Constructia unei locuinte de la zero implica un intreg proces arhitectural. Chiar daca efortul depus in directia amenajarilor interioare este rapid admirat de orice persoana care calca pragul casei tale, nimic nu ar fi posibil fara o strucutura durabila si rezistenta. In aceste situatii, calitatea materialelor este cea care va decide cat de mult ne vom putea bucura de aspectul impecabil al acesteia. Ramai alaturi de noi si descopera tot ce trebuie sa stii despre unul dintre cele mai bune materiale de constructii la ora actuala – placa de polistiren extrudat.
Cuprins articol
Ce este polistirenul extrudat?
Folosit din ce in ce mai mult in constructiile de orice fel, polistirenul extrudat (XPS) este utilizat pentru izolarea peretilor atat interiori, cat si exteriori. Alaturi de cel expandat (EPS), acesta face parte din categoria materialelor rezultate in urma procesarii polistirenului.

La ora actuala, polistirenul este des uzitat in ambalarea produselor. In urma procedurilor chimice de specialitate, acesta se imparte in materiale spumoase, cu o utilitate ridicata in domeniul constructiilor:
- Polistiren extrudat – este obtinut in urma extrudarii continue, de unde rezulta panouri izolante cu structura celulara omogena. Din punct de vedere compozitional, acesta este reprezentat de o spuma rigida si flexibila, cu ajutorul careia se pot izola in mod ideal constructiile. Acesta joaca un rol important in mentinerea umiditatii in exteriorul locuintei;
- Polistiren expandat – se obtine in urma expandarii granulelor sferite in interiorul unei matrite. In acest proces, se utilizeaza factori externi, precum sunt caldura si presiunea, capabili sa uneasca perlele de polistiren.
Care este utilitatea pe care o are acest tip de polistiren?
In zilele noastre, un numar crescut de specialisti in domeniu utilizeaza placi de polistiren extrudat in izolarea cladirilor rezidentiale si comerciale. Acestea sunt folosite, in mod frecvent, in:
- Etapa de izolare a casei – materiale realizate din polistiren extrudat sunt folosite atat la nivelul fundatiei, cat si la terase, in pardoseala, in peretii de subsol, fiind inclusiv utilizate la izolarea balcoanelor;
- Etapa de izolare a acoperisului – izolarea acoperisului se face prin pozitionarea unui polistiren extrudat in partea superioara a acestuia sau in structura acoperisului;
- Cladirile comerciale – produse care au la baza polistiren extrudat sunt utilizate in izolatia acoperisului, intre pereti sau in izolatia plafoanelor suspendate;
- Cladiri folosite in agricultura – prin integrarea de polistiren extrudat in captuseala interioara a acoperisurilor, in interiorul tavanelor sau la nivelul peretilor aferenti halelor de pasari, ferme si, inclusiv, cel al camerelor de depozitare.
Care sunt beneficiile aduse de placile de polistiren extrudat?
Pe langa faptul ca au o utilitate foarte mare in procesul de izolatie, acestea limiteaza si chiar elimina trecerea aerului prin pereti. De aceea, nu sunt recomandate in cazul izolarii fatadelor. In linii mari, placile ofera urmatoarele beneficii persoanelor care le folosesc:

- Beneficiaza de o rezistenta superioara la inghet-dezghet;
- Determina un consum redus de energie, multumita performantei termice excelente;
- Este indicat sa fie folosit pentru termoizolari in medii umede;
- Este rezistent la mucegai, motiv pentru care nu trebuie schimbat la intervale apropiate de timp;
- Este un material usor de utilizat, putand fi taiat si instalat in cel mai simplu mod;
- Este, la baza, un material reciclabil, fiind atent la mediul inconjurator;
- Isi mentine forma, indiferent de factorii mecanici externi;
- O durabilitate crescuta si o rezistenta superioara;
- O rezistenta mare la presiune si compresiune, ceea ce il recomanda in procesul de izolatie a acoperisului;
- Poate fi utilizat alaturi de tencuiala, ciment sau beton;
- Poate fi utilizat nu doar in cladirile comerciale, ci si in cele rezidentiale;
- Un nivel scazut de absorbtie in materie de umiditate;
- Un pret mic in raport cu cel al altor tipuri produse de pe piata.
Unde gasesc cel mai bun polistiren extrudat?
Placile de polistiren extrudat pot fi achizitionate de la magazinele de specialitate, precum sunt Dedeman si Mathaus. In functie de proiectul intreprins, poti alege intre urmatoarele grosimi disponibile:
- Placi de polistiren extrudat 2 cm;
- Placi de polistiren extrudat 3 cm;
- Placi de polistiren extrudat 5 cm;
- Placi de polistiren extrudat 10 cm.
La ce trebuie sa fiu atent inainte de a cumpara placile de polistiren extrudat?
Planificarea unui proiect de mare anvergura este un proces care necesita nu doar timp si resurse financiare, ci si un grad ridicat de atentie. Din acest motiv, specialistii recomanda citirea si respectarea tuturor caracteristicilor tehnice prezentate de producator pe pachetele de placi de polistiren extrudat. In urma parcurgerii acestora, se va putea determina daca produsele sunt compatibile cu proiectul vizat sau nu.
Un alt element pe care trebuie sa il iei in considerare este grosimea necesara a panoului. Aceasta este prezentata in milimetri si reprezinta gradul de izolare pentru care placile au fost gandite. De cele mai multe ori, acest factor este calculat de un expert in termoizolatii.
Nu uita sa calculezi intreaga suprafata care trebuie izolata, pentru a putea cunoaste numarul de metri patrati si, ulterior, sa cumperi intocmai cantitatea corecta.
Care sunt instrumentele necesare pentru instalarea placilor de polistiren extrudat?
Intregul proces de izolare si/sau termoizolare solicita instrumente si echipamente aditionale, menite sa contribuie la finalizarea cu succes a proiectului. De aceea, atunci cand achizitionezi placile, verifica sa vezi daca ai acasa urmatoarele instrumente:
- O bormasina si o rotopercutoare;
- O gletiera;
- Un cutter sau un dispozitiv de taiere care are fir incins;
- Un malaxor;
- Un spaclu din otel inox sau o mistrie.
In timp ce majoritatea tutorialelor de montare a panourilor de polistiren extrudat se face cu usurinta, exista si cateva zone mai putin prietenoase. La orice locuinta, zonele de soclu prezinta un nivel ridicat de solicitare atat fizica, cat si chimica si hidro. Din acest motiv, zonele de soclu trebuie sa beneficieze de un tratament specific, cunoscut in constructii drept hidroizolarea soclului.
Multumita proprietatilor care il definesc, polistirenul extrudat face parte din categoria celor mai bune materiale izolante si termoizolante. Acesta poate fi achizitionat in schimbul unui pret mic. Intrucat structura celulara omogena ii atribuie o rezistenta superioara in contact cu umiditatea, placile de polistiren extrudat se numara printre recomandarile noastre.
Articol actualizat pe 15/03/2025
Lasă un răspuns