Regasit din ce in ce mai des in casele romanilor, bonsaiul este o planta de interior care se potriveste perfect in majoritatea locuintelor si birourilor. Intrucat fiecare planta de acest fel creste diferit, nu vei intalni niciodata doi bonsai care sa aiba aceeasi infatisare. Fiecare dintre acestia este unic in felul sau, insa are acelasi scop – acela de a aduce in casele oamenilor calmul, pacea si binecunoscutul feng-shui. Descopera in randurile urmatoare tot ce trebuie sa stii despre procesul de ingrijire bonsai!
Cuprins articol
Ce este un bonsai?
Unele dintre cele mai mari curiozitati ale pasionatilor de bonsai este varsta maxima la care aceasta planta poate sa ajunga. Potrivit specialistilor, cel mai vechi bonsai are o varsta de 800 de ani. Ca si durata de viata, aceste plante se numara printre cele mai longevive, in masura in care sunt ingrijite corespunzator.
Un bonsai are posibilitatea de a fi alaturi de noi pe tot parcurul vietii noastre. Din primul moment in care este adus in casa, acesta dezvolta o legatura aparte cu proprietarul casei. Bonsaiul este capabil sa transmita o stare de liniste si incredere in sine acestuia, bazandu-se pe atasamentul pe care l-a creat.
Orasele pline de aglomeratie se numara printre locurile perfecte pentru un bosai. Acesta are forma unui copacel in miniatura, capabil sa elimine toate sentimentele negative, precum sunt singuratatea si alienarea.
Reguli de crestere si ingrijire bonsai
Pentru a te putea bucura de bonsaiul tau pe termen lung, este necesar sa ai in vedere cateva reguli de crestere si de ingrijire bonsai. Cu ajutorul lor, planta se va putea dezvolta in mod armonios si sanatos, ramanand alaturi de tine pe tot parcursul vietii tale. Printre cele mai importante se numara:
Tunsul periodic – in cadrul procesului de ingrijire bonsai, tunsul periodic are un rol important. Aceasta etapa ofera posibilitatea proprietarului sa ii confere forma dorita. In urma taierii ramurilor, se vor dezvolta unele mici si vor aparea muguri. De asemenea, tulpina se va ingrosa, sporind rezistenta pe termen lung. Cei care sunt incepatori pot sa se orienteze spre tunderea ramurilor care se intersecteaza cu altele sau cu trunchiul. Cele drepte care cresc in afara coronamentului sau in jos vor fi, de asemenea, inlaturate. De regula, acest pas trebuie repetat de 2 – 3 ori pe an;
Lumina naturala – bonsaii sunt plante iubitoare de lumina naturala, motiv pentru care se recomanda plasarea lor cat mai aproape de ferestre. Contactul cu razele soarelui ii va ajuta sa se dezvolte intr-un mod frumos si sanatos, cu conditia sa nu fie, pe tot parcursul zilei, in lumina directa a soarelui.
Intervalul de udare – spre deosebire de alte plante, bonsaiul trebuie sa aiba apa nu doar in pamant, cat si pe frunze. Aceasta etapa ii asigura o curatare deplina, in asa fel incat frunzele sa ramana sanatoase. Udarea bonsaiului trebuie sa se faca zilnic, cu conditia sa nu ii oferim o cantitate mult prea mare sau prea mica de apa.
Recomandari frecvente de ingrijire bonsai
Tratamentele cu fertilizator – pentru a oferi un nivel ridicat de ingrijire pentru bonsai, se recomanda tratarea cu fertilizator. Prin intermediul acestei etape, planta va putea fi hranita corespunzator, cu precadere in decursul toamnei. Printre ingredientele de baza se numara nitrogenul, acidul fosforic, potasiul si fierul;
Pentru bonsaiul nostru, folosim un ingrasamant concentrat simplu, pe baza de azot, fosfor, potasiu si magneziu. Pana acum a fost foarte ok, iar bonsaiul nostru, pe nume „Homy”, este foarte fericit.
Plantarea bonsaiului intr-un alt ghiveci – este un proces care este indicat sa se realizeze la fiecare 3 – 5 ani. Totul pleaca de la scoaterea plantei din ghiveci, urmand ca o treime din lungimea radacinilor sa fie taiate cu atentie. In final, se planteaza bonsaiul in ghiveciul dorit, nu cu mult mai mare decat cel anterior.
Rezistenta la boli si insecte – este potentata prin intermediul unui spray special care previne aparitia daunatorilor. In aceasta categorie intra si frunzele si florile care cad din bonsai pe pamantul din ghiveci;
Temperatura optima – este cea normala, de camera. Este recomandat ca bonsaiul sa nu fie situat in proximitatea locurilor in care se formeaza curenti de aer.
Ce tipuri de bonsai exista?
In functie de proprietatile fiecarui copacel, bonsaii sunt de doua tipuri:
- Bonsaii de interior – cresc si se dezvolta in incaperi calduroase. In cazurile in care temperaturile ajung vara sa depaseasca 40 de grade, acestia trebuie plasati intr-un loc cu aer curat. In acelasi timp, vor avea nevoie de lumina soarelui si de apa. Din acest motiv, specialistii recomanda ca solul sa nu ramana niciodata uscat, ci sa fie mereu ud, pentru ca radacinile sa isi ia nutrientii necesari. In tipul anotimpurilor reci, bonsaii de interior au nevoie de fertilizator;
- Bonsaii de exterior – inca de la inceputul lunii noiembrie, acestia trebuie sa fie mutati din ghiveci. In aceste luni, vei putea sa iti reamenajezi gradina. Poti fie sa le ingropi radacina in pamant si sa lasi o parte din tulpina afara, pe care sa o invelesti, fie sa ii lasi in ghiveci. In acest caz, va trebui sa ii muti intr-un sopron sau garaj neincalzit, pe perioada iernii, cat vor intra intr-o stare de hibernare.
Daca pana acum nu ai un bonsai acasa, vei fi placut suprins sa descoperi ca au un pret foarte accesibil. Acestia se regasesc la multe magazine de profil, cel mai des achizitionat model fiind cel bonsai ficus.
Articol actualizat pe 02/10/2024
Lasă un răspuns