In zilele noastre, datorita dezvoltarilor tehnologice inovatoare, apar in mod constant noi materiale care pot facilita si grabi lucrarile de constructie, cresc semnificativ rezistenta si durabilitatea structurilor create. In acest articol vom vorbi despre un astfel de produs nou, care nu cu mult timp in urma a aparut pe piata libera si anume ancora chimica.
Cuprins articol
Ce este ancora chimica?
In industria constructiilor moderne, materialele de constructie poroase sunt utilizate pe scara larga. Utilizarea ancorelor de expansiune traditionale in astfel de materiale este incomoda sau imposibila. Progresele moderne in chimie au facut posibila rezolvarea problemei fixarii la structurile de constructie de baza, atat poroase, cat si cele fara goluri, intr-un mod uniform, cu ajutorul ancorelor chimice.
Ancora chimica este un sistem de fixare care nu are analogi in zona sarcinilor mari. Este o rasina sintetica bicomponenta, conceputa pentru a lipi elementele de fixare metalice de materialul de baza. Elementele de fixare pe baza de ancore chimice au o capacitate portanta mai mare, depasind in mod semnificativ capacitatea portanta a ancorelor de expansiune metalice. Acest fapt face compozitiile chimice unice.
Principiul de functionare al unei ancore chimice se bazeaza pe intarirea compozitiei chimice intr-o gaura pre-forata fara efectul autostresului si dezvoltarea deformarilor de temperatura. Compozitia chimica se intareste, patrunzand in toate golurile si formeaza o conexiune unitara datorita aderentei moleculare. Elementele de fixare astfel fixate pot fi scoase numai impreuna cu baza.
Ancorele chimice sunt capabile sa preia sarcini si sa depaseasca rezistenta metalului fara a crea stres in materialul de baza. Faptul ca imbinarile obtinute cu ajutorul ancorelor chimice au cea mai mare fiabilitate este evidentiat elocvent de faptul ca astfel de elemente de fixare sunt utilizate cu succes pentru instalarea de poduri, balcoane si alte structuri critice din beton si alte materiale de constructie.
Compozitia ancorelor chimice
O ancora chimica este in esenta un adeziv bicomponent pe baza de rasini sintetice. Pentru prima data, acest tip de element de fixare a fost utilizat in industria miniera, pentru instalarea structurilor cu fixare pe roci libere. In timp, s-a raspandit in intreaga industrie a constructiilor.
Spre deosebire de ancorele traditionale cu distantiere, cele chimice sunt capabile sa ofere o fiabilitate ridicata a fixarii pe un material instabil, cu rezistenta redusa sau cu un complex structural. Ancorele chimice nu sunt doar un tub obisnuit de adeziv, ci un sistem de fixare de inalta tehnologie. De obicei, pe langa compozitii, sunt furnizate la vanzare diferite dispozitive si instrumente pentru gaurire, pentru amestecare, etc.
Compozitiile ancorelor chimice sunt selectate pentru o sarcina specifica, luand in considerare conditiile de utilizare, inclusiv, desigur, specificul materialului din care este construita baza. Proportiile diferitelor substante utilizate la fabricare sunt secrete comerciale ale fiecarui producator. Singurul lucru care se poate spune cu un anumit grad de certitudine este ca in compozitie sunt incluse componente precum:
- Rasini sintetice pe baza de poliuretan, acril sau poliester;
- Nisip fin de cuart;
- Compozitia de ciment – utilizata ca material de umplutura si liant, care ofera caracteristicile de rezistenta ale adezivului;
- Intaritor.
Principiul de functionare al unei ancore chimice consta in fixarea unei tije metalice (stift) cu un adeziv sintetic in beton (inclusiv beton poros), caramida si multe alte structuri. Masa chimica patrunde adanc in materialul de baza, umplandu-i porii. Rasinile sintetice sunt apoi intarite pentru a forma un monolit care tine in mod fiabil piesa de ancorare in baza.
Tehnologia de fixare cu o ancora chimica este simpla, o gaura pregatita (poate fi data cu cea mai buna masina de gaurit) cu este umpluta cu o masa adeziva (folosind un pistol dozator special sau prin instalarea unei capsule speciale). Dupa aceea, un element metalic este introdus in el (un ac de par sau o tija de armare ondulata). Compozitia chimica pare sa inveleasca metalul, umpland chiar goluri inguste intre fire.
