adevarat important face insa referire la sursele de curent si la modul in care acestea pot fi localizate. Descopera alaturi de noi cele mai bune tipuri de prize, prezentate impreuna cu avantajele si dezavantajele fiecareia in parte.
Cuprins articol
Care este utilitatea unei prize?
Inainte de a expune detaliile fiecarui tip de priza, este important sa intelegem la ce se folosesc. In orice locuinta, acestea intermediaza accesul aparatelor electrice la reteaua de curent electric. Acest lucru se datoreaza fisei de curent existente in interior si a tensiunii de alimentare. La nivelul Romaniei, valoarea cel mai des intalnita a tensiunii de alimentare este de 230Vac in sistem monofazat. In plus, in ceea ce priveste curentul suportat, acesta este de 6A sau de 16A.
Ce tipuri de prize exista?
Modul in care este dispusa instalatia electrica in interiorul locuintei poate sa dea peste cap bunul mers al lucrurilor. La fel de bine, acesta poate sa sprijine toate activitatile celor care locuiesc in ea. Inainte de a o alege, asigura-te ca esti la curent cu toate tipurile de prize existente.
Clasificarea prizelor dupa modul de conectare
- Prize monofazate – permit conectarea la reteaua monofazata, cunoscuta si sub denumirea de casnica. Aceasta are 230Vac si 16A;
- Prize trifazate – intermediaza conectarea la reteaua industrial trifazata. Aceasta are 400Vac si curenti diferiti, de 16A, 32A sau 64A.
Clasificarea prizelor dupa gradul de protectie
- Prize cu impamantare – asigura o protectie superioara impotriva electrocutarii involuntare. In plus, acestea scad sansele ca aparatele casnice sa functioneze in mod defectuos. Spre deosebire de alte modele, prizele cu impamantare au doua lamele dispuse pe lateralul polilor Faza si Nul;
- Prize fara impamantare – au un pret mai mic, insa nu ofera protectie impotriva electrocutarii.
Clasificarea prizelor dupa standardele tarilor
Tarile se deosebesc prin prizele care se regasesc in locuintele oamenilor. Asa se face ca, de multe ori cand calatorim, trebuie sa avem un adaptor compatibil cu electronicele noastre. Printre cele mai comune prize intalnite in Romania, se gasesc:
- Prizele de standard german – de cele mai multe ori, au avantajul ca vin direct echipate. Acest lucru face posibila montarea in dozele din perete, fara a mai fi nevoie de alte etape. In plus, prizele de standard german nu impun modificarea dozelor rotunde care se gasesc in locuintele vechi. In schimb, acestea se pot fixa cu gheare;
- Prizele de standard modular (italian) – sunt mult mai modulare si pot fi folosite mai usor in realizarea combinatiilor pentru aparate. Pentru a le instala, dozele din perete trebuie sa fie inlocuite cu unele speciale. Un dezavantaj in acest sens consta in alegerea echipamentului. Spre deosebire de alte modele, in cazul acestuia vei avea nevoie si de suporti de montare, de rame decorative si de mecanisme.
Pe langa cele doua tipuri, exista si prize care respecta standardele britanice, americane si franceze. Cu toate acestea, se intalnesc intr-un procent mai mic in tara noastra.
Clasificarea prizelor dupa modalitatea de montaj
Inainte de a da in folosinta o locuinta, se acorda o atentie sporita modului in care se instaleaza si se monteaza prizele. Cele doua modalitati iau in considerare:
- Prizele aplicate pe perete – sunt utilizate daca instalatia electrica se regaseste pe perete si la renovari. Acestea sunt foarte folositoare atunci cand vrei sa introduci un circuit electric aditional;
- Prizele ingropate in tencuiala – se intalnesc in cazul instalatiilor electrice realizate prin perete. Sunt mult mai estetice, intrucat pot fi usor ascunse.
Clasificarea prizelor dupa materialele folosite in realizarea lor
- Prize din ceramica – intalnite destul de rar astazi, insa in fiecare locuinta in urma cu 20 de ani. Preturile lor sunt accesibile, iar aspectul ofera posibilitatea de a le imbina in orice parte a casei;
- Prize din polimeri – intalnite mult mai frecvent, multumita costurilor scazute si a rezistentei crescute. Acestea contribuie la mentinerea unei durate superioare de viata a aparatelor electrice. In plus, au o adancime mai mare, fiind mai usor de montat in dozele standard.
Clasificarea prizelor dupa sistemul de fixare
- Prize cu gheare – folosite pentru dozele vechi. Se recomanda ca intreaga operatiune de montare sa fie supervizata de un profesionist. Prizele cu gheare impun anumite riscuri, cum ar fi fixarea cu gheare (care sunt stranse) folosind o garnitura elastica. In cazul in care aceasta se rupe, montarea din nou in doza este mult mai dificila. De aceea, poti folosi prizele cu gheare retractabile, in care ghearele se strang automat. Astfel, vei putea monta in doza mult mai usor, iar riscurile scad simtitor.
- Prize cu suruburi – sunt mai sigure, in conditiile in care sunt montate de o echipa de profesionisti.
Clasificarea prizelor dupa gradul de protectie
- Prize cu protectie – au un cost mai mare, insa contribuie la evitatea pericolelor in zone umede, cum sunt terasele, balcoanele si subsolurile. Protectia oferita este IP44 sau IP55;
- Prize fara protectie – sunt mai ieftine si se pot folosi in dormitoare si in locurile fara umiditate sau pericole externe.
Clasificarea prizelor dupa numarul de aparate conectate
Modul in care orientam si folosim prizele contribuie la sporirea confortului in propria casa. Spre exemplu, de fiecare data cand gatesti poti folosi atat un gratar electric, cat si un multicooker. Pentru asta, asigura-te ca instalatia electrica furnizeaza curent maxim de 16A si ca este prevazuta cu:
- Prize simple – permit conectarea unui singur consumator;
- Prize duble – asigura folosirea a doua electrocasnice in acelasi timp;
- Prize triple – pot fi utilizate pentru pana la trei consumatori;
- Prize cvadruple – permit conectarea a patru cabluri diferite;
- Prize cvintuple – asigura curent electric pentru cinci consumatori.
Clasificarea prizelor dupa forma si culoare
Decorul locuintei nu trebuie stirbit de un aspect inestetic al elementelor tehnice din interior. Din fericire, pe piata exista o varietate diversa de modele. Acestea se diferentiaza in functie de forma si culoarea dorita. De indata ce te-ai decis asupra elementelor tehnice, poti sa alegi prizele din perspectiva estetica.
O locuinta utila si practica contribuie la mentinerea unui stil de viata organizat si bine planificat. Asigura-te ca instalatia electrica beneficiaza de prizele compatibile si bucura-te de cel mai bun confort la tine acasa!
Articol actualizat pe 09/10/2024
Simon a zis
Eu vroiam să cumpăr un prelungitor, însă NU cu cap schuko, ci cu de celălalt, și vroiam să știu cum se numește, dar n-am găsit pe aceasta pagină.