Crearea unui design interior pentru casa ta este o ocazie excelenta de a arata individualitate si originalitate, pentru ca fiecare om isi doreste ca locuinta lui sa fie frumoasa, confortabila, armonioasa si sa aiba propriul stil in interior. Astazi este posibil sa creezi un interior folosind diverse tehnologii moderne in domeniul proiectarii. Acestea includ, de exemplu, controlul iluminatului, controlul climatului, sistemele „Smart Home” etc. Nu uita ca, indiferent de stilul ales de design interior, trebuie sa urmezi principiile de baza ale organizarii spatiului de locuit.
Atunci cand decorezi un apartament sau o casa, este foarte important sa gasesti un stil care sa iti permita sa creezi atmosfera potrivita in interior. Solutia de planificare, materialele de finisare, mobilierul, toate acestea vor determina si dicta stilul pe care il alegi.
Cuprins articol
Principiile de baza ale designului interior
Designul interior este procesul de modelare a spatiului interior prin manipularea volumului spatial, precum si a tratamentului de suprafata. A nu se confunda cu decorul interior. Designul interior se bazeaza pe aspectele de mediu ale psihologiei, arhitecturii, designului si produsului, pe langa decorul traditional. Un designer de interior este o persoana care este considerata un profesionist in domeniul designului de interior.
Cand faci design interior, trebuie sa te gandesti la casa ca la o colectie, o serie de spatii cu holuri si scari conectate. Aceasta nu inseamna ca toate elementele de design interior ar trebui sa fie similare, dar ar trebui sa lucreze impreuna si sa se completeze reciproc pentru a consolida compozitia generala. Modul prin care se creeaza aceasta tema este printr-o utilizare bine gandita a culorii. Schemele de culori in general sunt o modalitate excelenta de a uni spatiul. De exemplu, poti alege trei sau patru culori si le poti folosi in nuante diferite.
Designul interior urmareste scopul principal: crearea conditiilor care sa ofere un loc confortabil si placut din punct de vedere estetic, interactiunea unei persoane si a mediului sau. Prin urmare, spatiul proiectat nu va fi doar frumos, ci si functional. Intr-un astfel de apartament, camera sau spatiu comercial, procesele de lucru si odihna sunt optimizate, iar navigarea prin spatiu este facilitata.
Ai decis sa schimbi ceva in interiorul plictisitor al apartamentului? Fie ca ai de-a face cu mobilier, materiale si tesaturi, fie ca incepi de la zero intr-o camera complet goala, trebuie sa ai intotdeauna in vedere elementele de baza si principiile de design care ar trebui sa te ghideze atunci cand alegi orice fel de articol. Principalele parti ale interiorului sunt instrumentele tale sau materialul „brut”, cum ar fi vopselele pentru un artist. Elementele de design sunt spatiul, linia, forma, culoarea si textura. Principiile de baza ale proiectarii au legatura cu modul in care sunt utilizate aceste elemente. Aceste principii includ de obicei echilibrul, accentul, rima, proportia si scara, armonia si unitatea.
Principiul 1: Echilibru
Echilibrul vizual intr-o camera ofera echilibru. Ofera un sentiment de pace si completitudine compozitiei. O vedere bine echilibrata a camerei este decizia corecta pentru amplasarea fiecarui obiect interior, in functie de greutatea sa vizuala. Linia, forma, culoarea si textura ajuta la schimbarea greutatii si dimensiunii obiectului interior, adica a spatiului pe care il ocupa. Pentru a mentine echilibrul, sunt distribuite corect obiectele in camera.
Echilibrul formei sau echilibrul simetric creeaza un efect de oglinda. Diferite obiecte de volum mic pot fi, de asemenea, folosite pentru a crea echilibru, realizand astfel echilibru in camera. Este un echilibru mai subtil, spontan, care ofera caldura interioara, moliciune si naturalete.
Principiul 2: Accent
Un accent este centrul camerei, accentul pe care se concentreaza atentia noastra. Acest centru ar trebui sa fie vizibil de indata ce intri in camera, acesta este locul care atrage imediat atentia. Orice ai subliniat in interiorul tau – un semineu, o opera de arta sau un cadru de fereastra care ofera o vedere minunata, o masa de biliard sau o masa de poker – acest obiect ar trebui evidentiat in asa fel incat orice altceva din camera sa ajute la sublinierea atentiei persoanei care intra in raza vizuala a piesei principale. Poti adauga accent in centrul natural al unei camere sau poti crea un punct focal artificial cu utilizarea corecta a liniei, formei, culorii si texturii.
