In sezonul rece in special, numeroase sunt persoanele care cauta cel mai bun lemn pentru afumat carnea. Numerosi sunt romanii care aleg sa isi afume singuri carnea, direct la ei acasa. Indiferent de tipul de carne pe care alegi sa il afumi, in cadrul procesului de afumare este importanta nu doar alegerea unor ingrediente proaspete ci si lemnul cu care se afuma carnea. De aceea, in articolul de azi am ales sa vorbim mai pe larg despre acest subiect, sa iti spunem care este cel mai bun lemn pentru afumat carnea.
Cuprins articol
Cel mai bun lemn pentru afumat carnea – TOP 5 variante
Lemn pentru afumat carnea – Arborele mesquite
Arborele mesquite trebuie sa fie mai in varsta si complet uscat pentru a putea fi folosit pentru afumarea carnii. Daca nu sunt respectate aceste conditii atunci va produce un gust amar.
Datorita savorii sale puternice si picante, mesquite este unul din cele mai folosite tipuri de lemn pentru a afuma carnea. Se adapteaza fara probleme majoritatii tipurilor de carne insa, este in special potrivit pentru carnea de vita si carnea de porc. De altfel, mesquite reprezinta o alegere privilegiata pentru bucataria texana, in special pentru pieptul de porc la gratar.
Lemn pentru afumat carnea – Marul
Cu un profil fructat si dulce, lemnul de mar este ideal pentru a afuma carnea de pui si pestele. Este in mod frecvent utilizat pentru celebrii carnati din carne de pasare. Este vorba de lemnul ideal pentru toti cei care vor sa afume carnea fara sa exagereze.
Lemn pentru afumat carnea – Marul Artar
Lemnul de artar poseda un gust usor afumat si dulce ceea ce il face ideal pentru o mare varietate de tipuri de carne. Este adaptat in special pentru cei care cauta un lemn care confera un parfum subtil. Artarul este adesea folosit pentru a afuma sunca datorita aromei dulci si lemnoase care se adapteaza in special bogatiei oferite de carnea de porc.
Lemn pentru afumat carnea – Marul Stejar
Stejarul este un lemn tare cu o aroma mai usoara si mai placuta, ideal pentru toate tipurile de carne, de la carnea de pui la carnea de vita. Din cauza combustiei sale lente, poate afuma o cantitate mare de carne, fara sa necesite o cantitate mare de lemn.
Lemn pentru afumat carnea – Marul Pecan
Lemnul de pecan este ideal pentru orice, de la carne de miel la peste, pentru carnea de mistret in special din cauza aromei sale bogate de nuci. Atentie, in exces, gustul sau poate deveni extrem de puternic.
Cateva sfaturi utile
Mesquite reprezinta o alegere populara pentru afumarea carnii, mai ales daca iti doresti o aroma intensa. Mesquite este un lemn gros si arde rapid. Lemnul de pecan si de nuc sunt in egala masura din ce in ce mai populare pentru afumarea carnii. Lemnul de pecan este mai picant, trebuie sa tii cont de acest lucru si sa il folosesti cu precautie. Lemnul de pecan confera in egala masura o aroma dulce, drept urmare cel mai bine este sa il amesteci cu un alt tip de lemn, precum Hickory.
In timpul afumarii carnii se poate imbunatati gustul produsului adaugand cateva ramuri de copaci care sunt bogate in uleuri aromatice. Astfel, se pot pune pe foc ramuri de zmeur, crengi de coacaz negru si mure si, de ce nu, chiar si lemn de trandafir.
Savori delicate
Extrem de utilizat atunci cand vine vorba despre afumarea carnii, fagul este un lemn destul de neutru care lasa un gust lejer extrem de apreciat. Are avantajul de a fi potrivit pentru toate tipurile de carne. Fagul este un lemn polivalent insa nu este recomandat pentru afumarea pestilor. Stejarul este la fel de polivalent insa nu este recomandat pentru afumarea pestilor. Aromele sale sunt mai intense decat cele oferite de fag insa raman totodata subtile.
Un plus de savoare
Exista elemente suplimentare pe care le poti adauga in lemnul principal de afumat pentru a conferi un plus de savoare. Ierburile reprezinta un exemplu bun. Poti adauga busuioc sau rozmarin spre exemplu. Lemnul Hickory confera o culoare si o savoare unice carnii tale.
Dulce si delicat
Echilibrat, arinul este un lemn clasic atunci cand vine vorba despre afumarea carnii, este folosit in mod traditional pentru somon. Fumul emis este placut, este ideal pentru a afuma orice tip de carne si de peste, fructe de mare sau branzeturi.
Parfumuri usor fructate si dulci
Ciresul ofera arome delicate, fuctate cu o aroma lejera de amar. Se foloseste cel mai adesea amestecat cu alte esente precum arinul sau fagul.
Cu un gust putin mai pronuntat, lemnul de mar vine cu delicioase note de toamna si este potrivit pentru orice tip de carne, sunca, peste sau branzeturi.
Prospetimea citricelor
Lamaiul este ideal pentru a afuma carnea, dar si pestii cu carne alba, fructele de mare si carnea de pasare. Cat despre lemnul de portocal, acesta din urma confera o aroma originala alimentelor.
Savori mai intense
Maslinul este un lemn mai atipic folosit pentru afumarea carnii, este ideal pentru carnea de pasare, pentru peste, legume, branzeturi datorita aromei mediteraneene conferite. Artarul este cel care confera caracter carnii.
Mai pronuntat
Acacia impregneaza alimentele cu arome puternice. Este indicat pentru carnea de mistret.
Care sunt tipurile de lemn pe care trebuie sa le eviti?
Cand vine vorba de afumarea carnii, exista mai multe tipuri de lemn, insa cateva ar trebui sa eviti sa le folosesti. Acestea din urma cuprind lemn transformat precum lemnul presat. Nu folosi niciodata lemn tratat cu produse chimice, colorat sau pictat. De altfel, lemnul rasinos precum cidrul, bradul sau pinul ar trebui evitate.
Lemnul de conifer nu este recomandat pentru afumarea carnii deoarece contine rasini. In plus, confera un gust amar carnii afumate.
Lemnul de mesteacan este un alt tip de lemn care nu este indicat in afumarea carnii deoarece, de-a lungul timpului s-a constatat faptul ca produsele afumate cu lemnul de mesteacan au un gust mai ciudat, un gust amarui, deloc placut pentru om.
La final, speram ca ati inteles de ce este bine sa optati pentru cel mai bun lemn pentru afumat carnea. Gustul si calitatea carnii vor depinde de tipul de lemn folosit. Speram ca v-a placut articolul nostru si asteptam sfaturi in materie de afumare a carnii. De asemenea, va lasam cu un video foarte misto, pe care sa il utilizati in cazul in care vreti sa va construiti singuri afumatoarea:
Lasă un răspuns