Aceste conexiuni de ancorare sunt semnificativ mai mari decat ancorele sau diblurile conventionale in ceea ce priveste capacitatea lor de a rezista la sarcina de tragere. Si la sarcini foarte mari, nu au deloc analogi. Utilizarea acestui material este deosebit de importanta in cazurile in care ancorele si diblurile traditionale nu sunt capabile sa asigure o conexiune fiabila intre elementele de fixare si baza. De exemplu, daca elementele metalice trebuie fixate intr-o fundatie „slaba”, acestea pot fi caramizi goale, calcar, gresie, beton argilos expandat sau beton celular. Prin urmare, in ultimii ani, popularitatea acestui material a crescut constant.
Ancore chimice – Tipuri
Ancorele chimice pot fi impartite in doua mari grupuri principale:
- Ancore chimice tip fiole sau capsule;
- Ancore chimice tip injectie.
Primele pot fi compuse din una sau mai multe componente. Compozitia este vanduta intr-un recipient inchis ermetic, o capsula sau o fiola. Este inserat in orificiul pregatit si apoi este introdus un surub sau ac de par. In acest moment, fiola se sparge si continutul sau este turnat, fixand in siguranta elementele de fixare. Fiolele pot avea diferite lungimi si diametre, sunt selectate in functie de adancimea gaurii prevazute si latimea acesteia. In acest caz, fragmentele de sticla vor juca rolul unui material de umplutura. O astfel de fiola este utilizata pentru a monta de exemplu un surub. Cel mai bine este sa fie folosite pentru tipuri dense de materiale, cum ar fi betonul armat sau caramida, piatra naturala: granit si marmura.
Ancorele chimice de tip injectie, sunt vandute sub forma de tub cu doua compartimente care contin parti diferite ale compozitiei. Tubul este introdus intr-un dispozitiv special cu un mixer, inainte de a umple gaura, este necesar sa se introduca o insertie din plastic sau metal in ea. Daca acest lucru nu se face, atunci compozitia va umple toate golurile pe care le gaseste si va lua mult din ea pentru o singura gaura. Un astfel de dispozitiv de fixare este utilizat pentru materiale poroase sau goale, acestea includ lut expandat, caramida goala, beton celular si altele.
La ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi o ancora chimica?
O sarcina importanta este asigurarea conformitatii garantate a ancorei chimice cu caracteristicile si conditiile de utilizare a acesteia. Pentru a alege materialul potrivit, inainte de a-l achizitiona, trebuie sa se studieze cu atentie instructiunile aflate pe ambalaj sau atasate acestuia.
Producatorul indica in recomandarile sale tipurile de structuri si materiale pentru fabricarea lor, locatia recomandata a gaurilor si dimensiunile acestora, metodele de fixare, gama de umiditate si temperatura, precum si sarcinile admise pentru diferite baze. In plus, este necesar sa se acorde atentie posibilelor restrictii asupra conditiilor de functionare, asupra vitezei de solidificare a compozitiei.
Ancore chimice universale pentru toate tipurile de materiale de constructie
O ancora chimica se bazeaza pe utilizarea unei compozitii cu doua componente.
Utilizarea combinata a componentelor organice si anorganice ale compozitiei aduce ancora chimica la un nivel calitativ nou. Componenta anorganica (de exemplu cimentul) ofera cea mai buna compatibilitate cu substratul si performante ridicate ale ancorelor chimice. Componenta organica este reprezentata de rasina foarte reactiva care ofera un timp optim de intarire. Componentele specificate incluse in compozitia solutiei asigura o fixare fiabila in aproape orice baza, iar temperatura ridicata si rezistenta chimica a ancorei chimice sunt garantate.
Versatilitatea ancorelor chimice se bazeaza pe un singur set de componente consumabile pentru toate materialele de constructie. Se intampla adesea in special in timpul reconstructiei, ca nu se stie ce material de constructie este ascuns sub stratul de tencuiala. Grosimea stratului de tencuiala in sine este, de asemenea, necunoscuta. Daca este necesar sa se instaleze o ancora, acest lucru este dificil. Atunci cand se utilizeaza ancore chimice, aceste probleme nu apar. Schimband lungimea stiftului, se poate trece oricand prin stratul de tencuiala si se poate instala ancora direct in structura de sustinere a cladirii.