Principiul 3: Rima
Rima ofera modul in care privirea se misca prin camera. Rima te ajuta sa aluneci de la un obiect la altul si creeaza o armonie care confirma faptul ca totul din camera este supus unei singure compozitii. Rimele sunt create prin repetarea formelor, culorilor si texturilor. Poate fi creata si folosind gradatia. Rima prin gradare este reprezentata de cresterea sau scaderea treptata a obiectelor din interior in ceea ce priveste dimensiunea, directia sau culoarea.
Principiul 4: Proportia si scara
Relatia de dimensiuni dintr-o camera se numeste proportie. Proportia depinde de modul in care obiectele interioare se raporteaza intre ele. Scara este legata de dimensiunea obiectului in comparatie cu dimensiunea spatiului in care este situat.
Principiul 5: Armonie si unitate
O camera bine proiectata este un intreg coerent care reuneste toate elementele si fundamentele designului. Unitatea creeaza un sentiment de ordine. Acesta este acordul dintre dimensiuni si contururi, armonia culorilor si a formelor. Scopul principal al decorarii este de a crea unitate si armonie in camera, precum si un sentiment de simetrie, pace, ordine. La urma urmei, ordinea in mediu inseamna ordinea gandurilor si actiunilor persoanei din aceasta camera. Acest lucru se poate realiza repetand elementele, distribuindu-le armonios in tot apartamentul si adaugand putina varietate la acest lucru, insufletind cu ceva neobisnuit, astfel incat camera sa capete propria individualitate.
Exemple de stiluri interioare in design
Interiorul si designul sunt indisolubil legate de conceptul de stil. Stilul este o colectie de anumite caracteristici externe care sunt unite de o idee comuna. Designul contemporan implica utilizarea stilurilor care au aparut la inceputul secolelor XIX si XX, dar si mai tarziu. Restul stilurilor care existau inainte sunt folosite mai rar. Sunt numite istorice.
In cele ce urmeaza o sa prezentam cateva stiluri de interior:
Stiluri in amenajarile interioare – Stil avangardist
Termenul militar pentru avangarda a facut o afirmatie destul de serioasa pentru a defini stilul in arta si arhitectura … In politica, cuvantul „avangarda” a fost folosit pentru prima data in timpul Revolutiei Franceze si a ajuns la arta in 1825, cand sociologul si filosoful Henri Saint-Simon a numit artistii „avangarda artei, aducand idei avansate maselor”. La sfarsitul secolului al XIX-lea, termenul a fost atribuit directiei care sustinea ideile anarhiste din acea vreme, infirmand toate canoanele trecutului. S-a nascut pe valul revolutiilor si al razboaielor, care ne obliga intotdeauna sa reconsideram valorile existente. Asa este avangarda astazi: in ciuda bogatiei de stiluri si a posibilitatilor de implementare a acestora, o multime de exemple de experimente extraordinare, transforma stereotipurile, oferind oamenilor o abordare complet noua a formarii si organizarii spatiului.
Astazi, acest stil este asociat cu experimentul, care poate fi vazut in toate: in abordarea decorarii, in interpretarea normelor estetice clasice, in alegerea mijloacelor de expresie. Aici exista intotdeauna simbolism, deoarece avangarda are un fundal filozofic fundamental. Desigur, designerii moderni s-au indepartat deja de ideile filozofice si sociale de la inceputul secolelor XIX-XX, rezervandu-si dreptul de a alege doar mijloacele pe care le plac pentru punerea in aplicare a compozitiei alese.
Apropo de compozitie, in acest caz, poti uita de reguli, canoane si concepte de bun gust. Designul va fi intotdeauna in contradictie cu toate stereotipurile impuse. Anarhia ca nesupunere fata de traditiile consacrate – asa va fi interiorul. Desigur, in acest caz, principalele mijloace de exprimare pentru rebeliune sunt culoarea si forma, care ar trebui sa fie in contrast una cu cealalta. In consecinta, este, de asemenea, destul de dificil sa se vorbeasca despre regulile din cadrul stilului, deoarece de cele mai multe ori sunt alese solutii incompatibile, care, in acest caz, permit crearea unei compozitii ciudate, dar armonioase.
