Deșeurile de grădină pe care nu dorești să le elimini împreună cu deșeurile generale, pot fi și compostate. Cel mai bun mod de a face acest lucru, este cu un compostor pentru grădină. Într-un compostor pentru grădină poți colecta o mulțime de deșeuri organice din grădină. Un compostor pentru grădină este un recipient care este de obicei echipat cu un recipient și/sau un capac. În el poți colecta și composta deșeurile de grădină, cum ar fi frunzele, ierburile, ramuri de copaci tăiate cu ajutorul unei foarfeci de tăiat crengi. După un timp, se va forma compost, pe care îl poți folosi ca îngrășământ.
1. Compostor cu baza Strend Pro Compogreen, 380L
- Clapetă de îndepărtare
- Capac blocabil
- Rezistent la vreme.
Compostor cu baza Strend Pro Compogreen are un design de culoare neagră și este realizat în întregime din plastic. Oferă un volum de 380 de litri și are un capac din plastic care poate fi închis dacă se dorește. Modelul are propria bază de podea. Compostorul are două clapete de îndepărtare. Compostorul cu baza Strend Pro Compogreen este rezistent la intemperii într-un interval de temperatură de la -45 grade C la +55 grade C. Este prevăzut cu mai multe orificii de ventilaţie care asigură o alimentare suficientă cu aer.
2. Compostor modular cu 2 compartimente, 800 l
- Capacele pot fi ridicate cu o singură mână
- Multe orificii pentru o mai bună penetrare a aerului
- Plastic rezistent.
Compostorul este format din două recipiente interconectate de 400 de litri fiecare, formând un spațiu total de depozitare pentru 800 de litri de humus. Substanțele organice se descompun mai repede datorită unui număr mare de găuri de trecere și a unui grătar în peretele din spate, care îmbunătățesc circulația aerului. Fiecare rezervor are un capac superior pentru umplerea deșeurilor și o trapă inferioară pentru ridicarea îngrășământului. Capacele sunt prevăzute cu zăvoare blocabile, datorită cărora resturile nu vor fi transportate în jurul teritoriului în cazul vântului puternic. Avantajul acestui compostor este capacitatea rezervoarelor, care este de 800 de litri. Acest lucru va ajuta la pregătirea îngrășământului pentru o grădină de 10 acri. O altă caracteristică este rezistența sporită a plasticului. Containerele tolerează perfect iernile aspre și nu se crăpă, așa că nu trebuie să fie scoase la sfârșitul sezonului de grădină.
3. Mega Compostor gradina – 650L
- Capac cu zăvor
- Pe trapa de sus se află un arc cu acțiune de pliere și un limitator de cursă
- Construcție stabile
- Nu sunt necesare unelte pentru asamblare
- Pereții nu se sparg când sunt umpluți.
Mega Compostor gradina este un model piramidal, care este mai stabil pe sol, iar pereții săi nu se sparg când sunt umpluți peste jumătate. Cutia deține 650 de litri de humus și asigură procesarea substanțelor organice prin suflarea aerului prin găurile din stâlpii de colț și de-a lungul perimetrului fiecărui perete. Avantajul produsului este capacul superior funcțional, care are un zăvor, un arc pliabil și un limitator. Mecanismul este fiabil și durabil. Unicitatea compostorului este că are patru trape pentru producția de îngrășământ. Acest lucru accelerează procesul de golire a rezervorului și crește productivitatea în lucrările de fertilizare a grădinii. O altă caracteristică a produsului, sunt mânerele moi cu buclă largă de pe aceste trape. Astfel, clapele pot fi folosite ca instrumente pentru a grebla resturile de grădină şi a le pune direct în recipient. Cele patru uși permit ca două persoane să lucreze simultan pentru a umple recipientul.
4. Compostor Strend Pro EVOGREEN, 630 litri
- Greutate redusă;
- Ușurință de asamblare;
- Volum mare;
- Preț accesibil.
