In zilele noastre, am putea afirma cu usurinta faptul ca furnizarea de apa curenta nu se incadreaza ca fiind o problema – si nici nu a fost, pe toata perioada in care traim. Acest lucru insa nu a fost valabil in trecut, cand alimentarea cu apa potabila era destul de greu de intreprins. Uneori, putem sa intalnim astfel de situatii in mediul rural, unde exista gospodarii vechi care nu folosesc decat o fantana pentru furnizarea de apa curenta. Dar totul se poate automatiza si transforma intr-un proces extrem de usor cu ajutorul hidroforului sau pompei submersibile – binecunoscutele instrumente pretabile pentru obtinerea apei din puturi. Inainte de a lua o decizie, insa, este important sa cunoastem intocmai detaliile caracteristice pentru fiecare instrument in parte, respectiv:
Cuprins articol
Ce este un hidrofor?
Folosit pentru alimentarea unei locuinte cu apa curenta, hidroforul este recunoscut la nivel international drept un instrument extrem de util care asigura fluxul de apa in baie, bucatarie si gradina, respectiv chiuveta, toaleta, dus si multe alte utilitare in care apa este necesara. In general, acesta este silentios si nu costa mult, pretul lui fiind extrem de accesibil, iar eficienta ridicata.
Un hidrofor este acompaniat de o pompa din inox prin intermediul careia apa este obtinuta in raport cu presiunea setata. In linii mari, utilitatea acestei pompe se resimte in comunicarea intre apa filtrata ce se afla in interioriul hidroforului si peretii care o cuprind, fara ca aceasta sa preia bacterii, virusuri sau microbi.
Pe langa aceste parti componente, un hidrofor contine si un vas in interiorul caruia exista o perna cu aer si a carui cantitate este extrem de importanta. In ipoteza in care perna ramane cu mai putin aer decat cantitatea initiala, primul element afectat este presiunea, motiv pentru care pompa nu isi mai face treaba la parametri asteptati.
Ce este o pompa submersibila?
Spre deosebire de hidrofor, o pompa submersibila pleaca de la lungimea de 50 de cm si are forma unui cilindru lung. Din punct de vedere structural, un astfel de instrument dispune de un motor electric si o pompa care, in mod comun, se insereaza in put pana se ajunge la apa. Insa conexiunea pompei electrice se face initial de la curentul electric, la care pompa se leaga folosindu-se un motor.
Folosirea unei pompe submersibile reuseste sa elimine din lista o serie de aspecte pe care, in mod normal, fiecare utilizator ar trebui sa le ia in considerare. Odata instalata si folosita, caviatia pompei nu va mai fi o problema – ceea ce, in mod normal, conduce la stricarea pieselor aflate in miscare prin crearea de bule de vapori.
Care sunt avantajele folosirii hidroforului?
Este de la sine inteles ca principalul beneficiu oferit de utilizarea unui hidrofor este, intocmai, obtinerea de apa curenta in zone mai putin avantajate in ceea ce priveste alimentarea cu apa.
Hidroforul este avantajos in materie de zgomot, facandu-si treaba fara sa deranjeze linistea nimanui pe o durata de cativa ani. Odata achizitionat, in functie de proprietatile si calitatea oferita, hidroforul poate fi utilizat plecand de la o zi si ajungand la cativa ani. Astfel, nu va fi nevoie sa refaci investitia prea curand – sau sa il reinstalezi in propria gospodarie.
Avantajele de pe urma folosirii hidroforului difera, in functie de tipul acestuia, respectiv:
- Hidroforul complet echipat – este folosit pentru adancimi de pana la 8 metri, avand in modul de constructie o pompa ce foloseste o conducta pentru a aspira apa. Important de precizat aici este zgomotul, deloc placut, si care poate fi deranjant daca hidroforul este plasat in casa sau subsol;
- Hidroforul cu ejector – dispune de doua tevi, prin intermediul carora pompa comunica cu putul si absoarbe apa din interior pe care, ulterior, o transmite mai departe prin cea de-a doua teava. Datorita tehnicii folosite, hidroforul cu ejector este capabil sa extraga apa de la adancimi mai mari comparativ cu hidroforul simplu.
Care sunt avantajele folosirii pompei submersibile?
Fara doar si poate, pompa submersibila vine cu nenumarate avantaje din care poti alege. Primul dintre acestea surprinde eficienta si rapiditatea caracteristica a produsului, intrucat nu necesita pregatiri inainte, in timpul sau dupa ce incepe sa fie folosita. Acest lucru se datoreaza ideii ca aceasta pompa demareaza o presiune exercitata asupra apei, atat pentru extragerea din sol cat si pentru impingerea ei in conducta.
Astfel, aspirarea apei se face instant, intr-un singur sens si rapid. Pe langa aceasta, amintim caracteristicile unei pompe submersibile:
- Presiune mai ridicata – necesara pentru impingerea apei;
- Adancimi mai mari – comparativ cu hidroforul, pompa submersibila este mult mai eficienta si rapida;
- Montarea in put – nu necesita nici un fel de spatiu in plus, comparativ cu hidroforul care are nevoie de o camera tehnica.
Aferent acestor lucruri, beneficiile de top in utilizarea unei pompe submersibile sunt:
- Este perfecta pentru zonele in care apa curenta nu este oferita;
- Are proprietatea de pompare submersibila, proces prin intermediul caruia presiunea de curgere scade, fapt ce determina reducerea presiunii in zona in care este localizata pompa submersibila;
Hidrofor sau pompa submersibila – Diferente
Atat hidroforul, cat si pompa submersibila sunt extrem de utile in absorbtia de apa curenta pentru orice gospodarie, insa utilitatea lor este diferita si datorita proprietatilor caracteristice ale fiecarui concept, in parte.
Astfel, este important de precizat faptul ca principala diferenta intre un hidrofor si o pompa submersibila consta in procesul de absorbtie al apei, caracterizat prin impingere (la pompa submerisibila) si tragere (la hidrofor). Astfel, in primul caz, este necesara scufundarea completa a pompei in lichid, printr-o gaura adanca, fara insa sa apara probleme legate de cavitatia pompei.
Insa diferentele se regasesc si in modul in care cele doua optiuni sunt gandite, intrucat un hidrofor complet echipat va dispune atat de pompa, cat si de motor in exteriorul putului, deseori localizate intr-o camera tehnica. Pe de alta parte, pompa submerisibila este scufundata in apa si are asupra sa tot ceea ce este nevoie, bucurandu-se astfel de dimensiuni reduse.
Din punct de vedere energetic, un hidrofor genereaza costuri mai mari regasite pe factura de electricitate, dat fiind faptul ca abilitatile sale sunt mai scazute – si, de asemenea, trebuie sa fie si amorsat inainte de utilizare, ceea ce nu se aplica si in cazul pompelor submerisible.
Articol actualizat pe 08/10/2024
Lasă un răspuns