Iti poti imagina cum au trait stramosii nostri fara incalzire centrala? Cat de dificila era iarna cand numai o soba amarata avea grija de incalzirea intregii case? Din fericire, nu mai trebuie sa ne mai facem griji cu privire la astfel de preocupari, deoarece avem sisteme moderne de incalzire. Printre acestea se regaseste centrala termica care a devenit parte integranta a locuintei, iar acolo unde nu se poate folosi o centrala termica, ne putem baza pe un boiler electric pentru incalzirea apei. Hai sa vedem, in continuare, cum alegem cea mai buna centrala termica.
Centrala termica este inima sistemului de incalzire, rolul acesteia fiind de a genera apa calda in retea (prin tevi si calorifere). In multe cazuri, aparatul produce apa calda menajera in paralel. Caldura este transmisa sistemului prin intermediul apei sau a unui fluid de transfer de caldura. Arderea se efectueaza folosind un combustibil ecologic sau fosil de tip combustibil, gaz, lemn, peleti, granule etc. Incalzirea este garantata de o crestere treptata a caldurii, deoarece apa sau fluidele curg in circuitul de incalzire. Mai specific, productia de apa calda menajera este instantanee sau prin privilegierea acumularii intr-un vas de expansiune.
Centrala termica este o necesitate. Achizitia sa este precedata de decizii dificile. Trebuie sa te gandesti la mai multe lucruri importante cum ar fi tipul de combustibil ars, iesirea, tipul de centrala si multe altele.
Cuprins articol
Cea mai buna centrala termica – Top 8, conform Practik.ro:
1. Pareri Centrala Ariston Cares Premium 24 EU
- Sistem de diagnosticare automat cu coduri de eroare;
- Sistem de protectie impotriva inghetarii;
- Ultima tehnologie de condensare, economii maxime de energie;
- Ecran cu cristale lichide;
- Filtre incorporate in circuitele de incalzire si apa calda pentru a proteja centrala de impuritatile din apa;
- Functioneaza cu o presiune scazuta a gazului de intrare, rezistenta la caderi de tensiune si temperaturi scazute din exterior (pana la -52˚C);
- Comutatorul de presiune asigura un control suplimentar al presiunii agentului de racire.
Centrala termica murala Ariston Cares Premium 24 EU este utila pentru incalzirea si organizarea alimentarii cu apa calda in apartamente, case si chiar in mici ateliere. Echipamentul are o capacitate termica maxima suficienta de 24 kW si poate incalzi incaperi de pana la 180 m². Astazi, centrala termica Cares Premium de la Ariston este una dintre cele mai populare sisteme de incalzire din aceasta clasa. Motivul nu este reprezentat numai de parametrii tehnici impresionanti, ci si datorita unui aspect elegant, precum si dimensiunile mici ale acestui model. Nu vei avea nevoie de prea mult spatiu pentru a instala aceasta centrala.
Unul dintre principalele avantaje este controlul strict al randamentului produselor de combustie. Deci, acest model asigura indepartarea fortata a substantelor inflamabile. Este, de asemenea, de remarcat faptul ca eficienta medie a echipamentului de incalzire este de 91%, fiind astfel o investitie cu adevarat profitabila.
Centralele termice de la Ariston se disting printr-o gama larga de functii de protectie, care garanteaza o siguranta maxima in functionarea si stabilitatea dispozitivului. In special, in plus fata de protectia impotriva inghetarii si supraincalzirii, proiectarea sigura, ofera de asemenea, protectie impotriva perturbarilor in circulatia lichidului de racire, ceea ce previne supraincalzirea componentelor individuale. Acest lucru va salva echipamentul de daune, iar pe tine de la cheltuieli inutile pentru service. Toate informatiile despre starea de functionare a aparatului sunt afisate pe panoul frontal al centralei.
Dupa cum se stie, calitatea performantei sale, precum si materialele selectate afecteaza fiabilitatea si durabilitatea echipamentului. Astfel, schimbatorul de caldura primar al centralei este fabricat din aluminiu cu un strat protector special de protectie. Si pentru schimbatorul de caldura secundar, producatorul a ales otelul inoxidabil, care este renumit pentru rezistenta sa ridicata la procesele de coroziune si oxidare.
