Bolile si daunatorii provoaca leziuni grave trandafirilor si uneori duc la moartea lor. Prin urmare, lupta impotriva agentilor patogeni si a daunatorilor ar trebui sa primeasca o atentie exceptionala. Implementarea in timp util si corecta a tehnicilor agricole si a masurilor de protectie sta la baza protectiei preventive a plantelor. In acest articol, am incercat sa colectam informatii despre cele mai frecvente boli si daunatori ai trandafirilor si, bineinteles, masuri de combatere ale acestora.
Inainte de a incepe prevenirea culturilor de boli si daunatori, trebuie sa iti amintim despre sanatatea ta. Pentru a o conserva, ar trebui utilizate pesticide, respectand regulile de baza: foloseste aparate de respirat, manusi de cauciuc, utilizeaza medicamente numai in dozele prescrise. Dupa ce ai terminat tratamentul plantelor, spala-ti mainile si fata cu apa si sapun.
Cuprins articol
Daunatori ai trandafirilor de gradina
Cei mai periculosi daunatori sunt in timpul perioadei de crestere a trandafirilor(vezi un articol similar despre ingrijirea gerberei dar si pentru ingrijire aloe vera), cand mugurii, frunzele, lastarii si florile se dezvolta pe tufisuri, servind drept hrana pentru larve sau insecte adulte. In acest moment, plantele au nevoie in special de protectie.
Dintre daunatori care gauresc trandafirii, gandacii, omizile si larvele de Simfite sunt cele mai periculoase. Ele incalca integritatea organelor plantelor, incetinind cresterea si dezvoltarea tufisurilor, reducand inflorirea. Deteriorarea cauzata de acestea este dupa cum urmeaza:
- consumul dur sau perforat al pulpei, lasand venele intacte;
- consumul de frunze de pe margini;
- deteriorarea mugurilor si florilor din exterior;
- distrugerea staminelor si pistililor.
Organele bucale ale daunatorilor care sug seva trandafirilor sunt adaptate pentru a aspira alimentele lichide. Ei strapung tesuturile si aspira seva celulara, perturband procesele fiziologice. Din astfel de daune, frunzele se ingalbenesc, se indoaie, se usuca si se sting. Cei mai frecventi daunatori sunt reprezentati de capuse, afide, cicade (muste albe de trandafir). Daunatorii enumerati pot aparea atat pe teren deschis, cat si pe teren protejat.
Daunatori trandafiri de gradina – Afidele
Se aseaza pe tufele de trandafiri in colonii mari, situate pe partea inferioara a frunzelor, pe tulpinile lastarilor tineri, muguri si pedunculi. Larvele de afide sunt foarte mici, abia vizibile ochiului. Se transforma rapid in femele mari fara aripi, care dau nastere la aproximativ o suta de larve simultan, acestea din urma, la randul lor, in opt pana la zece zile sunt capabile sa dea urmasi noi.
Conform studiilor, generatia unei afide in timpul sezonului de crestere poate produce aproximativ doua milioane de urmasi. Pana la sfarsitul verii, apar forme inaripate de afide – masculi si femele. Depun oua fertilizate pe timpul iernii, din care apar noi colonii de afide la inceputul primaverii.
Din suptul sevei organelor tinere ale trandafirilor, insectele cresc si se inmultesc rapid. Tufisurile slabite nu se mai dezvolta cum trebuie, lastarii si frunzele se indoaie si se sfarama, iar mugurii nu se deschid sau dau flori urate. Trandafirii slabiti de afide nu tolereaza conditiile din timpul iernii.
Aparitia afidelor pe trandafiri poate fi judecata de activitatea crescuta a furnicilor care beau sucul dulce secretat de acestea. Furnicile protejeaza coloniile de afide si chiar organizeaza noi colonii, transferand femelele fondatoare in locuri care nu sunt inca locuite de daunatori. Buburuza mananca de bunavoie afide. O singura astfel de insecta poate manca pana la 270 de larve de afide pe zi.
Masuri de combatere a afidelor: se face tratament la inceputul primaverii, inainte ca mugurii sa se umfle de la contactul cu insecticide. Mai tarziu, se foloseste unul dintre urmatoarele insecticide: Actellic, Malathion, Dimetoat si altele.
Daunatori trandafiri de gradina – Cicada
Este raspandita si foarte daunatoare culturii. Frunzele se acopera cu mici puncte albe, devin ca marmura si isi pierd efectul decorativ. Deteriorarea severa a cicadelor duce la ingalbenirea prematura si caderea frunzelor. Toamna, femela depune oua la capetele lastarilor de trandafiri, iar primavara, larvele ies din oua (pot fi vazute pe partea inferioara a frunzelor). Acestea sunt larve albe, mici, inactive, care se hranesc cu seva frunzelor. Corpul cicadei este alb sau galben pal, alungit. Adultii sunt foarte mobili. La cea mai mica atingere, ei sar rapid si zboara intr-un alt loc. Doua sau trei generatii se dezvolta pe an.
