Tencuiala decorativă se confruntă astăzi cu o adevărată renaștere. Popularitatea este legată de tendințele interioare în schimbare dinamică, care sunt inspirate de soluții naturale și minimaliste. Tencuiala decorativă oferă o gamă largă de posibilități de proiectare. Cu ajutorul ei se pot crea nu numai aranjamente delicate pe perete cu o notă de sclipici sau abraziuni fine. Se pot realiza și efecte puternice și distinctive, cum ar fi betonul sau marmura. Fanii soluțiilor nestandardizate vor aprecia farmecul structurilor originale, deoarece efectul care se obține cu ajutorul lor va fi întotdeauna unic. Tencuiala corect selectată poate schimba complet caracterul interiorului, poate determina stilul acestuia și poate transforma o cameră obișnuită într-un spațiu eficient și atemporal.
Tencuială decorativă interior și exterior – Caracteristici
Suprafețele finisate cu tencuială decorativă pentru interior sau exterior se caracterizează printr-o structură neregulată, adesea poroasă, sunt impermeabile, dar în același timp sunt permeabile la vapori de apă. În acest caz, tencuiala decorativă se poate aplica cu succes în locuri expuse umezelii. Avantajul tencuielii este capacitatea de a ascunde orice defecte de pe pereți, precum și rezistența ridicată la deteriorare. Acest tip de decor îți oferă multe opțiuni de amenajare, care nu pot fi prevăzute cu vopsea sau tapet. Când te plictisești de culoarea peretelui, o poți revopsi pur și simplu pentru a da un aspect nou structurii. Toate aceste caracteristici fac ca tencuiala decorativă să fie un material atemporal care să te servească mulți ani și să arate excelent.
Tencuiala decorativă – Caracteristici
Tencuiala decorativă are o serie de trăsături distinctive:
- Poate fi folosită atât pentru pereți interiori, cât și pentru pereții exteriori;
- Este rezistentă la intemperii;
- Se aplică și pe suprafețe minerale cu o pregătire adecvată;
- Poate fi aplicată în orice interior;
- Creează acoperiri interesante și unice.
Cuprins articol
Tencuiala decorativă – Cum o alegi corect?
Atunci când alegi tencuiala decorativă, ia în considerare principalele caracteristici ale acesteia. Decorarea interiorului cu tencuială decorativă este o alternativă modernă la tapetul învechit și la vopselele prea monotone. Utilizarea acestui material deschide spațiul pentru ideile de design și garantează unicitatea atmosferei într-o casă privată, apartament sau birou. În loc de modele monotone și repetitive pe pereți, apar texturi nestandardizate și extrem de diverse, care, dacă se dorește, sunt acoperite cu figuri voluminoase, imagini abstracte sau reale. În ciuda simplității aparente, decorarea pereților cu tencuială decorativă are multe nuanțe. Pentru început, există multe tipuri de aplicații. În fiecare caz, aspectul acoperirii este semnificativ diferit, ceea ce deschide oportunități suplimentare pentru designul creativ.
Tencuiala decorativă pentru interior
Pentru a alege tipul corect de tencuială decorativă pentru interiorul camerei, se iau în considerare mai mulți factori:
- zona de decorat (cu cât suprafața este mai mare, cu atât costul consumabilelor și al lucrării va fi mai scump);
- caracteristicile peretelui sau tavanului, adică la ce se va aplica tencuiala; unele tipuri sunt potrivite pentru finisarea betonului sau cărămizii (texturate, de exemplu), în timp ce altele pot fi utilizate numai pe o suprafață plană pregătită (venețiană, ceară marseiliană);
- condiții climatice – poți alege orice tip dorești în sufragerie sau dormitor, dar pentru camere cu indicatori instabili, trebuie să selectezi compoziția mai atent; de obicei, un aspect silicat este ales pentru o baie sau bucătărie, deoarece poate fi revopsit și actualizat în timp.
Tencuiala decorativă interior – Avantaje
Tencuiala decorativă oferă o acoperire versatilă care poate fi utilizată pentru a crea decoruri de orice complexitate, textură, culoare și volum. Unicitatea acestui material este posibilitatea de a-l folosi pentru a decora o cameră în orice stil interior. De exemplu, un stil clasic sau antic, cu coloane și muluri de tavan, poate fi completat cu tencuială decorativă sub formă de zidărie veche, pompos rococo – tencuială venețiană bogată, fuziune modernă – cu valuri mari sau modele florale.