Compostorul Strend Pro EVOGREEN este un recipient din plastic pentru procesarea deșeurilor de grădină în îngrășământ, cu un volum de 630 de litri. Dispozitivul este ușor de asamblat și are un design robust. Pereții au suficiente găuri pentru a aerisi ingredientele care se descompun. Dimensiunile capacului cu balamale îți permit să încarci deșeurile în cutie fără interferențe, precum și să le amesteci pentru a accelera maturarea produsului final. Compostor Strend Pro EVOGREEN este o opțiune bună pentru grădinari. Utilizatorii apreciază modelul pentru capacitatea bună, designul interesant, maturarea rapidă a îngrășământului de înaltă calitate.
5. Compostor Keter Eco, 320 litri
- Ușurința de proiectare a asamblării
- Circulație completă a aerului în interior
- Greutate redusă 6 kg
- Înălțime confortabilă
- Trapele pentru descărcare sunt amplasate pe toate părțile.
Compostorul Keter Eco este realizat din plastic destul de puternic și ecologic, vopsit în negru. Are un ansamblu de înaltă calitate și fiabil al structurii și o înălțime confortabilă. Există un capac încorporat în structură, este fixat în siguranță datorită unui mecanism special, are 4 trape inferioare. Descărcarea compostului finit nu a fost niciodată atât de confortabilă și convenabilă, ca în cazul acestui design. Există găuri orizontale prin care se realizează circulația completă a aerului. Containerul este uşor (6 kg), se mişca uşor dintr-un loc în altul, nu cedează deformărilor şi influentelor externe. Capacitatea compostorului este de 320 de litri.
6. Outsunny Compostor de Grădina 300L
- Capac cu balamale
- Rezistent la lumină și la intemperii.
Outsunny Compostor de Grădina este prevăzut cu mai multe orificii de ventilaţie. Acestea permit o ventilație suficientă în compostor. În plus, ajutorul de grădină are o clapă de îndepărtare și un capac cu balamale. Compostorul Outsunny Compostor de Grădina Capacitatea are volumul de 300 litri. Prin urmare, compostorul este potrivit în special pentru o proprietate mai mică. Îl poți configura fără instrumente datorită unui sistem de plug-in.
7. Compostor cu baza Curver, 340 L
- Posibilitatea de umezire a compostului
- Orificii de ventilație
- Capac mare.
Producătorul oferă nu numai o alternativă practică, ci și elegantă la gropile de compost din grădină. Un mic compostor din plastic stilizat ca un copac și se poate potrivi perfect în orice colț al curții tale. Compostorul Curver este o cutie de plastic cu un capac mare, ușor de deschis și două orificii pentru extragerea îngrășământului. Pentru ca materia organică să se descompună activ, compostul trebuie umezit în mod regulat. Umiditatea să optimă ar trebui să fie de 70-80%. La acest model, pe capac este prevăzut un vas de colectare a apei cu orificiu, ceea ce ajută la rezolvarea acestei probleme. Orificiile de ventilație contribuie la procesarea de înaltă calitate a materiei organice. Compostorul are un volum mic de 340 l.
8. Set 2 compostoare pentru grădina, ECD Germany
- Capacitate foarte mare
- Două camere pentru loturi diferite de compost
- Extensibil aproape la infinit
- Procesare stabile.
Setul 2 compostoare pentru grădina, ECD Germany este potrivit pentru o grădină foarte mare, cu o mulțime de resturi vegetale. Acest set este o soluție flexibilă și cu adevărat puternică la scară largă. Grilajele metalice sunt robuste, iar asamblarea nu creează deloc probleme. Setul are două camere, ceea ce mărește flexibilitatea: poți opera două grămezi de compost independent unul de celălalt și poți obține îngrășământ proaspăt mai des decât este cazul de obicei cu sistemele deschise, oarecum consumatoare de timp.
Cuprins articol
Cel mai bun compostor pentru grădină
2 motive pentru a cumpăra un compostor pentru grădină
Există multe motive pentru care achiziționarea unui compostor pentru grădină. Acestea includ:
- Protecția mediului – dacă folosești un compostor pentru a produce îngrășământ, aproape că nu vei mai avea nevoie de îngrășăminte comerciale.
