Te-ai decis sa iti renovezi apartamentul sau iti construiesti casa de la zero zilele acestea? Ei bine, va trebui sa te inarmezi cu rabdare si multa munca pentru a te putea bucura de rezultatul asteptat. Intrucat nu este un proces deloc facil, ai nevoie nu doar de profesionisti in domeniu, ci si de aparate pe masura. Poti incepe cu pregatirea peretilor, optand pentru un trafalet cu rezervor pe care sa il folosesti de unul singur. O varianta mult mai rapida si eficienta consta in folosirea unui aparat specializat care poate sa faca asta pentru tine. Ramai alaturi de noi si descopera in randurile urmatoare tot ce trebuie sa stii despre masina de tencuit!
Cuprins articol
Ce este o masina de tencuit?
Una dintre principalele operatii care trebuie puse in practica in constructii este tencuitul. La ora actuala, poti avea un randament bun fara ani de experienta in spate. Masina de tencuit este un aparat special conceput pentru a imbunatati modul de lucru. De fiecare data cand este folosita, utilizatorul lucreaza curat si fara sa stropeasca alte suprafete.
Acest aparat are marele avantaj de a putea fi folosit nu doar la exterior, ci si la interior. Din acest motiv, dispozitivul isi amortizeaza costul chiar din primele zile. La ora actuala, vei gasi pe piata modele la pret bun, care nu iti vor afecta bugetul. Multe dintre acestea se gasesc la magazinele de profil precum sunt eMag sau Dedeman.
Aparate recomandate de echipa practik.ro:
Stim cat de greu este sa alegi de unul singur un dispozitiv care sa te ajute in constructii. Iar atunci cand intra in discutie o masina de tencuit, trebuie sa fii foarte atent la specificatiile tehnice. Am pregatit pentru tine trei modele cu raport calitate-pret excelent din care poti alege cu incredere:
1. Masina de tencuit MT-05, EKXON TECHNOLOGY, 4.5 l
Esti gata sa realizezi tencuiala la interior, cat si la exterior? Masina de tencuit MT-05 de la Ekxon Technology este perfecta pentru orice locuinta. Aceasta are o presiune de lucru de 8 bar si o capacitate de 4.5 litri in ceea ce priveste rezervorul. Multumita greutatii reduse de doar 2 kg, o poti folosi oriunde si oricand ai nevoie. In plus, este special conceputa pentru activitatile de tip hobby, motiv pentru care se va potrivi perfect in atelierul tau. Cuva din inox faciliteaza intretinerea masinii, fiind un mare avantaj pe termen lung.
2. Masina de tencuit pneumatica DETOOLZ, diametru gaura 18mm, conexiune 3/8″, presiune de lucru 8-9 bar
Iti doresti un aparat specializat atat pe decorarea casei, cat si pe pictura pe santier? Masina de tencuit pneumatica de la DETOOLZ este exact ce iti trebuie. Aceasta are o greutate de 4 kg, fiind ideala inclusiv pentru deplasari. Indiferent ca vrei sa pulverizezi ciment, mortar, hidroxid de calciu sau alte materiale subtiri, aceasta este instrumentul ideal. Multumita vitezei foarte mari de acoperire, vei finaliza procesul in timp record. In plus, efortul depus este redus la minimum, ceea ce iti va asigura o experienta facila.
3. Masina de tencuit pneumatica 60mp/Ora, 9 Bar, Dispozitiv Inox, DEETOOLZ, Model nou
Daca esti in cautarea unui aparat pe care sa il poti folosi atat pentru lucrari de tip hobby, cat si pentru cele semiprofesionale si profesionale, descopera masina de tencuit pneumatica de la DEETOOLZ. Aceasta este realizata din inox si are o viteza foarte mare de acoperire. Un metru patrat de mortar poate fi aplicat in doar 30 de secunde. In mod analog, stropii de pregatire sunt aplicati in doar 9 secunde.
La ce sa fiu atent atunci cand aleg cea mai bun aparat?
Indiferent de forumurile pe care ai intrat sau de toate parerile in materie de masini de tencuit pe care le-ai citit, specificatiile tehnice raman cel mai loial indicator. Intrucat fiecare persoana va folosi aparatul in mod diferit, asigura-te ca il alegi pe cel potrivit pentru tine verificand:
Tipologia pe care o are masina de tencuit
Se clasifica in mai multe subtipuri, plecand de la materialul pe care meseriasii il folosesc in activitatea pe care o desfasoara.
- Masina de tencuit pentru care se utilizeaza mortarul traditional – se recomanda persoanelor care prefera sa prepare pe loc mortarul. De regula, acestia combina nisip fin si var pentru a obtine consistenta dorita. De cele mai multe ori, proportiile difera, in functie de experienta fiecaruia. Insa, combinatia uzuala este cea formata din doua parti de nisip si o parte de var, la care se pot adauga alte materii prime si chiar pigmenti de oxizi. Un aparat de asemenea anvergura se intalneste destul de frecvent in mediile rurale, pentru tencuiala caselor la care se doreste pastrarea aspectului traditional;
- Aparat de tencuit pentru care se utilizeaza mortarul prefabricat – mortarul prefabricat se gaseste in magazinele de profil sub forma unei paste gata preparate. Acesta reduce cu mult procesul de tencuire, intrucat nu mai e nevoie sa astepti dupa imbinarea ingredientelor. Mortarul prefabricat este realizat in conformitate cu normele din fabrica, motiv pentru care acesta are compozitia dorita. Spre deosebire de cel traditional, acesta se recomanda utilizatorilor care nu au foarte multa experienta in constructii.
Randamentul pe care il are masina de tencuit
Daca vrei sa te asiguri ca poti termina totul la timp, trebuie sa iei in calcul randamentul fiecarui aparat in parte. O masina de tencuit poate fi utilizata inclusiv pe santier, unde randamentul trebuie sa se ridice la cotele asteptate.
- Masina de tencuit pentru lucrari de tip hobby – poate fi identificata datorita puterii de acoperire care nu depaseste 30 mp pe ora;
- Aparat pentru activitati semiprofesionale – reuseste sa finalizeze intre 50 si 60 mp pe ora;
- Masina de tencuit pentru lucrari profesionale – este recomandata pe santiere (si nu numai), avand o putere de acoperire care se situeaza intre 80 si 100 mp pe ora (sau peste).
Greutatea masinii de tencuit
Chiar daca initial nu pare a fi un factor decisiv in decizia ta, greutatea masinii de tencuit joaca un rol extrem de important. Spre exemplu, un aparat cu un numar impresionant de kilograme va fi mult mai greu de manuit decat unul usor.
- Masina de tencuit pentru lucrari de tip hobby – are o greutate situata intre 2 si 3 kg, fiind usor de folosit si pozitionat;
- Aparat pentru activitati semiprofesionale – majoritatea celor care intra in aceasta categorie sunt dotate cu maner, avand greutatea intre 4 si 6 kg;
- Masina de tencuit pentru lucrari profesionale – este mult mai grea, motiv pentru care majoritatea dintre ele vin cu roti si cadru metalic. Acestea asigura un transport facil celor 20 – 30 kg.
Pregatirea apartamentului sau a casei tale pentru urmatoarele etape de renovare nu trebuie sa sara peste procesul de tencuire. Asigura-te ca ai acasa masina de tencuit potrivita cerintelor tale!
Articol actualizat pe 03/10/2024
Lasă un răspuns