In termeni generali, designul avangardist poate fi descris dupa cum urmeaza:
- contrast;
- dinamica;
- expresivitate;
- paleta stralucitoare.
Se crede ca avangarda este strans legata de toate tendintele inovatoare in arta de la inceputul secolului, iar la inceputul secolului al XX-lea erau multe dintre ele: modern, cubism, expresionism, organic, suprarealism, futurism, cosmism, constructivism etc. Toate au suferit schimbari, iar astazi forma lor pura este rar intalnita chiar si in arta (nu vorbim despre exemple din acea vreme), dar ele pot fi reflectate in interior in stilul avangardist.
Paleta de culori
Contrastul ramane baza alegerii unei scheme de culori pentru decorarea unei camere. Poate fi folosit atat in detaliu, cat si in alegerea nuantelor pentru doi pereti unul langa altul. Nu exista reguli pentru selectarea nuantelor. Exista doar o intelegere cum ca un astfel de interior ar trebui sa fie luminos. Se folosesc culori pure – rosu, albastru, verde, galben, negru in combinatie cu alb sau orice altul. Aici nu pot exista semitonuri si solutii pastelate. Desigur, va exista intotdeauna un al treilea accent pe fundalul a doi tovarasi in contrast, dar acest al treilea va fi in armonie cu fiecare dintre cei doi sau va contrasta cu doua culori armonioase, dar pure si stralucitoare.
Forme si linii
Este imposibil sa se aleaga fara echivoc formele si premisele mobilei. Se poate clarifica doar ca nu exista loc pentru reguli, iar solutiile contrastante sunt mai potrivite – opunand geometria stricta si simetrica formelor nestandardizate. Prin urmare, ar trebui sa alegi forme complexe, dar nu detaliate.
Multifunctionalitatea este importanta. Desi aceasta este o trasatura moderna, inovatia sta tocmai in ea: multe idei progresiste au venit ca un protest impotriva traditiilor conservatoare existente.
Organizarea spatiului
Liniile interiorului avangardist seamana cu un stil modernist tipic de la inceputul secolului XX – totul este rationalizat aici, exista o anumita cosmicitate si fluiditate a formelor. Desi, asa cum am mentionat deja, exista intotdeauna loc pentru contrast si geometrie stricta, cu regulile sale simetrice si clare. Prin urmare, ar trebui sa se abandoneze usile, deschiderile si peretii despartitori obisnuiti. Avem nevoie de tranzitii inimaginabile ale structurilor, poate chiar de cele pe mai multe niveluri – nu un etaj sau doua, ci multe tranzitii in interiorul unui singur etaj. Acestea sunt reprezentate de podiumuri, trepte, rasuciri netede ale peretilor sau rafturilor, in spatele carora se deschide un spatiu intr-o noua „orbita”. Hamacele robuste cu perne pot fi folosite ca suprapunere intre niveluri. Dar nu trebuie sa uitam de optiunile de siguranta de rezerva pentru deplasarea prin casa.
Utilizarea partitiilor translucide care refracteaza lumina si schimba semnificativ sentimentul realitatii si realitatii a ceea ce se intampla este un alt detaliu interesant care va transforma chiar si cea mai obisnuita situatie.
Stilul avangardist are nevoie de un spatiu necesar pentru a crea contrast. Intr-o camera mica, va arata incomod si inarmonios. De aceea se aleg camere mari si combina toate camerele posibile.
Materiale
Atunci cand se implementeaza un interior avangardist, se acorda preferinta celor mai noi materiale. Acestea sunt straturi functionale si eficiente, compozitii de vopsea si lac, tencuiala, plastic, sticla, metal. Peretii acoperiti cu tesaturi sau ziare o sa arate original. Optiunile nestandardizate pentru plasarea unor benzi de tapet destul de obisnuite sunt adecvate: banda, de exemplu, nu trebuie sa fie asezata pe verticala, ci pe orizontala sau in general pe diagonala, dar apoi formele deschiderilor sau peretilor despartitori, ca si alte detalii, ar trebui sa sustina aceasta compozitie. De exemplu, culoarea perdelelor poate fi similara cu tapetul, dar banda de pe ele poate fi pozitionata dupa cum doresti.