- Îmbunătățirea structurii solului – în timpul compostării sunt eliberate minerale solubile în apă precum magneziu, potasiu și fosfat. Poți folosi aceste minerale în mod optim ca îngrășământ natural. Plantele, copacii și arbuștii absorb de obicei bine un astfel de îngrășământ. Dacă utilizezi îngrășământ, poți îmbunătăți structura solului și fertilitatea solului.
Compostor pentru grădină – Tipuri
Coșurile de compost sunt parțial deschise și parțial disponibile ca variantă închisă cu capac. Atât modelul deschis cât și cel închis, pot fi împarte fiecare în două categorii.
Compostor pentru grădină cu o singură cameră, deschis
Compostorul deschis cu o singură cameră este realizat din șipci de lemn sau sârmă metalică. Nu are nici fundul închis și nici capacul închis. Prin urmare, râmele, izopodele și insectele, pot intra cu ușurință în compostor. Datorită microorganismelor, procesul de putrezire este mai rapid.
Dezavantajul este că un compostor deschis este ușor accesibil șoarecilor și altor rozătoare. În plus, procesul de compostare durează mult mai mult decât în cazul unui model închis, datorită designului deschis. În plus, poate exista un miros neplăcut mai puternic.
Este important să amesteci sau să întorci compostul din când în când. De aceea, de obicei, trebuie să lucrezi mai mult, atunci când utilizezi un compostor pentru grădină cu o singură cameră.
Rezultatul este de obicei extrem de bun. Cu ajutorul unui compostor cu o singură cameră, poți produce compost foarte fin. În plus, un astfel de compostor pentru grădină este adesea destul de ieftin.
Avantaje
- Poți produce compost fin;
- Preț bun.
Dezavantaje
- De obicei ușor accesibil pentru șoareci și șobolani;
- Necesită din când în când întoarcerea compostului;
- Proces de putrezire mai lung;
- Miros puternic.
Compostor cu două camere deschise
Un sistem cu camere deschise este adesea realizat din lemn. Are cel puțin două camere și colectează deșeurile organice într-o cameră. Este important să umpli camera corect. Cel mai bine este să depozitezi deșeurile mai grosiere, cum ar fi ramurile mici, deșeurile verzi sau ierburile sălbatice dedesubt. Zona de sus ar trebui acoperită cu resturi mai mici de grădină. Când compostul este aproape umplut, se transferă în cealaltă cameră.
La fel ca în cazul unui compostor cu cameră deschisă, poți produce un sol humus extrem de bun cu un sistem cu cameră deschisă. În plus, aceste modele sunt de obicei asociate cu un preț de achiziție foarte mic. La acest model, sarcina de lucru este mai mare și neplăcerea mirosului este uneori și mai mare, decât la un compostor închis.
În plus, rozătoarele pot intra mai repede în compostorul pentru grădină. Un alt dezavantaj este că deșeurile se descompun mai lent într-un sistem cu cameră deschisă decât într-un dispozitiv închis.
Avantaje
- Este posibilă producerea unui sol humus excelent;
- Proces de putrezire mai rapid decât în compostoarele deschise cu o singură cameră;
- Adesea disponibil ieftin.
Dezavantaje
- Proces de putrezire mai lent decât în compostoarele închise;
- Este necesară repoziționarea regulată;
- De obicei, acces mai ușor pentru rozătoare.
Compostor rapid pentru grădină
Un compostor pentru grădină rapid este echipat cu un capac, părți laterale închise și uneori o placă inferioară. Dacă dorești să completezi cu deșeuri, deschide capacul și pune compostul. Poți îndepărta compostul matur printr-o clapă situată în partea inferioară a dispozitivului. Datorită construcției închise, în interior predomină temperaturi mai ridicate. Drept urmare, compostul se descompune mai repede, oferindu-ți beneficiul unui timp de descompunere mai scurt.
Un alt avantaj este că majoritatea compostoarelor rapide sunt compacte și adesea ocupă doar o cantitate mică de spațiu. Capacul împiedică, rozătoarele să intre în compostor.
