Schimbarea modului traditional prin care se incalzeste casa noastra poate sa vina la pachet cu numeroase avantaje. In timp ce caloriferul electric cu ulei ne vine in ajutor in serile racoroase doar atunci cand avem nevoie de o metoda alternativa de incalzire, acesta nu este suficient pentru a incalzi intreaga casa. De altfel, este indicat ca modalitatea de incalzire sa se numere printre primele alegeri atunci cand planuim sa construim o locuinta. Ai auzit vreodata de un distribuitor colector pentru incalzirea in pardoseala? Ramai cu noi si afla tot ce trebuie sa stii!
Cuprins articol
Ce este un distribuitor colector pentru incalzirea in pardoseala?
Din punct de vedere tehnic, un distribuitor colector pentru incalzirea in pardoseala este alcatuit din bare repartitoare care au mai multe cirucite. Deseori, acestea includ si accesorii, precum si un termometru, robineti, o pompa de circulatie si vane.
Numarul de circuite difera, fiind determinat de marimea sistemului de incalzire. In general, acesta pleaca de la 2 si pot ajunge la 12. Distribuitorul poate fi utilizat atat la incalzirea prin pardoseala, cat si la cea prin calorifere.
Recomandarile echipei practik.ro:
Ori de cate ori iti doresti o solutie rapida si eficienta pentru incalzirea prin pardoseala, poti opta pentru oricare din modelele alese de noi pentru tine:
1. Distribuitor colector pentru incalzire RO05S Ferro, 5 circuite, alama, 1 inch
Sistemele cu radiatoare, cele aferente incalzirii cu pardoseala sau cele mixte sunt compatibile cu un distribuitor RO05S de la Ferro. Acesta este realizat din alama si dispune de 5 circuite. Pachetul contine in interior un set de manere, precum si robineti care sunt montati atat pe teava de tur, cat si pe cea de retur. Cu ajutorul acestui distribuitor, poti controla cu usurinta instalatia si intregul sistem de incalzire.
2. Set distribuitor colector pentru incalzirea in pardoseala RO06 Ferro 1 inch 6 iesiri
Pentru a te bucura de noptile reci din timpul iernii, ai nevoie de un sistem de incalzire pe masura. Setul de distribuitori RO06 de la Ferro poate fi folosit atat pentru sistemele cu radiatoare, cat si pentru cele aferente incalzirii in pardoseala sau mixte. In pachet, vei descoperi un set de manere si 4 tipuri robineti, care te vor ajuta sa montezi setul. Ori de cate ori il vei folosi, te vei putea bucura de temperaturi optime in intreaga casa.
3. Set distribuitori RZP04S Ferro 1 inch 4 iesiri
Controlul instalatiei si sistemului de incalzire al unei locuinte este o cerinta imperios necesara pentru secolul XXI. Folosind un set de distribuitori RZP04S, ai la dispozitie materiale de inalta calitate. Acestia cuprind 4 tipuri de robineti, alaturi de un set de manere si un dop G1. In plus, in pachet vei mai descoperi un niplu G1/2 x G3/4. Integrand setul de la Ferro in sistemul de incalzire, te vei putea bucura de seri calduroase si linistite.
4. Pachet distribuitor/colector 1„- 4 Cai FERRO din otel inoxidabil pentru incalzire in pardoseala
Indiferent ca vrei sa integrezi un distribuitor colector pentru incalzirea in pardoseala in marmura, parchet laminat, parchet stratificat sau gresie, poti opta pentru un pachet care sa cuprinda toate elementele necesare. Cel de la Ferro dispune de un robinet termostatic, alaturi de distribuitorul propriu-zis si aerisitorul automat. In plus, vei mai descoperi 2 robineti de golire si 2 console suport pentru perete.
La ce se foloseste un distrbuitor colector pentru incalzirea in pardoseala?
Sistemul traditional de incalzire prin intermediul caloriferelor nu este doar mai costisitor, ci si destul de limitat. In acest caz, vei plati un pret mai mare per total. Pentru asta, depinzi de centrala termica si de modul in care tevile sunt conectate. Exista si riscul ca nu toate caloriferele sa fie eficiente.