Masuri de control impotriva cicadelor: controlul cel mai eficient este in timpul aparitiei in masa a larvelor. Se recomanda efectuarea a doua tratamente cu insecticide la intervale de 10-12 zile.
Daunatori trandafiri de gradina – Acarieni
Acarienii sunt printre cei mai periculosi daunatori ai trandafirilor, in special in sere, unde poate creste tot anul. Adultii au patru perechi de picioare, corpul lor este oval, lung de 0,3-0,5 mm, de culoare galben-verzuie, cu pete negre pe spate. Larvele sunt verzui, cu trei perechi de picioare. Ouale sunt mici, cu diametrul de pana la 1 mm, rotunde, transparente, situate sub o panza subtire. O femela depune pana la 180 de oua. Dupa cinci pana la sapte zile, larvele ies din oua. Intregul ciclu de dezvoltare al unui acarian este de 10-25 de zile. Un adult traieste 18-35 de zile.
Atat acarienii adulti, cat si larvele lor afecteaza frunzele trandafirilor din partea inferioara, provocand o incalcare accentuata a functiilor fiziologice si a metabolismului. Daunatorii sug seva din frunze, frunzele afectate se ingalbenesc, se acopera cu mici pete luminoase si cad prematur. Panzele de paianjen si excrementele secretate de daunatori polueaza frunzele, pe acestea din urma se pastreaza mult praf. Drept urmare, trandafirii isi pierd efectul decorativ.
Femelele hiberneaza, in principal sub resturi vegetale, in sere – sub bulgari de sol si in alte locuri izolate. Primavara, la o temperatura a aerului de 12-13 ° C, femelele depun oua transparente abia vizibile pe partea inferioara a frunzelor.
Masuri de combatere a acarienilor pe un trandafir: pulverizarea plantelor cu diverse acaricide. Dezvoltarea acarienilor este inhibata prin pulverizarea cu apa rece a suprafetei inferioare a frunzelor de 3-4 ori pe zi.
Daunatori trandafiri de gradina – Omizi
Omizile dauneaza foarte mult frunzelor si lastarilor tineri ai trandafirilor. Primele omizi apar la inceputul primaverii, deteriorand mugurii abia infloriti, apoi lastarii si frunzele tinere.
Masuri de combatere a omizilor: omizile sunt colectate manual si distruse sau se folosesc pesticide primavara.
Daunatori trandafiri de gradina – Gandacul paros
Gandacii parosi sunt de culoare verde-auriu deasupra, cu fire de par rare, de culoare rosu aramiu dedesupt. Lungimea corpului lor este de 15-20 mm. Gandacii apar din mai pana in august. Femelele depun oua in sol bogat in humus, in gunoi de grajd. La sfarsitul verii, larvele sunt pupate in sol, gandacii ies din ele, care hiberneaza acolo si zboara in vara urmatoare. Gandaci mananca petalele florilor de trandafir, staminele si pistilele.
Masuri de control: se colecteaza gandacii dimineata devreme cand stau nemiscati pe flori.
Boli ale trandafirilor de gradina
In conditii nefavorabile (lipsa de lumina, umiditate, nutritie minerala sau exces de ingrasaminte cu azot), trandafirii sufera. In acelasi timp, rezistenta plantelor la multe boli si daunatori este redusa. Uneori trandafirii sunt oprimati intr-o asemenea masura incat mor.
Boli trandafiri de gradina – Fainarea
Lastarii si frunzele tinere in crestere activa sunt mai des bolnavi. La umiditatea aerului sub 60% si o temperatura de 17-18 ° C, mucegaiul aproape nu se manifesta. Pe suprafata frunzelor, tulpinilor, mugurilor si spinilor, se formeaza un strat praf de culoare alba sau cenusie. Ca urmare a bolii, tesuturile sunt distruse si o serie de procese fiziologice la trandafiri sunt intrerupte, frunzele se onduleaza, sectiunile tinere de lastari mor prematur.
Masuri de combatere a fainarii pe un trandafir: taierea lastarilor afectati, colectarea si arderea frunzelor cazute. Toamna sau primavara devreme, dupa taierea lastarilor afectati si recoltarea frunzelor cazute, acestia sunt pulverizati cu solutii: 3% sulfat de fier cu 0,3% sulfat de potasiu sau 3% sulfat de cupru.
