Traim intr-o lume cu o incarcatura constanta de zgomot si acest lucru afecteaza in mod semnificativ starea noastra emotionala si fizica. Daca la locul de munca si pe strada percepem zgomotul ca fiind inevitabil, atunci acasa vrem liniste. Cu toate acestea, in propriul apartament apar uneori zgomote straine. Daca locuiesti intr-o cladire cu apartamente, cu siguranta ai vecini. De aceea unele situatii de zgomot vor fi foarte greu de evitat. De exemplu, unele persoane asculta muzica pana tarziu, sau au un caine care latra constant, altele au copii care alearga de colo colo, creand o multime de sunete puternice. Acest lucru da impresia ca locuiesti intr-un bloc cu nebuni.
Problema audibilitatii sporite in cladirile noi a fost intotdeauna si va continua sa existe mult timp. Ia, de exemplu, vremurile comuniste, in care erau la moda covoare si rafturi de carti asezate pe pereti, toate acestea serveau ca o buna izolare fonica. In lumea moderna, multi au inceput sa adere la minimalism si la stilul scandinav, ceea ce implica o cantitate minima de mobilier, pereti modulari, absenta covoarelor, etc. sau mai bine zis orice ajuta la crearea de spatiu suplimentar si mai multa libertate de miscare.
Interesant este ca majoritatea locuitorilor orasului reactioneaza normal la sunetele externe si, in principiu, se obisnuiesc cu zgomotul orasului si inceteaza sa mai observe acest lucru. Dar, in acelasi timp, exista oameni care sunt foarte sensibili la sunetele puternice si atunci este mai bine pentru ei sa locuiasca in suburbii, in sate mici, bine, in general, mai aproape de natura si de preferinta in propria lor casa. In Romania, problema zgomotului pentru spatiile rezidentiale este reglementata de Legea nr. 192/2019, care interzice zgomotul (lucrari de constructii, muzica tare etc.) de la ora 22:00 pana la 8:00 si intre ora 13:00 si 14:00. Aceasta regula se aplica cladirilor de apartamente de orice tip, precum si restaurantelor, cafenelelor si altor unitati situate in apropierea cladirilor rezidentiale. In orice caz, excesul de zgomot din locuinta nu iti permite sa te simti in siguranta si sa te relaxezi complet, ceea ce duce la stres prelungit, iar acest lucru poate afecta destul de mult sanatatea mintala.
Pentru a scapa de zgomot, trebuie sa efectuezi un set de lucrari pentru izolarea fonica partiala sau completa a apartamentului tau si acest lucru necesita costuri financiare si timp semnificative. Dar daca dorinta de a trai in tacere iti este mai draga, atunci te sfatuim sa citesti articolul nostru, in care o sa iti prezentam cum anume poti sa iti izolezi apartamentul de zgomotele straine si ce materiale sa folosesti.
Cuprins articol
Tipuri si surse de zgomot
Inainte de a incepe sa izolezi fonic un apartament, trebuie sa intelegi tipurile si sursele enervante de zgomot. Intr-adevar, pentru a scapa de zgomot, uneori este suficient sa izolezi un anumit element al structurii apartamentului si nu mai este nevoie sa cheltuiesti bani pentru o izolare fonica completa.
Exista 2 tipuri de zgomot:
- Zgomotul undelor – se transmite prin aer, de la sursa la timpan, folosind unde sonore. Aici sunt incluse de exemplu muzica puternica, conversatiile vecinilor, latratul cainilor si asa mai departe;
- Zgomot de vibratie – este transmis de vibratii de-a lungul peretilor care sunt emanati dintr-o sursa. Aici sunt incluse lovirea peretelui cu diferite obiecte, datul de gauri cu ajutorul unei bormasini sau chiar si folosirea unei masini de spalat.