Tavanul si pardoseala sunt acoperite intr-un mod destul de comun, desi pot atrage mai multa atentie asupra lor decat decorarea interioara. De exemplu, un tavan intins cu o imagine a spatiului va accentua cosmismul in formele selectate de mobilier. Dar este mai bine sa lasi imagini de avangarda intr-o pictura mica pe perete care isi creeaza propria atmosfera si, la scara larga, provoaca sentimente si asociatii diferite.
Podeaua trebuie sa fie confortabila, usor de curatat si sigura. Se pot combina diferite materiale in aceeasi camera. De exemplu, acestea sunt reprezentate de placi laminate, linoleum si parchet, piatra naturala si scanduri. Culoarea acestor acoperiri este neutra.
Detalii si decor
Selectia acestor detalii este impiedicata de lipsa de decor in sensul literal al cuvantului. Avangarda va fi decorata cu obiecte de arta neobisnuite, perdele unice, produse luminoase si de neinteles. Daca alegi un decor, acorda atentie vazelor uriase din sticla sau produselor metalice in stil suprarealist. Acestea sunt obiectele de arta care vor fi adecvate aici.
Alegerea textilelor ar trebui sa se bazeze pe paleta luminoasa a camerei si pe caracteristicile panzelor. Ar trebui sa iasa in evidenta, dar nu se pot alege modele decorate cu volanase si alte detalii.
Lampile vor deveni o componenta separata a decorului intr-un interior avangardist si necesita atentie. Iluminatul principal este de obicei organizat prin spoturi incorporate si lampi discrete. Accentul ar trebui mutat in favoarea solutiilor originale:
- Poate fi o compozitie de lampi in zona de luat masa: lampi de podea de aceeasi forma, dar diferite ca dimensiune, in culori stralucitoare vor crea o senzatie de miscare – dinamica in spatiu.
- Identice ca culoare si dimensiune, dar diferite ca forma, vor arata avantajos fata de o masa lunga de acelasi nivel.
- instalatie rasucita a lampilor, care aminteste de aspectul sistemului solar in mai multe proiectii, este o solutie ideala pentru apartamentele pe mai multe niveluri.
- multime de veioze de diferite forme, dar intotdeauna culori stralucitoare, ca si cum ar fi imprastiate prin camera, sunt o optiune organica pentru amenajarea unui penthouse spatios.
- Materialul nuantelor poate fi diferit: nu numai sticla si plasticul, ci si metalul sunt potrivite aici. Un lucru este important – ar trebui sa existe o multime de astfel de accente. Dar atunci cand alegi lampi, ar trebui sa iti amintesti inca despre unitatea stilului. Da, exista si detalii in prim plan care ar trebui sa fie unite in caracterul lor.
De final
Avangarda nu ar trebui sa fie echivalata cu prostul gust si umplerea incomoda a interiorului: totul este destul de armonios aici. Daca acorzi atentie exemplelor existente de un astfel de design, atunci acestea evoca in mare parte simpatie si sentiment de organicitate cu o abordare non-standard a implementarii ideilor functionale si ergonomice. Interiorul avangardist este un spatiu care impresioneaza prin volumele, formele si tranzitiile sale. Este lipsa de mobilier conventional de depozitare si decor standard. Este o respingere a platitudinilor in favoarea individualismului. Aceasta este o lupta impotriva standardelor si, desigur, o victorie asupra lor.
Exista un loc pentru experimentare si confort, punerea in aplicare a dorintelor tale si confort egoist absolut. Filozofia simbolismului intr-un astfel de interior iti permite sa visezi si sa-ti implinesti visele, realizand armonie neconditionata in solutii neasteptate. Avangarda este dinamica, are o energie puternica, care va atrage pe toti cei care tin pasul cu vremurile si privesc doar inainte.
Stiluri in amenajarile interioare –Stil japonez
Frumusetea stilului japonez poate fi comparata cu gratia delicata a unei orhidee salbatice, atat de diferita de luxul unui trandafir de gradina.