2. Pareri Centrala Bosch Condens 3000 W
- Are un arzator din otel inoxidabil, care functioneaza cu gaz lichefiat;
- Pompa de circulatie cu trei viteze este integrata in centrala;
- Are incorporata o valva de gaz modulara;
- Are un sistem de auto-test cu functii avansate;
- Are protectie impotriva inghetului;
- Are un “mod de vara” de functionare (sistem doar pentru incalzirea apei calde).
Bosch Condens 3000 W este o centrala pe gaz cu o camera de ardere inchisa, utilizata pentru incalzire si apa calda in spatii rezidentiale. Astfel, centrala este potrivita pentru locuinte sau birouri. Corpul modelului este realizat intr-un design traditional si placut, astfel incat acesta se va potrivi armonios in interiorul bucatariei sau baii tale.
La elaborarea acestui dispozitiv, au fost luate in considerare posibile intreruperi in functionarea comunicatiilor din locuinte. De aceea, centrala Condens 3000 W de la Bosch nu se teme de scaderile de presiune ale gazelor si de tensiunile bruste in reteaua electrica. Deci, va functiona stabil in orice conditii neprevazute.
In acelasi timp, echipamentul functioneaza destul de linistit si consuma o cantitate moderata de energie electrica. Nivelul de zgomot este de 36 dB, asemanator cu zgomotul produs de un aparat de aer conditionat sau, de exemplu, de un frigider. Si pentru un consum redus de energie electrica, exista un ventilator incorporat, care schimba automat viteza de rotatie, in functie de conditiile din jur.
Avantajul principal al centralei termice Bosch Condens 3000 W este capacitatea de a personaliza functionarea acestuia in doua moduri (Comfort si Eco). In primul mod, microprocesorul mentine un nivel constant al temperaturii in arzator, reducand astfel perioada de asteptare pentru selectarea apei calde. In cel de-al doilea mod, procesul de incalzire are loc numai in timpul extragerii apei, ceea ce reduce consumul de combustibil.
O alta caracteristica a acestei centrale este un schimbator de caldura cu placi, proiectat de firma de dezvoltare a companiei Bosch, care asigura o incalzire rapida a apei in sistem intr-o maniera de curgere. Deci, poti sa faci o baie sau un dus confortabil, la doar cateva minute dupa ce ai pornit echipamentul.
In cele din urma, merita notat controlul intuitiv al dispozitivului. Pe partea frontala a carcasei exista un afisaj LCD usor de citit, care indica parametrii de functionare.
3. Pareri Centrala termica Motan Sigma 24
- Eficienta ridicata (pana la 93%);
- Control independent al temperaturii in ambele circuite;
- Consum redus de gaz;
- Pretul acceptabil;
- Gestionare simpla si convenabila.
Daca doresti o centrala termica potrivita atat pentru incalzirea locuintei cat si a apei calde menajere, dar bugetul tau este destul de limitat, modelul Sigma 24 de la Motan va fi cea mai buna solutie. Cu un cost relativ scazut, este recomandata pentru incaperi de pana la 200 m². De asemenea, dimensiunile compacte ale dispozitivului sunt de 30,6 x 70 x 43,6 cm, care, combinate cu forma dreptunghiulara a carcasei, fac posibila amplasarea acesteia chiar si intr-o bucatarie mica, unde spatiul este strict limitat.
Sistemul de aprindere este electronic, cu aprindere automata. Managementul este simplu si bine gandit din punct de vedere al securitatii. In cazul in care apar probleme, alimentarea cu combustibil se va opri automat. Sunt prevazute, de asemenea, sisteme anti-inghet si anti-supraincalzire.
Daca vorbim despre randamentul maxim de incalzire, acesta este de 93%, care este considerat un indicator foarte bun, in special in ceea ce priveste puterea nominala maxima de incalzire care este de 24 kW. Centrala are un schimbator de caldura din fonta sectionala, care rezista la temperaturi ridicate, nu este susceptibila la coroziune, este rezistenta la condens. Un alt avantaj al unui astfel de schimbator de caldura este faptul ca, datorita carcasei sectionate pliabile, acesta poate fi reparata. Desigur, nu ar trebui sa incerci sa inlocuiesti sectiunea de unul singur, deoarece exista persoane specializate.
