Tipuri de profile de trecere – Care este rolul lor?
Profilele de trecere sunt folosite in domeniul constructiilor, mai exact in cadrul amenajarilor interioare, dar si in exterior, facand parte din categoria finisajelor. Pot fi cu diferenta de nivel sau fara, insa aceasta nu este singura modalitate de a diferentia profilele de trecere. Pentru o mai buna intelegere a diverselor tipuri de profile de trecere si rolul acestora, am apelat la specialistii Econstrukt, care au experienta indelungata pe piata materialelor auxiliare pentru amenajari, constructii si renovari.
Cunoscute si sub numele de profile de pardoseala, treceri sau praguri, profilele de trecere se monteaza la imbinarile dintre diverse tipuri de pardoseli, precum gresie, parchet, mocheta, linoleum si altele. Sunt facute din aluminiu si sunt utilizate atat pentru suprafete de acelasi tip, cat si pentru diverse combinatii ale suprafetelor, ca de exemplu gresie-parchet, mocheta-parchet, piatra naturala-linoleum etc. Totodata, exista profile de trecere care se folosesc pentru scari si profile sanitare, cu destinatie speciala.
Iata care sunt tipurile de profile de trecere utilizate cel mai adesea si care sunt caracteristicile fiecaruia in parte.
Profil treapta
Aspectul treptelor din interior sau exterior, indiferent de finisajul pe care il au, poate fi afectat de uzura, iar unul dintre modurile in care se poate evita acest lucru este utilizarea unui profil treapta. Rolul profilelor pentru trepte este, asadar, unul de protectie. Se monteaza pe marginile treptelor, protejandu-le de uzura si prevenind deteriorarea acestora. In general, un profil treapta are si rol antiderapant, fiind prevazut cu striatii pe suprafata sa sau cu o banda antiderapanta.
Totodata, pentru treptele acoperite cu parchet sau gresie poti alege un profil de treapta incorporabil, aceasta fiind o modalitate eleganta de a finisa placile, dar si de a proteja canturile (in cazul parchetului).
Profil diferenta de nivel
In cazul in care podeaua este acoperita cu doua finisaje diferite (de exemplu, parchet si gresie, mocheta si parchet, linoleum si gresie etc.), va exista o diferenta de nivel intre cele doua finisaje. Aceasta poate fi compensata cu ajutorul unui profil diferenta de nivel. Utilizand astfel de profile de trecere, aspectul intregii suprafete va fi unul mai placut si, in plus, se vor evita eventualele accidente, care pot fi cauzate de diferenta de nivel.
Ai de ales intre profil diferenta de nivel clasic sau varianta cu sistem de prindere cu suruburi ascunse. In cazul celei de-a doua variante, aspectul estetic este mult mai placut, neexistand suruburi vizibile.
Profil antiderapant
Scarile nu sunt singura aplicatie in care se pot folosi profilele antiderapante, acestea fiind potrivite inclusiv in cazul pardoselilor acoperite cu gresie, parchet sau alt tip de material, in situatii in care sunt necesare masuri suplimentare de protectie.
Profile pentru placi ceramice
Atunci cand sunt expuse la diferente de temperatura, placile ceramice isi modifica dimensiunea. Discutam despre variatii aparent insesizabile, dar care pot afecta suprafetele extinse acoperite cu placi ceramice, aparand crapaturi sau existand pericolul ca placile sa se desprinda. Cu ajutorul acestor profile pentru placi ceramice, care se monteaza intre rosturi, riscurile sunt eliminate. Rolul unui profil pentru gresie/ placi ceramice, numit si profil de dilatatie, este acela de a prelua si neutraliza fortele care pot actiona asupra suprafetei.
Profile sanitare
Spre deosebire de celelalte tipuri de profile de trecere, profilele sanitare sunt recomandate in medii in care este necesar sa se respecte conditii stricte de igiena: industria farmaceutica, bucatariile restaurantelor, camerele frigorifice, depozite pentru alimente etc. Acestea au caracteristici precum rezistenta la coroziune si la actiunea factorilor mecanici, sunt usor de curatat si nu favorizeaza raspandirea microbilor. Pentru a respecta normele in vigoare, este necesar ca profilele sanitare sa fie facute din PVC. Acestea se monteaza la imbinarile dintre pardoseala si perete, la colturi, dar si pentru a delimita diverse sectiuni din suprafata pardoselii.
Asadar, putem concluziona ca un profil de trecere are dublu rol: estetic, fiind varianta ideala de a finisa suprafetele si de a masca denivelarile, dar si practic, de protectie a suprafetei pe care este montat si de a impiedica alunecarea sau accidentele. In ceea ce priveste rolul estetic, este necesar sa stii ca profilele de trecere, indiferent de tip, sunt disponibile in mai multe finisaje. Din acest punct de vedere, specialistii recomanda sa faci o alegere in functie de finisajul suprafetelor pe care urmeaza sa fie montat profilul de trecere. Ai de ales intre variantele din aluminiu anodizat, disponibile in diverse culori metalice si profilele infoliate, al caror finisaj imita diverse nuante de lemn.
Data fiind diversitatea profilelor de trecere, in acest articol am prezentat doar produsele folosite in mod uzual. Daca esti in cautare de profile de trecere pentru proiectul tau de amenajare, iti recomandam sa consulti oferta variata Econstrukt, unde vei gasi numeroase tipuri de profile de trecere rezistente, la preturi foarte accesibile. In plus, echipa Econstrukt te poate ajuta cu sfaturi si informatii valoroase in vederea alegerii celui mai potrivit profil de trecere, care sa corespunda nevoilor proiectului tau si asteptarilor in materie de calitate.
Lasă un răspuns