In timp ce stilul modern european se straduieste sa se individualizeze, adaptandu-se caracterului si hobby-urilor proprietarilor de case, cel japonez continua sa ramana impersonal. Este usor de recunoscut prin minimalism si apropierea maxima de mediu, datorita categoriilor cheie ale filozofiei nationale – Sabi si Wabi. Sabi intruchipeaza smerenia, naturaletea, autenticitatea, adevarata frumusete, atemporala. Wabi este asociat cu simplitate, severitate. Concentrandu-se pe dezvoltarea spirituala, respingerea exceselor materiale, adoptarea intelepciunii din natura, aceste principii se aplica nu numai designului interior, ci si intregului stil de viata al japonezilor.
In plus, in cultura japoneza, exista un concept de yin si yang ca parti opuse ale unui singur intreg. Acest lucru se reflecta in interiorul national cu ajutorul unor contraste echilibrate de culori si texturi, jocul de umbre si lumina.
Caracteristicile designului s-au dezvoltat si sub influenta conditiilor de viata cotidiene si geografice. Suprafetele mici de apartamente i-au invatat pe japonezi sa pretuiasca fiecare centimetru si sa creeze spatiu intr-o casa modesta. Cutremurele frecvente au dus la alegerea in favoarea mobilierului usor si mobil.
Se pot distinge urmatoarele caracteristici inerente stilului japonez:
- fiecare piesa de mobilier poarta o sarcina functionala;
- lucrurile sunt ascunse in spatele fatadelor dulapurilor;
- compactitate, multifunctionalitate, transformabilitate a mobilierului;
- sunt predominante formele dreptunghiulare;
- usurinta, mobilitatea, posibilitatea rearanjarii frecvente;
- centrul camerei nu ramane gol. Este rezervat articolelor semnificative;
- proportii perfecte, geometrie perfecta;
- puritatea culorilor si a liniilor;
- armonie absoluta de lumina si umbra;
- pardoselile pe mai multe niveluri sunt utilizate ca mijloc de zonare;
In stilul japonez, decoratiunea si coloritul sunt apropiate de peisajul inconjurator. O paleta galbena nisipoasa de tonuri pamantesti si albastru ceresc umple atmosfera cu aer si vitalitate. Sunt amestecate cu vopsele de texturi naturale de cedru, artar, bambus, vita de rachita si pietre de coasta. Petele albe ale abajururilor din hartie de orez adauga lumina. Culorile delicate de roz sakura, cires si tonurile negre sunt folosite pentru a evidentia accentele.
Uneori, in casele japoneze exista un acces direct al naturii la interiorul locuintei, cum ar fi, de exemplu, un arbust care creste direct de la sol in centrul unei camere sau un tavan deschis. Aceasta legatura cu natura este caracteristica zonelor de relaxare, ale caror limite sunt de obicei definite de pereti despartitori. Nu exista deloc mobilier aici sau este reprezentat de obiecte unice, de exemplu, un scaun. Daca spatiul liber permite, se poate organiza o intreaga sera verde in interiorul casei. Gradina de iarna, formata din plante pitice incadrate de sticla si piatra, va face orice interior unic.
Casele cu design japoneze sunt impartite in zone functionale, nu in camere. Aceasta impartire se face cu shoji. Acesta este numele peretilor despartitori glisanti, care sunt un cadru din zabrele din lemn, lipite cu hartie de orez washi. Shoji se potriveste cu schema generala de culori si geometria camerei.
De asemenea, se poate delimita spatiul cu ajutorul yoshido. O divizare suplimentara a spatiului are loc cu utilizarea ecranelor fusuma cu mai multe aripi, care sunt hartie de orez intinsa pe un cadru subtire. Acestea sunt decorate cu desene in stil traditional japonez, precum flori de cires sau gheise frumoase. Fusuma poate inlocui si usile dulapurilor incorporate. Mobilitatea obiectelor este asigurata de prezenta rotilor.
Absenta usilor batante, inlocuirea lor cu pereti despartitori glisanti face ca mediul sa fie mult mai spatios si mai aerisit. Spatiul liber permite ca energia pozitiva sa se acumuleze in casa si sa circule. Cantitatea mica de mobilier este compensata de calitatea sa excelenta. Suprafata obiectelor este neteda si uniforma, liniile sunt simple. Picioarele sunt joase, gravitand spre sol. Dulapurile de depozitare sunt incorporate in pereti si uneori chiar in podea. Cartile nu sunt asezate pe rafturi, ci sunt asezate in cufere speciale pentru depozitare, numite tansu.