Constructia de inalta tehnologie permite ca puterea centralei sa fie controlata foarte bine si asigura arderea completa a combustibilului cu o emisie minima de substante nocive. Panoul frontal are o unitate de monitorizare si control constand dintr-un afisaj cu cristale lichide si butoane functionale. Acest lucru iti permite sa monitorizezi continuu parametrii principali. Capacitatile software-ului incorporat cu o lista extinsa de coduri iti permit sa optimizezi setarile centralei.
4. Pareri Centrala Ariston Alteas One Net 35
- Economisire cu 30% a energiei;
- Functia „auto” si capacitatea de conectare a dispozitivelor de termoreglare asigura un consum redus de combustibil datorita variatiei automate a puterii pentru a mentine cu precizie temperatura dorita a camerei;
- Panou de control mare, cu afisaj si iluminare din spate, pe care sunt afisati toti parametrii de functionare;
- Eficienta ridicata de pana la 93,6%;
- Design premium italian;
- Controlul calitatii in fiecare etapa a productiei.
Ariston Alteas One Net 35 este o centrala termica pe gaze naturale, apartinand seriei emblematice a produselor de generatie noua. Functionarea acesteia nu va fi afectata de o intrerupere a alimentarii cu caldura, deoarece acest model este un echipament care nu este volatil. Managementul a devenit si mai convenabil datorita modulului WI-FI incorporat, cu ajutorul caruia poti controla functionarea sau sa ajustezi parametrii acesteia. Alteas One 35 este compatibila cu aplicatia Ariston Net, care completeaza si extinde posibilitatile de comanda ale centralei. Aplicatia Ariston Net iti permite sa controlezi de la distanta dispozitivul de incalzire. Aplicatia este conceputa pentru a economisi energia electrica, in timp ce produsul nu este utilizat, precum si pentru a monitoriza starea acestui model. Toate acestea se pot face usor de pe computerul personal, smartphone sau tableta. Aplicatia Ariston Net ajuta la mentinerea controlului consumului de gaze, oferind economii maxime. In timp real, aceasta te avertizeaza asupra potentialelor probleme aparute.
Pompa de modulare permite nu numai o functionare mai eficienta, dar si mai economica a echipamentului. Aceasta controleaza echilibrul intre puterea de iesire si debitul de apa. In comparatie cu costul unei centrale cu o pompa de tip obisnuit, se obtin economii de energie de 30%. Aceasta solutie creste eficienta centralei termice si reduce consumul de gaz prin adaptarea la sistemul de incalzire.
Senzorii suplimentari de temperatura instalati in interior si in exterior, in modul Auto, ajuta aparatul sa regleze puterea si modul de temperatura in circuitul de incalzire. Un raspuns rapid la schimbarile de temperatura in afara ferestrei permite nu numai economisirea de energie, ci si atingerea unei temperaturi confortabile in camera cat mai repede posibil. Consumul redus de gaz are loc in mod automat, reactionand la schimbarile in puterea centralei, ceea ce duce si la o scadere a uzurii elementelor acesteia si la o crestere a duratei de viata. Centrala termica Alteas One 35 functioneaza excelent cu o presiune redusa a gazului si la temperaturi exterioare negative de pana la -52˚С.
Ramane sa adaugam ca procesul de productie implica utilizarea de componente europene de o calitate exceptionala. Calitatea italiana este insotita de controlul fiecarei etape de productie.
5. Pareri Centrala termica Motan MKDens 25
- Eficienta ridicata, de pana la 105%;
- Consum redus de gaz;
- Camera de combustie inchisa;
- Posibilitatea instalarii in spatii rezidentiale;
- Schimbatoare de caldura separate;
- Control intuitiv;
- Abilitatea de a lucra pe gaz lichefiat.
