Obtinerea de apa calda menajera se numara printre cele mai importante etape de luat in calcul atunci cand vrei sa iti construiesti propria locuinta. In timp ce piesele de mobilier au rolul de a imbunatati nivelul de confort si relaxarea resimtita acasa, apa calda este un aspect imperios necesar. Pe scurt, este o nevoie ce trebuie satisfacuta. La ora actuala, exista variate modalitati prin care acest lucru poate fi posibil, iar boilerul electric este una dintre ele. O alta solutie frecvent intalnita este un boiler pe lemne cu focar, capabil sa asigure intreaga locuinta cu apa calda.
Cuprins articol
Ce este un boiler pe lemne cu focar?
Din punct de vedere tehnic, un produs de acest fel este special conceput pentru a produce apa calda pentru orice locuinta. Intregul proces presupune arderea lemnului in focar, aspect care genereaza o temperatura crescuta. Prin intermediul gazelor arse, caldura ajunge la apa din boiler care, ulterior, este transmisa la robinet sau la dus.
Cererea crescuta in directia unui boiler pe lemne a dus la o varietate mare pe piata in ceea ce priveste produsele existente. La ora actuala, modelele se impart in functie de:
- Boiler cu focar in functie de capacitate – de 80, 100 sau 120 litri;
- Boiler in functie de sursa suplimentara de incalzire – cu focar, electric sau cu serpentina;
- Boiler in functie de materialul din care este realizat – din tabla de otel sau inox.
Recomandarile echipei practik.ro pentru tine:
Chiar daca oferta de pe piata extrem de variata ti-ar putea ingreuna decizia, am pregatit pentru tine top 4 modele din care sa alegi:
1. Boiler pe lemne cu focar economic FM Miklos Steel, 90 l, 5500 W, inox, 39 x 39 x 155 cm
Descopera confortul unei case complet echipate cu ajutorul unui boiler pe lemne cu focar economic de la Miklos Steel. Acesta are o capacitate de 90 litri, precum si o putere de 5500 W. Multumita dimensiunilor de 39 x 39 x 155 cm, acest model poate fi folosit in incaperi mici spre medii. Acesta are o supapa de siguranta de 6 bar si o presiune maxima de incercare de 10 bar.
2. Boiler pe lemne cu focar FM Miklos Steel, 120 l, inox, usi de fonta, 40 x 40 x 145 cm
Incaperile cu dimensiuni generoase, insa bine aerisite, pot beneficia de un model FM de la Miklos Steel. Acesta are un volum de 120 litri si o putere termica nominala de 7,5 kW. Mai mult, presiunea de incercare atinge 10 bar, iar temperatura apei calde ajunge la cel mult 65 de grade. Modelul este destinat ansamblurilor rezidentiale, avand o putere de 7500 W, diametrul de 40 cm si o inaltime de 145 cm. Nu in ultimul rand, se monteaza vertical, iar puterea maxima atinge 3 bar.
3. Ansamblu boiler pe lemn cu focar usa fonta FM Group, inox, 120 l
Obtinerea de apa calda menajera nu mai este de acum o problema. Orice ansamblu de boiler de la FM Group te asigura de acest lucru, folosind orice de la lemne si pana la carbune brun pentru ardere. Capacitatea modelului este de 120 litri, fiind perfect pentru incaperile rezidentiale mari. Se monteaza pe podea, pe verticala si nu are serpentine. In plus, beneficiaza de o putere de 7500 W si o presiune maxima de lucru de 3 bar.
4. Boiler pe lemne termoelectric, Fornello, inox, cu focar economic FM, 90 l
Esti in cautarea unei solutii rapide si eficiente de producere a apei calde menajere? Opteaza pentru un boiler pe lemne termoelectric de la Fornello. Pe langa faptul ca te va ajuta sa faci economii, produsul este si multifunctional. In ceea ce priveste caracteristicile tehnice, este improtant de precizat faptul ca presiunea maxima atinge 3 bari. In acelasi timp, apa calda are cel mult 65 grade, in timp ce volumul este de 90 litri. Astfel, orice incapere cu dimensiuni mici spre medii se poate bucura de acest model, avand montare pe verticala si o greutate de 41 kg.
Care sunt cele mai importante caracteristici ale celui mai bun boiler pe lemne cu focar?
Utilitatea unui produs de acest fel se resimte in zonele in care nu este prezenta o retea de gaze naturale. Din pricina acestui fapt, montarea unei centrale termice nu este posibila. Acelasi lucru se intampla si in raport cu un convector pe gaz.
Inainte de a pleca la cumparaturi la eMag, Mathaus sau Dedeman, asigura-te ca stii de pe acum care sunt caracteristicile modelului dorit. Pe langa capacitatea (care trebuie sa fie direct proportionala cu necesitatile familiei), te-ar mai putea interesa si:
Usurinta cu care se monteaza un boiler pe lemne cu focar
Pentru a te asigura ca investitia facuta va avea rezultatele asteptate pe termen lung, va trebui sa intreprinzi o spalare a instalatiei. Potrivit unor pareri avizate, aceasta etapa elimina toate impuritatile si reziduurile din pricina carora boilerul pe apa se poate infunda.
Functionalitatea unui boiler pe lemne cu focar este sub presiune, motiv pentru care supapa de siguranta trebuie neaparat sa fie montata. In caz contrar, exista riscul ca boilerul sa se sparga sau sa se produca alte accidente nedorite. In continuare, iesirea din supapa presupune montarea unei tevi care sa transfere totul la canalizare.
In timpul montarii boilerului, presiunea apei de alimentare nu trebuie sa fie mai mica de 2 bar. De asemenea, este recomandat sa optezi pentru camere aerisite, intrucat aerul pentru ardere trebuie sa fie suficient de proaspat.
Modul in care se racordeaza hidraulic
Functionarea optima a modelului pe care l-ai achizitionat trebuie sa cuprinda si:
- Racordarea la stutul de culoarea albastra a apei reci;
- Racordarea la stutul de culoare rosie a apei calde;
- Integrarea unui robinet de golire, in cazul in care este nevoie sa golesti rapid boilerul.
Modul in care se racordeaza la cosul de fum
Orice boiler pe lemne are nevoie de un cos de fum. Pentru asta, este imperios necesar ca el sa fie izolar si impermeabil. In caz contrar, exista posibilitatea ca fumul sa iasa in camera, ceea ce va duce la reducerea puterii. In acelasi timp, se poate ca boilerul sa arda mult mai multe lemne, ceea ce va genera un pret mai mare la final.
Modul in care este utilizat un boiler pe lemne cu focar
In interiorul focarului, focul deschis este cel care duce la incalzirea apei. Pentru acest lucru, se realizeaza constant un schimb de caldura intre apa si gazele arse, care sunt ulterior evacuate.
Tavita de cenusa regasita in partea de jos permite golirea ramasitelor in mod periodic.
Utilizarea unui boiler pe lemne cu focar asigura o cantitate ridicata de apa calda in zonele in care racordarea la reteaua de gaze naturale nu este posibila. De aceea, iti recomandam sa nu uiti sa iei toate lucrurile in considerare inainte de a face alegerea dorita!
Lasă un răspuns