Unele dintre cele mai delicioase preparate se fac la gratar, fie in propria gradina, fie servite intr-un restaurant. De cele mai multe ori, gratarul este prilej de petrecere si sarbatoare, cu atat mai mult cu cat la locatie isi fac aparitia multi invitati. Indiferent ca vorbim despre bucatari profesionisti sau simplii amatori, preparatele la gratar pot fi realizate chiar si de incepatori – cu putina grija si mai multa dragoste. Singurul lucru de care ai nevoie este un gratar de gradina de calitate, ideal pentru prepararea mancarii in aer liber. Descopera in randurile urmatoare un ghid cuprinzator, alaturi de cateva dintre cele mai bune modele recomandate de echipa noastra!
Cuprins articol
Prin ce se diferentiaza un gratar de gradina pe carbuni?
Gurmanzii stiu cat de important este ca mancarea sa fie proaspat preparata chiar inainte de servire. In cazul gratarului de gradina, iti poti asigura intotdeauna invitatii de o masa copioasa, venita direct de pe gratar. Spre deosebire de un gratar de gradina comun, cel pe carbuni confera mancarii gustul autentic, traditional si usor afumat al carnii si al legumelor. In plus, friptura ramane frageda si hidratata. Atunci cand este cazul, poti gati bucati mari de carne la temperaturi joase perioade indelungate, pentru ca rezultatul sa se ridice la nivelul asteptarilor tale.
Modele recomandate de echipa practik.ro:
Ai vazut deja cateva modele de gratar de gradina la Dedeman, insa nu esti sigur/a pe care sa il alegi? Noi, cei de la practik.ro, am analizat o serie de echipamente de acest tip. Dintre acestea, le-am ales pe urmatoarele, dupa un criteriu de calitate-pret excelent:
1. Gratar de gradina pe gaz Grillchef Landmann, 5.5 KW, 2 arzatoare, suprafata de gatit 54×36 cm
Vrei sa ai parte de unele dintre cele mai tari seri la gratar cu familia si prietenii? Alege un gratar de gradina pe gaz Grillchef de la Landmann. Fiind mobil, il vei putea lua cu tine oriunde iti doresti – in masura in care te descurci cu cele 20 de kilograme ale sale. Puterea lui este de 5.5 kW, iar suprafata de gatire atinge 54 x 36 centimetri.
2. Gratar de gradina pe carbuni Vaggan, tip Egg, suprafata de gatit 45 cm, negru mat
Iti doresti sa ai parte de preparate cu gust autentic, traditional si inconfundabil? Comanda pentru acasa un gratar de gradina pe carbuni de la Vaggan. Datorita formei tip ou, il vei putea inchide si deschide oricand iti doresti. Suprafata de gatit este de 45 centimetri, iar culoarea predominanta este negru. Multumita acestor caracteristici, il vei putea instala in gradina foarte usor, in orice colt.
3. Gratar pe gaz Landmann Grillchef 12736, 3 arzatoare, 3.2 kW fiecare din aluminiu, 27.5 x40 cm (dublu)
Bucura-te de cele mai bune preparate la gratar cu ajutorul unui gratar pe gaz de la Grillchef. Pe langa prepararea mancarii, acesta are functii suplimentare, printre care se numara cea de termometru si de spatiu de depozitare. Puterea sa este de 12.8 kW, iar cea a arzatoarelor atinge 3.2 kW fiecare. In plus, modelul este mobil, avand o greutate de 29 kilograme.
4. Gratar de gradina electric Hausberg, 5 trepte temperatura, inaltime reglabila, 1600W
Vrei sa gatesti fara grasimi? In acest caz, ai nevoie de un gratar de gradina electric de la Hausberg. Multumita termostatului cu cele 5 trepte de temperatura, vei putea obtine preparatele exact cum ti le doresti. Inaltimea este reglabila, iar componentele sunt detasabile si foarte usor de curatat. In ceea ce priveste suprafata utila a gratarului, aceasta atinge 39.5 centimetri.
5. Gratar Memphis cu cenusar, desfacator si roti, Tarrington House
Fiecare casa impresionanta are nevoie de un gratar pe masura si de un balansoar de gradina. Modelul recomandat este unul marca Tarrington House, realizat din metal si functionand pe carbune. Printre functiile cheie se numara termometrul incorporat in capac, cenusarul si rotile de plastic pentru o mai buna mobilitate. In plus, acesta are si un desfacator de bere incorporat, alaturi de o inaltime reglabila in ceea ce priveste tava cu carbuni.
Care sunt cele mai importante caracteristici ale unui gratar de gradina de calitate?
Comparativ cu un simplu grill, un gratar de curte isi face simtita prezenta prin gustul pe care il ofera mancarii. In anumite situatii, vei avea nevoie si de un generator de curent electric. Multe dintre modelele existente pe piata au functii diverse, precum este cea de slow cooking sau plita pentru coacere. In functie de nevoile tale, acestea pot fie sa iti ingreuneze treaba, fie sa o usureze pe termen lung. Pentru a te asigura ca modelul pe care ai pus initial ochii poate tine pasul cu toate solicitarile tale, nu uita sa verifici urmatoarele caracteristici:
Tipurile de gratare de gradina existente si scopul pentru care se folosesc
Gratarul pe carbuni nu este singurul echipament folosit pentru a obtine preparate delicioase afara. Raportandu-ne la avantajele si la dezavantajele fiecarui produs, exista pe piata urmatoarele tipuri:
- Gratar de gradina pe carbuni si lemne – vine cu un pret de achizitie redus, fiind usor de instalat, utilizat si manipulat. Datorita dimensiunilor sale si a arhitecturii, il poti lua cu tine inclusiv la iesirile in aer liber. Majoritatea preparatelor facute cu ajutorul lui sunt usor crocante si au miros de fum;
- Gratar de gradina pe gaz – are numeroase avantaje, printre care se numara si posibilitatea de a controla temperatura pe tot timpul prepararii mancarii. Modurile de coacere sunt diverse, iar timpul necesar pentru incalzire este foarte mic. Cu toate acestea, gratarele pe gaz sunt relativ reduse pe teritoriul tarii noastre la ora actuala. Abia in ultimii ani, interesul pentru aceste modele a inceput sa creasca;
- Gratar de gradina electric – poate fi folosit si pentru interior, de cele mai multe ori putand fi regasit in balcon. Acesta are nevoie de o priza, motiv pentru care plimbarile cu prietenii in natura nu sunt cadrul ideal pentru a-l folosi. Temperatura poate fi controlata, iar intretinerea este foarte usoara si rapida.
Materialele din care este realizat
Fiind foarte importante atat pentru modalitatea de preparare a mancarii, cat si pentru timpul necesar acestora, materialele din care este realizat gratarul de gradina sunt inscrise pe cutia acestuia (sau in instructiunile de folosire). In linii mari, cele mai des intalnite sunt:
- Otelul inoxidabil si fonta – sunt potrivite pentru realizarea gratarelor, intrucat au o rezistenta buna la temperaturi inalte si la alti factori externi;
- Lemnul si piatra – pot fi folosite doar ca elemente decorative, intrucat acestea nu trebuie sa intre in contact direct cu focul.
Folosirea unui gratar de gradina pe carbuni transforma orice moment festiv intr-o amintire gustoasa, sanatoasa si vie in mintea invitatilor. Asigura-te ca ai unul in gradina ta, inainte sa ajungi sa ii simti lipsa.
Articol actualizat pe 20/01/2025
Lasă un răspuns