Ai tot auzit in ultima vreme discutandu-se despre agricultura sustenabila sau despre agricultura ecologica. Agricultura ecologica implica producere de fructe si legume, cereale fara folosirea substantelor chimice, doar cu substante si procese naturale implicate.
Impactul asupra mediului este mic, resursele naturale si energia se vor folosi in mod responsabil de fiecare data, fertilitatea solului va fi mult mai buna. Productia mai buna, interesul crescut al clientilor pentru produsele provenite din agricultura ecologica, calitatea mai buna a recoltelor de la final de an agricol, toate sustin o agricultura ecologica si o orientare preponderenta spre acest tip de agricultura. Dar cum putem ajunge la o agricultura cu adevarat ecologica?
Biofungicide si bioinsecticide
Prin utilizarea de biofungicide in loc de fungicidele chimice. Fungicidele biologice au microorganisme vii, fiind folosite pe scara larga pentru protejarea plantelor in timpul perioadelor de vegetatie, sa nu mai fie atacate de boli determinate de fungi si agenti patogeni bacterieni. Sunt deja foarte multe boli care pot fi prevenite si tratate doar cu biofungicidele de calitate de la producatori si furnizori de top, utilizarea lor nu pune probleme mediului si oamenilor, celorlalte culturi din zona de actiune. Costurile de productie scad rapid odata cu folosirea biofungicidelor, energia germinarii semintelor cunoaste o imbunatatire semnificativa, este accelerata germinarea si procesele de crestere si de dezvoltare sunt activate. Daca e nevoie se pot utiliza in paralel cu pesticide chimice, in anumite conditii.
Pe langa biofungicidele de calitate se vor folosi in permanenta si bioinsecticide, insecticide fara substante chimice periculoase. Insecticidele ucid daunatorii si previn orice fel de probleme la nivelul plantelor de pe campuri, din sere, etc. Daunatorii pot fi musculite, omide, larve, gargarite, paduchi s.a.m.d. Protectia oferita este una de lunga durata atat la nivelul culturilor, cat si la nivelul solului. Cu bioinsecticidele de calitate cumparate de la furnizori cu experienta pe piata si
in domeniu se combat mai eficient doar speciile tinta, nu sunt ucise alte organisme benefice pentru plante. Se descompun rapid, sunt foarte eficiente si in doze mai mici, timpul de expunere este redus, poluarea e aproape de zero.
Fertilizanti foliari naturali
Agricultura ecologica va presupune si o integrare in procesul de ingrijire a plantelor a unor fertilizanti foliari. Ei asigura culturi mai sanatoase, cu nutrienti suficienti la nivelul plantelor cultivate. De regula acesti fertilizanti naturali foliari provin din compost, ingrasaminte, gunoi de graj. Solurile slab drenate, cele cu multa umbra in jurul lor, toate vor determina folosirea intensiva a fertilizantilor foliari. Deficienta de ingrasaminte din sol e compensata rapid prin utilizari repetate de fertilizanti din aceasta categorie.
Fertilizarile foliare se aplica prin pulverizarea substantelor direct pe plante, concentratia solutiilor folosite fiind stabilita raportat la stadiul de crestere si la dezvoltarea plantelor. Ele raman metode de completare si stimulare a absorbtiei radiculare a elementelor.
Sunt combatute usor carente de nutritie pe planta, functionarile deficitare ale sistemului radicular, problemele dupa transplantare, probleme din fenofazele cu cerinte maxime, de exemplu inflorire, crestere sau coacerea fructelor. Calitatea culturilor obtinute in urma fertilizarilor foliare si includerii in tratamente a biofungicidelor si a bioinsecticidelor vor fi pasi importanti spre o agricultura cu adevarat ecologica si foarte profitabila pe termen lung.
Lasă un răspuns