Din timpuri imemoriale, japonezii dormeau si stateau pe futoni – saltele speciale. Abia dupa multe secole, paturi, canapele, fotolii si scaune au aparut din traditiile europene.
Sticla creeaza iluzia greutatii, motiv pentru care este utilizata pe scara larga in designul japonez. Ferestrele sunt mari, uneori panoramice, impartite in celule geometrice, incadrate cu perdele translucide inguste, panouri sau jaluzele romane. Este posibil sa se foloseasca jaluzele din lemn sau bambus. Panourile traditionale japoneze pentru perdele sunt utilizate nu numai pentru perdelele ferestrelor, ci si ca usi si pereti despartitori, separand, de exemplu, un dressing sau un balcon.
Lampile din bambus si hartie de orez, numite akari, sunt asezate direct pe podea. Cu ajutorul lor, se creeaza un amurg delicat in camera, fiind potrivite pentru meditatie si imersiune in sine.
Un atribut indispensabil al stilului japonez este tokonoma. Acesta este numele unei nise din perete, conceputa pentru a depozita obiecte care au o valoare spirituala sau estetica speciala pentru proprietarul casei.
Cercul din filozofia japoneza reprezinta soarele. Mai mult, este un simbol al unitatii. Prin urmare, aceasta forma geometrica se gaseste adesea in interiorul national. Matase pictata, vaze subtiri, ikebana, evantaiuri gratioase, picturi si amprente realizate in traditiile scolii de arta japoneze, papusi din lemn, figurine din bronz, kakemonos (suluri cu hieroglife), lumanari parfumate, sfesnice din metal si sticla, pumnalele samurailor, ceramica de mana fara glazura, toate sunt accesorii unice care seteaza accente. Fiecare dintre detaliile interioare are propriul spatiu personal, care nu trebuie deranjat. Astfel, echilibrul este mentinut.
La prima vedere in interiorul unei case japoneze, un european ar putea crede ca este goala. Poate chiar sa para ca practic nu exista mobilier in jur. Dar nu este cazul. Stilul japonez este cu adevarat laconic, retinut si, poate, oarecum misterios. Pare ca adesea interiorul in acest stil oriental este fara chip si plictisitor. Dar numai cei care nu au inteles inca sensul vietii si filozofia japoneza vor gandi acest lucru. Aici totul este subordonat ei:
- asceza este necesara pentru ca orice lucru pamantesc sa nu distraga atentia unei persoane de la contemplare si intelegerea sensului fiintei;
- aici totul este subordonat armoniei;
- situatia este propice unui ritm de viata masurat, aruncand agitatia si urmarirea fara sens a lucrurilor materiale;
- practic nu exista incaperi separate aici.
Interiorul unei case in stil japonez este creat luand in considerare cerintele simple si usor de inteles pentru o persoana orientala: contemplarea lumii inconjuratoare, unitate armonioasa cu aceasta. Un astfel de mediu urmareste sa faca o persoana sa fuzioneze cu natura, sa simta cum este una cu ea, sa primeasca energie si vivacitate. Dar filosofia japoneza invita o persoana sa ia o pozitie statica pentru a observa chiar si cea mai mica miscare – vant, insecta, fluture.
Pentru a atinge acest obiectiv, interiorul este creat in conformitate cu urmatoarele principii:
- toate materialele trebuie sa fie naturale;
- nu pot exista excese in interior;
- atmosfera este supusa principiilor minimalismului;
- lucrurile isi au locul lor si sunt in mare parte depozitate in dulapuri – in spatele usilor inchise;
- fatadele mobilierului se imbina de obicei cu peretii, deoarece sunt vopsite intr-o singura culoare;
- nu se poate aglomera spatiul astfel incat nimic sa nu interfereze cu circulatia aerului si, desigur, cu energia pozitiva;
- fara nuante stralucitoare.
Japonezii considera ca locuinta este o fiinta vie. Daca poarta armonie, acest lucru va ajuta cu siguranta la bunastarea gospodariei.
