Plosnitele de pat sunt vietati nocturne care traiesc in lemnaria patului, in saltele, in perne si care se hranesc cu sangele uman. Chiar daca aceasta specie de gandaci nu cauzeaza moartea, sunt deosebit de periculoase pentru om. Pot provoca mancarimi groaznice sau reactii alergice dar si stres psihic si emotional. Plosnitele de pat, conform celor mai recente studii, pot transporta germeni de la o persoana la alta, inclusiv stafilococul auriu. Cum putem preveni aparitia acestora si cum le putem extermina definitiv? Iti spunem noi chiar acum cum scapam de plostinele de pat.
Plosnitele de pat sunt extrem de greu de eliminat din cauza ratei lor de reproducere si sunt extrem de greu de detectat cu ochiul liber. Drept urmare, este destul de greu sa ne scapam casa de ele. Pentru a evita reproducerea rapida a plosnitelor de pat trebuie sa actionam deosebit de rapid. Aspiratoare, cea mai buna masina de spalat, pamant de diatomee…inainte de a folosi produse chimice va propunem cateva strategii de incercat.
Cuprins articol
Ce poti face daca ai plosnite de pat?
Pe langa faptul ca te inteapa noaptea in timp ce dormi, plosnitele de pat elibereaza un lichid anestezic dupa ce iti sug sangele. De aceea, cel mai adesea este nevoie de cateva ore, chiar zile pentru a simti aceasta intepatura. Intepaturile de plosnita de pat pot aparea sub forma unei linii drepte sau regrupate in aceeasi zona a corpului deoarece aceste insecte pot intepa de mai multe ori in aceeasi zona.
Chiar daca majoritatea din aceste intepaturi sunt inofensive, plosnitele de pat, la fel ca purecii si acarienii, pot transmite unele boli periculoase prin intermediul intepaturii daca acestea nu sunt ingrijte la timp. Faptul de a zgaria sau a scarpina o intepatura de plosnita de pat poate provoca infectii bacteriene ale pielii. Din acest motiv ar trebui sa eviti sa te scarpini sau sa te zgarii in zona intepata.
Pentru a reduce si a calma o intepatura, iti recomandam sa speli bine zona corpului cu multa apa si cu sapun antibacterian. Apoi, poti tampona rana provocata cu ajutorul unei dischete demachiante impregnate in alcool izopropilic. Puterea sa antispectica te va proteja in mod eficient nu doar de bacterii ci te va ajuta sa scapi de plosnitele de pat in mod definitiv.
Metode de a scapa de plosnitele de pat
Pamant de diatomee. Pamantul de diatomee este un insecticid extrem de eficient, atat in cazul plosnitelor cat si in cazul furnicilor. Acest produs este compus din alge minuscule care pot indeparta definitiv plosnitele de pat. Pune pe sol pamant de diatomee si in apropiere de pat. In momentul in care folosesti acest produs trebuie sa te gandesti sa folosesti mereu masti si manusi deoarece poate fi toxic. Atunci cand il folosesti trebuie sa indepartezi si animalele domestice de locul in care ai folosit pamant de diatomee.
Spala cat mai des lenjeria de pat. Daca ai gasit plosnite de pat pe patul tau tapitat, pe lenjeria de pat, pe perne, trebuie sa speli lenjeria de pat la o temperatura de minim 60 de grade.
Aparatul de curatat cu aburi. Pentru a asigura o eliminare eficienta a plosnitelor de pat de pe textile, ar trebui sa folosesti un aparat de curatare cu aburi pe canapele, pe cea mai buna saltea memory si pe perdele.
Capcane pentru plosnitele de pat. Poti, in egala masura, sa cumperi capcane pentru plosnitele de pat din magazinele de specialitate
Da cu aspiratorul. Daca gasesti paraziti poti da cu aspiratorul in toate colturile casei. Insa, atentie la aspirator. Plosnitele de pat nu vor muri daca sunt aspirate, drept urmare este necesar sa le inchizi imediat intr-un sac dupa care sa le arunci in pubela exterioara. Gandeste-te in egala masura sa cureti si aspiratorul, chiar daca este si cel mai bun aspirator robot.
Gentile si valizele. Atunci cand te intorci acasa dintr-o calatorie bagajele ar trebui depuse direct in baie, in cada sau in chiuveta. Curata in mod eficient valiza si nu uita sa cureti bine in colturi, unde plosnitele de pat s-ar putea ascunde.
Alcool izopropilic. Una din cele mai simple si mai eficiente metode pentru tratarea plosnitelor de pat este alcoolul izopropilic. Acest alcool permite asfixierea acestor paraziti datorota mirosului puternic in doar cateva minute. Iata cu poti scapa de plosnitele de pat cu alcool izopropilic. Varsa alcool izopropilic intr-un flacon cu spray. Stropeste generos fiecare zona contaminata. Daca iti doresti sa pulverizezi si salteaua si patul, fa acest lcru pe timp de zi si in zone ventilate.