Folosirea unui distribuitor colector pentru incalzire previne aparitia unor astfel de situatii. La ora actuala, exista doua tipuri functionale, fiecare avand avantajele sale:
- Distributia tip stea – permite apa sa ajunga mult mai rapid la fiecare calorifer in parte;
- Distributia tip inel – este cel mai des intalnita, insa presupune ca apa sa urmeze un circuit prestabilit. Acest lucru se traduce prin faptul ca ultimul califer din distributie va fi si ultimul incalzit.
In cazul sistemelor traditionale care nu au distribuitor, primul calorifer este singurul care se incalzeste 100%. Procesul se realizeaza in secvente, trecand de la un calorifer la altul, acesta fiind si motivul pentru care ultimul este de obicei cel mai rece.
Mergand pe aceasta strategie, este de asteptat ca una dintre camere sa se incalzeaza mai incet. In anumite situatii, insa, ne putem trezi cu o incapere rece, pentru ca procesul de incalzire nu a ajuns si acolo. O solutie pretabila in acest caz, regasita pe nenumarate forumuri de profil, este sa echilibrezi caloriferele. Cea pe care o recomanda specialistii si, implicit, noi, este sa folosesti un distribuitor colector pentru incalzirea in pardoseala. Poti gasi nenumarate modele la Mathaus, eMag si multe alte firme de profil, chiar daca multe dintre pareri sunt impartite.
Care sunt functiile unui distribuitor colector?
Pentru a putea incalzi in mod optim incaperile, distribuitorul indeplineste urmatoarele functii:
- Are grija ca parametrii de functionare pentru incalzirea prin pardoseala sa fie optimi;
- Dispune de posibilitatea de a fi conectat la un grup de pompare si amestec. Acesta, la randul lui, trebuie sa fie compatibil cu incalzirea prin pardoseala;
- Asigura distributia agentului termic primit de la centrala catre circuitele de incalzire, atat din pardoseala, cat si din calorifer;
- Asigura reglarea individuala per zona si circuit a puterii si temperaturii.
Ce trebuie sa stii despre montarea unui distribuitor colector pentru incalzirea in pardoseala?
Exista cateva recomandari bine stabilite cu privire la strategia de montare a distribuitorului pentru incalzirea in pardoseala, respectiv:
- Alegerea unui distribuitor colector complet echipat – are toate accesoriile de care ai nevoie si vine premontat, ceea ce face ca procesul de montare este foarte usor. Tot ce trebuie sa faci este sa il prinzi cu suportii de montaj pe perete si sa il conectezi la tevi;
- Montarea intr-o zona cat mai centrala a imobilului – va permite transmiterea, in mod optim si eficient, a caldurii. Exista posibilitatea ca acesta sa se incastreze fie in perete, fie in interiorul unei cutii de distribuitor realizata din metal sau plastic. Dupa caz, acesta poate fi pozitionat si in debara sau sub scara ;
- Montarea la minim 3 cm de pardoseala – este o cerinta imperios necesara, intrucat distribuitorul va trebui sa fie accesibil in activitatile de mentenanta si service;
- Tevile sa aiba o lungime cat mai mica – va ajuta la distribuirea rapida a caldurii;
- Echilibrarea distribuitorului – ulterior montarii, este necesar ca distribuitorul colector pentru incalzirea in pardoseala sa fie echilibrat. Acest aspect va ajuta debitmetrele, in asa fel incat debitul va avea o valoare optima in fiecare zona. Asa cum este de asteptat, si procesul de incalzire va fi optim in fiecare parte. Echilibrarea se face prin ajustarea fiecarui debitmetru, in functie de necesitatea de crestere sau de scadere a debitului.
Atunci cand utilizezi un distrbuitor colector pentru incalzirea in pardoseala, te bucuri de o incalzire optima in fiecare parte a locuintei. Alege ce e mai bun pentru tine si bucura-te de timpul petrecut in casa, in anotimpul rece.
Articol actualizat pe 03/10/2024
Lasă un răspuns