MKDens 25 de la Motan este ideala pentru incalzirea unei locuinte. Particularitatea modelului este ca are cel mai mic consum de gaze. Eficienta este de 105 %, ceea ce ofera deja o idee despre rentabilitatea acestui echipament. Aparatul are o modulare inovatoare, care ii ofera posibilitatea de a efectua masuratori profunde de putere. Combustibilul utilizat este gazul natural si gazul lichefiat. Acesta va asigura o incalzire eficienta a spatiului cu un consum minim de gaze si fara probleme in functionare. Pentru un control mai convenabil al temperaturii, termostatele de camera si modulele de comanda programabile pot fi conectate la acesta.
Gestionarea are loc prin intermediul unui afisaj electronic. Controlul este simplu, este suficient sa setezi temperatura in ambele circuite, iar centrala va face restul, controland functionarea arzatorului. Performanta circuitului de preparare a apei calde menajere la acest model este de 12 l / min cu un suport precis al temperaturii in intervalul 35 – 60 grade. Gradul ridicat de protectie include autodiagnosticul, protectia impotriva blocarii pompelor, prevenirea inghetului, protectia impotriva blocarii valvei cu trei cai si alte puncte importante. Silentios fiind, este potrivita pentru instalarea in apropierea spatiilor de dormit. Aceasta poate fi utilizata pentru incalzirea si alimentarea cu apa calda a cladirilor rezidentiale, apartamente, diverse spatii comerciale cu o suprafata de pana la 240 m² fara un sistem de cosuri echipat.
Baza acestui model este reprezentata de schimbatoare de caldura separate de inalta calitate. Schimbatorul primar de caldura este fabricat din cupru rezistent la coroziune. Cel de-al doilea schimbator pentru tipul circuitului de apa calda, este fabricat din otel inoxidabil. Camera de combustie este de tip inchis, un cos coaxial este utilizat pentru a aspira aerul si a elimina produsele de ardere.
Centrala termica este complet pregatita pentru conectare si functionare. Are un rezervor de expansiune de 7 litri si o pompa de circulatie silentioasa cu protectie impotriva blocarii. Pentru a lucra in sezonul rece, este pus in aplicare un mod de a impiedica inghetarea.
6. Pareri Centrala Ferroli Bluehelix Alpha 24 C
- Unitate de control multifunctionala
- Centrala are un vas de expansiune de 8 litri.
- Arzator din otel inoxidabil AISI 316L cu gaz pre-amestecat si aer
- În caz de spațiu limitat pentru sistemul de evacuare a fumului, pot fi utilizate coșuri de fum cu diametrul de 50 mm
- Posibilitatea producerii ACM in combinatie cu un sistem de colectare solara.
- Putere 23 kWt
- Greutate 27 kg
- Suprafata incalzita 240 m²
- Tipul cazanului Gaz montat pe perete
- Numărul de circuite – dublu circuit
- Tip camera de ardere închis
BlueHelix ALPHA 24 C este o centrala pe gaz în condensare, care vine montata pe perete. Are un schimbător de căldură din oțel inoxidabil și arzător premix pentru producerea de apă caldă menajeră. Se caracterizează prin performanță ridicată și nivel scăzut de emisii nocive, funcționează atât pe gaz natural, cât și pe gaz lichefiat. Este echipata cu sistem de control cu microprocesor. Modelul de centrala murala in condensare Ferroli Bluehelix Alpha 24 C are o cameră de ardere etanșă și este potrivita pentru instalare în interior sau în exterior într-o zonă parțial protejată la temperaturi ambientale de până la -5 grade C.
Dispune de un schimbător de căldură unic realizat din țeavă din oțel inoxidabil cu pereți groși, trasă solidă, fără îmbinări și suduri. Secțiunea mare de curgere asigură durabilitate și spălare ușoară, eficiență ridicată chiar și pe sistemele de încălzire mai vechi.
MC2 „Multi Combustion Control” este un control pe mai multe niveluri al procesului de ardere. Tehnologia adaptivă la gaz oferă controlul procesului de ardere pe o gamă largă de modulații de putere. Automatizarea controlează curentul de ionizare a flăcării, pentru a asigura arderea perfectă în funcție de schimbările de densitate a aerului, calitatea gazului și presiunea. Astfel, permite centralei să se adapteze în cazul modificărilor condițiilor exterioare (fluctuații sau modificări ale presiunii gazului, modificări referitoare la sistemul de evacuare a fumului sau a aerului).