Majoritatea modelelor sunt echipate cu orificii de ventilație. Acestea asigură o aerare adecvată a compostului. Cu toate acestea, șoarecii, șobolanii și alte rozătoare se pot tara uneori în compostor prin orificiile de ventilație. În plus, animalele pot intra în dispozitiv prin podeaua în cea mai mare parte deschisă. De asemenea, este dificil să rearanjezi compostul într-un compostor pentru grădină rapid.
Avantaje
- Timp de putrezire mai scurt;
- Design preponderent compact;
- Mai puțin accesibil pentru animale.
Dezavantaje
- Rearanjarea compostului este dificilă;
- Pericol de putrezire dacă este stratificat incorect.
Compostor termic pentru grădină
Un termocompostor este o variantă a compostorului rapid. Este dotat şi cu pereţi laterali închiși, capac şi unele cu baza. Ca urmare, temperaturile interioare sunt mai mari decât la un compostor deschis. Acest lucru duce la un proces de putrezire mai rapid.
Avantaje
- Proces de descompunere rapidă;
- Mai puțin accesibil pentru șoareci, șobolani și alte animale.
Dezavantaje
- Preț ridicat de achiziție;
- Trecere dificilă.
Compostoare pentru grădină – Criterii de achiziție
Compostoarele nu diferă doar în ceea ce privește tipul lor, ci există și alte caracteristici care variază.
Capacitate
Un compost de grădină este folosit în primul rând, atunci când intenționezi să reciclezi deșeurile biologice într-un mod prietenos cu mediul, deoarece după o anumită perioadă de putrezire, se produce humus bogat în nutrienți. Acesta, la rândul său, poate fi folosit ca îngrășământ pentru plante și legume. Cu cât coșul de compost este mai mare, cu atât poți pune mai multe deșeuri în el și cu atât poți obține mai mult îngrășământ.
Poți alege între multe cantități diferite de umplutură, cum ar fi:
- 400 l
- 450 l
- 600 l
- 800 l
- 1000 l
De asemenea, poți dintre diferite forme, cum ar fi rotunde sau pătrate. Chiar dacă grădina ta este relativ mică, de obicei poate găzdui un compostor din plastic cu o capacitate de 300 de litri.
Ventilație
Atunci când utilizezi un compostor din plastic, o ventilație adecvată este esențială, deoarece oxigenul joacă un rol cheie în procesele de conversie internă. Acest lucru este garantat cu ajutorul fantelor de ventilație de pe pereții laterali ai compostorului de plastic. Acordă întotdeauna atenție acestei caracteristici indispensabile atunci când cumperi.
Capace și clapete
Pentru a face compostarea cât mai ușoară și practică, majoritatea producătorilor își echipează produsele cu așa-numitele clapete de extracție. Acestea servesc ca o deschidere, prin care solul de humus finit poate fi îndepărtat din compostor.
Compostoarele sunt de obicei umplute de sus. În cazul sistemelor închise, clapeta de încărcare trebuie să fie suficient de mare, astfel încât să nu cadă deșeuri biologice pe lângă dispozitiv. De asemenea, ar trebui să existe un lacăt, astfel încât compostorul să nu poată fi deschis de vânt sau de copii.
În funcție de modelul pe care îl alegi, compostorul are una sau mai multe funcții de extracție. Acestea sunt în principal glisoare simple sau dispozitive pliabile care sunt situate direct deasupra solului. Cu cât sunt mai multe clapete sau glisoare, cu atât pământul poate fi îndepărtat mai uniform.
Dacă compostorul de grădină nu are un sistem cu mai multe camere, trebuie să aştepţi până când conținutul este complet compostat.
Material
În timp ce compostoarele termice și rapide sunt fabricate din plastic, compostoarele deschise sunt de obicei din lemn sau metal. Cu o manoperă bună, carcasele din plastic sunt robuste, durabile și rezistenţe la intemperii, la fel ca modelele din metal.
Compostoarele din lemn, pe de altă parte, sunt de obicei lăsate în starea lor naturală și ar putea trebui tratate înainte de asamblare pentru a le proteja împotriva putregaiului.
Modelele din plastic de calitate superioară au și un strat termoizolant, astfel încât căldura să fie stocată în interior. Practic, materialul ar trebui să poată rezista condițiilor meteorologice pe termen lung.