Acum sa ne ocupam de sursele de zgomot:
- Zgomotul de pe strada – vine in principal prin ferestre. Aici intra sunetul franelor, vocile stridente ale copiilor, zumzetul unui avion zburator. Poti scapa de zgomotul strazii instaland ferestre din termopan de inalta calitate. Perdelele din material dens pot servi ca izolator fonic suplimentar;
- Zgomotul de intrare – vine prin usa din fata. Pentru a nu auzi sunetele unui lift care functioneaza sau ale vecinilor care injura pe scara, este suficient sa izolezi fonic usa din fata. In plus fata de tapiteria usii cu materiale fonoabsorbante, este necesar sa instalezi garnituri, altfel izolarea fonica va fi ineficienta;
- Zgomotul de la apartamentele adiacente – vine prin pereti, prin prize si goluri intre placile podelei. Zgomotul de la vecini este cel mai frecvent motiv pentru care dorim sa izolam fonic o locuinta. Daca exista o singura sursa de zgomot, atunci este suficient sa izolezi fonic peretii adiacenti sursei. Daca esti ghinionist si vecinii zgomotosi te inconjoara din toate partile, atunci in acest caz, va trebui sa faci izolarea fonica completa a apartamentului;
- Zgomotul din apartamentul personal – vine la vecini in modurile enumerate mai sus si ii enerveaza. Daca de multe ori ai companii zgomotoase, daca esti un muzician care repeta acasa, daca ai copii carora le place sa sara si sa se distreze tare, atunci de dragul mentinerii unor relatii bune cu vecinii, este mai bine pentru tine sa izolezi fonic peretii, tavanul si podeaua fara a astepta vizita politistului.
Cum se izoleaza fonic un perete?
Decizia de a efectua izolarea fonica a peretilor poate fi luata atunci cand esti deranjat foarte mult de sunetele provenite de la vecini. Calitatea izolatiei fonice depinde direct de materialele care sunt utilizate in acest caz. Piata constructiilor ofera o multime de optiuni care difera atat in ceea ce priveste costul, cat si in materiile prime utilizate pentru fabricare. Daca calitatea lor este la nivelul adecvat, este posibil sa se asigure peretii cu o buna protectie, fara a lasa zgomot in interior.
Pentru a izola bine peretii de patrunderea sunetului din exterior, este necesar sa se creeze astfel de conditii cu ajutorul materialelor de constructie, astfel incat undele de zgomot sa fie imprastiate si absorbite. De asemenea, trebuie creat un obstacol pe calea vibratiilor si a posibilitatii de reflectare a undelor sonore.
Zgomotul undelor care trec prin diferite medii, scad in intensitate. Prin urmare, structurile de izolare fonica multistrat sunt mai eficiente decat cele groase cu un singur strat.
Pregatirea peretilor pentru izolarea fonica
Pentru a se efectua corect izolarea fonica a peretilor, acestia trebuie sa fie pregatiti corespunzator. Suprafetele trebuie curatate temeinic de orice fel de contaminare. Se examineaza peretele pentru gauri, fisuri. Va trebui sa fie bine chituit, astfel incat dupa instalarea materialului izolator fonic, zgomotul sa nu patrunda prin aceste fisuri.
Daca exista prize in perete, acestea vor trebui, de asemenea, sa fie izolate fonic. Orificiul de evacuare va trebui mutat intr-un alt loc, orificiul format va trebui umplut cu spuma poliuretanica. Toate lucrarile trebuie efectuate in stricta conformitate cu reglementarile de siguranta.
Apoi tevile de incalzire sunt izolate si sigilate in punctele de legatura cu peretele. Toate gaurile, fisurile sunt sigilate cat mai atent posibil, pentru acestea este mai bine sa se utilizeze un material de etansare elastic.
Ce materiale sunt bune pentru izolarea fonica a peretilor?
Cea mai populara metoda de izolare a peretilor de zgomot este o combinatie de placa din gips-carton si fibra de izolare fonica. Pentru instalarea gips-cartonului, ghidajele metalice sunt asezate la fiecare 60 cm, intre ele spatiul este umplut cu materialul de absorbtie a sunetului. Vata minerala de sticla Ecowool sau celuloza pot fi utilizate aici. Unii proprietari realizeaza izolarea fonica si izolatia in acelasi timp.
Este necesar ca materialul sa fie aranjat cat mai bine posibil, astfel incat zgomotul sa nu se infiltreze prin fisurile rezultate. Structura este acoperita cu gips-carton, imbinarile dintre placile sale sunt chituite. Din toate acestea rezulta un perete neted care va trebui sa fie vopsit sau lipit cu tapet.