MLR „Methane LPG Ready” are capacitatea de a opera centrala atât cu metan, cât și cu gaz lichefiat, fără a utiliza kituri suplimentare de conversie a gazului.
Centrala folosește o pompă de circulație modulantă puternică, de înaltă eficiență, cu un consum redus de energie (ErP Clasa A). Gama de modulație a arzătorului principal ajunge la 1:6 pentru modelele 24 C și 28 C. Performanță excelentă la apă caldă cu schimbător de căldură cu plăci ACM (24 kW).
Centrala acceptă protocolul OpenTherm. Acest lucru face posibilă menținerea unei temperaturi constante a camerei, folosind controlerul de cameră ROMEO (opțiune) și telecomanda CONNECT (opțiune).
Ai posibilitatea de a controla centrala prin Wi-Fi, prin aplicația din telefon pentru iOS și Android sau folosind telecomanda wireless CONNECT (opțiune).
Funcție de control încorporată în funcție de vreme la conectarea unui senzor de temperatură exterioară (opțional).
7. Pareri Centrala Ariston Genus One 24 EU
- Ecran LCD;
- Functia AUTO – reglare automata in functie de vreme;
- Functia CONFORT – apa calda este furnizata aproape instantaneu;
- Suprafata incalzita 240 mp
- Putere nominala 24,4 kW
- Eficienta, % 109
- Tip de instalare Montat pe perete
- Clasa de protectie IPX5D
Centrala murala in condensare Ariston Genus One 24 este un dispozitiv de incalzire echipat cu un schimbator de caldura primar din otel inoxidabil si conceput pentru a organiza alimentarea cu apa calda, precum si pentru incalzirea caselor private, cabanelor, casutelor de vara si caselor de tara de pana la 240 mp.
Centrala murala in condensare Ariston Genus One 24 se caracterizeaza prin eficienta energetica ridicata, este ecologica si are dimensiuni compacte. Se remarca prin control convenabil si de inalta tehnologie.
Camera de ardere inchisa a centralei cu condensare pe gaz Ariston Genus One 24 implica prezenta unui ventilator care efectueaza admisia fortata a aerului, precum si indepartarea produselor de ardere pe strada sau un cos de fum colectiv. Noul schimbator de caldura este patentat XtraTechTM si este dezvoltat de specialistii Ariston. Are o modulatie profunda a puterii 1:10, iar trecerea pe gaz lichefiat se face fara accesorii suplimentare. Singurul protocol de comunicare este BusBridgeBet. De asemenea, se adapteaza automat la parametrii gazului.
Are acoperire suplimentara de izolare fonica a suprafetei interioare a panourilor centralei. Are o suprafata interna crescuta a sectiunii transversale a tuburilor schimbatoarelor de caldura cu 142% fata de seria anterioara. Face parte din clasa de eficienta energetica A+.
8. Pareri Vaillant VUW Pure 28 kw
- Control automat al raportului gaz-aer
- Gama de performanta reglabila pentru incalzire si apa calda. Posibilitate de setare la putere partiala pentru incalzire si incalzire ACM.
- Abilitatea de a conecta automatizarea pentru control de la distanta de la un telefon sau computer;
- Economii de gaz de peste 15% comparativ cu centralele standard turbo;
- Arzator cu gaz modulator cu gama de putere de la 35 la 100%;
- Schimbator de caldura durabil din otel inoxidabil;
- Bus de comunicatie eBus incorporat;
- Sistemul „Hot start”, care va furniza apa incalzita in 3 secunde de la pornirea centralei;
- Presiunea maxima de functionare in circuitul de incalzire este de 3 bari, in circuitul ACM pana la 10 bar;
- Posibilitate de control de la distanta a centralei folosind regulatoare suplimentare;
- Durata de viata estimata a centralei este de 15 ani.
