Achizitionarea unei locuinte vine cu bucurii nemarginite. Pe langa faptul ca esti noul proprietar si poti face absolut tot ce iti doresti in interiorul casei, ai comfortul de a te intoarce la tine acasa la finalul fiecarei zile. Ei bine, multi dintre proprietarii de apartamente noi se confrunta cu o problema din ce in ce mai des intalnita, respectiv cu aparitia unor fisuri in peretii interiori. Indiferent de cat de neplacute sunt astfel de situatii, inainte de a le solutiona este important sa intelegem cauza principala.
Cuprins articol
Care sunt motivele din spatele aparitiei unor fisuri in peretii interiori?

Imobilele care au o vechime impresionanta isi arata varsta, de cele mai multe ori, prin intermediul peretilor. Cu cat locuintele sunt mai vechi, cu atat cresc sansele ca peretii sa fie intr-un stadiu de degradare. Acest lucru nu este o regula – chiar si apartamentele vechi pot sa arate impecabil, daca in momentul constructiei materialele care s-au folosit au fost de calitate superioara.
Tipul de fundatie este incompatibil cu solul
Fisurile din peretii interiori ai apartamentelor noi pot scoate la suprafata probleme cu adevarat grave. Pe multe forumuri de profil, proprietarii descopera ca fundatia casei nu se potriveste cu tipul solului pe care imobilul este amplasat. Din acest motiv, zidurile au o greutate superioara pe care trebuie sa o suporte. Astfel, atunci cand fundatia nu face fata, se genereaza o tensiune pe tencuiala. Iar acest lucru este vizibil pe glet.
Omiterea unor pasi importanti
Peretii interiori pot gazdui fisuri daca anumiti pasi nu au fost respectati cum se cuvine. Lipsa aplicarii fibrei de sticla potenteaza exponential riscul de apartie al acestora, cu pana la 90%. De aceea, se recomanda ca fiecare pas sa fie urmat intocmai asa cum este prevazut in specificatiile tehnice.
Greseli la nivelul gletului
Daca ai urmat toti pasii si te-ai asigurat ca inclusiv fibra de sticla este corect dispusa, costul este mult mai mic. In aceasta situatie, cauza aparitiei unor fisuri in peretii interiori se datoreaza gletului. Pe langa verificarea termenului de valabilitate al acestuia, este responsabilitatea noastra sa amestecam bine compozitia si sa nu il aplicam in straturi prea groase. Gletul nu va avea acelasi rezultat si aceeasi durabilitate pe termen lung, daca produsul este expirat. Acelasi lucru se intampla si daca gletul este dat in mai multe straturi avand grosimi superioare. In plus, trebuie sa ai in vedere faptul ca temperatura mentionata pe specificatiile tehnice de catre producator trebuie respectata. In caz contrar, te-ai putea trezi cu surprize. Ulterior, va trebui sa zugravesti din nou.
Cum poate fi prevenita aparitia de fisuri in peretii interiori?

Chiar daca noi, in calitate de actuali sau viitori proprietari nu suntem cei care construiesc efectiv imobilele, putem decide daca sa ramanem in locuinta sau nu. Este responsabilitatea noastra sa ne informam in prelabil, pentru a evita astfel de situatii.
Daca am achizitionat un apartament intr-un bloc nou si avem de-a face cu fisuri in peretii interiori, lucrurile sunt diferite. Putem apela la o echipa de profesionisti care sa ne ajute pe moment. De asemenea, se recomanda realizarea de sondaje geodezice la intervale regulate de timp. Acestea contribuie la determinarea tipului de sol, precum si a locatiei acviferelor.
Blocurile care beneficiaza de subsol sau parcari subterane se bucura de modificari structurale. In plus, este important sa se determine adancimea fundatiei in raport cu profunzimea de inghet a solului si cu tipul fundatiei care a fost (sau este) folosita in constructii.
Un alt aspect important de luat in considerare este existenta unei zone oarbe, cu adevarat utile in evitarea umiditatii. Aceasta trebuie sa se afle in jurul casei, avand functionalitatea de a preveni patrunderea umiditatii. Astfel, apartamentele si casele nu vor fi afectate pe termen lung.
Bucura-te de cel mai frumos sentiment de liniste chiar la tine acasa si scapa de grija fisurilor in peretii interiori la blocurile noi!
Articol actualizat pe 19/09/2023
Lasă un răspuns