Stilul japonez este o filozofie, o cultura si cuprinde traditii speciale care sunt complet necunoscute si adesea de neinteles pentru altii. Intr-un astfel de interior, o persoana simte puritatea aerului inspirat si nu praful care se acumuleaza pe obiecte mici. Interiorul restrans si ascetic iti permite sa acorzi mai multa atentie intelegerii tale si a destinului. In spatiul deschis al unui interior japonez autentic, fiecare element isi dezvaluie semnificatia si contribuie la iluminarea spirituala.
Stiluri in amenajarile interioare – Stil vintage
Termenul, care provine din vinificatie si denota o imbatranire buna, este adesea folosit astazi pentru a descrie un interior in care domneste un decor antic. Acest design nu isi pierde relevanta: in orice moment au existat oameni care au cautat sa-si echipeze viata in acelasi mod ca stramosii lor. Locuintele folosesc antichitati care sunt destul de costisitoare, deoarece transmit starea de spirit, traditiile din generatie in generatie, simbolizeaza legatura secolelor. Cu toate acestea, designul unor astfel de produse este, de asemenea, impresionant, deoarece pentru timpul nostru acestea sunt forme, linii, decoruri complet neobisnuite.
Datorita faptului ca articolele vintage arata diferit fata de cum suntem obisnuiti sa vedem produsele de mobilier din zilele noastre, designul in acest stil este considerat ceva extraordinar. Produsele care erau la moda la vremea lor, in prezent povestesc despre gusturile si preferintele trecutului. Formele si caracterul lor permit extragerea de concluzii despre cultura, arta si tendintele modei din secolele trecute.
Dar motivul popularitatii stilului vintage nu este doar in mobilierul non-standard utilizat. Un astfel de design este lipsit de agitatia in care o persoana moderna este obisnuita sa o traiasca. Atmosfera din camera cu antichitati este masurata si calma. Pentru asta se straduiesc oamenii atunci cand isi decoreaza casele si apartamentele cu antichitati. Chiar si prezenta mai multor obiecte intr-o camera moderna obisnuita ii va conferi interiorului un caracter complet diferit. Dar designul, sustinut intr-o singura compozitie, va fi mai armonios si mai echilibrat.
Paleta de culori
Interioarele in stil vintage folosesc de obicei combinatii si scheme de culori interesante. Gama de lemn natural este utilizata pe scara larga aici. De obicei numai tipurile scumpe de lemn au fost utilizate intotdeauna la producerea unui astfel de mobilier.
In decor si alte detalii, urmatoarea paleta este potrivita:
- In ciuda spectrului rece, culorile albastru-gri sunt una dintre cele mai armonioase solutii pentru decorarea in stil vintage. Astfel de nuante arata adesea ca si cand ar fi fost ponosite de utilizarea pe termen lung a mobilierului. Combinate cu scuff-uri naturale, tonurile albastru-gri vor arata cu adevarat antice. Cel mai adesea, o gama similara este utilizata in stilul Provence cu nuantele sale decolorate in culori pastelate, in care sunt potrivite si elementele de interior vintage.
- In nuante de gri si verde, camera vintage va arata, de asemenea, putin ponosita. Desigur, nu ar trebui sa te lasi purtat cu o astfel de gama, deoarece nuantele de gri pot murdari vizual verdele, ceea ce va conferi interiorului nu un farmec vintage, ci un strat prafuit.
- Nuantele deschise de bej sunt potrivite in cea mai larga gama. Acestea sunt culori elegante, care sunt de obicei utilizate nu in forma ponosita, ci in formele si liniile desenelor vintage. Ele pot fi completate cu aur, ca in clasicism, sau bronz, patina, placare cu perle.
- Rozul pastel va fi, de asemenea, armonios pentru un stil vintage. Dar este de obicei ales pentru amenajarea dormitorului domnisoarelor si cuplurilor casatorite, dar in acest caz, rozul este completat cu nuante intunecate – mai puternice, precum negru, gri inchis, ciocolatiu. Apoi camera va fi perceputa organic atat de femeie, cat si de barbat.
Caracteristicile generale ale stilului
Vintage este dificil de distins intr-o directie de proiectare in care totul este intotdeauna clar. Acesta nu este minimalism, in care nu exista loc pentru decor si nu tehnologie hi-tech cu dinamismul sau independent si subordonarea echipamentelor si confortului. Vintage este departe de clasicele traditionale, in care totul este geometric si corect.