Detergent pudra. Poti prepara tu insasi un produs impotriva plosnitelor de pat amestecand apa calda si acool izopropilic cu detergent pudra. Purifica mobilele cu acest produs si salteaua pentru a eradica plosnitele de pat. Amesteca trei linguri de detergent pudra cu o jumatate de cana de alcool izopropilic. Amestecul obtinut il vei lasa sa stea toata noaptea. Dimineata, adauga amestecului apa fiarta. Pulverizeaza produsul final pe mobile, pe tesaturi, pe perne si saltele, mai precis la cusaturi deoarece acolo sunt locurile in care plosnitele de pat se ascund de obicei. Lasa sa actioneze 8 ore si curata cu ajutorul unui burete si aspira zonele impregnate.
Poti folosi acest tratament impotriva plosnitelor de pat o data pe saptamana pentru a mentine casa curata si fara paraziti.
Bicarbonat de sodiu si sare. Amestecul de bicarbonat de sodiu si sare este un produs eficient impotriva plosnitelor de pat. Iata cum trebuie sa procedezi: amesteca bicarbonat de sodiu si sare in parti egale. Pulverizeaza amestecul pe mobile, pe pat, pe plinta, fisuri, ferestre, etc. lasa sa actioneze timp de 24 de ore dupa care aspira amestecul pana cad mobila isi capata aspectul initial.
Cum poti sti ca ai plosnite de pat acasa?
Trebuie sa stii ca plosnitele sunt niste paraziti extrem de mici deoarece, la varsta adulta nu depasesc 4-6 milimetri. De aceea, uneori este destul de greu sa ne dam seama ca le avem in casa. Unele indici ne pot ajuta:
Pete pe lenjeria de pat sau pe perne. Dupa ce inteapa, plosnita de pat secreta un lichid pe care il poti observa pe lenjerie sau pe perna.
Miros neplacut. In cazurile mai extreme, o invazie de plosnite poate produce un miros puternic, exrem de neplacut.
Teddy a zis
Am luptat 1 an cu o infestatie de plosnite de pat. Am deratizat cu firma odata si personal de 5 ori. Am schimbat si patul cu toate accesorile odata. Toate chimicalele nu functioneaza si pe oua. Omori plosnitele pe loc si peste o luna constati ca este din nou plin. Nu aveti incredere in nici o firma si nici o chimicala sau ulei esential. Cum scapi de plosnite? Simplu: iei saci de 120 l minim si bagi toate hainele de extrasezon si sigilezi pt minim 3 luni (vor muri de foame). Cumperi un feon industrial de maxim 200 roni (Panzer-Dedeman) si pe urma il setezi pe 150 de grade si nivelul 2 al ventilatorului si iei la mana tot ce tine de pat si saltea. Am dat si pe noptiere si pe langa sifonier dar zonele unde erau ascunse sunt in jurul saltelei inclusiv dupa plinta parchetului. Unde vezi gaurica sau fanta intre plinta si perete dai cu feonul 3 minute si ies ele garantat in sus pe pereti. Tapiteria patului o iei pe la imbinarile materialului (la mine erau capsate si bagai degetul printre) si bagi varful lat al suflantei ca sa distribui aerul cald prin tesatura. Dai in jur de 3 minute plimband duza pe lungimea imbinarilor si o sa sara ele pe parchet singure. Cine produce chimicale are tot interesul sa vanda pe cand ouale de pe lemn nu le atingi decat cu aerul cald. 2 minute la 60 de grade si o sa le observi cum pocnesc dar fiind tapiterie ve-ti folosi 150 de grade si 3 minute de plimbat duza pe lungimea imbinarilor. Numai asa in cateva ore ve-ti scapa de cele mature si de ouale ascunse. Chimicalele nu sunt necesare cat sunt si ineficiente si toxice. Ve-ti ramane si cu un feon industrial pt uscarea vopselei (merge si ca feon de par chiar dc e putin mai mare) care costa mai putin decat cea mai ieftina firma de deratizare. Bafta!
P.S. Cine da cu aburi pe tesaturi si saltele isi distruge mobilierul (arcurile vor rugini) si aburul nu va avea mai mult de 100 si unpic de grade. Sa nu dati cu abur si pe la prize de perete ca sa nu muriti!
Alexandru a zis
Multumim mult pentru comentariu!
Ana a zis
Multumim pt sfat am sa incerc si eu ca mam saturat de ele.
Ionel a zis
Și eu am mari probleme cu el ne chinuim de mai bine de un 1 sa scăpăm de el efectiv am aruncat 2 canapele aproape noi și un pat, am făcut Roma dezinsecție în octombrie o buna perioada nu am mai găsit dar ușor ușor au reapărut una câte una iar ultima data când am aruncat clotarul era full de plosnitele efectiv nu știm ce sa mai facem…. O sa încerc metoda cu feonul mulțumesc frumos pentru sfat