Centrala termica Vaillant VUW 286/7-2 eco tec Pure 28 kw este cea mai moderna si avansata solutie tehnologica in gama centralelor de incalzire pe gaz. Tehnologia de condensare se bazeaza pe utilizarea energiei din produsele de ardere. Functioneaza la fel ca fierberea apei intr-un recipient cu capac pus, care datorita energiei aburului, lichidul fierbe mai repede. La fel si cu incalzirea. Intr-o centrala in condensare, gazele de ardere intra in schimbatorul de caldura, unde se condenseaza, iar caldura de condensare este folosita pentru a incalzi apa din conducte. Astfel, centrala in condensare reduce costurile de incalzire cu 10-15% fata de centralele traditionale pe gaz.
Vaillant VUW 286/7-2 eco tec Pure 28 kw este o centrala de perete cu condensare pe gaz cu dublu circuit, cu preparare integrata a apei calde. Centrala din seria ecoTEC pure VUW este prezentata cu capacitatea de 28 kW. Este o solutie bugetara la cheie pentru incalzire si preparare a apei calde in case mici si fara a fi nevoie de alimentarea simultana cu apa calda la mai multe puncte de distributie. Aproape ca nu are nevoie de echipamente suplimentare. Dimensiunile mici o fac sa fie plasata in bucatarie, in spatele fatadei mobilierului. Are functia de mentinere a unei temperaturi constante a apei calde, functia „pornire la cald” – apa calda dupa 5 secunde.
Ce este o centrala termica?
Centrala termica este considerata un dispozitiv generator de caldura, precum si unul care permite eliberarea caldurii prin arderea combustibilului. Toate dispozitivele curente sunt realizate in acelasi design: corpul metalic sau de fonta, avand un schimbator de caldura din interior. Suportul de caldura (apa, ulei, mercur, aer sau vapori de apa), incalzit cu ajutorul unui schimbator de caldura, intra in dispozitivele de incalzire. Acesta este modul in care caldura este eliberata in camera sau apa este incalzita.
Cea mai buna centrala termica – Tipurile de centrale termice in functie de combustibilul folosit
Combustibilul este cel mai important parametru de luat in considerare. Fiecare tip de combustibil are avantaje dar si dezavantaje. Principala conditie este disponibilitatea unui anumit tip de combustibil in zona ta, cum ar fi, de exemplu o conexiune la gaze. Pe piata interna vei gasi in principal centrale care ard trei tipuri de combustibil:
- Combustibili solizi;
- Gaz;
- Electricitate.
In afara de acestea, exista si modele pentru pacura sau solare, insa nu se folosesc prea frecvent.
Centrale pe combustibili solizi
Daca alegi cea mai buna centrala termica pe baza de combustibil solid, trebuie sa stii ca este cel mai ieftin mod de incalzire a locuintei si a apei calde. In ceea ce priveste costurile de operare, acesta este un castigator de neegalat, mai ales daca ai acces la lemnul propriu din padure. Insa, banii economisiti pentru incalzire vor fi reflectati proportional in munca fizica si in timpul pretios.
Cu combustibili solizi, nu trebuie sa alegi doar lemn, dar, de asemenea si alte produse alternative:
- Carbune;
- Peleti din lemn.
Exista mai multe tipuri de centrale pe combustibil solid cu eficienta diferita. In prezent, pe piata sunt lansate doar doua tipuri, care sunt alimentate cu combustibili solizi folosind tehnologii diferite. Este vorba despre:
- Centrale termice cu gazeificare pe combustibil solid;
- Centrale termice automate pe combustibil solid.
Centrale pe gaz
Gazul reprezinta calea mijlocie in ceea ce priveste costurile de functionare. Motivul pentru incalzirea cu gaz este destul de simpla. Incalzirea are loc fara prea multa munca si efort. Apasa cateva butoane de comanda de pe termostat pentru a te incalzi in cel mai scurt timp. Ia in considerare cel putin de doua ori costul incalzirii cu ajutorul combustibililor solizi, dar acest lucru nu este valabil in cazul unei centrale de condensare cu gaz. Printre altele, gazul are o utilizare mai larga, deoarece va fi folosit nu numai pentru incalzire si apa calda, ci si pentru gatit.
Alimentarea cu gaz este cel mai adesea rezolvata in doua moduri:
- Conectarea locuintei la gaz;
- Butelie, care trebuie sa fie alimentata in mod regulat.