Aspectul venețian poate fi în orice culoare. Cu tencuială decorativă în stil veneţian, designul interior capătă un aspect mai artistic și sofisticat. Este aproape imposibil să aplici tencuiala venețiană în mod independent. Aceasta poate fi realizată doar de un maestru experimentat cu abilități practice.
Metoda de decorare a camerelor cu marmură, piatră sau lemn este de asemenea populară, dar mai accesibilă. Folosind un material de umplutură decorativ, meșterii decorează sălile pentru evenimente ale restaurantelor, sălile magazinelor universale și ale hotelurilor sau pentru decorul interior al locuințelor.
Tencuiala decorativă pentru exterior
Tencuiala decorativă italiană, spre deosebire de cea clasică, se aplică în mai multe straturi și are o compoziție destul de complexă. În funcție de dorințele clientului, se adaugă ingrediente speciale și aditivi pentru a simula o varietate de materiale, structuri și suprafețe. În plus, există diverse metode de aplicare tehnică a tencuielii, care au un impact direct asupra imaginii rezultate. Toate acestea, desigur, creează spații uriașe pentru decorare și crearea unui exterior unic.
Astăzi vorbim despre finisarea fațadei cu tencuială decorativă, dar ne referim la marmură nobilă, cărămidă laconică, alamă antică, suprafețe metalice extravagante. Aceasta este doar o scurtă listă a efectelor vizuale pe care le poate realiza acest material extraordinar. Prețul tencuielii decorative pentru fațadă se poate dovedi ușor mai mare față de tencuiala clasică, deoarece meșterii folosesc numai materiale naturale în producția lor, pentru a asigura respectarea mediului și siguranța completă a produselor. Alternativele cu ingrediente artificiale sunt, desigur, mai ieftine, dar nu se laudă cu o astfel de durabilitate și impermeabilitate la apă și, de asemenea, nu permit pereților să „respire”.
Tencuiala decorativă exterior – Preț
Astăzi se produc destul de mulți compuși de tencuială. Prețul lor este diferit, precum și efectul utilizării lor. Ar trebui să alegi tencuiala decorativă pentru exterior, concentrându-te pe proprietățile sale, precum și pe propriile preferințe în ceea ce privește texturile. Prețul este un factor secundar de luat în considerare. Trebuie să înțelegi că materialul de finisare de înaltă calitate nu va costa foarte ieftin. Dar numai utilizarea tencuielii de înaltă calitate se poate justifica în viitor. Fațada va arăta frumoasă mulți ani, pereții vor fi protejați în mod fiabil de pătrunderea umezelii, expunerea la soare și alte probleme.
Înainte de a alege, ar trebui să afli toate tipurile de tencuieli decorative pentru exterior. Trebuie să te familiarizezi cu consumul de compuși din ipsos, pentru a avea o idee despre costul total al materialului de finisare. Dacă intenționezi să faci singur munca, atunci trebuie să citești despre tehnologiile de aplicare. Și deja pe baza evaluării proprietăților, prețurilor, informațiilor primite, merită să faci alegerea finală în favoarea unui anumit produs.
Întrebări și răspunsuri
Răspuns: Da, poţi tencui orice perete sau tavan în casa ta pe care ţi-l doreşti – în clădiri noi precum şi în reamenajare, în propria casă cât şi în apartamente închiriate. Este deosebit de practică. Îți poți salva pereţii de zgârieturile enervante și poți aplica noul design, conform dorințelor tale.
Răspuns: Se face o distincție de bază între tencuielile de bază și cele decorative pentru uz interior. Tencuielile de bază au scopul de a netezi substraturile și astfel de a le pregăti pentru proiectarea ulterioară. De exemplu, se pot aplica tapet, gresie sau tencuiala decorativă. Acestea decorează peretele și pot înlocui modelele convenționale ale pereților. Acest lucru este practic pentru modernizarea care economisește timp, de exemplu atunci când tocmai te-ai mutat într-un apartament nou. Tencuielile minerale, de exemplu, pot fi aplicate cu ușurință cu o rolă, la fel ca o vopsea emulsie convențională. Manipularea este un joc de copii și permite ca pereților să li se ofere o senzație specială și, datorită granulației, să aibă și o structură tridimensională. Materialul este deosebit de robust și rezistent la abraziune, astfel încât este potrivit și pentru zonele intens utilizate precum coridoare și casele scărilor, camerele copiilor, bucătării sau băi.
Lasă un răspuns