Alternativ, se poate lipi pluta peste suprafata peretilor, acesta este un material natural cu proprietati excelente de izolare fonica, realizat din scoarta de pluta. De asemenea, este permisa utilizarea panourilor izolatoare fonice speciale, care sunt atasate la suprafata peretelui si acoperite cu placi de gips carton. Grosimea produselor disponibile in comert poate fi de 4-12 cm. Toate imbinarile dintre foile de materiale trebuie sa fie acoperite cu un material de etansare pentru a nu lasa goluri pentru undele sonore.
Membrana fonoizolanta pentru pereti
Una dintre cele mai recente evolutii pe piata materialelor de constructie este reprezentata de membranele fonoizolante. Au o grosime mica si o densitate buna, ceea ce le face un obstacol serios in calea trecerii sunetului. Membranele sunt fabricate din materiale naturale si sunt sigure pentru sanatatea umana. Daca este necesar, pot fi indoite cu usurinta in orice unghi dorit.
Pentru a obtine cel mai bun efect, izolatorul de zgomot cu membrana este recomandat sa fie combinat cu alte materiale de aceeasi actiune. Comparativ cu alte materiale, membranele cu cea mai mica grosime posibila garanteaza protectie la zgomot de 100%. Ele sunt, de asemenea, utilizate in acele camere in care este necesara protectie absoluta impotriva patrunderii sunetului, de exemplu, intr-un studio de inregistrare.
Membrana lichida pentru pereti
Majoritatea structurilor de izolare fonica au un dezavantaj grav – ocupa mult spatiu. Daca acest lucru nu este de dorit, se poate lua in considerare izolarea cu membrana lichida pentru pereti.
Pentru implementarea acestuia, este nevoie de o compozitie adeziva speciala, care sa ofere structuri izolate fonic si sa nu ocupe mult spatiu. Poate fi utilizata intre straturi de gips-carton, placaj etc. Un strat dintr-o astfel de substanta este capabil sa reduca zgomotul si sa elimine vibratiile la fel ca si un strat gros de materiale traditionale fonoabsorbante.
Pereti izolati fonic cu gips carton
La izolarea fonica a peretilor din gips-carton, lucrarile pot fi efectuate dupa cum urmeaza. Un strat de material izolator este aplicat pe perete si fixat cu un cadru. Sub profilul din care este realizat cadrul, este necesar sa se aseze o banda speciala din fibra de sticla, care va preveni patrunderea zgomotului. Diblurile sunt folosite ca elemente de fixare, deoarece combat mai bine vibratiile sonore.
Este mai bine sa alegi un material pentru izolare din fibra de sticla sau mineral. Izolarea fonica va fi de o calitate mai buna atunci cand sunt mai multe straturi. Peretele poate fi apoi vopsit sau decorat in functie de preferinte.
Pereti izolati fonic intr-o casa din lemn
Pentru izolarea fonica a peretilor din lemn, este necesar nu numai material fonoizolant, ci si profile metalice pentru cadru si gips-carton. Pentru un efect bun, este necesara o munca de calitate. Este necesar sa se consolideze profilul folosind garnituri de cauciuc, care vor servi drept un obstacol suplimentar in calea undelor sonore. Peretii ar trebui sa fie pregatiti corespunzator pentru instalarea unui strat de absorbtie a sunetului. Acestia sunt curatati de praf si murdarie, gaurile si fisurile sunt astupate. In acelasi timp, este posibil sa se efectueze atat nivelarea suprafetei, cat si construirea unui strat izolant fonic.
Pentru un perete din lemn se creeaza un cadru din lemn sau metal. Pe el sunt asezate foi de gips-carton. Materialul fonoabsorbant este dispus in spatiul dintre peretele aspru si noua suprafata. Alte materiale sunt stivuite ca un sandvis. Primul lucru de facut pe un perete de lemn este un film de bariera impotriva vaporilor. Apoi se aranjeaza materialul fonoabsorbant si se realizeaza stratul superior, care se poate finisa.
Izolarea fonica a tavanului din apartament
Pentru a te simti confortabil intr-un apartament, nivelul de zgomot, conform standardelor sanitare, nu trebuie sa depaseasca 40 de decibeli. Acesta include sunete emise de strada, zgomot generat de trafic sau de vecini. Pentru a elimina aceste probleme este necesar sa alegi materiale izolate fonic pentru tavanul camerelor. Pentru combaterea valurilor de zgomot este necesara crearea de bariere cu mai multe straturi pentru a le atenua. Materialele moderne pentru tavan reduc nivelul de zgomot din apartament cu 50%. Alegerea corecta a produselor este o sarcina foarte dificila. Inainte de a merge la magazin, trebuie sa alegi tipurile de materiale. Acestea sunt de 2 feluri: organice si anorganice.
