Iata ca si 2021 a fost si este in continuare un an plin de asteptari, noutati si confirmari in ceea ce priveste lumea designului interior.
Inainte de a le descoperi impreuna aceste tendinte, avem nevoie de o mica reflectie asupra anului trecut, care a adus schimbari profunde in modul de a trai, nu doar interioarele ci si viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. De fapt, 2020 a vazut o schimbare in modul nostru de a gandi si de a trai mediul acasa. Relatia cu casa a devenit mai intima, toti am avut ocazia sa ne bucuram de ea mai decat de obicei. A trebuit sa reinventam spatiile pentru a raspunde nevoilor perioadei, facand din casele noastre nu doar refugiul nostru obisnuit, ci si un loc de unde multi dintre noi am lucrat. Cred ca toti am simtit dorinta de a face locuinta mai personala, de a o adapta din ce in ce mai mult nevoilor noastre.
Toate aceste aspecte au contribuit puternic la definirea tendintelor de design interior in 2021.
Adaptabilitate si personalizare
Cu siguranta nu este nimic nou in faptul ca locuinta trebuie sa raspunda unor nevoi functionale specifice, dar niciodata ca in 2020 nu am realizat cat de fundamentala este aceasta cerinta. Casa noastra trebuie sa se poata transforma pe masura ce nevoile noastre se schimba, intr-un mod rapid si practic. Din acest motiv, in 2021 vom vedea multe solutii mobile modulare si multifunctionale. Mediile trebuie sa fie mai mult ca niciodata fluide si capabile sa se adapteze cu usurinta la noile noastre obiceiuri.
Materiale naturale in interior/exterior
In 2020 am redescoperit placerea de a fi in aer liber, inconjurati de natura si verdeata. Din acest motiv, creste dorinta de a aduce o nota de natura si verdeata in casa cuiva si de a combina cat mai mult interiorul si exteriorul. Deci, spatiu pentru balcoane si verande, pereti verzi si o multime de plante de interior. Pe langa aceasta, utilizarea florilor si plantelor uscate afirma tot mai mult ca prin tonurile lor neutre pot decora incaperile cu mult gust si va permit sa evitati efectul jungla atunci cand nu doriti sa introduceti prea mult verde in casa.
Spatiu si pentru materiale naturale si tactile, pentru texturile organice din lemn, marmura si piatra care stiu sa aduca un sentiment reinnoit de autenticitate si relatie cu mediul in casa, cu un cap spre ecologie.
Vorbind de ecologie, o mentiune speciala ar trebui facuta despre biodesign : biologia aplicata designului pentru a aduce inovatie prin utilizarea organismelor vii in productia si utilizarea de noi materiale organice si extrem de durabile.
Stil minimalist, stil eclectic si noul stil Cottagecore
In ceea ce priveste stilurile de mobilier, exista doua tendinte principale care devin din ce in ce mai populare. Pe de o parte, minimalismul cu esentialitatea sa, simtul sau de ordine si curatenie, de calm si securitate, vazut intr-o cheie contemporana si incalzit prin utilizarea culorilor neutre si calde. Pe de alta parte, stilul eclectic cu amestecul sau de stiluri, vena sa plina de farmec si simtul creativitatii, jucausei si caracterului grozav pe care stie sa le ofere mediilor. Doua tipuri de mediu diametral opuse: aici alegerea este complet subiectiva si se bazeaza pe personalitatea celor care traiesc in medii. Si pe care dintre aceste doua tendinte pentru casa o preferi? Noutatea absoluta nascuta in 2020 si din ce in ce mai indragita de vedete pare sa fie stilul Cottagecore, o noua tendinta in moda si design care vede ca protagoniste decorurile de la cabana bunicii, prerii mari, florile si fructele salbatice de pretutindeni. O tendinta care reinterpreteaza stilul rustic si shabby chic cu o nota boema.
Bleumarin si tonuri calde de pamant
Pantone anul trecut a dat cu adevarat fata cu albastrul sau clasic, atat de mult incat inca o data in acest an una dintre culorile principale pentru interior se afirma in nuanta sa bleumarin. Pentru a-l insoti gasim inevitabile culori neutre calde si culori pamantesti, precum rosu teracota, portocaliu, mustar, verde masline si roz-portocaliu. Culorile care ne sunt alaturi de ceva vreme si sunt confirmate ca castigatoare si pentru acest an.
Pantone pentru 2021 a indicat combinatia dintre Ultimate Grey si Illuminating drept culorile anului. Este un gri mediu si un galben luminos, pe care compania il defineste drept ,,o combinatie de culori stabila in timp si incurajatoare care transmite un mesaj de putere si speranta” . Si aici, ca si in cazul stilurilor de mobilier, gasim conceptele de siguranta pe de o parte si nevoia de usurinta pe de alta parte.
Mestesugul si lucrarea manuala
Aparent, 2021 a avut parte de redescoperirea unei noi iubiri pentru maiestrie si tot ceea ce este facut manual cu grija si intelepciune. Piese unice alese special pentru casa noastra si viata noastra de zi cu zi pentru a redescoperi acea concretete si umanitate de care ne lipseste atat de mult si pe care le putem satisface partial prin aceste obiecte de uz practic sau decorativ. O alegere etica, care imi place foarte mult si care va aduce acasa obiecte frumoase, exclusive si de inalta calitate. Daca subiectul te intriga, in sectiunea design poti gasi mai multe articole care vorbesc despre realitati artizanale italiene si straine foarte interesante.
Decor pentru casa: statui decorative si arta in linie
Sociabilitatea noastra a fost sever pusa la incercare in ultimele luni si, poate din acest motiv, desenele de fete stilizate pe tablouri, obiecte, tapet, farfurii si decoratiuni in general sunt din ce in ce mai frecvente. Suna ca o dorinta: sa ne intoarcem curand sa ne privim in fata fara teama, fara masti si fara distantare sociala.
In general, linia in esentialitatea sa va fi stapana, nu numai pentru a trasa fetele, ci si in desene abstracte si in combinatie cu culori pastelate calde.
Pentru a afla care sunt restul lucrurilor pe care ar trebui sa le faci pentru a avea o casa cocheta, cu minim de investitie, poti apela la un designer de interior, recomandarea noastra sunt Studio West Concept, firma design interior din Timisoara.
Sursa foto pexels.com
Lasă un răspuns