Imbunatatirea duratei de viata a lui calorifer este un lucru la care poate contribui fiecare dintre noi. In loc sa ne bazam pe garantie si sa prelungim, astfel, perioada de timp pana sa ne putem bucura din nou de temperaturi optime chiar la noi acasa, putem invata sa rezolvam anumite sarcini in locuinta din mers. Indiferent ca ne referim la un calorifer electric cu ulei sau la un calorifer din aluminiu, este important sa stim cum sa avem grija de ele. Insa, o alta recomandare venita din partea specialistilor si regasita pe forumurile de profil presupune aerisirea unui calorifer. Descopera in randurile urmatoare ce presupune si de ce este nevoie sa o facem!
Elemente necesare pentru aerisirea unui calorifer
Inainte de a te apuca propriu-zis de treaba, verifica daca ai tot ce iti trebuie in casa. Multe pareri sustin faptul ca aerisirea unui calorifer poate fi intreprinsa doar atunci cand ai la dispozitie toate elementele necesare. Printre acestea, se numara:
- Chei pentru robinetii caloriferelor – dupa caz, se poate folosi si o surubelinta;
- O carpa sau un prosop – folosit pentru a sterge picaturile de apa.
Pasul nr. 1 privind aerisirea unui calorifer – da drumul la incalzire
Chiar inainte de a incepe aerisirea unui calorifer, este important sa dai drumul la incalzire. Acest lucru va face ca toate caloriferele sa se incalzeasca. Ulterior, presiunea din interiorul caloriferelor va creste, etapa in urma careia aerul nedorit va fi impins afara.
Pasul nr. 2 – determina care sunt caloriferele care au nevoie sa fie aerisite
Nu toate caloriferele de acasa au nevoie sa fie aerisite. De aceea, este indicat sa verifici fiecare calorifer in ceea ce priveste existenta unor pete reci. In acelasti timp, alte semne ca un calorifer din casa ta are nevoie de aerisire sunt:
- Sunete pronuntate in interiorul caloriferului, atunci cand dai drumul la caldura;
- Necesitatea unei perioade mai indelungate de timp pentru ca si caloriferul sa se incalzeasca;
- Existenta asa-ziselor pete reci.
Toate aceste aspecte sunt indicii clare ca aerul este prins undeva in interiorul caloriferului si ingreuneaza modalitatea optima de transmitere a caldurii dintr-o parte in alta.
Nu uita insa ca, in aceste situatii, caloriferul este fierbinte si vei avea nevie de o pereche de manusi subtiri. Astfel, vei preveni aparitia unor eventuale evenimente neplacute.
Pasul nr. 3 privind aerisirea unui calorifer – opreste incalzirea centrala
Aerisirea unui calorifer presupune ca si incalzirea centrala sa fie oprita. In caz contrar, exista riscul ca persoana care demareaza aceasta procedura sa se arda. In astfel de situatii, si podeaua poate sa ajunga sa fie acoperita cu apa din calorifer.
Pasul nr. 4 – pregateste zona
Atunci cand demarezi activitatea de aerisire a unui calorifer, exista situatii in care vei observa ca apa din interior este decolorata. Pentru a preveni ca podeaua sa se ude, pune pe jos cateva prosoape vechi. Acest aspect te va ajuta sa treci peste curatenia ulterioara, cu atat mai mult cu cat ai acasa covoare care sunt greu de scos sau de curatat.
Pasul nr. 5 privind aerisirea unui calorifer – deschide robinetul de aerisire al caloriferului
Pentru acest pas, va trebui sa folosesti o surubelnita sau cheia pentru robinetii caloriferului. In cazul in care nu ai acasa, poti gasi toate elementele necesare pe eMag, la Mathaus sau Dedeman. De cele mai multe ori, vei gasi robinetul caloriferului in partea de sus, in lateral. De indata ce gasesti orificiul si inserezi corect surubelnita sau cheia, va trebui sa rotesti cu grija in sensul invers al acelor de ceasornic. Pe masura ce aerul iese, vei auzi un sunet specific.
Intrucat exista posibilitatea ca aerul care este eliminat sa fie fierbinte, este recomandat sa mentii o distanta optima.
Pasul nr. 6 – aeriseste caloriferul
Un sfert pana la jumatate de tura va fi suficient pentru aerisirea unui calorifer. Nu este recomandat sa deschizi complet robinetul, deoarece apa va iesi mult mai repede.
Continua acest proces pana cand aerul inceteaza sa iasa. In momentul in care se scurge doar apa din radiator, stii sigur ca procesul s-a finalizat cu succes. Pentru asta, va trebui sa rotesti robinetul in sensul acelor de ceasornic, pana cand este sigilat.
Pasul nr. 7 privind aerisirea unui calorifer – repeta procesul la toate caloriferele cu probleme
Daca ai descoperit nereguli la mai multe calorifere de la tine acasa, va trebui sa repeti acest proces la fiecare dintre ele. Pentru asta, este indicat sa incepi de la parter si sa finalizezi cu ultimul etaj, intrucat acesta este si circuitul aerului prin sistemul de incalzire.
Pasul nr. 8 – verifica presiunea sistemului de incalzire
Odata ce ai terminat sa aerisesti toate caloriferele, va trebui sa setezi presiune intregului sistem de incalzire. Acest lucru se explica prin faptul ca intregul procedeu a dus la pierderea unei cantitati de apa din sistem. In cazul in care este vorba despre o cantitate mare, te vei putea confrunta cu dificultati in ceea ce priveste incalzirea etajelor superioare. In acelasi timp, este posibil ca sistemul de incalzire centrala sa se strice complet.
Daca presiunea apei din sistem este corecta, aceasta se va putea vedea verificand sistemul de incalzire. In general, presiunea optima intr-o casa de familie se situeaza intre 1,0 si 1,5 bar.
Presiunea se regleaza incet, prin rotirea robinetului putin cate putin.
Aerisirea unui calorifer creste durata de viata a acestuia, asigurand proprietarii locuintei de o temperatura optima, in fiecare zi cu temperaturi scazute. Din fericire, procesul poate fi intreprins de unul singur, ceea ce iti recomandam si tie sa faci – respectand conditiile si regulile mentionate mai sus.
Lasă un răspuns