Materialele organice sunt produse din PAL, spuma. Acestea prezinta principalele dezavantaje sub forma de rezistenta scazuta la temperaturi extreme si capacitatea de a se aprinde rapid. Aceste materiale sunt rareori folosite astazi.
Materialele anorganice sunt produse realizate din componente care cresc proprietatile izolante. Acestea sunt produse realizate din polifenol, vata minerala, fibra de sticla. Sunt rezistente la umezeala, foc, putrezire. Utilizarea pe scara larga a materialelor anorganice se datoreaza avantajelor acestora:
- Fiabilitate in functionare;
- Durabilitate;
- Siguranta pentru mediu;
- Usurinta instalarii;
- Accesibilitate.
Eliminarea zgomotului din apartament se creeaza nu numai prin alegerea materialului izolant fonic, ci si prin varietatea materialelor de finisare: gips-carton, plafoane suspendate, panouri din plastic.
Pentru izolarea fonica se incepe cu pregatirea suprafetei tavanului. Resturile de materiale de finisare sunt indepartate, toate fisurile din tavan sunt chituite. Este necesar sa se elimine urmele de rugina si ciuperci, prevenind dezvoltarea microorganismelor daunatoare.
Zgomotul care vine din apartamentul de mai sus este enervant, obositor si interfereaza cu odihna ta. In acest caz, un tavan izolat fonic vine in ajutor. Principiul absorbtiei zgomotului este ca orice sunet, care trece cu usurinta printr-o suprafata dura, se stinge in materiale libere si moi. Indeparteaza zgomotul si prezenta unui spatiu de aer situat intre plafoanele intinse si principale. Atunci cand alegi un sistem suspendat pentru izolarea fonica a tavanului, optiunea ideala este izolarea acestuia cu vata minerala. Cu aceasta caracteristica de design, sunetele care intra in camera vor fi absorbite de tavanul suspendat.
Ce materiale sunt bune pentru izolarea fonica a tavanului?
99% din eficienta de reducere a zgomotului depinde de alegerea materialului. Pentru a intelege mai fiabil principiul de functionare al intregului sistem, este necesar sa se defineasca si sa se distinga doua concepte. Exista materiale fonoabsorbante si izolatoare fonice.
Materialul fonoabsorbant are o structura fibroasa, poroasa, moale. In primul rand, are loc franarea si apoi absorbtia completa a undei sonore. Fibra din care sunt compuse, cu proprietatile sale, ofera rezultatul dorit. Acestea includ vata minerala, placi de bazalt, pasla si placi de iarna sintetice.
Materialul izolant fonic este opusul tipului anterior in principiu de actiune. Un astfel de material nu absoarbe, ci reflecta sunetul. Trebuie sa aiba o structura densa si puternica pentru a reflecta unda. Acesta este reprezentat de caramizi, beton etc.
O constructie de tip sandvis cu un material fonoabsorbant in interior si inconjurata de un material masiv izolator fonic la exterior este cea mai avantajoasa in practica. Aceasta structura compozita va afecta semnificativ raportul de reducere a zgomotului. Absorbtia fonica in general depinde de alegerea corecta a materialului, grosimea si calitatea acestuia. Piata moderna ofera atat o multime de produse bine cunoscute si bine dovedite, cat si multe produse noi care abia incep sa primeasca recenzii: pluta, membrana.
Vata minerala este prima din lista materialelor de izolare fonica. Trebuie remarcat faptul ca utilizarea acesteia va oferi nu numai acest efect, ci si alte avantaje:
- Izolatie buna;
- Usurinta instalarii;
- Pret relativ ieftin.
Calitatile de mai sus sunt foarte importante in etapa de selectie a materialului. Daca vorbim despre instalarea izolatiei fonice a tavanului in apartament cu propriile maini, atunci va trebui sa construiesti un cadru din lemn. Forma de eliberare a stratului izolator este o rola sau un covor. Latimea lor determina intervalul de distante al unei sine fata de alta. Pentru ca vata sa se tina ferm de tavan, aceasta trebuie sa se potriveasca bine sub lamele. Prin urmare, distanta dintre ele ar trebui sa fie mai mica decat latimea izolatorului de zgomot.