Pana de curand, se puteau intalni in mod obisnuit doua tipuri de centrale pe gaz: conventionale si pe condensare. Primul tip nu se mai prea foloseste datorita inaspririi standardelor de emisie. Ele sunt inlocuite cu centrale termice cu condensare, mai eficiente si mai ecologice.
Eficienta centralelor cu condensare depaseste cu 10-15% centralele conventionale pe gaz. Modelele conventionale au o putere de aproximativ 90% iar cele cu condensare peste 100%. Acestea sunt foarte bune pentru incalzirea in pardoseala, dar pot si ele incalzi apa la o temperatura mai mare. Centralele cu condensare consuma cu pana la 30% mai putin gaz si emisiile sunt cu pana la 70% mai mici decat cele conventionale.
Centrale electrice
In general, electricitatea aduce cel mai mare confort de incalzire. Sursa de energie omniprezenta ofera locuintei un confort maxim in ceea ce priveste incalzirea. Din pacate, aceasta este cea mai scumpa varianta a celor trei combustibili. Este adesea folosita ca sursa suplimentara de caldura. In cazul incalzirii cu energie electrica, poti obtine un tarif scazut de la distribuitor si anume electricitate mai ieftina.
Avantajele centralelor electrice sunt reprezentate de usurinta in functionare, zgomot infim si cerinte reduse de spatiu. Un aspect pozitiv este si faptul ca nu trebuie sa te ocupi de evacuarea gazelor de ardere. Adesea, aceste modele fac parte din sistemele locuintelor inteligente.
Cea mai buna centrala termica – Caracteristici de urmarit
Am pregatit pentru tine si un video, in care ti-am explicat cum alegi cea mai buna centrala termica, ce caracteristici sa urmaresti, dar si alte 3 recomandari foarte bune. Uite aici video-ul.
Eficienta
Obtinerea de cat mai multa caldura din combustibilul utilizat este cu siguranta scopul tuturor proprietarilor. Pe langa economisirea banilor, consumul redus afecteaza, de asemenea, pozitiv mediul. Eficienta ar trebui sa fie unul dintre cei mai importanti parametrii pe care trebuie sa te concentrezi atunci cand alegi o centrala.
Tipurile individuale de centrale au eficienta diferita, in functie de combustibilul ars:
- Centrale pe gaz cu condensare: 95 pana la 109%
- Centrale cu combustibil solid: 89 pana la 97%
- Centrale electrice: 35-99%
S-ar putea sa te fi lovit de o valoare peste 100% pentru centralele termice pe gaz cu condensare, aceasta nu este o eroare. Datorita tehnologiei lor, aceste modele fac posibila utilizarea eficienta a caldurii reziduale care este eliberata in atmosfera prin vapori de apa.
Eticheta energetica
La fel ca aparatele electrice pentru uz casnic, centralele termice fac obiectul unui regulament al Comisiei Europene care impune obligatia de a emite etichete energetice pentru sursele de caldura si sistemele de incalzire a apei calde. Acestea sunt concepute pentru a afisa in mod clar parametrii principali ai dispozitivului, astfel incat modelele individuale sa poata fi usor comparate unele cu altele. Comparativ cu aparatele electrice conventionale, acestea nu sunt numai valori ale consumului de energie electrica, ci si ale combustibilului. Cu unele exceptii, toate centralele au nevoie de energie electrica, deoarece procesele lor sunt controlate de electronica. Asadar, nu uita ca centrala trebuie sa fie amplasata langa o priza electrica.
Clasa de eficienta energetica sezoniera
Acesta este raportul dintre cererea de caldura in sezonul de incalzire si consumul anual de energie pentru a satisface cererea de caldura. Pentru a fi vandut, echipamentul trebuie sa respecte o eficienta energetica sezoniera de cel putin 86%, in conformitate cu reglementarile UE. Eficienta este data pe o scara de la A +++ la G.
Clasa de eficienta energetica a incalzirii apei
Aceasta cantitate reprezinta raportul dintre energia utila din apa si energia necesara pentru producerea acesteia. Valoarea este data pe o scara de la A la G. Majoritatea centralelor moderne se incadreaza in clasa A. Aceasta cantitate este indicata numai pe eticheta de modele care incalzesc apa intr-un rezervor de curgere sau de stocare interna.
