Obținerea materialelor pentru construcții reprezintă un proces dificil, dar nu neapărat imposibil. Sunt anumite utilaje de construcții care se folosesc în carierele de piatră sau pe șantiere, fără de care domeniul construcțiilor nu ar mai fi la fel.
Utilajul care are capacitatea de a transforma piatra extrasă din cariere în pietriș sau nisip se numește concasor de piatră. Este un utilaj greu, potrivit nu doar pentru sfărâmarea pietrei, ci și pentru alte materiale, precum granitul, cărămida sau marmura.
Cuprins articol
Tipuri de concasoare
Fiindcă tehnicile prin care se sparg rocile diferă, există mai multe tipuri de concasoare, după cum urmează:
Clasificate după construcție
După tipul de construcție, concasoarele pot fi:
- Cu impact. Sunt concasoarele mari, folosite de regulă în carierele de piatră. Sunt echipate cu ciocane, care sparg roca până la dimensiunea dorită. Sunt ideale pentru materialele dure, dar și pentru cele mai moi. Au o capacitate mare de producție, însă generează costuri destul de ridicate. Pot fi folosite atât pentru concasarea primară, cât și pentru cea secundară.
- Cu con. Acest tip de concasoare sunt potrivite pentru rocile dure, însă sunt destinate și pentru concasarea materialelor predimensionate. Generează produse finite mai mici, au costuri de operare acceptabile și productivitate sporită. Fiindcă nu pot mărunți orice tip de materiale, nu sunt recomandate pentru manipularea pietrei amestecate cu metalul.
- Cu fălci. Sunt concasoarele formate dintr-o placă fixă și una oscilantă (de aici și denumirea de „fălci”) care prind rocile între și le zdrobesc. Pietrele obținute sunt folosite adesea în fabricarea plăcilor de beton. Fiindcă nu au o tehnologie prea avansată și nu necesită cunoștințe avansate pentru utilizare, concasoarele cu fălci sunt cele mai populare. De asemenea, au costuri de funcționare reduse și sunt potrivite pentru materiale abrazive și dure, precum granitul sau betonul.
Clasificare după mobilitate
- Concasoare mobile – potrivite pentru carierele mici de piatră și pentru șantierele de construcții unde este nevoie rapidă pentru concasare.
- Concasoare fixe – sunt folosite exclusiv în carierele de piatră mari.
Criterii de care să ții cont pentru un astfel de utilaj
Când intenționezi să achiziționezi utilaje de construcții trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, precum cantitatea de material măcinat pe parcursul unei zile, puterea motorului, costurile pe care utilajul le generează sau modul de utilizare. Spre exemplu, dacă ai nevoie de concasor pentru a-l folosi pe șantier, atunci cel mobil reprezintă cea mai bună opțiune pentru tine. Dacă utilajul urmează a fi folosit în carierele de piatră, vei avea nevoie de unul fix, cu putere mare de rulaj, pentru a face față solicitărilor.
Alte utilaje de construcții
Fiindcă resursa umană nu poate acoperi fiecare necesitate, domeniul construcțiilor are nevoie în permanență de utilaje de lucru. Cu toate că alegerea acestora depinde de natura lucrărilor ce urmează a fi executate, sunt anumite utilaje de construcții care sunt de nelipsit de pe orice șantier. Acestea sunt folosite pentru transport, pentru a curăța sau restaura suprafețele, pentru demolare sau pentru săparea fundațiilor.
Iată câteva exemple de utilaje necesare pe șantiere:
- Mașini de sablat – sunt folosite pentru diferite aplicații, precum restaurarea, curățarea sau inscripționarea suprafețelor;
- Mașini de șlefuit și polisat plăci;
- Compresoare de aer;
- Mașini de tăiat;
- Generatoare de curent – recomandate pentru zonele în care nu există acces la sursele de curent;
- Betoniere profesionale – sunt disponibile în variate dimensiuni, potrivite atât șantierelor mai mici, cât și pentru cele mari;
- Buldo-excavatoare – sunt utilaje complexe, folosite pentru diverse sarcini: demolări, deplasări ale materialelor grele, etc;
- Macarele – sunt de maximă necesitate pentru construcția clădirilor înalte, pentru a ridica sau deplasa materialele grele;
- Motostivuitoare – ajută la transportarea materialelor grele din șantier pe distanțe mai scurte sau chiar la ridicarea lor pe înălțime redusă.
Lasă un răspuns