Un minus in caracteristicile tehnice ale vatei minerale este instabilitatea sa la umiditate, sub influenta careia se umfla si isi pierde forma. Iesirea din situatie a fost utilizarea urmatoarelor materiale in urmatoarea succesiune: film hidroizolant, bariera de vapori.
Polistirenul expandat. Izolarea fonica de inalta calitate poate fi organizata folosind un material precum polistiren expandat. Este usor de utilizat, are conductivitate termica scazuta si permeabilitate la vapori. Procesul tehnologic de fabricatie al acestuia este reprezentat de saturatia bilelor de polistiren cu gaz, in urma careia acestea cresc in volum cu un factor de 50 sau mai mult. Aceasta crestere confera un coeficient ridicat de elasticitate, rezistenta la compresiune si usurinta. Usurinta de instalare asigura eliberarea acestuia sub forma de placi, a caror grosime este de la 2 la 10 cm. Absorbtia sonora a polistirenului expandat are, de asemenea, un nivel ridicat: de la 23 la 25 dB. Fixarea placilor de polistiren expandat pe suprafata interfetei se realizeaza folosind un clei special si spuma de montare. Pentru o prindere mai puternica, se folosesc elemente de fixare.
Materiale moderne. Cele mai noi tehnologii de productie din orice zona ofera consumatorilor posibilitatea de a alege o alternativa. Pentru izolarea fonica a tavanului dintr-un apartament, o astfel de optiune este reprezentata de membrane izolante fonic. Un strat subtire izolator fonic din astfel de membrane va face fata eficient sarcinii sale. Datorita grosimii reduse, acestea sunt foarte avantajoase in comparatie cu vata minerala si polistirenul expandat, care ocupa centimetri semnificativi in inaltimea tavanului. Astfel de membrane acustice sunt fabricate din material natural de aragonit, prin urmare au o compozitie extrem de ecologica. Sunt produse sub forma de role, sunt flexibile si plastice, cu toate acestea, sunt un tip destul de dens de izolator. Datorita acestei combinatii de caracteristici tehnice importante, membranele absorbante de zgomot castiga popularitate.
Izolarea fonica a tavanului intr-o casa cu grinzi de lemn
Izolarea fonica a tavanului dintr-o casa imbinata cu lemn este o problema majora pentru persoanele care locuiesc aici. Orice copac, cu un coeficient redus de absorbtie a zgomotului, provoaca disconfort locuitorilor din cauza influentei sunetelor straine. Grinzile dintr-o casa de lemn, care servesc drept podele suprapuse, sunt fixate cu cuie metalice, care sunt bune conductoare de sunet. Este posibil sa se reduca nivelul de zgomot in astfel de case cu ajutorul unui material moale selectat corespunzator pe care s-ar sprijini grinzile, inabusind sunetele percutante.
Pentru a reduce influenta zgomotului acustic, materialul fibros cu un coeficient ridicat de absorbtie a sunetului, asezat in spatiul dintre grinzi, va ajuta.
Principalele concluzii despre izolarea fonica!
Izolarea fonica a unui apartament este o conditie prealabila pentru o viata cat mai confortabila. O serie de masuri speciale te vor ajuta sa iti protejezi urechile de zgomotul excesiv. Expertii recomanda sa te gandesti la efectuarea unor lucrari de izolare fonica in avans si nu doar dupa aparitia unor situatii neplacute.
In prezent pe piata exista multe materiale noi pentru izolare fonica – atat naturale, cat si artificiale. Am atins doar o mica parte din ele, deoarece este imposibil sa le enumeram pe toate. Mai mult, tehnologia de montare a invelisului anti-zgomot ramane practic neschimbata si consta in prevenirea patrunderii undelor sonore prin aer si prin structurile cladirilor. O singura avertizare: atunci cand cauti un furnizor, evita optiunile prea ieftine, cum ar fi izolatorii din fibra de sticla, deoarece nu sunt siguri pentru sanatatea umana.
Articol actualizat pe 07/09/2024
Marian82 a zis
Foarte utile informațiile daca ai răbdare să le citești. Pentru cine vrea sa izoleze, după acest articol, își poate face o idee concretă și se poate apuca de treabă. Frumos, bravo