Boli trandafiri de gradina – Patarea neagra (Marssonina)
Aceasta este o boala fungica care se manifesta ca o pata negru-maro pe frunzele trandafirilor. De obicei, semnele bolii devin vizibile in a doua jumatate a verii. Pe frunze, petioli si stipule se formeaza pete radiante maro inchis de diferite dimensiuni. Cu infectie severa, intreaga frunza se intuneca, frunzele se usuca si cad.
Masuri de combatere a petarii negre: colectarea si arderea frunzelor bolnave, taierea si arderea lastarilor bolnavi, pulverizarea in timpul toamnei sau primavara devreme a trandafirilor si a solului inainte de spargerea mugurilor cu unul dintre preparatele permise.
Boli trandafiri de gradina – Rugina
Primavara, pe tulpini langa frunzele inflorite si gulerul radacinii apare o masa portocalie prafuita de spori. Vara, mici placute de sporulare galben portocalie sunt vizibile pe partea inferioara a frunzelor. Boala trandafirilor cu rugina este mai pronuntata in ani cu primaveri calde si umede. Drept urmare, functiile organelor vegetative sunt perturbate: transpiratia creste, fotosinteza scade, respiratia devine dificila si metabolismul este perturbat. Odata cu dezvoltarea ruginii, plantele sunt suprimate, frunzele se usuca, tulpinile, lastarii si florile sunt deformate.
Masuri de combatere a ruginii pe un trandafir: taierea lastarilor afectati, colectarea frunzelor si arderea lor, saparea solului, pulverizarea trandafirilor inainte de adapostire pentru iarna cu o solutie speciala.
Boli trandafiri de gradina – Cloroza
Se manifesta prin albirea sau ingalbenirea frunzelor. Principalele motive sunt lipsa de fier, mangan, zinc, magneziu, bor si alte elemente din sol. De exemplu, cu o lipsa de fier (de obicei pe soluri calcaroase), se dezvolta asa-numita forma calcaroasa de cloroza. In acest caz, culoarea clorotica se raspandeste aproape in toata frunza, cu exceptia venelor. In primul rand, trandafirii tineri sunt afectati. Daca boala progreseaza, venele mici devin, de asemenea, decolorate. Frunza devine aproape alba, cu o nuanta crem. Ulterior, tesuturile sale se sting, frunza cade.
Cu o lipsa de zinc, cloroza se raspandeste de-a lungul intregii margini a frunzei si a tesuturilor dintre venele laterale mari. De-a lungul venelor centrale si laterale, frunza isi pastreaza culoarea verde. La baza venelor, zonele verzi ale frunzei sunt mai late.
Cu o lipsa de magneziu, frunzele inferioare se ingalbenesc si se sting, venele raman verzi, marginile frunzelor se onduleaza. Deficitul de bor se manifesta prin culoarea deschisa a frunzelor tinere, acestea devin ingrosate si fragile. Partile tinere in crestere sunt bolnave, capetele lastarilor se sting. Chiar si cu un usor exces de alcali, frunzele trandafirilor incep sa clorozeze, mai ales la sfarsitul toamnei si iernii.
Masuri de control al clorozei trandafirilor: se determina cauza bolii ca urmare a analizei solului sau plantelor. Sarurile nutrientilor corespunzatori sunt adaugate in sol in doze prescrise.
Boli trandafiri de gradina – Mana
Mana este una dintre bolile periculoase ale trandafirilor. La inceputul bolii, pete maronii de uscare apar pe partea superioara a frunzelor si o inflorire cenusie, abia vizibila, a sporulatiei fungice pe partea inferioara. In timp, petele maronii devin maroniu-rosiatic, cele gri se ingalbenesc treptat, apoi devin maronii. Tesuturile afectate mor, frunzele cad. Boala se dezvolta in special puternic in anotimpurile ploioase si calde.
Masuri de combatere a manei trandafirilor: pentru a preveni boala odata cu aparitia zilelor fierbinti si ploioase, tufisurile sunt pulverizate cu fungicide.
De retinut!
Prevenirea bolilor este mai buna decat vindecarea lor mai tarziu, asa ca acorda atentie urmatoarelor reguli. In primul rand, trandafirii trebuie sa fie plantati in zone bine iluminate si ventilate, pe soluri bogate, fertilizate corespunzator, tratate impotriva daunatorilor la timp si taiate corect. Daca doresti sa ai cat mai putine probleme cu trandafirii tai(vezi un articol dedicat si despre ingrijirea muscatelor, incearca sa obtii soiuri rezistente la boli si daunatori.
Lasă un răspuns