Se pot gasi in acesta caracteristici ale Art Nouveau si Baroc, un pic de stil Gotic si Empire. Shabby chic, dimpotriva, imprumuta articole de epoca din stiluri vechi, deoarece designul in sine a fost inventat de o singura persoana, si nu de epoca si dezvoltarea culturii. Desigur, stilul vintage nu are o filozofie sub acesta, ca modernul sau clasicul, dar permite conectarea trecutului si a prezentului si face aceasta utilizare a obiectelor interioare frumoase si sofisticate.
Principala caracteristica a stilului vintage o reprezinta confortul sporit. De regula, antichitatile ii fac pe oameni sa se simta nostalgici, sa aiba amintiri placute si uneori triste. Prin urmare, intr-un astfel de interior, nicio persoana nu va ramane indiferenta. Desigur, daca spatiul este aglomerat de mobilier, atunci se poate uita de confort, dar cu amenajarea corecta a camerei va fi intotdeauna placut sa fii aici.
In centrul compozitiei se afla adesea un singur lucru. Acesta poate fi un pat intr-un dormitor, o comoda sau un fotoliu antic intr-un living, o masa intr-o sufragerie sau bucatarie.
Mobilierul trebuie sa fie folosit sau forma sa ar trebui sa vorbeasca despre originea sa „veche”. Desigur, articolele interioare elegante pot fi, de asemenea, ponosite, dar totul depinde de starea generala din interior.
In acest stil, este imposibil sa se determine limitele de timp: ar putea fi interiorul secolelor XVI-XVIII sau poate inceputul secolului XX. Totul este determinat de gustul si posibilitatile tale. Vintage poate fi tematic – in stilul jazz, hippie, rock and roll. Fiecare dintre aceste stiluri de muzica avea propria epoca si varful popularitatii. Prin urmare, interiorul ar trebui sa fie mobilat in traditia de atunci. Desigur, totul se refera la secolul al XX-lea, dar, in general, designul va fi recunoscut, deoarece atunci au fost folosite elemente, nuante si forme interioare complet diferite. De exemplu, in bucataria de atunci, poti vedea un frigider albastru pal sau rosu. Va fi mic, dar simplificat. Camera poate fi complet decorata in acelasi stil sau poate fi pur si simplu decorata cu mai multe obiecte de epoca. O trasatura caracteristica a antichitatilor este semnatura autorilor. Poate fi o stampila din fabrica, o inscriptie abia lizibila pe blat, pe lateralul bufetului etc.
Daca iei in considerare proiectarea unei camere in stil vintage(vezi de exemplu aici, cateva mese de toaleta vintage, pe care le poti lua pentru camera ta), atunci este important sa iei in considerare caracteristicile decorului, deoarece acum o suta de ani nu existau LED-uri si plafoane intinse, placi laminate si linoleum. Totul era simplu si natural.
Stilul vintage poate fi destul de echilibrat sau luminos, linistit si extravagant. Totul depinde de natura mobilierului folosit, de designul si timpul de productie. Stilul vintage este multilateral si variat, deci exista intotdeauna loc pentru experimentare si individualism. Aceste interioare pot fi simple sau luxoase, elegante sau kitsch. Este important sa ne amintim despre simtul proportional, iar apoi designul va fi intotdeauna armonios si confortabil.
De stiut!
Trebuie sa stii ca exista mult mai multe stiluri. In acest articol am scris despre 3 din cele mai populare.
Atunci cand alegi un design interior, asculta-ti propriile opinii personale si, de asemenea, tine cont de viziunea asupra lumii a familiei tale. Stilul este foarte influentat de toate obiectele gasite in locuinta: ferestre, puncte cardinale, spatiul locatiei lor si alte subtilitati. Prin urmare, problema interiorului trebuie abordata in mod exceptional de temeinic si serios, luand in considerare o multime de puncte.
Designul corect si armonios al stilului are un impact direct asupra starii de spirit si sa reflecte lumea ta interioara. Aminteste-ti ca starea ta de spirit depinde de tine personal si de stilul decorului.
Articol actualizat pe 04/09/2024
Lasă un răspuns