Majoritatea oamenilor care decorează pereții cu tapet au tendința doar de a adăuga accent cu ajutorul acestuia. Însă, modelele de tapet cu dungi sunt o opțiune demnă de luat în considerare atunci când camerele sunt prea înalte, sau din contră, prea joase. Secretul decorării spațiilor cu tavan poziționat prea jos îl reprezintă tapetul decorativ cu dungi verticale. Spre deosebire de modelele cu dungi orizontale, cele cu dungi verticale promit un decor mai reușit și senzația de spațiu mai înalt.
Fie că vei opta pentru un tapet living bicolor, fie pentru o variantă multicoloră, specialiștii recomandă totuși să alegi un model cu dungi mai subțiri sau de diferite grosimi – unele mai late, altele mai înguste. Aplicat pe un singur perete, tapetul cu dungi verticale va duce la înălțarea vizuală a tavanului și va reuși să distragă atenția de la poziționarea greșită a acestuia.
Stilurile de amenajare ideale pentru tapetul cu dungi
Când te decizi asupra unui model de tapet cu dungi trebuie să știi că acesta se va potrivi de minune în orice stil de amenajare. Poți să îl introduci cu succes în decorul unei locuințe amenajate modern, iar rezultatul va fi la fel de impresionant chiar și atunci când ai casa amenajată în stil eclectic, clasic sau scandinav. Dacă modelul tapetului nu reprezintă un impediment în decorarea camerelor, trebuie să știi că stilul predominant dictează paleta de culori pe care o poți utiliza.
Spre exemplu, pentru amenajarea sufrageriei în stil retro, poți opta pentru un tapet cu dungi în nuanțele specifice stilului – și anume portocaliu, violet, verde, galben, fucsia sau chiar roșu. Pe de altă parte, stilul scandinav adoptă o paletă cromatică neutră, ceea ce înseamnă că imprimeul ales va trebui să fie în culori calde, dar neutre, precum bej, gri, crem sau maro deschis.
Tapetul în dungi alb cu negru este ideal pentru spațiile moderne, clasice sau foarte elegante, dar poate fi folosit chiar și pentru decorarea spațiilor în stil contemporan, eclectic sau industrial.
Reguli de design interior pentru tapetul cu dungi
Odată ce am stabilit că poți introduce tapetul cu dungi în orice stil de amenajare, există totuși câteva reguli de design interior pe care trebuie să le urmărești:
- Iluminatul joacă un rol foarte important în decorul casei. Prin urmare, ai grijă să alegi un model de tapet cu dungi care nu închide decorul mai mult decât e necesar;
- Dacă dimensiunea camerei este redusă, evită să aplici tapet pe toți pereții. Cel mai bine este să montezi tapetul pe un singur perete. Pentru a avea efectul dorit în cameră, peretele ales trebuie să fie cel mai vizibil;
- Deși cele mai recente tendințe în design permit utilizarea mai multor culori și texturi de tapet într-o singură cameră, evită să utilizezi mai mult de două modele. Chiar și așa, dacă dorești varietate, asigură-te că cele două modele sunt similare, nu obosesc vederea, iar camera unde are loc această dispunere este suficient de mare. De exemplu, folosește metoda în proiectul de amenajare sufragerie;
- Evită să aplici tapet în dungi verticale în camerele cu tavan înalt. Pentru acest tip de camere sunt recomandate modele de tapet cu dungi orizontale.
Lasă un răspuns