Indiferent de materialul de constructie, se poate instala oricand o ancora chimica de cel mai inalt nivel de fiabilitate. Utilizarea ancorelor chimice este posibila in beton, in caramizi solide si in fante, in blocuri solide si goale, beton spumos si alte baze. Compusul de ancorare chimic este potrivit pentru fixarea tijelor si bucselor filetate, a barelor de intarire etc.
Ancorele chimice economisesc timp si bani, sunt produse ecologice care protejeaza sanatatea si mediul. Este posibil sa se utilizeze atat pentru lucrari in interior, cat si in exterior, fara nicio teama.
De regula ancorele chimice se bazeaza pe utilizarea unui mortar cu doua componente, ale carui componente sunt depozitate in recipiente separate. Cand sunt extrudate, ambele componente sunt amestecate in raportul dorit in timp ce trec printr-un mixer static. Amestecarea de inalta calitate a solutiei in mixer este asigurata de designul mixerului. Mixerul asigura un flux rapid si continuu de mortar in ansamblul de ancorare chimica.
Instalarea necesita un pistol special de extrudare. Fluxul rapid si continuu de mortar asigura un mediu de lucru confortabil la instalarea ancorelor chimice. Posibilitatea alimentarii in serie a solutiei minimizeaza costurile acesteia. Pentru aplicarea profesionala a ancorelor chimice, sunt disponibile pistoale de extrudare pneumatice sau cu baterie. Prezenta cilindrilor de diferite capacitati si solutii cu timpi de intarire diferiti permite utilizarea ancorelor pentru rezolvarea problemelor de orice complexitate. Cea mai buna compatibilitate intre pistolul de extrudare si cilindrul de mortar face munca mai usoara, mai eficienta si economiseste timp si bani.
Care sunt avantajele ancorelor chimice?
Avantajele ancorelor chimice sunt evidente. Utilizarea tipurilor de ancore chimice prin injectie le permite sa fie utilizate in locuri cu vibratii crescute si, de asemenea, rezista cu succes la diferite sarcini dinamice si statice. Ele depasesc ancorele omologilor metalici.
Ancorele de expansiune din otel sau alama provoaca stres in baza si pot distruge orificiul in sine, dupa care fixarea devine nesigura si ancora cade in cele din urma. Analogul chimic nu are o astfel de caracteristica, formand conexiune cu un perete sau tavan, poate fi fixat intr-un unghi sau aproape de acesta fara teama ca materialul se va sparge. De asemenea, acesta este utilizat cu succes pentru ancorarea in materiale poroase si goale, de care cel metalic nu se poate lauda.
In acelasi timp, ancorele chimice de orice tip pot umple toate fisurile si porii din interiorul materialului, crescand astfel aderenta. Acelasi efect se aplica unui surub sau stift, ancora isi umple intreaga zona si, prin urmare, dispozitivul de fixare va fi foarte, foarte puternic. De aceea, este foarte recomandata utilizarea acestor ancore in peretii deteriorati acoperiti de fisuri.
Datorita faptului ca compozitia nu se intareste la nivel de secunda, se poate regla in siguranta locatia dispozitivului de fixare: surub, stifturi, fitinguri etc. Dar cand se lucreaza cu ancore conventionale, va fi imposibil sa se corecteze o posibila eroare.
Ancorele chimice pot fi utilizate in diferite ateliere in care mediul este instabil si agresiv. Ele sunt rezistente la o varietate de factori negativi externi si acestea pot fi folosite chiar si pentru montarea sub apa.
Ancora chimica – Concluzii
Ancorele chimice joaca un rol din ce in ce mai important in lucrarile de constructie si instalare. Datorita rezistentei la uzura, acestea sunt un element de fixare fiabil, mai ales atunci cand se lucreaza cu suporturi dificile: beton, materiale poroase etc. Domeniul de utilizare al acestora este nelimitat, deoarece odata cu dezvoltarea tehnologiei, acestea devin din ce in ce mai accesibile si adaptabile la orice tip de materiale.
Lasă un răspuns