Puterea nominala a caldurii generata de o centrala termica
Aceasta corespunde puterii maxime pe durata procesului de incalzire. Cerintele privind performanta variaza considerabil.
Zgomotul
Zgomotul sau puterea acustica sunt furnizate pentru centralele electrice si cele pe gaze. Centralele cu combustibil solid nu au aceasta parte pe eticheta.
Puterea si volumul
Randamentul sau puterea centralei este un alt parametru fundamental. Dar valorile sale sunt foarte individuale. Fiecare locuinta necesita un model diferit, care ar incalzi in mod optim toate incaperile. Daca puterea este selectata incorect, acesta poate fi fie subdimensionata, fie supradimensionata.
Putini ar fi multumiti de o centrala care nu incalzeste complet locuinta sau in acelasi timp nu incalzeste apa la temperatura necesara. Dimpotriva, nu este recomandabil nici prea multa putere.
O persoana calificata trebuie sa determine performanta ideala inainte de achizitionarea finala a centralei. Produsul selectat este influentat de mai multi factori, care includ in primul rand suprafata totala incalzita, luand in considerare izolatia si izolarea partilor individuale ale locuintei. Valoarea tinta este de asemenea influentata de faptul daca vei folosi centrala doar pentru a incalzi locuinta sau si pentru a incalzi si apa. Poti utiliza in continuare formula generala pentru a calcula performanta aproximativa optima.
Este important sa se calculeze volumul total al suprafetelor pe care cea mai buna centrala termica le va incalzi. Iata cum poti ajunge acolo:
- Latimea x lungimea x inaltimea camerei = volumul camerei.
- Suma volumelor tuturor camerelor = volumul total care trebuie incalzit.
Imparte aceasta cifra la 20 pentru a calcula puterea necesara, cu conditia ca locuinta sa nu fie izolata deloc.
Cea mai buna centrala termica – Branduri importante
Probabil ca ai ghicit ca cea mai buna centrala termica nu trebuie cumparata din piata de vechituri. Fiabilitatea absoluta si asamblarea perfecta reprezinta baza pentru protejarea locuintei si a sanatatii, in ciuda caracteristicilor avansate de siguranta. Daca oferi sansa unor producatori mai putin cunoscuti pentru electronica, imbracaminte si orice altceva, care uneori te pot surprinde, nu face compromisuri in cazul centralelor. Numai cu un echipament ale companiilor verificate vei fi siguri ca totul va functiona asa cum trebuie. Astfel de companii includ, de exemplu Vaillant, Bosh, Viesmann, Ariston sau Motan. Calitatea si functionalitatea produselor lor sunt declarate de certificatele corespunzatoare.
Cea mai buna centrala termica – Concluzii
Dupa cum poti vedea, alegerea centralei termice trebuie tratata in mod responsabil. Este mai bine sa nu te bazezi pe sansa, ci sa te adresezi tehnicienilor profesionisti din domeniu. Acestia te vor ajuta sa calculezi corect puterea si sa iti indice ce modele sunt potrivite pentru incalzirea locuintei tale.
Pentru a te ajuta sa faci alegeri bune si in alte privinte, daca esti interesat, am facut articole separate despre cum alegi cel mai bun umidificator si despre cum alegi cel mai bun dezumidificator. Cu siguranta, sfaturile noastre te vor indruma sa faci cea mai buna alegere.
Articol actualizat pe 30/10/2024
Alexandru Oprea a zis
Am stat și am analizat ceva timp oferta de centrale termice în condensare. Cele clasice aproape că au dispărut așa că am fost cumva obligat să merg pe condensare. Cel mai bun raportat calitate-preț mi s-a părut că l-am găsit la Ariston. Majoritatea aropriaților au ales Ariston și nu au avut probleme.
Stanescu Viorica a zis
Buna seara!
Trebuie sa achizitionez o centrala termica si stiu ce model/marca imi trebuie.
Problema mare este cum aleg firma cu care sa efectuez instalarea si punerea in functiune?
Care ar fi crireiile de selectie???
Cu multumiri,
Viorica Stanescu