Compostor din plastic
Termocompostoarele de la producătorii populari sunt fabricate în mare parte din plastic. Deșeurile sunt introduse în acestea printr-o deschidere din partea superioară. Aceste compostoare rapide sunt în mare parte pătrate, dar există și câteva recipiente rotunde sau conice pentru deșeurile de grădină. Datorită dezvoltării intense a căldurii în sistemul de compost închis al compostorului din plastic, procesul de putrezire este accelerat enorm.
Astfel, la mijlocul verii solul humus este deja format după o perioadă de șase până la opt săptămâni. La cel mai de jos nivel al compostorului de plastic există o ușă prin care poate fi îndepărtat pământul care s-a format deja.
Compostor din lemn
Compostoarele din lemn constau din mai multe plăci care sunt introduse una în alta. Prin aspectul lor, astfel de compostoare din lemn se potrivesc foarte bine în grădinile naturale. În aceste compostoare deschise sunt colectate diverse deșeuri din grădină și, în decurs de un an până la un an și jumătate, se creează un sol de compost fin sfărâmicios. Pentru ca materialul vegetal din compostor să se miște, compostul trebuie pregătit. Pot fi utilizați aditivi precum varul, pentru a accelera procesul.
Asamblare
Mulți producători folosesc sisteme de clic sau plug-in, astfel încât asamblarea să poată fi finalizată rapid fără instrumente suplimentare. În acest moment, ar trebui să acorzi din nou o mare importanță manoperei de înaltă calitate, astfel încât compostorul de grădină să poată rezista condițiilor meteorologice cât mai mult posibil.
Ce deşeuri sunt potrivite pentru compostor?
- Decupaje de gazon – este logic să lași tăieturile de gazon să se usuce în prealabil. În caz contrar, tăieturile de gazon ar putea duce la putrezirea compostului.
- Crengi de copaci – pe lângă tăieturile de gazon, poți stoca tăieturi de la mulți copaci, gard viu și arbuști. Este important să le tai în prealabil.
- Flori – taie părțile mai groase sau mai lungi ale plantei înainte de a arunca florile în compostor.
- Tunderea arbuștilor – atâta timp cât sunt arbuști netoxici, îi puteți composta. Cel mai bine este să îi tai mai întâi.
Cât de departe trebuie să fie amplasat un compostor față de proprietatea vecină?
În general, ai voie să creezi o grămadă de compost în propria grădină. Cu toate acestea, există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont pentru a evita disputele cu vecinii tăi.
Dacă este posibil, nu așeza compostul lângă terasă, zona de relaxare sau locul de joacă a vecinului.
Folosește numai deșeuri aprobate și evită resturile alimentare pentru a evita atragerea șobolanilor sau a paraziților. De asemenea, evită o înălțime de compost mai mare de 2 metri.
Întrebări și răspunsuri
1. Întrebare: Câte compostoare sunt necesare?
Răspuns: Este logic să creezi două mormane de compost. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a transforma compostul cu ușurință. Dacă ai o grădină mai mare, este posibil să ai nevoie chiar de mai mult de două compostoare.
2. Întrebare: Cum știu dacă compostul este gata?
Răspuns: Compostul matur miroase a pământ de pădure, este negru și este o substanță fin sfărâmicioasă.Poți afla dacă compostul tău este gata testând cresonul, de exemplu. Pentru a face acest lucru, amestecă compostul cu pământ și umple amestecul într-o oală. Apoi umezește-l și presără semințele de creson pe pământ.
Acoperă vasul cu folie alimentară. Dacă semințele nu încolțesc sau dacă cresonul moare, compostul nu este încă gata. Dacă semințele germinează, cresc bine și nu devin maro sau galben, compostul este gata.
3. Întrebare: Pot folosi un compostor pe tot parcursul anului?
Răspuns: Un compostor poate fi folosit pe tot parcursul anului. Reține că deșeurile se descompun mai lent iarna decât vara. Acest lucru se datorează temperaturilor mai scăzute. Dacă dorești să folosești compostorul iarna, este indicat să pui în el frunze uscate sau alte produse uscate. Acest lucru reduce riscul de putrezire.
Lasă un răspuns